Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pasek rozrządu zgubił kilka zębów.

Featured Replies

Napisano

> szpilki obowiązkowo wymieniać ?

Obowiązkowo.

Napisano

> Na 90% kupię kompletną głowicę (używkę) i wymienię.

> Doczytałem, że należy szpilki od głowicy wymienić - rozciągają się. Czy to prawda ? szpilki

> obowiązkowo wymieniać ?

zmierz stare śruby -jak trzymają długość to można zostawić, ale najlepiej dać nowe, jak nie jest to wielki koszt.

Napisano
  • Autor

Zdjęcie pokrzywionych zaworów - dostały wszystkie 4 (te mniejsze), są to ssące czy wydechowe ?

288148997-dokacika.jpg

post-115567-14352527830864_thumb.jpg

Napisano

> Zdjęcie pokrzywionych zaworów - dostały wszystkie 4 (te mniejsze), są to ssące czy wydechowe ?

Wydechowe

Napisano

Ciekawe jakie naprężenia poszły na korbowód...

hmm.gif

Napisano

> Zdjęcie pokrzywionych zaworów - dostały wszystkie 4 (te mniejsze), są to ssące czy wydechowe ?

dziwię się że myślisz o reanimowaniu zamiast kupić drugi silnik ok.gif

Napisano

> dziwię się że myślisz o reanimowaniu zamiast kupić drugi silnik

bo wie co ma, też bym to naprawiał ok.gif

Napisano

> bo wie co ma, też bym to naprawiał

no widać że wie bo pyta się który zawór jest który , wyjdzie że dół też do roboty będzie grinser006.gif

sorki ale jak miał tak sparciały pasek to nie wie co ma zlosnik.gifok.gif

Napisano

> bo wie co ma, też bym to naprawiał

Zrobi głowicę, zakręci silnik i poleci korbowód..

Napisano
  • Autor

> Zrobi głowicę, zakręci silnik i poleci korbowód..

Korbowód nie powinien polecieć, wszystkie takie przypadki opisane na forach kończyły się wymianą (naprawą głowicy), Corsy dalej jeździły.

A może ktoś z Was zna przypadki z Oplowskimi 8V, kiedy korbowód nie wytrzymał ?

Edit: Po zerwaniu był kręcony i kontrolka ciśnienia oleju gasła normalnie.

Napisano

> bo wie co ma,

Nie wie, myślał życzeniowo:

Quote:

byłem przekonany, że silniki te są bezkolizyjne więc wmówiłem sobie, że jak strzeli to nie będzie problemu - jednak po fakcie mocno się zdziwiłem

grinser006.gifhehe.gif Po fakcie: jak duży był zysk z niewymieniania paska na czas względem małej demolki silnika i obecnych problemów? cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> Nie wie, myślał życzeniowo:

> Quote:

> byłem przekonany, że silniki te są bezkolizyjne więc wmówiłem sobie, że jak strzeli to nie będzie

> problemu - jednak po fakcie mocno się zdziwiłem

> Po fakcie: jak duży był zysk z niewymieniania paska na czas względem małej demolki silnika i

> obecnych problemów?

Zaczyna się typowa zajadłość, wyśmiewanie która jest wszechobecna wśród niektórych.

To jest kącik techniczny nie HP, tam możesz startować z takimi tekstami. Tutaj oczekuję konkretnej pomocy.

Napisano

> Tutaj oczekuję konkretnej pomocy.

Taaaajest grinser006.gif Rada: następnym razem wymień pasek, zanim się zerwie.

I nie jestem zjadliwy, to była tylko zwykła ironia... hehe.gif

Napisano

Byłem świadkiem lub uczestniczyłem w naprawie kilkunastu silników po strzale paska rozrządu i żaden później nie miał problemów z normalną pracą. Silniki Fiat/Alfa Romeo, o innych się nie wypowiadam bo nie znam.

Napisano

I jeszcze odpadnie kierownica... facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Zrobi głowicę, zakręci silnik i poleci korbowó

A wiesz jaki jest przekrój korbowodu i trzonka zaworu?

Napisano

> A wiesz jaki jest przekrój korbowodu i trzonka zaworu?

3 silniki mi poszły po uderzeniu w zawór. po remoncie głowicy za każdym razem szło po główce korby i urywało tłok

Napisano

> I jeszcze odpadnie kierownica...

0000000.JPG

000000.jpg

Głowica po wymianie zaworów, po zakręceniu silnika poleciał tłok, żałuje do dzisiaj że nie wymieniłem korb bo straciłem 6 tysięcy

Napisano

> 3 silniki mi poszły po uderzeniu w zawór. po remoncie głowicy za każdym razem szło po główce korby

> i urywało tłok

w Oplu nie słyszałem jeszcze o takim przypadku,

założy głowicę i będzie jeździł kolejne 300kkm na tym silniku...

Napisano

> w Oplu nie słyszałem jeszcze o takim przypadku,

> założy głowicę i będzie jeździł kolejne 300kkm na tym silniku...

