Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

AR 159 SW do oceny

Featured Replies

Napisano

Witam,

Chciałbym żebyście rzucili okiem na takie autko:

Alfa

Sprzedawca zapewnia, że nie było malowane - podpada mi spasowanie tylnej klapy.

Ma książki serwisowe do 11.2014r.

Wiem, że silnik słaby ale chcę prostego motoru, który nie będzie stwarzał problemów. Myślę o LPG.

Ktoś z Was potrafi sprawdzić historię po Vin-ie?

Na co sprawdzać uwagę?

Słyszałem, że rdzewieją maski na zgrzewach i padają przekładnie.

Jutro jadę obejrzeć ok.gif

Pozdrawiam zlosnik.gif

Napisano

> Witam,

> Chciałbym żebyście rzucili okiem na takie autko:

> Alfa

> Sprzedawca zapewnia, że nie było malowane - podpada mi spasowanie tylnej klapy.

> Ma książki serwisowe do 11.2014r.

> Wiem, że silnik słaby ale chcę prostego motoru, który nie będzie stwarzał problemów. Myślę o LPG.

> Ktoś z Was potrafi sprawdzić historię po Vin-ie?

> Na co sprawdzać uwagę?

> Słyszałem, że rdzewieją maski na zgrzewach i padają przekładnie.

> Jutro jadę obejrzeć

> Pozdrawiam

zadam głupie pytanie: Jechałeś 159 z tym silnikiem?

Dzwoń po vin to Ci sprawdzę ok.gif

Napisano
  • Autor

Vectą C GTS jeździłem. Bez rewelacji ale jedyna szansa na LPG w tym modelu.

Przy okazji, czy osprzęt przy tym silniku jest identyczny jak Oplu?

Zaraz dzwonię po Vin.

Napisano

wyposażenie skromne, radziłbym Ci przejechać się z tym silnikiem wink.gif

sprawdź maglownicę czy już nie cieknie wink.gif

Napisano
  • Autor

Wiesz może w okolicach jakiego przebiegu padają te maglownice?

W porównaniu z moją Astra to i tak będzie różnica wink.gif

Podaje Vin:

ZAR93900007117562

Napisano

> Wiesz może w okolicach jakiego przebiegu padają te maglownice?

> W porównaniu z moją Astra to i tak będzie różnica

> Podaje Vin:

> ZAR93900007117562

Nie ma chyba konkretnego terminu padania, ale warto sprawdzić.

Gdybyś jednak chciał coś szybszego, to moja 2,4 będzie na sprzedaż grinser006.gif

Napisano

> Nie ma chyba konkretnego terminu padania, ale warto sprawdzić.

> Gdybyś jednak chciał coś szybszego, to moja 2,4 będzie na sprzedaż

Ale twój to klekot, a On chce do gazu grinser006.gif

Napisano

> Ale twój to klekot, a On chce do gazu

Wiem tongue.gif

Tak na wszelki wypadek gdyby się wkurzył jak go objedzie matiz zlosnik.gif

Napisano

> Wiesz może w okolicach jakiego przebiegu padają te maglownice?

> W porównaniu z moją Astra to i tak będzie różnica

> Podaje Vin:

> ZAR93900007117562

w aso auto było raz na gwarancji, 2008-11-20 przy przebiegu 22585km była wymieniona "osłona od wody drzwi tył" tylko tyle pokazuje historia

P.S Chyba skórzana tapicerka jest dokładana bo w histori auta pisze "tkanina czarna" a jak jest seryjnie skóra to pisze "skórzana tapicerka" chociaż mogę się mylić ok.gif

Napisano
  • Autor

> w aso auto było raz na gwarancji, 2008-11-20 przy przebiegu 22585km była wymieniona "osłona od wody

> drzwi tył" tylko tyle pokazuje historia

> P.S Chyba skórzana tapicerka jest dokładana bo w histori auta pisze "tkanina czarna" a jak jest

> seryjnie skóra to pisze "skórzana tapicerka" chociaż mogę się mylić

Dzięki kolego ok.gif

To serwis do "końca" w Aso wg sprzedawcy to coś nie halo.

