Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klocki hamulcowe - jakiej marki ?

Featured Replies

Napisano

Cześć

Ostatnio pojawiło się pytanie o klocki ceramiczne. A ja mam bardziej przyziemne.

Jakiej marki kupić a jakiej unikać zakupując klocki hamulcowe.

Na chwile obecną muszę kupić klocki na tył do mojej Laguny III.

Rozważam Bosch albo Ferodo, które z nich nie będą skrzypić jak by pociąg wjeżdżał na stacje. Pylenie i brudna felga nie jest dla mnie jakimś wielkim problemem. A może jacyś inni producenci ?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Napisano

1. TRW mam obecnie i orają tarcze

2. Ferodo polecam, miałem na oryginale z fabryki i też stosowałem jako zamiennik

3. Bosch - na moje oko, ucho OK

4. na Juridzie się sparzyłem - "puchły" jak się nagrzały - traciły siłę hamowania (ponoć są 2 modele, różnią się ostatnią literą w oznaczeniu)

5. ATE - OK

6. LPR - kiedyś miałem dawno temu i też dawały radę smile.gif

7. TOMEX - o dziwo w TAXI mojego kolegi hamuje

8. BRECK - coś lak LPR

co tam jeszcze miałem hmmm...... grinser006.gif

> Cześć

> Ostatnio pojawiło się pytanie o klocki ceramiczne. A ja mam bardziej przyziemne.

> Jakiej marki kupić a jakiej unikać zakupując klocki hamulcowe.

> Na chwile obecną muszę kupić klocki na tył do mojej Laguny III.

> Rozważam Bosch albo Ferodo, które z nich nie będą skrzypić jak by pociąg wjeżdżał na stacje.

> Pylenie i brudna felga nie jest dla mnie jakimś wielkim problemem. A może jacyś inni

> producenci ?

> Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Napisano

tylko TRW Cotec, zajebiste klocki, mam je teraz w omedze wraz z tarczami, też TRW, poprzednio miałem w astrze taki sam zestaw, tarcze owszem, lekko poszły już, ale jeszcze jeden kpl. klocków śmiało pociagną, a już na tych pierwszych mam nalatane ok 60kkm, a jeżdżę bardzo agresywnie.

Hamulce cały czas beton, nigdy nie udało mi się ich zagotować, a latam 150+

Napisano

Cokolwiek markowe: EBC, Mintex, Jurid, ATE, Ferodo, Pagid.

W dalszej kolejności "tańsze": Tomex, LPR, Steinhof, Lumag

Napisano

Od kilku lat wkładam do aut w rodzinie Textara. Jeszcze się nie zawiodłem. Obecnie mam kompletne hamulce (tarcze i klocki) Textar w Scenicu, Toyocie Yaris i w Lancerze. Wszystko hamuje super.

Napisano

> Cześć

> Ostatnio pojawiło się pytanie o klocki ceramiczne. A ja mam bardziej przyziemne.

> Jakiej marki kupić a jakiej unikać zakupując klocki hamulcowe.

> Na chwile obecną muszę kupić klocki na tył do mojej Laguny III.

> Rozważam Bosch albo Ferodo, które z nich nie będą skrzypić jak by pociąg wjeżdżał na stacje.

> Pylenie i brudna felga nie jest dla mnie jakimś wielkim problemem. A może jacyś inni

> producenci ?

> Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Imho nie ma zasady. Bardziej istotny jest zestaw klocki + tarcze. Ja po kombinowaniu używam zestawu OEM, czyli klocki Jurid, jest względnie tanio i dobrze wink.gif.

Każde auto ma zwykle specyficzną konstrukcje i różny zestaw sprawdzają się jako budżetowy oraz ten lepiej hamujący.

Napisano

> Cokolwiek markowe: EBC, Mintex, Jurid, ATE, Ferodo, Pagid.