To super że nie dotyczy opla serio

Napisano

> 3 silniki mi poszły po uderzeniu w zawór. po remoncie głowicy za każdym razem szło po główce korby

> i urywało tłok

Jak wszystko wiesz to jak mogłeś trzy razy popełnić ten sam błąd?

Napisano

> To super że nie dotyczy opla serio

Starego Opla. W nowych, korby są wycięte w środku (wygląda jak litera A). Po takim strzale, zajrzałbym do panewek.

Napisano

> Jak wszystko wiesz to jak mogłeś trzy razy popełnić ten sam błąd?

tylko raz wiedziałem o uderzeniu bo wymieniałem zawory. dwa razy na zawodach

Napisano

> A może ktoś z Was zna przypadki z Oplowskimi 8V, kiedy korbowód nie wytrzymał ?

Nie z korbowodem i nie 8V, ale 16V w Lanosie, to tez (podobno) oplowski silnik. Strzelił pasek, po zrobieniu głowicy auto jeździło, ale zaczeło żreć olej, tak około 1,5 l/1000 km i kopcić na biało. Podobno winna była zwiekszona kompresja po naprawie głowicy. W dole nic nie było strzelone, ale tez juz nie było honowania.

Po szlifie, wymianie tłoków itp. wszystkie negatywne efekty ustąpiły.

Czemu zwiekszenie kompresji powoduje wzrost zuzycia oleju ? niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> zmierz stare śruby -jak trzymają długość to można zostawić, ale najlepiej dać nowe, jak nie jest

> to wielki koszt.

Pomierzyłem śruby, wszystkie mają jednakowy wymiar 140 mm + brak jakichkolwiek skaz. Skłaniam się ku wkręceniu ich ponownie.

Czy daje się jakieś środki na gwint przed wkręceniem ?

Napisano

> Nie z korbowodem i nie 8V, ale 16V w Lanosie, to tez (podobno) oplowski silnik. Strzelił pasek, po

> zrobieniu głowicy auto jeździło, ale zaczeło żreć olej, tak około 1,5 l/1000 km i kopcić na

> biało. Podobno winna była zwiekszona kompresja po naprawie głowicy. W dole nic nie było

> strzelone, ale tez juz nie było honowania.

> Po szlifie, wymianie tłoków itp. wszystkie negatywne efekty ustąpiły.

> Czemu zwiekszenie kompresji powoduje wzrost zuzycia oleju ?

Bo pierscienie olejowe tego nie wytrzymuja. Zapiekaja sie i nie zgarniaja. W 95% u klientow u ktorych robimy w firmie glowice i uskarzaja sie na zwiekszone spalanie oleju problemem byly zuzyte pierscienie, w tej dziedInie kroluja ople i daewoo wink.gif

Napisano

> Pomierzyłem śruby, wszystkie mają jednakowy wymiar 140 mm + brak jakichkolwiek skaz. Skłaniam się

> ku wkręceniu ich ponownie.

> Czy daje się jakieś środki na gwint przed wkręceniem ?

Sruby glowicy wkrecaj na sucho i dokladnie wyczysc gniazda srub zeby nie bylo oleju lub wody bo przy przykrecaniu moze peknac blok

Napisano
  • Autor

Góra silnika zakupiona, głowica splanowana + nowe szpilki, teraz uszczelka. Mam dwie jedną Elringa, drugą Ajusa (ta jaśniejsza).

Wszyscy piszą, że Ajusa to zło, jednak patrząc na foto widać, że pierścienie metalowe są szersze czyli rozumując powinna być lepsza od Elringa - trudniej ją wydmuchać. Badając w rękach też Ajusa wydaje się być pewniejsza, czy znawcy tematy mogą coś podpowiedzieć, którą zakładać.

288160605-SAM_2767.JPG

post-115567-14352527921814_thumb.jpg

Napisano

Zaloz elringa. Jako ze ajusa robi dobre uszczelniacze zaworowe oraz zimery to uszczelki bym nie zalozyl pod glowice od nich. Widzialem juz sporo uszkodzen na ajusie.

Napisano

> Zaloz elringa. Jako ze ajusa robi dobre uszczelniacze zaworowe oraz zimery to uszczelki bym nie

> zalozyl pod glowice od nich. Widzialem juz sporo uszkodzen na ajusie.

To co wyżej tyczy się benzyn czy diesli hmm.gif

Napisano

Z tych dwóch tylko Elring,radzę jako sprzedawca części motoryzacyjnych. smile.gif

Napisano

> Góra silnika zakupiona, głowica splanowana + nowe szpilki, teraz uszczelka. Mam dwie jedną Elringa,

> drugą Ajusa (ta jaśniejsza).

