Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czyszczenie wtryskiwaczy - benzyna

Featured Replies

Napisano

Tak profilaktycznie zastanawiam się nad użyciem jakiegoś specyfiku mieszanego z benzyna do przeczyszczenia wtryskiwaczy.

Warto to robić?

Ewentualnie który użyć?

Napisano

> Tak profilaktycznie zastanawiam się nad użyciem jakiegoś specyfiku mieszanego z benzyna do

> przeczyszczenia wtryskiwaczy.

a cóż to ma dać? oprócz uszczuplenia portfela oczywiście

Napisano

> Tak profilaktycznie zastanawiam się nad użyciem jakiegoś specyfiku mieszanego z benzyna do

> Warto to robić?

> Ewentualnie który użyć?

Oczywiście. Zmniejsza ilośc pieniedzy w portfelu i zwiększa ilość punktów samozadowolenia kierowcy.

Napisano
  • Autor

> a cóż to ma dać? oprócz uszczuplenia portfela oczywiście

Wlasnie dlatego zapytalem czy warto to robić

Napisano

Myślę, ze ani nie pomoże ani nie zaszkodzi, prócz lżejszego portfela.

Też miałem zamiar u siebie zrobić taką kurację, po poczytaniu na forach stwierdziłem, ze nie ma sensu.

Napisano
  • Autor

> Myślę, ze ani nie pomoże ani nie zaszkodzi, prócz lżejszego portfela.

> Też miałem zamiar u siebie zrobić taką kurację, po poczytaniu na forach stwierdziłem, ze nie ma

> sensu.

ja w swoim starym dieslu użyłem chyba raz srodka do czyszczeni wtryskiwaczy i efekt odczułem - oczywiście poza lżejszym portfelem

dlatego teraz pomyślałem, czy w benzynie bedzie to też odczuwalne

Napisano

> ja w swoim starym dieslu użyłem chyba raz srodka do czyszczeni wtryskiwaczy i efekt odczułem -

> oczywiście poza lżejszym portfelem

> dlatego teraz pomyślałem, czy w benzynie bedzie to też odczuwalne

Na pewno nie zaszkodzi, spróbować zawsze można ok.gif

Napisano

Jeśli już to poszukaj lepiej tego co było w którymś z odcinków 10 serii Fanów 4 kółek. Podłączali taka fajna maszynkę, która czyściła nie tylko wtryskiwacze ale cały układ dolotowy i wydech. Wyglądało to jak stacja do nabijania klimy. W komplecie był pojemnik ze specjalnym paliwem.

Efekty były spektakularne. Przynajmniej na analizatorze spalin.

Zapomniałem tylko, który to odcinek.

Napisano

> Jeśli już to poszukaj lepiej tego co było w którymś z odcinków 10 serii Fanów 4 kółek. Podłączali

> taka fajna maszynkę, która czyściła nie tylko wtryskiwacze ale cały układ dolotowy i wydech.

> Wyglądało to jak stacja do nabijania klimy. W komplecie był pojemnik ze specjalnym paliwem.

> Efekty były spektakularne. Przynajmniej na analizatorze spalin.

> Zapomniałem tylko, który to odcinek.

Terra Clean się to zwało w PL jest chyba tylko jeden oficjalny punkt z tym wynalazkiem.

Odpowiednikiem jest np. Wynn's FuelServe.

Napisano

> przez 8 lat jakość paliw się "odrobinę" polepszyła.

W corolli i avensisie które są w rodzinie od 14 lat nie były nigdy stosowane żadne oczyszczacze i corolla mimo ponad 340 tys przebiegu (nikt dokładnie nie wie bo czujnik prędkości w skrzyni biegów szwankuje) pali tak jak 14 lat temu, więc nie wiem czy jakość paliw się polepszyła czy pogorszyła

Napisano

Na przykładzie 1.9TDI po 155kkm-czas wstrysku-+0,15ms średnio po aplikacji na bak stp czarnego-polecali nawet magicy przed chiptuningiem na 136km/303nm,ale co najmniej co 50kkm profilaktycznie.

