Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Średnica felgi a działanie ABSu

Featured Replies

Napisano

Teściu zamówił Kia Proceed. Jest on sprzedawany na 16 calowych letnich alusach. Problem w tym ze ma w piwnicy nowe opony zimowe na nowych felgach, które kupił do swojego obecnego 7-letniego ceed'a 1.4 benz.

Powiedział o tym sprzedawcy który chciał mu wcisnąć opony zimowe w komplecie do samochodu. No i ten sprzedawca mi teścia nastraszył, bo zaczął mu opowiadać ze nie wolno zakładać 15calowych kół do tego samochodu, bo .... No i wlasnie niepotrafiących mi przekazać co dokładnie powiedział .... Mówił coś o komputerze który może zwariować, bo zlicza prędkość obrotu kół i jest ustawiony na 16 cali (?) ... Jakieś cuda wianki, no i zacząłem sie zastanawiać o co może chodzić ? Obstawiam ze jakieś głupoty mu powiedział, ale jedyne co mi przychodzi do głowy to jakiś problem z ABS/ESP ... Może faktycznie ... Chociaż zawsze mi sie wydawało ze ABS działa na takiej zasadzie ze jeśli ABS wykryje uslizg kół to rozpoczyna działanie, ale nic do tego nie ma średnica felgi. Ale po tym co usłyszałem zaczynam sie zastanawiać jak on właściwie ten uslizg kół wykrywa, czy wlasnie nie zlicza tych obrotów i sprzedawca ma jednak racje. Ktoś to potrafi naświetlił jakoś ?

Napisano

Moim zdaniem chciał wcisnąć zimowe koła i tyle.

To tak jak byś chciał wsadzić np. 17" i co też by się nie dało??

Brednie i tyle. Jedyny wymóg co do ESP to to, że wszystkie opony muszą mieć ten sam profil na przedniej i tylnej osi bo inaczej komp dostanie świra i będzie sygnalizował usterkę tegoż systemu.

Napisano

Jak te 15" się zmieszczą, a powinny jak nie kupił GT grinser006.gif, są cztery takie same i koła maja tą samą (przeliczeniową) średnicę/ET, to spokojnie może założyć. Chociaż to trochę jak by trampki do garnituru... grinser006.gif

Napisano

> Teściu zamówił Kia Proceed. Jest on sprzedawany na 16 calowych letnich alusach. Problem w tym ze ma

> w piwnicy nowe opony zimowe na nowych felgach, które kupił do swojego obecnego 7-letniego

> ceed'a 1.4 benz.

> Powiedział o tym sprzedawcy który chciał mu wcisnąć opony zimowe w komplecie do samochodu. No i ten

> sprzedawca mi teścia nastraszył, bo zaczął mu opowiadać ze nie wolno zakładać 15calowych kół

> do tego samochodu, bo .... No i wlasnie niepotrafiących mi przekazać co dokładnie powiedział

> .... Mówił coś o komputerze który może zwariować, bo zlicza prędkość obrotu kół i jest

> ustawiony na 16 cali (?) ... Jakieś cuda wianki, no i zacząłem sie zastanawiać o co może

> chodzić ? Obstawiam ze jakieś głupoty mu powiedział, ale jedyne co mi przychodzi do głowy to

> jakiś problem z ABS/ESP ... Może faktycznie ... Chociaż zawsze mi sie wydawało ze ABS działa

> na takiej zasadzie ze jeśli ABS wykryje uslizg kół to rozpoczyna działanie, ale nic do tego

> nie ma średnica felgi. Ale po tym co usłyszałem zaczynam sie zastanawiać jak on właściwie ten

> uslizg kół wykrywa, czy wlasnie nie zlicza tych obrotów i sprzedawca ma jednak racje. Ktoś to

> potrafi naświetlił jakoś ?

moga po prostu nie zmiescic zaciskow hamulca w 15calowe felgi. Do tego jesli auto nie bylo homologowane na 15" to (teoretycznie) moga nie uznac gwarancji a elementy zawieszenia i przeniesienia napedu. Ale poza tym jesli obwod kola (opony) oraz parametry felgi sa takie same to nie widze przeciwwskazan zeby zakladac 15 wink.gif

Napisano

Problemem nie jest rozmiar felgi ale obwód koła (wraz z oponą). Jeżeli się drastycznie różni od fabrycznego to możesz mieć problemy z systemem wykrywania "flaka" - będzie myślał że masz cztery przebite koła.

