psyhol Napisano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Witajcie, Jako że nadszedł czas wymiany płyty gazowej na indukcyjną podpowiedzcie proszę na co zwracać uwagę przy wyborze tej ostatniej? W temacie jestem kompletnie zielony (jeszcze ) a ilość modeli i producentów jak zwykle jest ogromna. Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie rady. Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 Na moc przylaczeniowa żebyś nie puścił z dymem mieszkania albo nie musiał biegać do bezpeicznikow co chwile. Z użytkowych? Przydaje sie timer dla kazdego pola. Cześć ludzi lubi płynna regulacje mocy ale ja wole stopniową. Po prostu wiem ze ten garnek z taka ilością wody gotuje sie bez kipienia na np 6ce. No i gwarancja. Teraz wszystko jest z gównolitu wiec pewnie zepsuje sie zaraz po gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzel Napisano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 dodatkowo wymiana wszystkich garnków, patelni, czajników kompatybilnych z nową płytą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 > dodatkowo wymiana wszystkich garnków, patelni, czajników kompatybilnych z nową płytą Absolutnie wszystkich i to u całej rodziny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaizeniuniek Napisano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 > Jako że nadszedł czas wymiany płyty gazowej na indukcyjną Masz trzy fazy? Instalacja w miarę nowa/miedziana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maras77 Napisano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 > Witajcie, > Jako że nadszedł czas wymiany płyty gazowej na indukcyjną podpowiedzcie proszę na co zwracać uwagę > przy wyborze tej ostatniej? W temacie jestem kompletnie zielony (jeszcze ) a ilość modeli i > producentów jak zwykle jest ogromna. > Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie rady. > Paweł Wygoda - przydatny jest slider dla każdego pola. np taka: http://www.ceneo.pl/23949297 Wadą jest to, że slidery zajmują sporo miejsca i jedno pole jest mniejsze i przesunięte. Ale łatwość obsługi jest najlepsza - nawet babcia żony i moja mama dały radę obsłużyć od pierwszego strzału. (miałem w poprzednim mieszkaniu) Wersja kompromisowa - jeden slider do wszystkich pól. Wada - babcia dała radę dopiero po dłuższym tłumaczeniu. Mam taką amicę. http://www.ceneo.pl/11824614 Przyciski + - do sterowania mocą polecam od razu odpuścić. Miałem przez kilka tygodni po poprzednim właścicielu domu i porażka. Następna sprawa to czy płyta jest z ramką czy bez. Płyta z ramką jest zwykle mniejsza - ma to znaczenie, że jak masz już wycięty otwór, to może po prostu wpaść do środka. Płyty bez ramki mają zależnie od modelu nawet prawie 2 cm większą tolerancję na wielkość otworu. Za to z płyty z ramką dookoła nic się nie wylewa na blat - nawet jak mleko wykipi to zostaje na płycie. Electroluxa miałem bezramkowego - amicę mam z ramką. Płytę z ramką mam przez pomyłkę - zły model w sklepie wybrałem ale w sumie nie żałuję, oprócz tego, że się namęczyłem aby zamontować w za dużym otworze. Bezramkowa by przykryła otwór bez cudowania. Ta amica, o której piszę ma wersje z ramką i bez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Triger Napisano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 > Przyciski + - do sterowania mocą polecam od razu odpuścić. Mam z + - przy każdym polu i nie widzę problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maras77 Napisano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 > Mam z + - przy każdym polu i nie widzę problemu. Poużywaj płyty ze sliderami to zobaczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ozarek Napisano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 > Poużywaj