To samo w benzynie-profilaktyka, chyba, że lpg i wstryski chodzą rano przez 5km.

20-30zł to gruba kasa jest faktycznie grinser006.gif, a tym bardziej jak PB na Auchanie czy carrefourze 20gr tańsze/L. zlosnik.gif

Napisano

> Oczywiście. Zmniejsza ilośc pieniedzy w portfelu i zwiększa ilość punktów samozadowolenia kierowcy.

Tylko w przypadku samochodów zasilanych wyłącznie Pb/ON, czyli tych, w których wtryskiwacz cały czas pracuje. W samochodach z instalacją lpg, na wylocie nieużywanego wtryskiwacza zbiera się osad który go zatyka, więc przeczyszczenie od czasu do czasu może zapobiec konieczności jego wymiany.

Napisano

Zamiast stp można nalać nafty 100-200ml na bak albo mixolu który ma silne właściwości czyszczące, te produkty do czyszczenia wtryskiwaczy to same pochodne nafty zresztą sam zapach jest praktycznie identyczny jak nafta. Ja lałem mixol mineralny bo najlepiej się rozpuszcza w benzynie i nie ma barwników czerwonych czy niebieskich tak jak syntetyczne, 200ml do diesla na bak 50-60l a do benzyny raz na jakiś czas.

Napisano

MSDS Valvoline(fragment) -.....węglowodorach aromatycznych z domieszką nitrobenzenu a w zależności od stężenia>25% grinser006.gif

Napisano

> Zamiast stp można nalać nafty 100-200ml na bak albo mixolu który ma silne właściwości czyszczące,

> te produkty do czyszczenia wtryskiwaczy to same pochodne nafty ...

prawda jeśli chodzi o STP ,Wynn i inne, które działają na kieszeń i placebo zlosnik.gif..zawierają nafte i nic nie robią..

Środki , które działają kosztują w okolicach 80-100pln ...i zawierają w składzie PEA (polyetheramine)..

wszystko mozna znaleźć w patentach o PEA i usuwaniu nagaru z komór spalania ...

Napisano

> prawda jeśli chodzi o STP ,Wynn i inne, które działają na kieszeń i placebo ..zawierają nafte i

> nic nie robią..

> Środki , które działają kosztują w okolicach 80-100pln ...i zawierają w składzie PEA

> (polyetheramine)..

> wszystko mozna znaleźć w patentach o PEA i usuwaniu nagaru z komór spalania ...

To podaj jakąś nazwę. Dostępną w PL.

Napisano

> To podaj jakąś nazwę. Dostępną w PL.

w PL:

AR6400

BG44/244

Napisano

> w PL:

> AR6400

> BG44/244

I to rzeczywiście jest warte tyle ile kosztuje?

Napisano

> I to rzeczywiście jest warte tyle ile kosztuje?

mhmm..środki robią co należy ...wg jednych powinny kosztować 20pln za butelke zlosnik.gif..ale kosztują ile kosztują..niestety wyprodukowanie PEA ciągle nie jest tanie...

Napisano

> mhmm..środki robią co należy ...wg jednych powinny kosztować 20pln za butelke ..ale kosztują ile

> kosztują..niestety wyprodukowanie PEA ciągle nie jest tanie...

Wiesz - wtryskiwacz do mojego Forka kosztuje 50 zł. Stąd wątpliwości smile.gif

Napisano

> Wiesz - wtryskiwacz do mojego Forka kosztuje 50 zł. Stąd wątpliwości

ale 4.szt kosztują 200,-

w zeszłym tyg. miałem wymieniany z robotą ect 150,- ta "przyjemność". tongue.gif

Napisano

> ale 4.szt kosztują 200,-

> w zeszłym tyg. miałem wymieniany z robotą ect 150,- ta "przyjemność".

