Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rondo - pytanie

Featured Replies

Napisano

> odnosze sie do tego

> Quote:

> nie wolno opuszczać ronda z

> wew. pasa...

> podaj przepis skoro uwazasz jak wyzej

kol. Ozarek rozpisał Ci to samo innymi słowami, nie mam czasu na grzebanie w przepisach, idę się bawić zlosnik.gif

Uparłeś się jakbyś nie wiem co mi chciał udowodnić... screwy.gifzlosnik.gif

Napisano

> Babka już od dawna jest rondem turbinowym, więc tam się jedzie zgodnie z tym co pokazuje tabliczka

> przed rondem.

Jasne...przepisy swoje, oznakowanie swoje, a ludzie jak nie umieli jeździć tak dalej nie umieją. Za każdym razem jak przejeżdżam to skrzyżowanie to ktoś się "zgubi" ... To samo na Starzyniaku

Niestety jazda po rondach nie jest Naszą domeną ale ... idzie ku lepszemu.

Chociaż jak przypomnę sobie podróżowanie po reprezentacyjnej ulicy Paryża i rondach, to u Nas i tak jest nieźle, bo chaos o niebo mniejszy zlosnik.gif

Napisano

> przepis podaj !

KODEKS DROGOWY - PRAWO O RUCHU DROGOWYM

Art. 22.

2. Kierujący pojazdem jest obowiązany zbliżyć się:

1) do prawej krawędzi jezdni - jeżeli zamierza skręcić w prawo; .....

Napisano

> Polecam "Jedź Bezpiecznie" na tvp kraków i wałkowany kilka jak nie więcej razy temat ronda pod

> dworcem/ g. krakowską

pod galerią zmienili oznakowanie, teraz z wew nie wyjedziesz bo jest ciągła wink.gif

kilka lat tamtędy jeździłem i praktycznie co dzień była sytuacja podbramkowa grinser006.gif

dla mnie to te ronda są źle zaprojektowane, zresztą to samo zrobili na drodze do proszowic (tam rondka są jeszcze mniejsze)

ten wewnętrzny pas jest bez sensu, bo nie ma miejsca na zmianę pasa będąc już na rondzie

powinno to być jak na turbinowym, tzn że zewnętrzny wyprowadza ruch poza rondo

a wewnętrznym można zjechać z ronda na lewy pas wylotu, albo jechać dalej po rondzie

czyli tak jak na kocmyrzowski

Napisano

> pod galerią zmienili oznakowanie, teraz z wew nie wyjedziesz bo jest ciągła

> kilka lat tamtędy jeździłem i praktycznie co dzień była sytuacja podbramkowa

> dla mnie to te ronda są źle zaprojektowane, zresztą to samo zrobili na drodze do proszowic (tam

> rondka są jeszcze mniejsze)

> ten wewnętrzny pas jest bez sensu, bo nie ma miejsca na zmianę pasa będąc już na rondzie

> powinno to być jak na turbinowym, tzn że zewnętrzny wyprowadza ruch poza rondo

> a wewnętrznym można zjechać z ronda na lewy pas wylotu, albo jechać dalej po rondzie

> czyli tak jak na kocmyrzowski

zgadza sie ok.gif

Napisano

> No, ewentualnie przeszkodzi Ci jakieś auto, które będzie chciało jechać dalej przez rondo

> zewnętrznym pasem.

To przepuszczę.

A jak nie może, bo rondo jest turbinowe i ma ciągłą?

Napisano

> KODEKS DROGOWY - PRAWO O RUCHU DROGOWYM

> Art. 22.

> 2. Kierujący pojazdem jest obowiązany zbliżyć się:

> 1) do prawej krawędzi jezdni - jeżeli zamierza skręcić w prawo; .....

Czyli tutaj bez sensu jest ta przerywana umożliwiająca zjazd z ronda innym pasem, niż prawy?

Napisano

> Ale jaki przepis, OMG, przecież proste i logiczne, skręcasz z lewego pasa w prawo? Nie? Nie

> wolno z lewego pasa w prawo więc tutaj wyjeżdżając z wewnętrznego właśnie to robisz. Ja

> mogę jechać rondo do okoła zewnętrznym pasem, bo np. nie znam miasta i nie wiem którym

> chcę wyjechać i co... jak się spotkamy gdy Ty będziesz wyjeżdżał wjeżdżając we mnie to jak to

> rozstrzygniesz?

> Polecam "Jedź Bezpiecznie" na tvp kraków i wałkowany kilka jak nie więcej razy temat ronda pod

> dworcem/ g. krakowską

nie Twoja wina, zasada pierwszenstwa z prawej

Napisano

> kol. Ozarek rozpisał Ci to samo innymi słowami, nie mam czasu na grzebanie w przepisach, idę się

> bawić

> Uparłeś się jakbyś nie wiem co mi chciał udowodnić...

sie nie cisnieniuj love_4.gif

2 osoby w temacie twierdza: ze nie można - podajcie prosze przepis skromny.gif

bo ja twerdze ze można - zachowujac wszelkie pozostale zasady wspolzycia na drodze grinser006.gif

Napisano

> KODEKS DROGOWY - PRAWO O RUCHU DROGOWYM

> Art. 22.

> 2. Kierujący pojazdem jest obowiązany zbliżyć się:

> 1) do prawej krawędzi jezdni - jeżeli zamierza skręcić w prawo; .....

no i ?

dojezdzam, skrecam zajmuje lewy/wewnetrzny pas* i gdy chce zjechac kierunkowskaz (ustepuje jadacym z prawej) i zjeżdzam ze skrzyzowania

Quote:

nie wolno opuszczać ronda z

> wew. pasa...

gdzie w ustawie jest napisane to co powyzej zacytowalem ?

* oczywiscie wszystko zalezy od wielkosci skrzyzowania i natezenia ruchu na nim

Napisano
  • Autor

> Wymuszasz i jeszcze jesteś zdziwiony ?

> Od dawna tak jeździsz czy nie dawno wprowadziłeś "nową jakość" ?

ja pier... a czy Ty jesteś bezbłędny w każdej dziedzinie ?

Po to założyłem wątek, żeby rozwiać wątpliwości, a nie po to, żeby Znawcy spuszczali się na mnie i wytykali niewiedzę sick.gif

Napisano
  • Autor

> jeżeli pasy przed rondem nie są oznakowane co do kierunku jazdy to nie ma żadnego problemu żeby

> objechać rondo pasem zewnętrznym, ani jechać prosto z pasa wewnętrznego.

> Różnica jest taka, że jadąc wewnętrznym przy zjeżdżaniu musisz ustąpić tym którzy już znajdują się

> na zewnętrznym bo go przecinasz.

> Co do zajmowania pasa za skrzyżowaniem to wjeżdżając z drogi o jednym pasie na drogę o wielu można

> zająć dowolny pas AFAIR

no i widzisz, o taką odpowiedź mi chodziło - konkretną i logiczną....bez hejtów i niezdrowego onanizmu zlosnik.gif

20.GIF

Napisano

> no i widzisz, o taką odpowiedź mi chodziło - konkretną i logiczną....bez hejtów i niezdrowego

> onanizmu

To tytułem podsumowania. W naszym pięknym kraju masz dwie strony awantury o pasy, o przepisy i jak należy jeździć na rondzie a jak nie. Każdy ma rację i ona jest najważniejsza.

Dlatego niewspółmiernie lepiej i bezpieczniej jeździ mi się na rondzie np. o tu:

Bo tam nikt nie pilnuje swojej racji, za to wszyscy pilnują żeby się nie zderzyć.