Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Vel Satis pierwsze 10kkm

Featured Replies

Napisano

> Ale, za przeproszeniem, kibel.

kibel bo? niespecjalnie się przyglądałem grinser006.gif

Napisano

> Mocno niedoceniany, bardzo komfortowy samochód za małe pieniądze. Osobiście nie kupił bym 2.2 DCi ,

> ale reszta jak najbardziej. Mam obecnie dwie renówki i przyznam, że może to nie cuda techniki

> , ale przyzwoite wozidła za śmieszną kasę

Wiesz - z jakiegoś powodu jest niedoceniany. Mój mechanik przepracował parę lat w ASO Renault. I o ile Lagunę jak najbardziej polecał (tylko trzeba odpowiednio wybrać) to na wspomnienie o Vel Satisie zapytał czy na pewno ze mną wszystko w porządku.

Napisano

Jedyną taką konkurencją dla Vel Satisa jest chyba Signum:

opel-signum-2.2-08.jpg

Vauxhall-Signum_2005_photo_04.jpg

Vauxhall-Signum_2005_photo_07.jpg

Vauxhall-Signum_2005_photo_08.jpg

Ale jak widać limuzyny 5d się nie przyjęły. zlosnik.gif

Napisano

> Wiesz - z jakiegoś powodu jest niedoceniany. Mój mechanik przepracował parę lat w ASO Renault. I o

> ile Lagunę jak najbardziej polecał (tylko trzeba odpowiednio wybrać) to na wspomnienie o Vel

> Satisie zapytał czy na pewno ze mną wszystko w porządku.

Niedoceniany - Signum też nie było - fakt wersja wyjściowa była droższa od wersji wyjściowej Vectry (ale w Signum było 1.8 w VC 1.6 i wyposażenie standardowe lepsze w Signum), a i tak się słabo sprzedawało. Moim zdaniem limuzyna 5d się nie przyjmie i już.

Napisano

> Jedyną taką konkurencją dla Vel Satisa jest chyba Signum:

> Ale jak widać luksusowe limuzyny 5d się nie przyjęły.

Bluźnisz!!!! Przyrównujesz 4-osobową Vectrę do następcy Safranki wink.gif

A tak na serio:

1) Signum fajne jest, a Vel niestety - ubolewam - brzydki.

2) Czy to jednak na pewno ta sama liga?

Napisano

> 3.0 V6 Isuzu

> Błagam Ciebie, dlaczego źle życzysz ludziom/człowiekom

No przecież napisałem ,że było by bardziej nonszalancko hehe.gifhahaha.gif a nie kazałem mu kupować grinser006.gif

BTW W wolnych chwilach lubię czytać opisy -Mirków zachwalających te V6 hehe.gif

Napisano

> Bluźnisz!!!! Przyrównujesz 4-osobową Vectrę do następcy Safranki

> A tak na serio:

> 1) Signum fajne jest, a Vel niestety - ubolewam - brzydki.

Takie Signum jak wkleiłem - przed FL ze skrętnymi ksenonami. ok.gif I do tego podwójny wydech z tyłu od 3.2 V6. serduszka.gif

> 2) Czy to jednak na pewno ta sama liga?

Jednak tak - po pierwsze Signum to nie VC sedan/liftback - one jest oparte o wersję kombi, a ta ma większy rozstaw osi i na prawdę jest miejsca dużo. Vel jest oparty o Lagunę - tylko ze zmienionym tylnym zawieszeniem jak czytam? No to Opel przyoszczędził bo cały dół i sporo wnętrza (w zasadzie wszystko do środkowych słupków) to VC.

Napisano

> No przecież napisałem ,że było by bardziej nonszalancko a nie kazałem mu kupować

> BTW W wolnych chwilach lubię czytać opisy -Mirków zachwalających te V6

A mnie korci kupić to V6 Isuzu bo jak pracuje to fajnie jak na diesla. sciana.gif

Nawet na allegro jest kombi 2005r już z padniętym silnikiem (pali na 5 garów) i za dobry pieniądz. zlosnik.gif Podobnież da się ten silnik tak wyremontować, żeby było znacznie lepiej niż fabryka?

Napisano

> Koszty utrzymania, nie są przesadnie wielkie jeśli się poszuka w necie informacji można sporo

> zaoszczędzić, zwłaszcza że większość części pochodzi z innych modeli Renault

> Pewnie nie napisałem wszystkiego, ale jak coś to pytać.

