Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Merc dla zdjęciowych wróżek

Featured Replies

Napisano

znajomy chce jechać po Tego Mercedesa.....

pomijając cofnięty przebieg, wyklejane tablice....do czego się czepić, na co zwrócić uwagę?

sprzedający twierdzi że wszystko jest full legal, na tablice wykupuje 30dniowe OC i można jechać....jest tak czy po prostu zjawić się u niego z patrolem drogówki?

warto jechać 250km czy nie warto?

Napisano

bardzo drogo jak na ten rocznik i ten typ

takie merce na aukcjach w DE chodzą po 800-1000 EURO a jakieś ulepy po 500 EURO wink.gif

Napisano

> znajomy chce jechać po Tego Mercedesa.....

> pomijając cofnięty przebieg, wyklejane tablice....do czego się czepić, na co zwrócić uwagę?

> sprzedający twierdzi że wszystko jest full legal, na tablice wykupuje 30dniowe OC i można

> jechać....jest tak czy po prostu zjawić się u niego z patrolem drogówki?

> warto jechać 250km czy nie warto?

Czy roczny przebieg rzędu 6875km przez całe 16 lat życia samochodu nie wydaje się Wam trochę duży?

Może warto poszukać czegoś mniej wyeksploatowanego? Szesnastoletnie auto nie powinno mieć więcej niż 60-70kkm przebiegu.

hehe.gif

Napisano

> przecież napisał: "pomijając cofnięty przebieg"

Problem polega na tym, że handlarz ustawiając taki przebieg oraz sprzedając auto na wyklejankach i upierając się, że tak można jeździć wyraźnie zdefiniował do kogo kieruje tę ofertę.

Oczekuje on, że po auto przyjedzie kompletny idiota. W związku z tym mógł dokonać jeszcze jakichś "drobnych usprawnień", których na pierwszy rzut oka nie widać, a które w jego mniemaniu zostaną przez owego idiotę zaakceptowane równie gładko jak powyższe.

Jeśli ktoś nie jest idiotą to nie powinien chyba jechać bo może się rozczarować.

Napisano

> znajomy chce jechać po Tego Mercedesa.....

> pomijając cofnięty przebieg, wyklejane tablice....do czego się czepić, na co zwrócić uwagę?

> sprzedający twierdzi że wszystko jest full legal, na tablice wykupuje 30dniowe OC i można

> jechać....jest tak czy po prostu zjawić się u niego z patrolem drogówki?

> warto jechać 250km czy nie warto?

Co to za mercedes bez skory w środku???

Napisano

> Co to za mercedes bez skory w środku???

no i nie ma 5000cm3 pojemności wink.gif

Napisano

> przecież napisał: "pomijając cofnięty przebieg"

napisal tez aby pominac tablice, a potem patrolem straszy, wiec moze jednak niezdecydowany?

Napisano

> Tyyyy, a może to naprawdę jakaś perełka ?

Całe sznury takich pereł można z ogłoszeń nazbierać. Ale jak lubią to niech się przejadą, nie mój problem. Wycieczka po Polsce to też jakaś przygoda.

ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> Co to za mercedes bez skory w środku???

w Mercu welur był droższy od skóry 270751858-jezyk.gif

DSC_8850.jpg

Napisano

> w Mercu welur był droższy od skóry

Na szczęście ta moda się skończyła dawno temu. A ten z tematu weluru też nie ma.

Napisano

> no i nie ma 5000cm3 pojemności

5 litrów 10 lat temu produkowało mniej mocy niż obecnie 2 litrowe turbo...

Napisano

> Problem polega na tym, że handlarz ustawiając taki przebieg oraz sprzedając auto na wyklejankach i

> upierając się, że tak można jeździć wyraźnie zdefiniował do kogo kieruje tę ofertę.

