Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dodatki do benzyny

Featured Replies

Napisano

Ktoś z Was stosował dodatki do benzyny? Warto/nie warto?

Pytam bo jest tego trochę na rynku...STP, Kleen-Flo, Millers...

Napisano

Dodatki do benzyny są potrzebne jak mało jeździsz na benzynie (masz LPG) i trzeba przeczyścić wtryskiwacze. Jak jeździsz na benzynie i tankujesz na w miarę normalnych stacjach to jest wyrzucanie pieniędzy.

Napisano

> Dodatki do benzyny są potrzebne jak mało jeździsz

jestem podobnego zdania, ja czasami dolewam do pierwszego zbiornika paliwa na wiosnę w motocyklu (16 letnim), bo kiedyś to wyleczyło silnik z nierównej pracy po zimowym postoju. Użyłem kleen flo, ale teraz raczej spuszczam paliwo po zimie (i wlewam te 20l do samochodu) i zalewam świeżego

Napisano

od czasu do czasu warto, bo to produkty rafinacji wyższego rzędu i faktycznie oczyszczają układ.

Na pewno nie ma sensu częstotliwość jaką podają na opakowaniach tych "cudownych płynów" wink.gif

Napisano
  • Autor

Sam nigdy nie stosowałem i opinię miałem raczej taką, że nic to nie daje, aczkolwiek dziś przysiadłem sobie do tego tematu i się zacząłem zastanawiać smile.gif Jeśli stosować to nie ciągle, raz na jakiś czas.

Napisano

> Sam nigdy nie stosowałem i opinię miałem raczej taką, że nic to nie daje, aczkolwiek dziś

> przysiadłem sobie do tego tematu i się zacząłem zastanawiać Jeśli stosować to nie ciągle, raz

> na jakiś czas.

raz na pól roku/rok w zupełności wystarczy. Do tego nie warto czytać co napisali, wszelkie dodatki do benzyn są z gruntu takie same - to czy na opakowaniu jest wycisza/uszczelnia/przywraca moc/obniża spalanie/do LPG nie ma istotnego wpływu na zawartość.

Napisano

To i ja dorzucę wink.gif

A dodatki do diesli? Silnik w dobrej kondycji, common rail, paliwo lane na renomowanych stacjach? Też trochę tego jest na rynku hmm.gif

Napisano

> To i ja dorzucę

> A dodatki do diesli? Silnik w dobrej kondycji, common rail, paliwo lane na renomowanych stacjach?

> Też trochę tego jest na rynku

Znajomy do HDI co 3-4 tankowanie dolewa olejmu mixol,inny zaś(też HDI) stosuje regularnie kleen-flo.

Napisano

> To i ja dorzucę

> A dodatki do diesli? Silnik w dobrej kondycji, common rail, paliwo lane na renomowanych stacjach?

co 10kkm : BG244 ok.gif

Napisano
  • Autor

Szwagier do swojego P307 z 2.0 HDI (90KM) dodaje mixolu, silnik ma poand 200kkm przebiegu, brak kata, ale ogólnie silnik pracuje dobrze, choć dosyć "twardo".

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2663695.html

Osobiście wybrałbym jakiś dodatek zamiast mixolu.

Napisano

> Osobiście wybrałbym jakiś dodatek zamiast mixolu.

No właśnie, katalizator, DPF...

Napisano

> Ja się chyba zdecyduję na Forte

A ja czytam o tym BG244 i się zastanawiam, akurat niedługo będę wymieniał olej. Tylko żeby sobie człowiek nie pogorszył spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> A ja czytam o tym BG244 i się zastanawiam, akurat niedługo będę wymieniał olej. Tylko żeby sobie

> człowiek nie pogorszył

Ale jak widzisz po tym temacie - ludzie używają grinser006.gif

Na mazdaspeed taką opowieść też znalazłem:

http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=32&t=55226&start=20

Napisano

Poczytałem i pewnie się skuszę na BG244. Kwestia jest tylko taka, że o ile do starego diesla co bym nie wlał to jest szansa na jakąś pomoc, to ciekawe jak to się ma do silnika w dobrej kondycji?

Ale spróbuję kupić i zalać. Potem wymiana oleju.

Napisano

> Ktoś z Was stosował dodatki do benzyny? Warto/nie warto?

> Pytam bo jest tego trochę na rynku...STP, Kleen-Flo, Millers...

Od czasu do czasu (1 na rok,dwa,jak se przypomne) to dodaje STP.

Dodawalem do Lanosa, Fabi, Lacetti i teraz do Astr (z tym, ze to wszystko LPG napedzane).

Warto czy nie,pojecia nie mam, nie jestem w stanie ocenic czy to pomaaga czy nie.