> Wszyscy piszą, że Ajusa to zło, jednak patrząc na foto widać, że pierścienie metalowe są szersze

> czyli rozumując powinna być lepsza od Elringa - trudniej ją wydmuchać. Badając w rękach też

> Ajusa wydaje się być pewniejsza, czy znawcy tematy mogą coś podpowiedzieć, którą zakładać.

przy dokręcaniu głowicy i tak te pierścienie metalowe o średnicy tłoka zostaną sprasowane, zakładaj Erling-a tak jak Ci piszą wink.gif

Napisano

> To co wyżej tyczy się benzyn czy diesli

Do benzyny jeszcze ale do diesla ajusa sie nie nadaje. A roznica cenowa miedzy elringiem a ajusa do tego opla jest niewielka

Napisano

> Do benzyny jeszcze ale do diesla ajusa sie nie nadaje. A roznica cenowa miedzy elringiem a ajusa do

> tego opla jest niewielka

Czyli jest firma, która produkuje uszczelki, które się nie nadają do użytku?

Napisano

> Sruby glowicy wkrecaj na sucho i dokladnie wyczysc gniazda srub zeby nie bylo oleju lub wody bo

> przy przykrecaniu moze peknac blok

ZTCP to w instrukcji serwisowej piszą, aby gwint i spód łba nasmarować jakimś poślizgowym loctite, aby gwint nie hamował - czego objawem jest trzeszczenie przy wkręcaniu.

Napisano
  • Autor

Przyszedł czas na zakończenie wątku - auto naprawiłem i po przejechaniu pierwszych 50 km nie zauważyłem nic niepokojącego.

Dziękuję wszystkim Kolegom którzy służyli mi fachowymi poradami 20.GIF - przyczynili się do tego, że autko wyjechało ponownie na drogę i może trochę pojeździ jeżeli nic nie spartoliłem zlosnik.gif.

Edit: Założyłem uszczelkę Elringa

Napisano

> Przyszedł czas na zakończenie wątku - auto naprawiłem i po przejechaniu pierwszych 50 km nie

> zauważyłem nic niepokojącego.

> Dziękuję wszystkim Kolegom którzy służyli mi fachowymi poradami - przyczynili się do tego, że

> autko wyjechało ponownie na drogę i może trochę pojeździ jeżeli nic nie spartoliłem .

> Edit: Założyłem uszczelkę Elringa

Tyle dobrze ze udalo sie. Jakie koszta cie wyniosly?

Napisano
  • Autor

> Tyle dobrze ze udalo sie. Jakie koszta cie wyniosly?

"Góra" używana - 300 PLN

planowanie głowicy + wymiana uszczelniaczy zaworowych 100 PLN

uszczelki, szpilki, uszczelniacz, opaski itp - ok. 200 PLN

pasek zlosnik.gif - 30 PLN

robocizna - 0 PLN

lekarstwa 70 PLN - za sprawą roboty ruszyły się kamienie nerkowe furious.gif

doświadczenie - bezcenne (pierwszy raz zrobiłem w aucie tak poważną robotę, wcześniej był remont hamulców w Stilo - też dały popalić zlosnik.gif)

Napisano

> "Góra" używana - 300 PLN

> planowanie głowicy + wymiana uszczelniaczy zaworowych 100 PLN

> uszczelki, szpilki, uszczelniacz, opaski itp - ok. 200 PLN

> pasek - 30 PLN

> robocizna - 0 PLN

> lekarstwa 70 PLN - za sprawą roboty ruszyły się kamienie nerkowe

> doświadczenie - bezcenne (pierwszy raz zrobiłem w aucie tak poważną robotę, wcześniej był remont

> hamulców w Stilo - też dały popalić )

300pln za uzywke glowicy? Bardzo drogo za podobne pieniadze mozna wyremontowac bylo.

Napisano
  • Autor

> 300pln za uzywke glowicy? Bardzo drogo za podobne pieniadze mozna wyremontowac bylo.

Góra w moim przypadku to głowica i wszystko co nad nią. Ceny w necie są na takim samym poziomie ok. 300 zł.

Na szrocie byli twardzi nic nie utargowałem, w okolicy nie było innej Corsy 1,4 która mogłaby posłużyć za dawcę. Dawca był w całości, w dobrym stanie nie miałem dobrego punktu zaczepienia do negocjacji.

Edit: W Pile za remont głowicy w dwóch miejscach zawołali po 400-450 PLN

Generalnie, tanio nie było, ale to zaprocentuje w przyszłości (chodzi o doświadczenie) - zwróci się kilkukrotnie, np czeka mnie uszczelnienie wybieraka biegów w Stilo. Wahałem się czy to zrobić samemu, teraz po Corsie wybierak to będzie pikuś (150-200 zł zostaje w kieszeni).

Napisano

Nauka kosztuje wink.gif

Doświadczenie - bezcenne.

Niechaj śmiga ok.gif

Napisano

> Przyszedł czas na zakończenie wątku - auto naprawiłem i po przejechaniu pierwszych 50 km nie

> zauważyłem nic niepokojącego.

> Dziękuję wszystkim Kolegom którzy służyli mi fachowymi poradami - przyczynili się do tego, że

> autko wyjechało ponownie na drogę i może trochę pojeździ jeżeli nic nie spartoliłem .

> Edit: Założyłem uszczelkę Elringa

A znawcy tematu widzieli rozwalony dół. hehe.gif