Wiem. Tylko już wydałem na "zwykłe" środki i nic. Więc jak tak dalej pójdzie to koszty środków przekroczą wartość wymiany. A jak dla mnie to szwankuje jeden smile.gif

A dlaczego wymieniałeś? Też masz LPG i się zapiekły?

Napisano

> Wiem. Tylko już wydałem na "zwykłe" środki i nic. Więc jak tak dalej pójdzie to koszty środków

> przekroczą wartość wymiany. A jak dla mnie to szwankuje jeden

jak zaczął jeden to reszta też powoli pewnie już woła

> A dlaczego wymieniałeś? Też masz LPG i się zapiekły?

ano mam LPG, jeden stanął na amen w sumie bez objawów wcześniejszych. W poniedziałek jeździłem w ulewach i było ok, w śr rano był cyrk...

W ciągu 3lat wlałem może ze 2x dodatki typu STP, jeżeli ten Archoil faktycznie działa i pozostałe 3.szt się przeczyszczą ładnie to chętnie doleje.

Szukałem tych ''zasysanych'' ale niestety nic w PL nie jest dostępne (z polecanych)

Napisano

> Wiesz - wtryskiwacz do mojego Forka kosztuje 50 zł. Stąd wątpliwości

Do mojego kosztuje 450zł (Siemens) i jest ich 8. Poza tym -nowe- są w PL praktycznie nieosiągalne (w Stanach bez problemu po $150/szt.). Gdybym zmieniał wszystkie, mógłbym kupić tańsze (Crown), za 230zł/sztuka. Środek do czyszczenia kosztował 70zł. Jednego nie dało się uratować, ale 7 wyżarło z osadu aż miło.

Przerabiałem jeszcze kiedyś czyszczenie wtryskiwaczy lpg na myjce ultradźwiękowej. Koszt 100zł, pomogło skutecznie na dwa lata, później sprzedałem samochód ale nie było żadnych niepokojących objawów. Nie pamiętam dokładnie ile kosztowały nowe wtryski (Keihin), ale kilkaset zł/szt. na pewno. W momencie czyszczenia były w agonalnym stanie (silnik przerywał, auto gasło).

Napisano

> Środek do czyszczenia kosztował 70zł. Jednego nie dało się uratować,

> ale 7 wyżarło z osadu aż miło.

Używałeś tego środka co kolega wyżej poleca?

Napisano

> Używałeś tego środka co kolega wyżej poleca?

Nie wiem jakiego, mechanik zalał jakiś turbo-skondensowany wynalazek wink.gif kwotę miałem na rachunku. Będę się prawdopodobnie z nim widział jutro/pojutrze to mogę podpytać.

Napisano

> Nie wiem jakiego, mechanik zalał jakiś turbo-skondensowany wynalazek kwotę miałem na rachunku.

> Będę się prawdopodobnie z nim widział jutro/pojutrze to mogę podpytać.

Jeśli możesz to popytaj. smile.gif

Napisano

> Keihiny drogie, jak już są w słabym stanie to wg mnie lepiej to zastąpić np. wtryskami Hana.

Czyszczenie kosztowało 100zł/komplet. Taniej nowych wtrysków bym pewnie nie kupił wink.gif

Napisano

> prawda jeśli chodzi o STP ,Wynn i inne, które działają na kieszeń i placebo ..zawierają nafte i

> nic nie robią..

Mógłbyś się pozytywnie zaskoczyć z tymi środkami Wynn's, szczególnie z linii profesjonalnej.

A jeżeli nie ma tam nic prócz nafty to proponuję spróbować np. taki Diesel Clean Up aplikowany bezpośrednio do filtra i spróbuj przeprowadzić taką kurację w zamkniętym garażu...

Oczywiście żartuję, chyba że chcesz sobie podrażnić układ oddechowy, ale tak czy inaczej to jest mocna chemia i działa pod warunkiem zastosowania w odpowiednio zdiagnozowanym przypadku.