> Oczekuje on, że po auto przyjedzie kompletny idiota. W związku z tym mógł dokonać jeszcze jakichś

> "drobnych usprawnień", których na pierwszy rzut oka nie widać, a które w jego mniemaniu

> zostaną przez owego idiotę zaakceptowane równie gładko jak powyższe.

> Jeśli ktoś nie jest idiotą to nie powinien chyba jechać bo może się rozczarować.

Dziwię się, że po takich ewidentnych oszustwach, ktoś próbuje jeszcze coś sprawdzać. Dla przeciętnego średnio rozsądnego człowieka, to sygnał, żeby spróbować gdzie wydać swoje pieniądze.

dranio

Napisano

> Na szczęście ta moda się skończyła dawno temu. A ten z tematu weluru też nie ma.

biorąc pod uwagę tzw "jakość" obecnie oferowanej skóry to nie wiem o jakim szczęściu mówisz zlosnik.gif

ten z tematu to w ogóle nie jest moim zdaniem Mercedes zlosnik.gif

Napisano

> Dziwię się, że po takich ewidentnych oszustwach, ktoś próbuje jeszcze coś sprawdzać. Dla

> przeciętnego średnio rozsądnego człowieka, to sygnał, żeby spróbować gdzie wydać swoje

> pieniądze.

> dranio

Może to nie są przeciętni ludzie którzy chcą kupować? Może ideą jest - przejrzymy na wylot wszelkie oszustwa i zaproponujemy niską cenę a sprzedawca-oszust skruszony swoją nieudolnością sprzeda samochód za nią?

Napisano

>Może ideą jest - przejrzymy na wylot wszelkie

> oszustwa i zaproponujemy niską cenę a sprzedawca-oszust skruszony swoją nieudolnością sprzeda

> samochód za nią?

Nie lubię się targować, nie mam genów znad Morza Śródziemnego. 270751858-jezyk.gif

dranio

Napisano

> biorąc pod uwagę tzw "jakość" obecnie oferowanej skóry to nie wiem o jakim szczęściu mówisz

W sprawie jakości to się zgadzam - te wszelkie zasady ochrony środowiska spowodowały że garbarnie nie mogą porządnie wygarbować skóry co potem powoduje że jest ona znacznie mniej trwała. Do tego "skóra trafiła pod strzechy" - dawniej pojazdy ze skórą były tylko luksusowe = dbano o nią, nacierano preparatami itp. A teraz nikt nie dba i po 4-5 latach jest zniszczona że aż wstyd popatrzeć.

Napisano

> Może to nie są przeciętni ludzie którzy chcą kupować? Może ideą jest - przejrzymy na wylot wszelkie

> oszustwa i zaproponujemy niską cenę a sprzedawca-oszust skruszony swoją nieudolnością sprzeda

> samochód za nią?

Musiałby za darmo oddać. hehe.gif

Napisano

> Musiałby za darmo oddać.

Ja myślę że ten kolega pytającego ma nadzieję że po krótkich negocjacjach sprzedający mu da Merca i dopłaci za recycling. Wtedy może się to opłacać.

Napisano

> Czy roczny przebieg rzędu 6875km przez całe 16 lat życia samochodu nie wydaje się Wam trochę duży?

> Może warto poszukać czegoś mniej wyeksploatowanego? Szesnastoletnie auto nie powinno mieć więcej

> niż 60-70kkm przebiegu.

Czy to ważne? za 8 koła masz gwiazdę na masce zlosnik.gif

Napisano

> Czy to ważne? za 8 koła masz gwiazdę na masce

Może warto trochę zaoszczędzić i rozważyć tę ofertę?

jakiś tekst

Napisano

> W sprawie jakości to się zgadzam - te wszelkie zasady ochrony środowiska spowodowały że garbarnie

> nie mogą porządnie wygarbować skóry co potem powoduje że jest ona znacznie mniej trwała.

nie wiem z czego to wynika ale przede wszystkim faktura tej skóry jest zupełnie inna - zupełnie inna jest w dotyku, o wiele twardsza i sprawia wręcz wrażenie.... sztucznej zlosnik.gif

Pamiętam minę pana naganiacza z salonu BMW gdy zadałem mu proste pytanie "czy chciałby mieć tej jakości skórę na meblach w domu?" Pytanie pozostało bez odpowiedzi hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> Czy roczny przebieg rzędu 6875km przez całe 16 lat życia samochodu nie wydaje się Wam trochę duży?