Napisano

> Problemem nie jest rozmiar felgi ale obwód koła (wraz z oponą). Jeżeli się drastycznie różni od

> fabrycznego to możesz mieć problemy z systemem wykrywania "flaka" - będzie myślał że masz

> cztery przebite koła.

Nawet najlepsze systemy wykrywania flaka nie zareagują na cztery przebite koła, bo to chyba tak nie działa?

Napisano

Też mam taki zamiar. Mianowicie mam fabryczne 17' i chcę założyć na zimę 16'. Z poprzedniego auta zostały mi niezłe opony zimowe. W ASO nie mieli przeciwwskazań i jeszcze kazali mi się wstrzymać z kupnem felg, bo na jesień będą promocje na alufelgi (takie chcę kupić).

Co może nie grać jeżeli auto fabrycznie wychodzi i na 17' i na 16' niewiem.gif

Napisano

> Nawet najlepsze systemy wykrywania flaka nie zareagują na cztery przebite koła, bo to chyba tak nie

> działa?

Zgadza się, ale za to prędkość i przebieg może być już zafałszowany, ale jeśli właścicielowi to nie przeszkadza to montować grinser006.gif

Napisano

> Teściu zamówił Kia Proceed. Jest on sprzedawany na 16 calowych letnich alusach. Problem w tym ze ma

> w piwnicy nowe opony zimowe na nowych felgach, które kupił do swojego obecnego 7-letniego

> ceed'a 1.4 benz.

> Powiedział o tym sprzedawcy który chciał mu wcisnąć opony zimowe w komplecie do samochodu. No i ten

> sprzedawca mi teścia nastraszył, bo zaczął mu opowiadać ze nie wolno zakładać 15calowych kół

> do tego samochodu, bo .... No i wlasnie niepotrafiących mi przekazać co dokładnie powiedział

> .... Mówił coś o komputerze który może zwariować, bo zlicza prędkość obrotu kół i jest

> ustawiony na 16 cali (?) ... Jakieś cuda wianki, no i zacząłem sie zastanawiać o co może

> chodzić ? Obstawiam ze jakieś głupoty mu powiedział, ale jedyne co mi przychodzi do głowy to

> jakiś problem z ABS/ESP ... Może faktycznie ... Chociaż zawsze mi sie wydawało ze ABS działa

> na takiej zasadzie ze jeśli ABS wykryje uslizg kół to rozpoczyna działanie, ale nic do tego

> nie ma średnica felgi. Ale po tym co usłyszałem zaczynam sie zastanawiać jak on właściwie ten

> uslizg kół wykrywa, czy wlasnie nie zlicza tych obrotów i sprzedawca ma jednak racje. Ktoś to

Takie rzeczy (różnice w obwodzie) reguluje się wysokością profilu opony. Ja przykładowo do swojego auta mogę założyć koła:

R15 - 185/65

R16 - 195/55

R17 - 205/45

Każde z tych kół ma ~62 cm średnicy. I mają homologację producenta.

Napisano

Ten 1.4 to na 15tkach sprzedaja tylko, ze hb. zlosnik.gif Pod warunkiem, ze 195/65 R15 bo 16 to sa 205/55 R16. Wiec bez problemu mozna zakladac. On nieznacznie rozni sie zawiasem ale hamulce ma takie same. Wiec zaciski nie beda ocierac. Tak BTW wspolczuje i lacze sie w bolu przez nowa 7 letnia gwarancje. zlosnik.gif

Napisano

> Ten 1.4 to na 15tkach sprzedaja tylko, ze hb. Pod warunkiem, ze 195/65 R15 bo 16 to sa 205/55

> R16. Wiec bez problemu mozna zakladac. On nieznacznie rozni sie zawiasem ale hamulce ma takie

> same. Wiec zaciski nie beda ocierac. Tak BTW wspolczuje i lacze sie w bolu przez nowa 7 letnia

> gwarancje.