Napisano

> To i ja dorzucę

> Też trochę tego jest na rynku

Ja się nie odważyłem - gdy posiadałem Octavie Tour 1.9tdi. Ale znajomy lał do Vectry C 1.9cdti. Przekonywał mnie jakie wspaniałe ma to oddziaływanie. Po 2 latach silnik był w generalnym remoncie - nie pamiętam co dokładnie mu było, jeśli to ma znaczenie mogę się dowiedzieć. Może przypadek bo auto z importu było, średnio pewne przebiegiem itd. ale na moje ucho zaraz po zakupie klekotało ładnie, czysto , równo i nawet cicho. A potem zaczął kombinować z tymi dodatkami, h... wie po co jak wszystko było dobrze.

Ja z powodzeniem w lato lałem zwykły ON z Lotosu czy Orlenu,a nawet gorsze czasami - bo ten 1.9tdi to wodę z kałuży by chyba przemielił i na tym pojechał - takie mam wrażenie. Ale w zimę, praktycznie z końcem jesieni gdy tylko zimowe pojawiało się na stacjach zapodawałem Diesel Gold z Statoilu. I nic ponadto, żadnych "antykaszek" czy innych śmieci. -35st. w nocy - przetestowałem, stał 2 dni na leśnej działce, zamarznięty kompletnie i na tym paliwie nigdy się nie przejechałem. I to mogę polecić a nie dodatki. Wystarczy dobre paliwo.

Kiedyś latem po trasie nie było Orlenu i wjechałem na Statoil i wlałem tego Gold. Fantastycznie się jechało. Klekot przycichł, kultury nabrał ten silnik jakby, dynamika raczej bez zmian, ale słychać było że jest inaczej - lepiej. Drogie było (jest) ale w zimę na pewno lepsze niż byle co zalane + dodatek jakiś wynalazek smirk.gif

Napisano

Do Benzynowych silników zalecam rzadkie korzystanie z tych preparatów. Nie ma to większego sensu w przypadku tankowania na "normalnych" stacjach. Jeśli już to środki do czyszczenia wtryskiwaczy (raz na pół roku/rok).

W kwestii Diesla to trochę inna bajka. Na zimę (przy dużych mrozach) polecam zastosować depresator lub STP Formułę do Diesla z Antyżelem. W Dieslu warto raz na 10 tankowań dolać środek czyszczący wtryskiwacze (zwykłe, Common rail, Pompowtryski). Przykładowo STP do czyszczenia wtryskiwaczy Diesla.

Firma STP wypuściła niedawno środek "pomagający" w samooczyszczaniu się filtra DPF. Wlany do baku powoduje wyższą temperaturę spalin trafiających do DPF i tym samym "niejako łatwiej" filtr się oczyszcza. Wszystkie te środki dostępne w sklepach motoryzacyjnych oraz on-line ---> również w naszym sklepie. Link w stopce.

Napisano

Stosowałem, jedyny skutek jaki zauważyłem to zwiększone zużycie pieniedzy.

Napisano

Kilka razy testowałem LM. Nie zauważyłem żadnej różnicy.

Napisano

> Stosowałem, jedyny skutek jaki zauważyłem to zwiększone zużycie pieniedzy.

Poczytałem trochę i dochodzę do podobnego wniosku.

Napisano

Jeżeli jeździsz na paliwach z zaufanej stacji, która nie oszukuje bądź nie ma zleżałego paliwa, to raczej nie ma to sensu. W dodatku, jeśli stosujesz olej zgodny ze wskazaniami producenta silnika i nie przeginasz z terminami wymian.

Na zimę ewentualnie można dodać coś do ON, żeby zapobiegać wytrącaniu parafin. I to wszystko.

Natomiast jeśli silnik jest stary, wysilony lub ma nieznaną historię, warto o niego zadbać na początku użytkowania: jakaś płukanka a potem dobry (właściwy) olej. Ja do swoich staruszków ostatnio dolałem dodatek zmniejszający tarcie Archoil; najpierw w Toyocie (21 lat) a ostatnio w Capri (34 lata). Toyotkę nieco wyciszyło natomiast w Capri jeszcze za wcześnie, aby cokolwiek powiedzieć, bo nie zrobiłem po wymianie jeszcze nawet 100km.

Ale więcej wydziwiać nie będę.

Pozdro

Bartek

Napisano

Do 1.9tdi PD po 150kkm stp do czyszczenia wtryskiwaczy-w Kreatorze mocy kazali mi wlać na bak i wyjeździć-dopiero chiptuning.

Do scs-a raz na rok stp czerwone(formuła do benzyny),kiedyś LM speed tec benzin-wzrostu mocy nie czuć grinser006.gif

Honda tylko na Pb, czasami wleje ze 100ml stp czerwonego na bak.

Podstawa-markowa stacja z dużą rotacją ok.gif

A po stp komory spalania i zawory w scs-są faktycznie czystsze,jeszcze biorąc pod uwagę, że jest podlany/doprężony i but.gif

Archoil, ale do oleju ten 9200 faktycznie uspakaja lekko pracę i lekko obniża temp. oleju.(zmiejsza tarcie) ok.gif

W skrzyni nie wiem-na ciepło jest masełko grinser006.gif

• 3 tygodnie później...