płyty ze sliderami to zobaczysz. a przy sliderach jest opcja trzymania zadanej temp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Triger Napisano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 > Poużywaj płyty ze sliderami to zobaczysz. używałem Amicy z jednym sliderem, nie podobało mi się. A do + - szybko się przyzwyczaiłem. Dodatkowo ma dwa przyciski które można zaprogramować na konkretną moc i to przy każdym polu. Dzięki temu użytkowanie płyty jest proste i szybkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maras77 Napisano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 > a przy sliderach jest opcja trzymania zadanej temp? A czemu ma nie być? To zależy od modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakubek Napisano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 > Poużywaj płyty ze sliderami to zobaczysz. Mam + i - i zadnych problemów. Do tego 2 przyciski z zaprogramowaną mocą, timer programowanie czasu i mocy. I jakoś to ogarniam. Slidera nie ma a w sklepie nie popróbujesz wogóle. Ale podstawa to dobra instalacja elektryczna w domu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maras77 Napisano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 > używałem Amicy z jednym sliderem, nie podobało mi się. > A do + - szybko się przyzwyczaiłem. Dodatkowo ma dwa przyciski które można zaprogramować na > konkretną moc i to przy każdym polu. Dzięki temu użytkowanie płyty jest proste i szybkie. Dlatego pisałem, że najlepiej mieć 4 slidery. Zrobienie kompotu na płycie z 4 sliderami to 3 krótkie dotknięcia sterowania. 1 - włączyć płytę. 2. Dotykasz slidera na końcu - boster. 3. Jak się zagotuje to dotykasz slidera w okolicy początku, aby się pogotowało. Potem zdejmujesz gar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Novy81 Napisano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 > Dlatego pisałem, że najlepiej mieć 4 slidery. > Zrobienie kompotu na płycie z 4 sliderami to 3 krótkie dotknięcia sterowania. > 1 - włączyć płytę. > 2. Dotykasz slidera na końcu - boster. > 3. Jak się zagotuje to dotykasz slidera w okolicy początku, aby się pogotowało. > Potem zdejmujesz gar. To dokładnie tyle samo kroków co w indukcji bez sliderów. 1. Power 2. Bost 3. Nacisnąć minus i puścić np na 6 żeby się pogotowało W każdym razie slidery mogą wydawać się wygodniejsze, ale dobrze by było spróbować... np czy na sliderze łatwo i celnie można obniżyć moc o 1 w dół, czy po prostu łatwo i szybko trafić. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ozarek Napisano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 > A czemu ma nie być? > To zależy od modelu. no bo przy sliderach z płynną regulacją może nie być wyświetlaczy, stąd pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maras77 Napisano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 > To dokładnie tyle samo kroków co w indukcji bez sliderów. > 1. Power > 2. Bost > 3. Nacisnąć minus i puścić np na 6 żeby się pogotowało > W każdym razie slidery mogą wydawać się wygodniejsze, ale dobrze by było spróbować... np czy na > sliderze łatwo i celnie można obniżyć moc o 1 w dół, czy po prostu łatwo i szybko trafić. ? Łatwo się trafia. Poza tym jak są 4 slidery to zamiast cyferek w wyświetlaniu mocy jest po prostu pasek diodowy wzdłuż slidera. Z daleka widać, ile i gdzie jest ustawione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maras77 Napisano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 > no bo przy sliderach z płynną regulacją może nie być wyświetlaczy, stąd pytanie Nawet na sliderze nie ma płynnej regulacji. Slider to po prostu 10 sensorów jeden obok drugiego. Co do wyświetlacza - zawsze jest wyświetlacz cyfrowy do timera i tam można