Ciekawe co za książkę serwisową ma. Może jakiś inny serwis u jakiegoś Wilhelma? shocked.gif

Swoją drogą to na Allegro są dwa ogłoszenia tego auta -TUTAJ drożej

Sprzedawca mi podał adres komisu w którym auto stoi i to jest ten właśnie komis. Z tym, że przyjedzie na umówioną godzinę bo nie chce przez komis sprzedawać czy jakoś tak....

Napisano
  • Autor

> Wiem

> Tak na wszelki wypadek gdyby się wkurzył jak go objedzie matiz

shocked.gif

Kiedyś się zdziwiłem jak moją Astrą Tajko (tico) nie mogłem objechać na starcie hehe.gif

Ale potem tajko spuchło palacz.gif

Napisano

> Dzięki kolego

> To serwis do "końca" w Aso wg sprzedawcy to coś nie halo.

> Ciekawe co za książkę serwisową ma. Może jakiś inny serwis u jakiegoś Wilhelma?

pewnie tak.

> Swoją drogą to na Allegro są dwa ogłoszenia tego auta -TUTAJ drożej

> Sprzedawca mi podał adres komisu w którym auto stoi i to jest ten właśnie komis. Z tym, że

> przyjedzie na umówioną godzinę bo nie chce przez komis sprzedawać czy jakoś tak....

pierwsze ogłoszenie to gościa który sprowadził tą alfe, a drugie ogłoszenie jest komisu w którym stoi alfa, jak sprzeda komis to ma dodatkową kase ok.gif

Podejrzewam że bedzie pisana umowa k-s z niemcem no.gif chociaż w ogłoszeniu pisze że auto po opłatach hmm.gif

Napisano

> Kiedyś się zdziwiłem jak moją Astrą Tajko (tico) nie mogłem objechać na starcie

> Ale potem tajko spuchło

hehe.gifok.gif

Napisano

Nie wiem jak w AR, może wprowadzili małe zmiany,

ale w Oplu średnio ten silnik nadawał się do gazu...

Wypalone gniazda zaworowe... itd

Napisano

> Nie wiem jak w AR, może wprowadzili małe zmiany,

> ale w Oplu średnio ten silnik nadawał się do gazu...

> Wypalone gniazda zaworowe... itd

Chyba często trzeba ustawiać luz zaworowy? hmm.gif

Napisano

> Wiem

> Tak na wszelki wypadek gdyby się wkurzył jak go objedzie matiz

10,4 do 100 to tak mało?

Napisano

> 10,4 do 100 to tak mało?

Dla jednego tak, dla drugiego nie wink.gif Dla mnie mało...znaczy wolno grinser006.gif

Napisano

> Dzięki kolego

> To serwis do "końca" w Aso wg sprzedawcy to coś nie halo.

> Ciekawe co za książkę serwisową ma. Może jakiś inny serwis u jakiegoś Wilhelma?

tyle że w Niemczech są warsztaty (nie wiem jak jest w przypadku AR i Fiata generalnie) które mają coś ala autoryzację napraw kilku marek. Pieczątki mogą być nawet opatrzone logiem marki, dla Niemca to w zasadzie chyba jak ASO, a historii serwisowej nie będzie.

Poproś jeszcze o wyraźne zdjęcie pieczątek serwisowych, pogoolaj czy w ogóle taki serwis istnieje, jakie marki prowadzi, a jak znasz niemiecki lub masz kogoś kto zna, to zadzwoń i popytaj.

Napisano

Weź samochód i jedź do Fiata. Wpiszą VIN i będzie cała historia. Książki to niech ten sprzedawca sobie wsadzi. Nie pojmuję jak można wierzyć jeszcze w książki serwisowe.

Napisano

Ten silnik nie bardzo nadaje się do LPG, brak hydraulicznej regulacji zaworów, jakbyś musiał regulować po 20kkm luzy to wydatek w zależności od ilości szklanek - brak regulacji płytkowej,

drogo jak będziesz regulował i sens LPG mija się z celem w tym silniku ale niektórzy jeżdżą po 100-200kkm i nic się nie dzieje ale jednak...

