Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie o przegląd

Featured Replies

Napisano

Będę musiał zrobić przegląd. Nie wnikajmy w detale ale pojawił mi się pewien problem. Miałem kilka pianek poliuretanowych za fotelem i przy mocniejszym hamowaniu pianki wpadły pod fotel i urwały kabel (albo od pasa albo od bocznej poduszki w fotelu) sciana.gif

Niestety nie uda się tego naprawić bez wyciągnięcia fotela hmm.gif

Jako że chwilowo garaż zawalony a na zewnątrz zimno to wolałbym to na spokojnie zostawić i zrobić porządnie albo jak się ociepli albo jak rozładuję garaż.

I tu pojawia się pytanie. Czy samochód przejdzie badania techniczne jeżeli ta kontrolka się świeci? W wielkiej Brytanii każda czerwona lampka z definicji powodowała oblanie przeglądu a jak jest w Polsce?

srs.jpg

Napisano

przejdzie,

a jak diagnosta by miał wątpliwości, to niech wskaże niedziałający podzespół samochodu

Napisano

teraz jest coś takiego że błache problemy nie utrudniają przeglądu biglaugh.gif

np. spalona żarówka podświetlenia tablicy

Napisano

> teraz jest coś takiego że błache problemy nie utrudniają przeglądu

> np. spalona żarówka podświetlenia tablicy

Ale niedzialajaca poduszka powietrzna, to nie jest blachy problem.

Napisano

> przejdzie,

> a jak diagnosta by miał wątpliwości, to niech wskaże niedziałający podzespół samochodu

Nie ma prawa przejsc.

Quote:

7.1.6. Systemy poduszki powietrznej SRS

Kontrola organoleptyczna wskaźnika awarii układu.

Wskaźnik autodiagnostyki układu SRS wskazuje dowolny rodzaj awarii w układzie.

To jest cytat z tablelki.

1. Przedmiot badania

2. Metoda badania

3. Usterki skutkujace uznaniem stanu technicznego za niezadawalajacy.

To wszysko z tąd.

Jednak znajac Polskie realia, napewno bedzie wielu diagnostow ktorzy przymkna na to oko niestety.

Napisano

Znam stacje gdzie takie auto nie przejdzie i tak powinno być, ale sa tez takie , gdzie sie na to nawet nie spojrzy.

Napisano

> Będę musiał zrobić przegląd. Nie wnikajmy w detale ale pojawił mi się pewien problem. Miałem kilka

> pianek poliuretanowych za fotelem i przy mocniejszym hamowaniu pianki wpadły pod fotel i

> urwały kabel (albo od pasa albo od bocznej poduszki w fotelu)

> Niestety nie uda się tego naprawić bez wyciągnięcia fotela

> Jako że chwilowo garaż zawalony a na zewnątrz zimno to wolałbym to na spokojnie zostawić i zrobić

> porządnie albo jak się ociepli albo jak rozładuję garaż.

> I tu pojawia się pytanie. Czy samochód przejdzie badania techniczne jeżeli ta kontrolka się świeci?

> W wielkiej Brytanii każda czerwona lampka z definicji powodowała oblanie przeglądu a jak jest

> w Polsce?

Ojcu ostatnio podbili przy świecącym się SRS, a jest to SKP,

która "czepia sie" o np. przepaloną żarówkę podświetlenia tablicy. niewiem.gif

Napisano

> Znam stacje gdzie takie auto nie przejdzie i tak powinno być

Pytanie jak nie przejdzie?

Czy nie przejdzie - do widzenia Panu

Czy nie przejdzie - wynik negatywny, 2 tygodnie na naprawę?