ustawiać temp - o ile jest taka opcja. W electroluxie tego nie miałem a w Amicy jest opcja podgrzewanie - 60 stopni, ale nie korzystam, bo kulawo to działa - na małej mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ozarek Napisano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 > Nawet na sliderze nie ma płynnej regulacji. Slider to po prostu 10 sensorów jeden obok drugiego. > Co do wyświetlacza - zawsze jest wyświetlacz cyfrowy do timera i tam można ustawiać temp - o ile > jest taka opcja. > W electroluxie tego nie miałem a w Amicy jest opcja podgrzewanie - 60 stopni, ale nie korzystam, bo > kulawo to działa - na małej mocy. czyli jednak "logika" sterowników jest całkowicie dowolna. Ja z funkcji temp jednak dość często korzystam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wasylek Napisano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 > Łatwo się trafia. Poza tym jak są 4 slidery to zamiast cyferek w wyświetlaniu mocy jest po prostu > pasek diodowy wzdłuż slidera. > Z daleka widać, ile i gdzie jest ustawione. Mam 4 slidery i nie ma żadnych świecących pasków, tylko normalne dwucyfrowe wyświetlacze mocy dla każdego pola (od 0 do 14). A więc co model/firma to i konstrukcja inna. Co nie zmienia faktu, że najlepsza opcja to: osobny slider dla każdgo pola. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maras77 Napisano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 > Mam 4 slidery i nie ma żadnych świecących pasków, tylko normalne dwucyfrowe wyświetlacze mocy dla > każdego pola (od 0 do 14). A więc co model/firma to i konstrukcja inna. > Co nie zmienia faktu, że najlepsza opcja to: osobny slider dla każdgo pola. hmm. To dziwne rozwiązanie. Nieintuicyjne. W electroluxie miałem pasek diodowy i zmniejszenie o jeden było banalne - po prostu dotykało się obok końca paska diodowego. Pasek diodowy podążał za palcem na sliderze. W amice też podąża, tyle, że po kilku sekundach znika i zamienia się na cyferki przy polu. Po zaadresowaniu pola znowu diody w sliderze się włączają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wasylek Napisano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 > Jako że nadszedł czas wymiany płyty gazowej na indukcyjną podpowiedzcie proszę na co zwracać uwagę > przy wyborze tej ostatniej? Jak już kupisz- z własnego doświadczenia- nie stawiaj wysokich i ciężkich przedmiotów bezpośrednio obok płyty, zwłaszcza bezramkowej Moja żona tydzień po zamontowaniu płyty przewróciła stojącą obok na blacie butelkę z winem... Butelka rąbnęła w krawędź płyty i teraz mamy szkło w dwóch częściach połączone na silver-tape Koszt samego szkła- 560zł (akurat w porównaniu do innych modeli to dość tanio). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wasylek Napisano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2014 > hmm. To dziwne rozwiązanie. Nieintuicyjne. > W electroluxie miałem pasek diodowy... Też mam Electroluxa i jest inaczej Obsługa sliderów i tak jest super niezależnie od sposobu sygnalizacji mocy. Przede wszystkim chodzi o możliwość zmiany mocy np. z 10 na 6 jednym dotknięciem slidera w odpowiednim miejscu zamiast skokowego dotykania lub dłuższego trzymania przycisku "-" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekw Napisano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 > Wygoda - przydatny jest slider dla każdego pola. Zgoda > Wadą jest to, że slidery zajmują sporo miejsca i jedno pole jest mniejsze i przesunięte. Nie zawsze Np. taka płyta - masz osobne slidery do każdego pola, pola są takie same - a w dodatku możesz łączyć oba prawe i oba lewe: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekw Napisano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 > Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie rady. Niedawno przechodziłem to samo i też pytałem tutaj. Moje priorytety: 1. Slidery do sterowania polami 2. Rozmiar samej płyty (żeby się garnki mieściły) 3. Możliwość łączenia pól - czasami się przydaje Wybrałem model Electrolux EHL7640FOK o szerokości 71 cm. Trochę przeraził mnie max pobór mocy 7400W (mam instalację 1-fazową z mocą przyłączeniową 5000W na całe mieszkanie). Na wszelki wypadek położyłem osobną instalację pod tę płytę i wystąpiłem do zakładu energetycznego o zgodę na 3 fazy. Zgodę dostałem (ważna 2 lata - ze zmianą się wstrzymałem) Płytę uruchomiłem i działa pięknie. Korków nie wywala (chociaż suma odbiorników w mieszkaniu mocno przekracza moc przyłączeniową). Garnki - jeśli masz stare, to jest szansa że wymienisz. Nowe zazwyczaj działają na indukcji. W praktycznym użytkowaniu jedyna różnica do kuchni gazowej/elektrycznej to błyskawiczne gotowanie - naprawdę duży garnek wody w niewiele ponad minutę (to może być zasługa sporej mocy płyty i funkcji boost). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekw Napisano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 > Na moc przylaczeniowa żebyś nie puścił z dymem mieszkania albo nie musiał biegać do bezpeicznikow > co chwile. Zobacz mój post - mam wrażenie, że moc max płyt jest podawana z dużym zapasem. > Z użytkowych? Przydaje sie timer dla kazdego pola. Cześć ludzi lubi płynna regulacje mocy ale ja > wole stopniową. Po prostu wiem ze ten garnek z taka ilością wody gotuje sie bez kipienia na np > 6ce. Mam płynną regulację (slider) ze wskaźnikiem cyfrowym. Czyli wygoda płynnej regulacji z precyzją sterowania stopniowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaizeniuniek Napisano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 > Jako że nadszedł czas wymiany płyty gazowej na indukcyjną Tak śledzę wątek, bo jestem (byłem?) zdecydowany, że następna też będzie indukcyjna i... Następna ma być indukcyjna, bo nie będzie gazu. Choćbym chciał - nie da rady. Gdyby był, gaz ekonomicznie wygrywa. I brałbym gaz. No, ale skoro gaz odpada, to indukcja. Oszczędne, wygodne, w ogóle super. Ale tak mi zaczęły cyferki biegać przed oczami... I czy indukcja się ekonomicznie opłaca? A jeżeli nie, to czy warto tyle (ok. 1000 zł w porównaniu z ceramiczną) dopłacać za wygodę i bycie na czasie? Czy się opłaca (czy racze przy jakich założeniach się opłaca)? Porównanie płyt grzewczych Wychodzi że zagotowanie 1 l wody na indukcji to 0,108 kWh, na ceramicznej 0,134kWh. Przyjmijmy, że ktoś gotuje/smaży sporo. Niech będzie 10l/dzień czyli 1,08kWh przy indukcji i 1,34kWh przy ceramiczne. Koszt - przyjmijmy 60gr/kWh (zależy od dostawcy i taryfy). Czyli dziennie przy takich założeniach indukcja oszczędza nam (1,34kWh-1,08kWh)*0,6zł/kWh=0,156zł Kiedy zatem zwróci się 1000zł różnicy w cenie płyty? 1000zł/0,156zł=6410,26dni=17,5 roku Czyli w praktyce nigdy, bo najprawdopodobniej do takiego wieku nie dociągnie. Chyba, że ktoś dziennie gotuje 100 l lub więcej - to wtedy nabiera sensu. Ekonomicznie się nie opłaca. A funkcjonalne przewagi indukcji nad ceramiką niech każdy sobie sam oceni. Dziękuję, ja wybieram ceramiczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filipfm Napisano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 > Tak śledzę wątek, bo jestem (byłem?) zdecydowany, że następna też będzie indukcyjna i... (...) > I czy indukcja się ekonomicznie opłaca? A jeżeli nie, to czy warto tyle (ok. 1000 zł w porównaniu z > ceramiczną) dopłacać za wygodę i bycie na czasie? (...) > Ekonomicznie się nie opłaca. A funkcjonalne przewagi indukcji nad ceramiką niech każdy sobie sam > oceni. > Dziękuję, ja wybieram ceramiczną. Indukcje mozna kupic i za 