Napisano

> zadam głupie pytanie: Jechałeś 159 z tym silnikiem?

zgadzam się ok.gif

IMO najmniejszą kompromisową opcją do AR159 jest 1.9d-120KM, też nie jest to rajdówka ale przynajmniej ma już jakiś moment,

Napisano

> zgadzam się

> IMO najmniejszą kompromisową opcją do AR159 jest 1.9d-120KM, też nie jest to rajdówka ale

> przynajmniej ma już jakiś moment,

Ma moment... Kolejny co się masturbuje wartością momentu na silniku... facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Ma moment... Kolejny co się masturbuje wartością momentu na silniku...

Rozwiniesz to jakoś? palacz.gif

Napisano

> Ma moment... Kolejny co się masturbuje wartością momentu na silniku...

a przeczytałeś całość czy tylko ostatnie słowo?

Napisano

> a przeczytałeś całość czy tylko ostatnie słowo?

Przeczytałem. I wprost wynika, że wg ciebie słabszy diesel lepiej sobie poradzi, nie biorąc pod uwagę kwestii przełożeń, które są inne niż w benzynie. I przez to ów moment na kołach po prostu "zniknie"...

Napisano

> Weź samochód i jedź do Fiata. Wpiszą VIN i będzie cała historia. Książki to niech ten sprzedawca

> sobie wsadzi. Nie pojmuję jak można wierzyć jeszcze w książki serwisowe.

Nie wiem czy wierzyć czy nie, ale wymianę oleju mi do książki wpisali a zaloze się, że w systemie tego nie bedzie. Piotrek chciało by Ci się to sprawdzić?

Napisano

> Przeczytałem. I wprost wynika, że wg ciebie słabszy diesel lepiej sobie poradzi, nie biorąc pod

> uwagę kwestii przełożeń, które są inne niż w benzynie. I przez to ów moment na kołach po

> prostu "zniknie"...

hehe.gif Słuchajmy specjalisty ok.gif Najnowsze publikacje donoszą "Znikający moment w dieslach". Na okładkę Faktu się nadaje. Ale tak to jest, właśnie w każdej dziedzinie mamy takich specjalistów, co nie mają pojęcia o czym mówią, ale mówią. O ile w tematach SV okalających np kamerkowanie masz pojęcie i da się poczytać co masz do powiedzenia, bo piszesz prawdę i sprawy przydatne, to sorki ale w takich tematach jak ten który tu podjąłeś, nie powinieneś zabierać głosu.

Napisano

> Słuchajmy specjalisty Najnowsze publikacje donoszą "Znikający moment w dieslach". Na okładkę

> Faktu się nadaje. Ale tak to jest, właśnie w każdej dziedzinie mamy takich specjalistów, co

> nie mają pojęcia o czym mówią, ale mówią. O ile w tematach SV okalających np kamerkowanie masz

> pojęcie i da się poczytać co masz do powiedzenia, bo piszesz prawdę i sprawy przydatne, to

> sorki ale w takich tematach jak ten który tu podjąłeś, nie powinieneś zabierać głosu.

Wez sobie rower z przerzutkami, zacznij kręcić i sprawdzaj jaka siła jest generowana na kole. To samo masz w samochodowej skrzynii biegów, oczywiście z innymi przełożeniami dla benzyny i diesla.

Bo jak na razie, to zwyczajnie robisz z siebie idiotę, co na zajęciach z fizyki rzucał papierowymi samolocie ami z ostatniej ławki... smirk.gif

Napisano

> Wez sobie rower z przerzutkami, zacznij kręcić i sprawdzaj jaka siła jest generowana na kole. To

> samo masz w samochodowej skrzynii biegów, oczywiście z innymi przełożeniami dla benzyny i

> diesla.