> W dalszej kolejności "tańsze": Tomex, LPR, Steinhof, Lumag

a masz świadomość, że lumag produkuje sporo tych klocków z grupy "markowe" hehe.gifhehe.gifhehe.gif , bez szczególnej zmiany mieszanki ciernej hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

ostatnio na szybko musiałem kupić klocki na tył do starej e32. W intercarsie od ręki były tylko klocki ABE- chyba najtańsze z całego asortymentu. Liczyłem się z tym, że za jakiś czas trzeba będzie je wywalić i coś "lepszego i markowego włożyć", a żówno prawda. Równo się ścierają, nie rysuja tarcz, nie pylą, nie piszczą, nie odczułem różnicy in minus podczas hamowania w stosunku do wcześniejszych ferrodo yikes.gif

Napisano

A ja od ponad roku śmigam na LPR'ach i są naprawde dobre więc nie widze powodu żeby przepłacać.

Napisano

o nie, to sa klocki ktore jako jedyne udalo mi sie spalic w 2 hamowania....

Napisano

Osobiście złego słowa na LPR nie mogę powiedzieć, może trafiłeś na felerną sztukę. Jeżdżę spokojnie i może w tym sęk smile.gif że u mnie się spisują. Ostatnio założyłem siostrze też LPR i jak na razie nie narzeka.

Pdejrzewam że ile użytkowników tyle będzie opinni smile.gif

Napisano

A co sądzicie o klockach Fomaru-ostatnio chyba poprawili jakość hmm.gif

Napisano

> Hamulce cały czas beton, nigdy nie udało mi się ich zagotować, a latam 150+

A jak jeździsz, to ile?

Klocki i tarcze niewiele maja do "gotowania się" hamulców, bo gotuje się płyn. crazy.gif

A'propos takich latających to dwóch dzisiaj widziałem screwy.gif Dobrze, że tylko żelazo ucierpiało i tylko ich żelazo. ok.gif Żadne hamulce im nie pomogły, nawet gdyby spadochronem hamowali. sick.gif

Napisano

> Cokolwiek markowe: EBC, Mintex, Jurid, ATE, Ferodo, Pagid.

> W dalszej kolejności "tańsze": Tomex, LPR, Steinhof, Lumag

Jurid i Lumag to dla mnie tragedia, 2 podejścia oba nie udane. Lpr, TRW, ferodo,Brembo nie było problemu. Bardzo miło zaskoczył mnie Bosch-bardzo dobre hamowanie i kompletna cisza.

Napisano

Obecnie na obu osiach mam komplety TRW (klocki Cotec). Hamują ok, nie piszczą, ale trochę bardziej pylą niż ATE.

Poprzednio miałem zestawy ATE, wszystko było ok, choć przednie tarcze dosyć szybko się lekko zwichrowały (co niekoniecznie było winą tarcz).

Napisano

przerabiałem w niskobudżetowych autach polecane Ferodo i hamowały przeciętnie a jak było mokro, wilgoć to spowalniały, a nie hamowały, zmieniłem na TRW i od tamtej pory tylko takie klocki stosuje, nie piszczą, hamują i tyle.

pzdr.

Napisano

> Rozważam Bosch albo Ferodo

Dojeżdżam powoli 3 komplet klocków Bosch. W 3 różnych autach zawsze było sprawne hamowanie i brak efektów dźwiękowych. Różne rzeczy Bosch robi, ale akurat do hamulców to nie ma się co czepiać ...

Napisano

Musicie pamiętać że każdy producent klocków stosuje co najmniej kilkadziesiąt mieszanek np. Bosch deklaruje 170, pomimo że są dobierane do każdego klocka/samochodu żeby uzyskać optimum to różnice w zachowaniu klocka tego samego producenta w różnych autach potrafią się znacznie różnić dlatego jedna osoba będzie np. na TRW w aucie X narzekać a inna w aucie Y chwalić.

Wybierz sobie coś z poniższych:

- Bosch

- Hella Pagid

- TRW

- Remsa (czyli też TRW)

- ATE

- Ferodo

itp.

Napisano

> Dojeżdżam powoli 3 komplet klocków Bosch. W 3 różnych autach zawsze było sprawne hamowanie i brak

> efektów dźwiękowych. Różne rzeczy Bosch robi, ale akurat do hamulców to nie ma się co czepiać

> ...

Potwierdzam na 100% Najlepsze klocki i tarcze jakie miałem. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Potwierdzam na 100% Najlepsze klocki i tarcze jakie miałem.

Zamówiłem Bosch. Jak założę i zrobię na nich troszkę kilometrów to postaram się podzielić wrażeniami smile.gif