Napisano

> Ale niedzialajaca poduszka powietrzna, to nie jest blachy problem.

rzel sukeruje zmiane awarii na spalona żarówke podświetlenia tablicy zlosnik.gif przypadkowo alurat w miejscu kontrolki SRS zlosnik.gif

Napisano

> rzel sukeruje zmiane awarii na spalona żarówke podświetlenia tablicy przypadkowo alurat w miejscu

> kontrolki SRS

No to chyba nie pomoze, bo wtedy kontrolka sie nie zaswieci po wlaczeniu zaplonu na te 5 sekund co sie normalnie zaswieca

Napisano

Po pierwsze, przeglądy robie co najmniej kilka razy w roku i nigdy jeszcze żaden diagnosta nie zaglądał mi do środka auta niewiem.gif

Po drugie, zamiast nas tutaj pytać, podjedz na SKP i to co nam tu napisales powiedz diagnoście jeśli masz wątpliwości, będziesz miał odpowiedź - nic nie tracisz, a od razu przegląd zrobisz ok.gif

Napisano
  • Autor

> Po pierwsze, przeglądy robie co najmniej kilka razy w roku i nigdy jeszcze żaden diagnosta nie

> zaglądał mi do środka auta

> Po drugie, zamiast nas tutaj pytać, podjedz na SKP i to co nam tu napisales powiedz diagnoście

> jeśli masz wątpliwości, będziesz miał odpowiedź - nic nie tracisz, a od razu przegląd zrobisz

Tak właśnie zrobię ale chciałem się upewnić co mówią przepisy.

Napisano

> No to chyba nie pomoze, bo wtedy kontrolka sie nie zaswieci po wlaczeniu zaplonu na te 5 sekund co

> sie normalnie zaswieca

Ta, bo na to czy wszystkie kontrolki sie zapalaja po przekrecniu kluczyka to diagnosta na pewno patrzy zlosnik.gif

Napisano

Ty załatwiasz u znajomego diagnosty, a nie robisz przeglądy, to istotna różnica. Jak pojedzie do normalnej SKP, to z czerwoną kontrolką przeglądu nie przejdzie.

Napisano

> Ty załatwiasz u znajomego diagnosty, a nie robisz przeglądy, to istotna różnica. Jak pojedzie do normalnej SKP, to z czerwoną kontrolką przeglądu nie przejdzie.

Bywam na różnych SKP i nie zawsze diagnosta wjeżdża na ścieżkę, więc nie ma jak zobaczyć świecącej kontrolki niewiem.gif

Napisano

> Ta, bo na to czy wszystkie kontrolki sie zapalaja po przekrecniu kluczyka to diagnosta na pewno

> patrzy

Jesli przeglad mialby byc wykonany rzetelnie to powininen.

Tak ma napisane w instrukcji co ma robic, i sprawdzenie tej kontrolki jest na liscie, co zacytowalem powyzej.

A to ze przeglady w Polsce to fikcja i jedyne o co chodzi to nie zeby sprawdzic auto tylko zainkasowac 99zl to juz inna sprawa. A szkoda, ze tak jest.

Napisano

> Ty załatwiasz u znajomego diagnosty, a nie robisz przeglądy, to istotna różnica. Jak pojedzie do

> normalnej SKP, to z czerwoną kontrolką przeglądu nie przejdzie.

Zawsze jezdze do obcych , jade tam gdzie mam po drodze. Nie musze do znajomych.

Napisano

> rzel sukeruje zmiane awarii na spalona żarówke podświetlenia tablicy przypadkowo alurat w miejscu

> kontrolki SRS

Obawiam się, że łatwiej będzie wyjąć fotel i skręcić przewody niż wyjąć zegary i "spalić" żarówkę.

Napisano

> Zawsze jezdze do obcych , jade tam gdzie mam po drodze. Nie musze do znajomych.

ok.gif

Napisano

> Bywam na różnych SKP i nie zawsze diagnosta wjeżdża na ścieżkę, więc nie ma jak zobaczyć świecącej

> kontrolki

Potwierdzam, bo przeglądy w Polsce to absurd. Przeglądy auta robię niedaleko siebie od lat w Warszawie. I zawsze przejeżdża ścieżkę. Przyczepy mam pod W-wą na działce i tam też w okolicy jadę z nimi na przegląd. Nawet ich nie ogląda.