> Może warto poszukać czegoś mniej wyeksploatowanego? Szesnastoletnie auto nie powinno mieć więcej

> niż 60-70kkm przebiegu.

a jednak się da zlosnik.gif

http://www.marktplaats.nl/a/auto-s/bmw/m...previousPage=lr

tak, tez się zgadzam że ten W202 to szrot, generalnie każda taka C-klasa to nieubłagany szrot zlosnik.gif

Napisano

> nie wiem z czego to wynika ale przede wszystkim faktura tej skóry jest zupełnie inna - zupełnie

> inna jest w dotyku, o wiele twardsza i sprawia wręcz wrażenie.... sztucznej

> Pamiętam minę pana naganiacza z salonu BMW gdy zadałem mu proste pytanie "czy chciałby mieć tej

> jakości skórę na meblach w domu?" Pytanie pozostało bez odpowiedzi

To akurat zależy bardzo od modelu i firmy. Skórę twardą i raczej niemiłą w dotyku ma GM i Ford. Ale jest bardzo trwała. Najmilszą i najmiększą skórę stosuje Honda, ale po trzech latach jest tragedia. Pozostałe firmy są gdzieś w pobliżu - w Lexusie skóra po 6 latach była jak nowa, choć była miękka i delikatna i zdecydowanie milsza niż skóra na kanapach u mnie w domu. Co samochód to obyczaj.

P.S. Najważniejsze w utrzymaniu skóry w przyzwoitym stanie przez wiele lat jest jej częste nacieranie środkami które ją konserwują, utrzymują miękką i (a może przede wszystkim) zabezpieczają przed promieniowaniem UV.

Napisano

> nie wiem z czego to wynika ale przede wszystkim faktura tej skóry jest zupełnie inna - zupełnie

> inna jest w dotyku, o wiele twardsza i sprawia wręcz wrażenie.... sztucznej

> Pamiętam minę pana naganiacza z salonu BMW gdy zadałem mu proste pytanie "czy chciałby mieć tej

> jakości skórę na meblach w domu?" Pytanie pozostało bez odpowiedzi

najlepiej w ogóle nie mieć skóry, bo zarówno na meblach, jak i w samochodzie skóra ma tylko jedną zaletę: łatwo się ją czyści, może się przydać jak ktoś ma małe dzieci na przykład.

Poza tym nie widzę żadnych zalet skóry: śmierdzi, latem w krótkich spodenkach w aucie można się oparzyć siadając, zimą jest zimno w tyłek, jest śliska. Wygląd, wiadomo, rzecz gustu, jak dla mnie ładniejszy jest welur, czy nawet ładna zwykła tapicerka szmaciana

Napisano

> 5 litrów 10 lat temu produkowało mniej mocy niż obecnie 2 litrowe turbo...

bez przesady smile.gif mercowe 500ty >15 lat temu miały 306km.

obecnie 2litrowe turba az tyle seryjnie nie dmuchają (z nielicznymi wyjątkami).

Napisano

> najlepiej w ogóle nie mieć skóry, bo zarówno na meblach, jak i w samochodzie skóra ma tylko jedną

> zaletę: łatwo się ją czyści, może się przydać jak ktoś ma małe dzieci na przykład.

Niestety wentylowana skóra już tej zalety nie ma - czyści się ją dużo trudniej.