Jak chcesz obniżyć kosztu utrzymania to wymień profilaktycznie panewki na wale zlosnik.gif Koszt remontu 2.2 dci po przekręceniu panewek może trochę popsuć oszczędności zlosnik.gif

Napisano

> A mnie korci kupić to V6 Isuzu bo jak pracuje to fajnie jak na diesla.

> Nawet na allegro jest kombi 2005r już z padniętym silnikiem (pali na 5 garów) i za dobry pieniądz.

> Podobnież da się ten silnik tak wyremontować, żeby było znacznie lepiej niż fabryka?

O tym nie słyszałem-opinia jest taka ,że nawet po remoncie nie można być.Jedno z moich ulubionych aut/silników ze złomnika zlosnik.gif

Ponoć silniki o oznaczeniach Z30DT w Oplu i P9X715 w Reno były poprawianie i sa lepsze.Ale wiesz ja mam dzieci ,żonę 2 koty na utrzymaniu nie stać mnie na fanaberię hehe.gif

Napisano

> O tym nie słyszałem-opinia jest taka ,że nawet po remoncie nie można być.Jedno z moich ulubionych

> aut/silników ze złomnika

> Ponoć silniki o oznaczeniach Z30DT w Oplu i P9X715 w Reno były poprawianie i sa lepsze.Ale wiesz ja

> mam dzieci ,żonę 2 koty na utrzymaniu nie stać mnie na fanaberię

Wiesz Opel i Renault się podobnież nigdy do błędu nie przyznało. Za to Saab tak i ponoć ich inżynierowie wymyślili jakieś rozwiązanie. ok.gif (widziałem na TVN Turbo w Turbo Kamerze zlosnik.gif)

Napisano

> Wiesz Opel i Renault się podobnież nigdy do błędu nie przyznało. Za to Saab tak i ponoć ich

> inżynierowie wymyślili jakieś rozwiązanie. (widziałem na TVN Turbo w Turbo Kamerze )

Taak ,w Saabie po 2005 montowali Fiatowskiego 1,9 hehe.gif Nie wiem czy o to rozwiązanie Ci chodziło? hmm.gifhehe.gif

BTW Jeśli ktoś ma zacięcie technicznie i lubi grzebać to polecam tą v6.Roboty mu napewno nie zabraknie.BTW Kiedyś na forum widziałem ,jak ludzie sobie radzą z tematem tego silnika-rady w stylu nie jechać agresywnie,nie pałować etc.No to ja się pytam po co mi v6 jak mam go oszczędzać hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Ale jak widać limuzyny 5d się nie przyjęły.

ale signum jest duzo mniejsze old.gif

i znacznie ciasniejsze w srodku, zreszta to przeciez zwykla vectra c, a konkurentem vectry byla laguna, vel satis jest klase wyzej

wymiary-renault-vel-satis-hatchback.jpg

wymiary_opel_signum_2005_szkic_techniczny.jpg

20140807_182625.jpg

20140807_182553.jpg

Napisano
  • Autor

> Taak ,w Saabie po 2005 montowali Fiatowskiego 1,9 Nie wiem czy o to rozwiązanie Ci chodziło?

> BTW Jeśli ktoś ma zacięcie technicznie i lubi grzebać to polecam tą v6.Roboty mu napewno nie

> zabraknie.BTW Kiedyś na forum widziałem ,jak ludzie sobie radzą z tematem tego silnika-rady w

> stylu nie jechać agresywnie,nie pałować etc.No to ja się pytam po co mi v6 jak mam go

> oszczędzać

stosowano w saabach inne uszczelki pod glowice, opoznialo to opadanie tulei ale nigdy nie rozwiazano tego tematu, jak bede mial chwile to poszukam na forum saaba kiedys czytalem dosc obszerna opinie jednego z inzynierow saaba

Napisano

> Ale jak widać limuzyny 5d się nie przyjęły.

a BMW 5GT wink.gif ?