1300 zl. Sam mam i jestem zadowolony (fakt, zepsula sie, wiec polecam rozszerzona gwarancje jezeli jest dostepna) I jest zdecydowanie szybsza, nie ma bezwladnosci, latwiejsza w utrzymaniu w czystosci. U rodzicow jest zwykla ceramiczna i gotowanie trwa wieki. Na indukcji wode gotuje szybciej niz czajnik elektryczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wasylek Napisano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 > I czy indukcja się ekonomicznie opłaca? A jeżeli nie, to czy warto tyle (ok. 1000 zł w porównaniu z > ceramiczną) dopłacać za wygodę i bycie na czasie? Ile? Może kiedyś tak było... Funkcjonalnie porównywalne płyty indukcyjna i ceramiczna to różnica ok. 300-500zł. Oczywiście- można sobie zasunąć indukcję za ponad 3tys. zł, tylko po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 > Dziękuję, ja wybieram ceramiczną. wspolczuje meczenia sie z bezwladnoscia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaizeniuniek Napisano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 > Ile? Może kiedyś tak było... Funkcjonalnie porównywalne płyty indukcyjna i ceramiczna to różnica > ok. 300-500zł. To jaka indukcyjna, funkcjonalnie podobna, jest o 300 zł droższa np od Amica PH6400Z Pisałeś, że za samo szkło zapłaciłeś znacznie więcej (dodając, że to i tak tanio), niż kosztuje całkiem sporo modeli płyt ceramicznych. 300 zł to z 5 lat zwrotu (nie uwzględniając wartości pieniądza w czasie). Powiedzmy, że to jeszcze do przełknięcia. O ile nie trzeba znacznej części garów jeszcze wymienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filipfm Napisano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 > To jaka indukcyjna, funkcjonalnie podobna, jest o 300 zł droższa np od Amica PH6400Z > Pisałeś, że za samo szkło zapłaciłeś znacznie więcej (dodając, że to i tak tanio), niż kosztuje > całkiem sporo modeli płyt ceramicznych. > 300 zł to z 5 lat zwrotu (nie uwzględniając wartości pieniądza w czasie). Powiedzmy, że to jeszcze > do przełknięcia. O ile nie trzeba znacznej części garów jeszcze wymienić. Nie wczytujac sie jakos szczegolowo w specyfikacje Mastercook I3D4 R - 878 Beko HII 64400 AT - 877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaizeniuniek Napisano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 > Mastercook I3D4 R - 878 To ta firma, co splajtowała i brak gwarancji i części zamiennych? IMO wszystko tej firmy odpada. > Beko HII 64400 AT - 877 Też potrafię posortować po cenie. I nie wychodzi mi 300 zł różnicy. Wychodzi mi, że zwróci się po blisko 6 latach. IMO marne szanse, że dotrwa (przypominam - przy gotowaniu 10 l wody codziennie). Bezwładność - z tego opracowania, co podrzucałem wychodzi, że gotowanie na ceramicznej zużywa ze 25% więcej energii, niż na indukcji. Więc przy tej samej mocy trwa o 25% czasu dłużej. Dla mnie to nie problem. Do tych przemyśleń skłoniły mnie polecane w tym wątku płyty: Electrolux EHL7640FOK - 1800 zł Electrolux EHH46540FK - 1300 zł Jak porównamy najtańszą indukcję do najtańszej ceramicznej to różnica w cenie zwraca się w 6 lat. A jak porównamy średnią czy wyższą półkę, to robi się 2-4x dłużej. Więc ekonomicznie się nie opłaca. Zwłaszcza, że jeszcze dochodzi ryzyko, że sprzęt się zepsuje tuż po gwarancji. A ile ktoś zapłacić jest skłonny za funkcjonalność czy w ekomodę - do indywidualnej decyzji. Ale nie dajmy sobie wmówić, że to się opłaca ekonomicznie w przeciętnym domu Jak dla mnie nie warto. Jakbym stał po 8h dziennie przy garach, pewnie miałbym inne zdanie. Ale że stoję pewnie z 8 minut dziennie, to IMO nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filipfm Napisano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 > To ta firma, co splajtowała i brak gwarancji