> Poza tym nie widzę żadnych zalet skóry: śmierdzi, latem w krótkich spodenkach w aucie można się

> oparzyć siadając, zimą jest zimno w tyłek, jest śliska. Wygląd, wiadomo, rzecz gustu, jak dla

> mnie ładniejszy jest welur, czy nawet ładna zwykła tapicerka szmaciana

Dlatego samochody mają podgrzewane i wentylowane siedzenia.

Napisano

fakt, że nie siedziałem nawet nigdy w Lexusie, ale jak skóra może być miła w dotyku? hmm.gif

Napisano

> Niestety wentylowana skóra już tej zalety nie ma - czyści się ją dużo trudniej.

> Dlatego samochody mają podgrzewane i wentylowane siedzenia.

tak, ale jak wsiadasz zimą, to zanim uruchomisz silnik i włączysz grzanie dupy, to i tak zdąży zmarznąć zlosnik.gif

Napisano

> najlepiej w ogóle nie mieć skóry, bo zarówno na meblach, jak i w samochodzie skóra ma tylko jedną

> zaletę: łatwo się ją czyści, może się przydać jak ktoś ma małe dzieci na przykład.

> Poza tym nie widzę żadnych zalet skóry: śmierdzi, latem w krótkich spodenkach w aucie można się

> oparzyć siadając, zimą jest zimno w tyłek, jest śliska. Wygląd, wiadomo, rzecz gustu, jak dla

skóra jest swietna. ale TYLKO w zestawie z grzaniem i wentylacją. bez wentylacji da sie zyc, ale bez grzania - masakra.

Napisano

> fakt, że nie siedziałem nawet nigdy w Lexusie, ale jak skóra może być miła w dotyku?

Wyobraź sobie przeciwieństwo skóry w Chevrolecie smile.gif

Napisano

> skóra jest swietna. ale TYLKO w zestawie z grzaniem i wentylacją. bez wentylacji da sie zyc, ale

> bez grzania - masakra.

Zależy od klimatu smile.gif U mnie grzanie jest zbędne, za to bez wentylacji trudno przeżyć smile.gif

Napisano

> skóra jest swietna. ale TYLKO w zestawie z grzaniem i wentylacją. bez wentylacji da sie zyc, ale

> bez grzania - masakra.

OK, to wytłumacz mi, na czym ta świetność polega zakładając że już siedzimy, ruszyliśmy, nie jest nam ani za zimno, ani za ciepło? Wygodniej jest jakoś? hmm.gif

Napisano

> tak, ale jak wsiadasz zimą, to zanim uruchomisz silnik i włączysz grzanie dupy, to i tak zdąży

> zmarznąć

Uruchamiasz z kluczyka idąc do samochodu, jak dojdziesz to już jest fajnie, chłodno.

Napisano

> fakt, że nie siedziałem nawet nigdy w Lexusie, ale jak skóra może być miła w dotyku?

może. na przykładzie mojego P508 i BMW smile.gif w bmw poza jakością skóry (a to i tak bazowy model, bo w sprzedazy byly chyba 3-4 gatunki do E38), jest jeszcze jakość siedzisk. kanapy są idealnie miękkie itp itd.

w Pugu mam jakiś plastikowy skaj, twardą gąbkę itp smile.gif

Napisano

> Uruchamiasz z kluczyka idąc do samochodu, jak dojdziesz to już jest fajnie, chłodno.

acha, no to ok, ja taki jestem zacofany technicznie zlosnik.gif

Napisano

> OK, to wytłumacz mi, na czym ta świetność polega zakładając że już siedzimy, ruszyliśmy, nie jest

> nam ani za zimno, ani za ciepło? Wygodniej jest jakoś?

Fajnie pachnie, fajnie wygląda, jest miła w dotyku. Tylko tyle i aż tyle.