Jest obowiązkowa?

Napisano

> Jest obowiązkowa?

Nie jednak to co ta firma wyprawia przechodzi ludzkie pojecie. W praktyce jest 2 letnia. A pozniej slucham jak sie w ASO kloca.

Napisano

jak średnica koła się zgadza to nie ma żadnego problemu, u mnie fabrycznie było 175/65/14, obecnie 185/60 przód i 195/55 tył i działa jak powinno, nic nigdy nie wariuje.

Druga strona medalu jest taka, że dane auto może jeździć na różnych rozmiarach felg oby średnica była taka sama lub zbliżona, np. w książeczce od MB zakres felg jest od 15 do 17 a szerokość opon od 195 do 255

Napisano

> Problemem nie jest rozmiar felgi ale obwód koła (wraz z oponą). Jeżeli się drastycznie różni od

> fabrycznego to możesz mieć problemy z systemem wykrywania "flaka" - będzie myślał że masz

> cztery przebite koła.

Nie będzie. System wykrywa przebite koło w oparciu o różnicę w stosunku do innych kół.

Napisano

> Też mam taki zamiar. Mianowicie mam fabryczne 17' i chcę założyć na zimę 16'. Z poprzedniego auta

> zostały mi niezłe opony zimowe. W ASO nie mieli przeciwwskazań i jeszcze kazali mi się

> wstrzymać z kupnem felg, bo na jesień będą promocje na alufelgi (takie chcę kupić).

> Co może nie grać jeżeli auto fabrycznie wychodzi i na 17' i na 16'

Może nie grać, jak średnica kompletnego koła będzie znacząco różna.

Napisano

> Nie jednak to co ta firma wyprawia przechodzi ludzkie pojecie. W praktyce jest 2 letnia. A pozniej

> slucham jak sie w ASO kloca.

Na pewno?

Gwarancja

Napisano

> Nie jednak to co ta firma wyprawia przechodzi ludzkie pojecie. W praktyce jest 2 letnia. A pozniej

> slucham jak sie w ASO kloca.

Przecież to zwykły "chłyt marketingowy", żeby utrzymać frajerów na corocznych przeglądach w aso dłużej niż by chcieli. Ludzie przyjeżdżają po stempelki ale nie czytają warunków gwarancji, a potem jest zonk.

Napisano

> Na pewno?

> Gwarancja

A co jest przez 7 lat?

Napisano

> A co jest przez 7 lat?

Cała reszta samochodu poza wspomnianymi wyłączeniami.

Napisano

> Na pewno?

> Gwarancja

Czyli co? Jednak 36 miesiecy ja mialem 5 lat. Na uklad napedowy 7 lat. Jeszcze rok mi zostal. zlosnik.gif Czyli zamiast 7 sa 3.

Napisano

Jesli tylko wejda na hamulce, zgadza sie mniej-wiecej ET, otwor centrujacy i rozstaw srub to bedzie ok.gif Ja mam na zime kola 15" i opony 195/65, a na lato 17" i opony 225/45 i nie mam zadnych problemow z ABS.

Napisano

> Czyli co? Jednak 36 miesiecy ja mialem 5 lat. Na uklad napedowy 7 lat. Jeszcze rok mi zostal.

> Czyli zamiast 7 sa 3.

Na moje jest dalej 7, ale ja się nie znam wink.gif

Chyba, że samochód składa się tylko z podzespołów wymienionych w wyłączeniach zlosnik.gif

Napisano

Mialem Cordobę na fabryczych 15", kupilem zimówki z felgami 14" - nic się nie działo z ABS-em.

Jeśli felgi mają odpowiednie ET i wchodzą (nie trą o zacisk) to nie ma co się zastanawiać.

Odnośnie uwag że 14" nie pasuje do KIA Ceed wyglądem - cóż, to tylko koreański kompakt do codziennej jazdy, taki współczesny Lanos - więc nie przesadzajmy grinser006.gif

Napisano

Nie bedzie to mialo znaczenia bo porownywane sa roznice predkosci kół.

Napisano

> Gwarancja nie obejmuje wad rozrządu ?

Obejmuje.