i części zamiennych? IMO wszystko tej firmy odpada. > Też potrafię posortować po cenie. I nie wychodzi mi 300 zł różnicy. Wychodzi mi, że zwróci się po > blisko 6 latach. IMO marne szanse, że dotrwa (przypominam - przy gotowaniu 10 l wody > codziennie). > Bezwładność - z tego opracowania, co podrzucałem wychodzi, że gotowanie na ceramicznej zużywa ze > 25% więcej energii, niż na indukcji. Więc przy tej samej mocy trwa o 25% czasu dłużej. Dla > mnie to nie problem. > Do tych przemyśleń skłoniły mnie polecane w tym wątku płyty: > Electrolux EHL7640FOK - 1800 zł > Electrolux EHH46540FK - 1300 zł > Jak porównamy najtańszą indukcję do najtańszej ceramicznej to różnica w cenie zwraca się w 6 lat. A > jak porównamy średnią czy wyższą półkę, to robi się 2-4x dłużej. > Więc ekonomicznie się nie opłaca. Zwłaszcza, że jeszcze dochodzi ryzyko, że sprzęt się zepsuje tuż > po gwarancji. > A ile ktoś zapłacić jest skłonny za funkcjonalność czy w ekomodę - do indywidualnej decyzji. Ale > nie dajmy sobie wmówić, że to się opłaca ekonomicznie w przeciętnym domu > Jak dla mnie nie warto. Jakbym stał po 8h dziennie przy garach, pewnie miałbym inne zdanie. Ale że > stoję pewnie z 8 minut dziennie, to IMO nie ma sensu. Ja nie patrzylem na wzgledy ekonomiczne tylko na wygode uzytkowania. Posluchaj ludzi, ktorzy uzywali ceramicznej i indukcji. Jakby w gre wchodzila tylko ekonomia to wszyscy jezdziliby Tico na gaz. Komfort uzytkowania tez jest wazny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur_W_wa Napisano 25 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 > Dziękuję, ja wybieram ceramiczną. Tak jak inni pisali indukcja bije na głowę ceramiczna pod względem funkcjonalności; - szybciej gotuje - szybciej stygnie - łatwiejsza w utrzymaniu czystości - łatwiejsza w eksploatacji - zaczyna wrzeć - zmniejszenie mocy i już na ceramicznej musisz przestawić garnek zanim się płyta nie ostudzi moja też chciała oszczędzić na zakupie, teraz jak staje przy ceramicznej to ją szlag trafia garnki zadziałały wszystkie, jedna patelnię trzeba było oddać rodzinie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wasylek Napisano 26 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 > To jaka indukcyjna, funkcjonalnie podobna, jest o 300 zł droższa np od Amica PH6400Z Wybrałeś jedną z najtańszych, więc wiadomo, że najtańsze indukcje to będzie ok. 900-1000zł, czyli różnica wyniesie ok. 450zł. Ja wybierałem płytę wyłącznie użytkowo- poprzednio miałem wolnostojącą kuchnię Amica ze zwykłą płytą ceramiczną, więc funkcjonalnie widzę te różnice. Używało się jej bardzo przyjemnie, naprawdę nie miałem uwag. Ale teraz na indukcyjnej widzę same zalety. Za to na pewno nie liczyłem nigdy żadnych kWh, nie sprawdzałem, które rozwiązanie zużywa mniej prądu. Gdybym kupował ceramiczną, na pewno dla wygody wybrałbym tylko model ze sliderami dla każdego pola osobno a to już kosztuje odpowiednio więcej niż ta podana Amica. Przykład takiej ceramicznej (to też jest Electrolux): 999zł Przykład podobnej indukcyjnej tej samej firmy: 1299zł > Pisałeś, że za samo szkło zapłaciłeś znacznie więcej (dodając, że to i tak tanio), niż kosztuje > całkiem sporo modeli płyt ceramicznych. Nie zapłaciłem, tylko niestety będę musiał zapłacić... A cena szkła wynika nie z tego, że to indukcja, tylko z tego, że to akurat Electrolux i taki a nie inny model (szkło do płyty ceramicznej za ok. 1000zł kosztuje podobnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomtom Napisano 26 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Siemens się programuje ile może ssać. Ustawiłem 16A zamiast 30A, podpięte przez przekaźnik priorytetowy i jest git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 > Mam płynną