Napisano

> jak dla

zatem powinieneś wypróbować tego merca co wkleiłem, jakość obić i szwu miażdży. generalnie to wnętrze miażdży zlosnik.gif

Napisano

> może. na przykładzie mojego P508 i BMW w bmw poza jakością skóry (a to i tak bazowy model, bo w

> sprzedazy byly chyba 3-4 gatunki do E38), jest jeszcze jakość siedzisk. kanapy są idealnie

> miękkie itp itd.

> w Pugu mam jakiś plastikowy skaj, twardą gąbkę itp

dobra, ale siedzenie dobrej jakości, wyprofilowane, odpowiednio twarde, moze być także ze zwykłej tapicerki

Napisano

> acha, no to ok, ja taki jestem zacofany technicznie

Jak masz Teslę to możesz zaprogramować godzinę o której wychodzisz z pracy i ona sama się włączy i schłodzi na czas żebyś miał przyjemnie.

Napisano

> dobra, ale siedzenie dobrej jakości, wyprofilowane, odpowiednio twarde, moze być także ze zwykłej

> tapicerki

Co więcej w samochodach supersportowych nie stosuje się skóry (żeby kierowcy na zakrętach nie wyślizgiwali się z foteli). Stosuje się zwykle alcantarę.

Napisano

> a jednak się da

> http://www.marktplaats.nl/a/auto-s/bmw/m...previousPage=lr

nic dziwnego ze taki maly przebieg. bida silnik, bida skrzynia to i jezdzic sie nie chce wlascicielowi smile.gif

do tego welury smile.gif

> tak, tez się zgadzam że ten W202 to szrot, generalnie każda taka C-klasa to nieubłagany szrot

ok.gif

Napisano

> Jak masz Teslę to możesz zaprogramować godzinę o której wychodzisz z pracy i ona sama się włączy i

> schłodzi na czas żebyś miał przyjemnie.

A jak Ci coś wypadnie i zostaniesz jednak dłużej to potem wsiądziesz do chłodnego wnętrza ale z uwagi na rozładowaną baterię nigdzie nie pojedziesz.

hehe.gif

Napisano

> A jak Ci coś wypadnie i zostaniesz jednak dłużej to potem wsiądziesz do chłodnego wnętrza ale z

> uwagi na rozładowaną baterię nigdzie nie pojedziesz.

Chłodzenie zużywa 1 milę zasięgu na 30 minut = nie jest to jakiś poważny problem.

Napisano

> zatem powinieneś wypróbować tego merca co wkleiłem, jakość obić i szwu miażdży. generalnie to

> wnętrze miażdży

Ostatnio macałem szmate na siedzeniach w Fordzie Ka - tym pierwszym. Materiał jest mocny i gruby, nie do zdarcia zlosnik.gif Teraz takiego nie robią

Napisano

> dobra, ale siedzenie dobrej jakości, wyprofilowane, odpowiednio twarde, moze być także ze zwykłej

> tapicerki

ale zwykla tapicerka tak samo - w golfie itp, jest nieprzyjemna w dotyku. a welur w takiej sklasie (na zamówienie) jest miły jak skóra smile.gif

Napisano

> Fajnie pachnie, fajnie wygląda, jest miła w dotyku. Tylko tyle i aż tyle.

ok, czyli wychodzi, że to tylko takie subiektywne "podoba mi się". Coś jak z silnikami diesla. Żeby zbliżyły się parametrami do benzynowych trzeba w nie pakować dodatkowe filtry, super hiper wtryskiwacze, zawory, turbosprężarki ze zmienną geometrią, przepływomierze, dwumasy itd. A ludzie to kupują, bo mają "momęt". zlosnik.gif

Podobnie ze skórą. Żeby dało się jej używać, trzeba mieć grzanie, wentylacją, odpalanie tego z kluczyka, do tego pieścić, smarować mleczkami itd. A zalety obiektywne niewielkie, poza tym że komuś się podoba.

Mnie się np. nie podoba. Dla mnie skóra po prostu śmierdzi i nie jest miła w dotyku, jest oślizgła. zlosnik.gif