> Bo jak na razie, to zwyczajnie robisz z siebie idiotę, co na zajęciach z fizyki rzucał papierowymi

> samolocie ami z ostatniej ławki...

Przełożenia w skrzyni nie są po to by znikał moment i to tyle w temacie. I nie zaczynaj tu z samolotami, bo wkraczasz w technologię lotniczą którą zapewne rozumiesz tak jak i motoryzacyjną. Zaczynasz takie same prawidła prawić, jak to że samochód powtórnie malowany to g..no itd. Że tak powiem, za mocno idealizujesz warunki sprowadzając je do poziomu laboratorium a nie życia codziennego.

Napisano

> Wez sobie rower z przerzutkami, zacznij kręcić i sprawdzaj jaka siła jest generowana na kole. To

> samo masz w samochodowej skrzynii biegów, oczywiście z innymi przełożeniami dla benzyny i

> diesla.

> Bo jak na razie, to zwyczajnie robisz z siebie idiotę, co na zajęciach z fizyki rzucał papierowymi

A wez swoj nowy nabytek, ktory ma ponad 200KM i jak na ta moc szalu nie robi. Nie jeden diesel o zblizonej masie i KM zrobi mu lanie, bo monent mu w tym pomoze hehe.gif

Napisano

> Przełożenia w skrzyni nie są po to by znikał moment i to tyle w temacie. I nie zaczynaj tu z

> samolotami, bo wkraczasz w technologię lotniczą którą zapewne rozumiesz tak jak i

> motoryzacyjną. Zaczynasz takie same prawidła prawić, jak to że samochód powtórnie malowany to

> g..no itd. Że tak powiem, za mocno idealizujesz warunki sprowadzając je do poziomu

> laboratorium a nie życia codziennego.

Za przeproszeniem, ale pierdzielisz jak potłuczony...

Skrzynia biegów i jej przełożenia właśnie powodują zmianę obrotów i momentu obrotowego. Jak myślisz, dlaczego im wyższy bieg, tym słabiej auto przyspiesza? Czemu centomania zmienia skrzynie na krótkie, by uzyskać lepsze przyspieszenie kosztem prędkości maksymalnej?

To czysta fizyka, i nie działa tylko w laboratorium, ale też w życiu. Przestań się po prostu ośmieszać... skromny.gif

A z samolocikami to była przenośnia, widać braki masz nie tylko z fizyki, ale także z języka polskiego... smirk.gif

Napisano

> A wez swoj nowy nabytek, ktory ma ponad 200KM i jak na ta moc szalu nie robi. Nie jeden diesel o

> zblizonej masie i KM zrobi mu lanie, bo monent mu w tym pomoze

Kolejny... facepalm%5B1%5D.gif

Skoro moment na silniku jest dla was tak ważny, to postaw diesla z identycznym momentem. A ja będę kręcił tylko do jego obrotów maksymalnych... skromny.gif

Napisano

> Za przeproszeniem, ale pierdzielisz jak potłuczony...

Ja?

> Skrzynia biegów i jej przełożenia właśnie powodują zmianę obrotów i momentu obrotowego. Jak

> myślisz, dlaczego im wyższy bieg, tym słabiej auto przyspiesza? Czemu centomania zmienia

> skrzynie na krótkie, by uzyskać lepsze przyspieszenie kosztem prędkości maksymalnej?

> To czysta fizyka, i nie działa tylko w laboratorium, ale też w życiu.

No teraz opisałeś działanie skrzyni biegów z czym się zgadzam, natomiast nie opisałeś tu, gdzie ten moment znika, a o znikającym momencie mowa...Podaj jakiś przykład osobowego auta, gdzie moment obrotowy zniknął...acha zapomniałem, że dotyczy to diesli smirk.gif

> Przestań się po prostu

> ośmieszać...

A to ja piszę:

"Czarmy mary czary mary niutki poszły na browary,

Diesle dyszą, kłębią dymem, jestem kaczym Alladynem

Potrę lewar, musnę gaz i dojadę tam na czas,

Ale tylko na benzynie, w dieslu zawsze moment zginie"

Więc sam się nie ośmieszaj.