Osobiście kiedyś zastanawiałem się nad Signum, teraz momentami myśle nad 5GT. Dla mnie podoba się coś pomiędzy kombi a 5d wink.gif

Napisano
  • Autor

dla mnie 5gt to powrot do tego co bylo czyli saab 9-3 I-gen. maja bardzo podobna linie

bmw5gt.jpg

saab_9-3_hatchback_5-drzwiowy_488_1984_head.jpg

Napisano

> dla mnie 5gt to powrot do tego co bylo czyli saab 9-3 I-gen. maja bardzo podobna linie

Mnie 5GT nieodparcie przypomina:

wild_boar_1.jpg

Napisano

> Mnie 5GT nieodparcie przypomina ...

Ten włochaty prosiak i tak wygląda lepiej zlosnik.gif

Napisano

> dla mnie 5gt to powrot do tego co bylo czyli saab 9-3 I-gen. maja bardzo podobna linie

Linia podobna, ale z tej perspektywy wiele 5os aut będzie miało podobnie. Kwestia jest w skali, Saab dopiero w 9-5 i to kombi mial troche miejsca i bagaznika. Przy 5GT nie potrzeba kombi wink.gif

Napisano

> Mnie 5GT nieodparcie przypomina:

BMW ma mniej oplywowy przod.

Napisano

> ale signum jest duzo mniejsze

> i znacznie ciasniejsze w srodku, zreszta to przeciez zwykla vectra c, a konkurentem vectry byla

> laguna, vel satis jest klase wyzej

VelSatis to dalej Laguna, jak Signum to dalej VC kombi (tak, tak to ma znaczenie!) i w Signum ciasno to raczej nie jest.

Napisano

> Linia podobna, ale z tej perspektywy wiele 5os aut będzie miało podobnie.

wystarczy zobaczyć tą linie lekko z boku od tyłu i już widzimy ze Saab miał smukła linie mimo wysokości tylnej cześci natomiast 5 GT to kawał ogromnego bezkształtnego kloca- moim zdaniem oprócz BMW serii 7 zwanego bunkrem 5GT to największa porażka stylistyczna tej firmy, że o jakościowej wtopie nie wspomnę -ten samochód zużywa się w zastraszającym tempie. no.gif

> Saab dopiero w 9-5 i to kombi mial troche miejsca i bagaznika. Przy 5GT nie potrzeba kombi

Patrzyłeś jaki jest bagażnik w 5GT razem z kołem zapasowym? smirk.gif

Śmiem twierdzić że ten Saab z foto ma większy spineyes.gif

Napisano

> wystarczy zobaczyć tą linie lekko z boku od tyłu i już widzimy ze Saab miał smukła linie mimo

> wysokości tylnej cześci natomiast 5 GT to kawał ogromnego bezkształtnego kloca- moim zdaniem

> oprócz BMW serii 7 zwanego bunkrem 5GT to największa porażka stylistyczna tej firmy, że o

widzisz, ale dla mnie to pierwsze BMW ktore sie podoba wink.gif. a ze jest duzy to jak dla mnie plus ok.gif

> jakościowej wtopie nie wspomnę -ten samochód zużywa się w zastraszającym tempie.

ale to chyba nie jest cecha specyficzna dla 5gt, skoro to to troche 7ki i troche 5ki akurat jakosc i koszty to cos czego w tej marce bym sie najbardziej obawial tongue.gif

> Patrzyłeś jaki jest bagażnik w 5GT razem z kołem zapasowym?

nie wiem czy bylo kolo ale byl ok

> Śmiem twierdzić że ten Saab z foto ma większy

w litrach nie porownywalem ale wydawal mi sie duzy, co po dodaniu miejsce we wnetrzu .. chyba traci sens porownania

Napisano

> widzisz, ale dla mnie to pierwsze BMW ktore sie podoba . a ze jest duzy to jak dla mnie plus

Oczywiście - gust ok.gif20.GIF

> ale to chyba nie jest cecha specyficzna dla 5gt, skoro to to troche 7ki i troche 5ki akurat jakosc

> i koszty to cos czego w tej marce bym sie najbardziej obawial

obłażące chromy rdzewiejące wszystkie zewnętrzne śruby, postrzępione pasy bezpieczeństwa, siadające tylne miechy zawieszenia, odbarwiająca się tapicerka skórzana siedzeń w autach których przebieg to mniej niż 30 tkm i mniej niż2 lata- to tak na szybko no.gifno.gifno.gif

> nie wiem czy bylo kolo ale byl ok

> w litrach nie porownywalem ale wydawal mi sie duzy, co po dodaniu miejsce we wnetrzu .. chyba

> traci sens porownania

oczywiście 5Gt ma być oryginalny i jest w tym przypadku wielkość bagażnika to raczej porównywalna do ....poloneza caro - duży ale płytki - tego co pod podłogą nie liczę

Napisano

> VelSatis to dalej Laguna

Wybacz, ale to już tylko Twoim zdaniem.