regulację (slider) ze wskaźnikiem cyfrowym. Czyli wygoda płynnej regulacji z precyzją > sterowania stopniowego. bez rozbijania gowna na atomy... Jest mi wszystko jedno jak sie tym steruje bo mialoby to znaczenie jakbym to robil 100x dziennie. Dla mnie wazne jest aby dalo sie w prosty sposob ustawic konkretna i powtarzalna wartosc mocy i tyle. Czy to bedzie pasek czy przycisk czy jeszcze cos innego to bez znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ares Napisano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 > Masz trzy fazy? Instalacja w miarę nowa/miedziana? Ja najpierw kupiłem płytę a potem zacząłem się zastanawiać czy nie trzeba będzie jakoś tego elektrycznie ogarnąć Ale przyszedł kolega magik i do bezpiecznika Kuchnia (16A) dopiął również dedykowany dla Pralki w łazience (osobne 16A) i tym sposobem nie musiałem ciągnąć zupełnie nowej instalki od skrzynki tylko kawałek z sąsiadującej łazienki. Śmiga jak ta lala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaizeniuniek Napisano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 > Ale przyszedł kolega magik i do bezpiecznika Kuchnia (16A) dopiął również dedykowany dla Pralki w > łazience (osobne 16A) i tym sposobem nie musiałem ciągnąć zupełnie nowej instalki od skrzynki > tylko kawałek z sąsiadującej łazienki. Jak masz licznik, taryfę i w mieszkaniu trzy fazy to już pół sukcesu. Gorzej, jak trzeba ciągnąć coś jeszcze po klatce schodowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ares Napisano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 > Jak masz licznik, taryfę i w mieszkaniu trzy fazy to już pół sukcesu. Gorzej, jak trzeba ciągnąć > coś jeszcze po klatce schodowej. Licznik mam na klatce (1 skrzynka na całe piętro), centralkę z bezpiecznikami w mieszkaniu, na resztę pytań nie odpowiem bo o prądzie wiem tylko tyle, że kopie (chociaż jak mi kolega narysował jak zmodyfikować i popodłączać instalację w mieszkaniu + nowe puszki, gniazdka, przewody w remontowanej kuchni zrobiłem sam i hula - sprawdzone i odebrane). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mrrudzin Napisano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 Panowie, a jak na tle tego wszystkiego co napisaliście wygląda IKEA? Znalazłem u nich dwie płyty: jedna druga Są slidery o których pisaliście, droższa ma możliwość łączenia pól. Ale czy jest sens dopłacać za to 700zł? Czy to nie sprowadza się do ustawienia dwóch pól na tą samą temperaturę? Innych różnic nie widzę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CyberKasztan_2077 Napisano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 > Panowie, a jak na tle tego wszystkiego co napisaliście wygląda IKEA? Warto. Ze względu na gwarancję. > Są slidery o których pisaliście, droższa ma możliwość łączenia pól. Ale czy jest sens dopłacać za > to 700zł? Czy to nie sprowadza się do ustawienia dwóch pól na tą samą temperaturę? Innych > różnic nie widzę... Przy braku możliwości łączenia pól może być tak, że płyta "nie zauważy" garnka. Moim zdaniem nie ma sensu za to dopłacać - przez 2,5 roku nigdy nie czułem potrzeby skorzystania z tego, moja żona zresztą również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ares Napisano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 > droższa ma możliwość łączenia pól. Jakbyś szukał poza IKEA to w tym temacie bardziej zaawansowanym rozwiązaniem jest pole flexi cook. Ale czy to potrzebne i użyteczne trzeba by jakiejś kucharki zapytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mrrudzin Napisano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 > Jakbyś szukał poza IKEA to w tym temacie bardziej zaawansowanym rozwiązaniem jest pole flexi cook. > Ale czy to potrzebne i użyteczne