> jak Signum to dalej VC kombi (tak, tak to ma znaczenie!) i w Signum

> ciasno to raczej nie jest.

W wielu autach nie jest ciasno, co nie znaczy że są do siebie zbliżone wielkością czy ogólnie pojętym segmentem.

Piszesz, że VS to Laguna - na jakiej podstawie?

Nawet na wikipedii napisane: Vel Satis (...) Konstrukcję pojazdu oparto na płycie podłogowej modelu Espace IV.

Nawet gdyby były na tej samej płycie, to jeszcze nic nie oznacza, gdy dwa różne modele są na tej samej płycie podłogowej, to nie znaczy, że ich podłogi i poszczególne punkty konstrukcyjne są w tych samych odległościach od siebie. To takie chyba myślenie na skróty.

Auta oparte na tej samej płycie podłogowej mogą być z różnych segmentów - nie wiem przykład pierwszy z brzegu to Citroen C6 i C5. Inne rozstawy inna wielkość inny segment.

A że wiele części jest wymiennych? W przypadku Opla i modeli Signum i VectraC (jak sam podkreślasz kombi) pewnie 90% cześci to to samo. Bo to auta bardzo podobne.

Ale VelSatis to nie Laguna. A że wahacz z Laguny pasuje do wahacza z Vela, to znaczy niewiele więcej niż klamka od Malucha w Starze 200.

Napisano

> VelSatis to dalej Laguna,

Troszkę Cię poniosło. To tak jak by napisać ze w Mercedesie S klasa to takie E klas.

jak Signum to dalej VC kombi (tak, tak to ma znaczenie!) i w Signum

> ciasno to raczej nie jest.

Tu sie nie wypowiem bo z Opelów mam Combo i zajezdzilem służbowa Astre.

Napisano

>Ponieważ Ozi dawno nie testował żadnego samochodu,[...]

Wrzuce cos jak znajde wiecej czasuhmm.gif, moze Kluger/Highlander, tymi ostatnio duzo drive.gif[...]

287975632-DSC_0020.JPG

food.gif velour na siedzeniachfood.gif?

Napisano

> Wybacz, ale to już tylko Twoim zdaniem.

> W wielu autach nie jest ciasno, co nie znaczy że są do siebie zbliżone wielkością czy ogólnie

> pojętym segmentem.

> Piszesz, że VS to Laguna - na jakiej podstawie?

> Nawet na wikipedii napisane: Vel Satis (...) Konstrukcję pojazdu oparto na płycie podłogowej modelu

> Espace IV.

> Nawet gdyby były na tej samej płycie, to jeszcze nic nie oznacza, gdy dwa różne modele są na tej

> samej płycie podłogowej, to nie znaczy, że ich podłogi i poszczególne punkty konstrukcyjne są

> w tych samych odległościach od siebie. To takie chyba myślenie na skróty.

> Auta oparte na tej samej płycie podłogowej mogą być z różnych segmentów - nie wiem przykład

> pierwszy z brzegu to Citroen C6 i C5. Inne rozstawy inna wielkość inny segment.

> A że wiele części jest wymiennych? W przypadku Opla i modeli Signum i VectraC (jak sam podkreślasz

> kombi) pewnie 90% cześci to to samo. Bo to auta bardzo podobne.

> Ale VelSatis to nie Laguna. A że wahacz z Laguny pasuje do wahacza z Vela, to znaczy niewiele

> więcej niż klamka od Malucha w Starze 200.

Ale, ale! Żeby nie było - wcale nie uważam, że Signum nie jest mniejsze - z wymiarami się nie dyskutuje, na cyferkach się znam. ok.gif

Ale co do segmentu samochodu - no to jest zbliżona. Bo w takim razie Signum jest krótsze ale VC kombi:

wymiary-opel-vectra-c-kombi.jpg

Już nie koniecznie, więc ona jest z klasy VelSatisa?