trzeba by jakiejś kucharki zapytać Ja to widzę tak, że trzeba pewnie jakiś mega nietypowych garów używać. Rzecz jest pewnie tak potrzebna i często używana jak f-cja wyłączenia i włączenia wszystkich palników jednym przyciskiem w kuchence gazowej. Raz tego użyłem żeby zobaczyć jak działa na samym początku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaizeniuniek Napisano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 > to 700zł? Czy to nie sprowadza się do ustawienia dwóch pól na tą samą temperaturę? Innych > różnic nie widzę... Jak chcesz karpia na święta ugotować w brytfance podłużnej, to może się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mrrudzin Napisano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 > Warto. Ze względu na gwarancję. > Przy braku możliwości łączenia pól może być tak, że płyta "nie zauważy" garnka. Moim zdaniem nie ma > sensu za to dopłacać - przez 2,5 roku nigdy nie czułem potrzeby skorzystania z tego, moja żona > zresztą również. A z ciekawości zapytam - jak płyta wykrywa garnek? Mierzy prąd w obwodzie czy jest jakiś czujnik zbliżeniowy na zasadzie przycisków do regulacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maras77 Napisano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 > A z ciekawości zapytam - jak płyta wykrywa garnek? Mierzy prąd w obwodzie czy jest jakiś czujnik > zbliżeniowy na zasadzie przycisków do regulacji? Wykrywa garnek po tym, że falownik ma obciążenie, czyli, że coś odbiera moc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CyberKasztan_2077 Napisano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 > Wykrywa garnek po tym, że falownik ma obciążenie, czyli, że coś odbiera moc. Rodzi to czasem drobne problemy z wykrywaniem garnków. Mam wok, który żeby dał się zauważyć mniejszemu polu musi kilka sekund popracować na większym. Nie zmienia to faktu, że płyta indukcyjna jest rozwiązaniem genialnym - jest czysta, efektywna, bezpieczna. Nie wyobrażam sobie powrotu do gazu. Ostatnio zostawiłem na płycie pusty garnek - płyta wykryła chyba, że za mocno się zagrzał i wyłączyła pole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wasylek Napisano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 > Panowie, a jak na tle tego wszystkiego co napisaliście wygląda IKEA? Bardzo dobrze wypada. Jak już pisałem wcześniej- to są płyty firmy ELECTROLUX produkowane dla IKEA. Od swoich macierzystych modeli różnią się jedynie samym szkłem, które graficznie wygląda inaczej i chyba ładniej (pola to krzyże zamiast okręgów), oraz dłuższą gwarancją. Szczerze polecam ze względu na gwarancję i sprawdzoną (poza IKEA) konstrukcję. IKEA TYDLIG: KLIK ELECTROLUX EHH6540FOK lub nowsza EHH46540FK: KLIK Osobiście mam płytę Electroluxa EHH6540FOK i tylko dlatego nie kupiłem jej odpowiednika w Ikea, bo znalazłem ciut taniej (Ikeowa kosztowała wtedy 1499zł) a poza tym Electrolux dawał w promocji 500zł za zakup zestawu płyta+piekarnik. W każdym razie płyta (poza stłuczonym przez żonę szkłem) spisuje się rewelacyjnie i warto to kupować w Ikea ze względu na gwarancję. Za funkcję łączenia pól nie warto tyle dopłacać- spokojnie można sobie włączyć dwa pola jednocześnie stawiając podłużne naczynie. Sprawdzałem- działa w ten sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzecholek Napisano 30 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2014 > Rodzi to czasem drobne problemy z wykrywaniem garnków. Mam wok, ... Oooo I to jest kwestia którą chciałbym rozwinąć. Jak wygląda sprawa woka? Lubie robić chiniszczyznę ale nie bardzo wierzę że można jakość gotować indukcją z wokiem Poki co ma w kuchence specjalny palnik z dwoma koronami i to działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.