> A z samolocikami to była przenośnia, widać braki masz nie tylko z fizyki, ale także z języka

> polskiego...

Przynajmniej forów nie pomyliłem.

Napisano

> Kolejny...

> Skoro moment na silniku jest dla was tak ważny, to postaw diesla z identycznym momentem. A ja będę

> kręcił tylko do jego obrotów maksymalnych...

To postaw swoja kijanke kolo np: bmw serii 1 z dieslem lekko ponad 200KM i w kazdym przypadku koreaniec dostaje lanie nawet mimo tego, ze niemiec jest ponad 100kg ciezszy.

Napisano

> Ja?

> No teraz opisałeś działanie skrzyni biegów z czym się zgadzam, natomiast nie opisałeś tu, gdzie ten

> moment znika, a o znikającym momencie mowa...Podaj jakiś przykład osobowego auta, gdzie moment

> obrotowy zniknął...acha zapomniałem, że dotyczy to diesli

Dotyczy to każdego silnika, tylko po prostu diesel i benzyna mają inne przełożenia w skrzyni biegów. I to spowoduje, że w diesla ten moment obrotowy będzie bardziej zredukowany procentowo, by uzyskać taka sama prędkość obrotowa kół...

Stosujac przełożenie 2:1 zwiększysz prędkość obrotowa x2, ale moment maleje dwukrotnie. Przy przełożeniu 3:1 analogicznie moment spadnie trzykrotnie. I weź teraz dwa silniki, jeden się kręci z prędkością 6 obrotów na sekundę, a drugi ma 4obr/s. Pierwszy ma moment 20Nm, drugi 24Nm.

Podpinamy je tak, by mieć na wyjściu 12obr/s.

Ten pierwszy na wyjsciu da nam 10Nm, drugi zaledwie 8Nm. Mimo, że ten drugi ma wyższy moment nominalnie, to aby uzyskać ta sama prędkość obrotowa na wyjściu trzeba zastosować inna przekładnię, przez co moment na wyjściu będzie mniejszy...

Napisano

> Przeczytałem. I wprost wynika, że wg ciebie słabszy diesel lepiej sobie poradzi, nie biorąc pod

> uwagę kwestii przełożeń, które są inne niż w benzynie. I przez to ów moment na kołach po

> prostu "zniknie"...

Nie, z mojej wypowiedzi wynika, że IMO najsłabszym logicznym silnikiem do AR159 jest 120KM diesel.

A dyskusje na temat wyższości momentu/mocy diesla vs. benzyniaka mnie nie interesują, bo są już zwyczajnie nudne i dziwi mnie, że komuś chce się jeszcze tracić energię na takie niekończące się elaboraty w których z góry wiadomo, że nikt nikogo nie przekona.

Napisano

> To postaw swoja kijanke kolo np: bmw serii 1 z dieslem lekko ponad 200KM i w kazdym przypadku

> koreaniec dostaje lanie nawet mimo tego, ze niemiec jest ponad 100kg ciezszy.

A ja nie twierdzę, że będzie inaczej. Po prostu BMW ma znacznie więcej momentu na silniku, tak że nawet na wyjściu ze skrzynii biegów będzie go więcej na kołach...

Napisano

> Dotyczy to każdego silnika, tylko po prostu diesel i benzyna mają inne przełożenia w skrzyni

> biegów. I to spowoduje, że w diesla ten moment obrotowy będzie bardziej zredukowany

> procentowo, by uzyskać taka sama prędkość obrotowa kół...

> Stosujac przełożenie 2:1 zwiększysz prędkość obrotowa x2, ale moment maleje dwukrotnie. Przy

> przełożeniu 3:1 analogicznie moment spadnie trzykrotnie. I weź teraz dwa silniki, jeden się

> kręci z prędkością 6 obrotów na sekundę, a drugi ma 4obr/s. Pierwszy ma moment 20Nm, drugi

> 24Nm.

> Podpinamy je tak, by mieć na wyjściu 12obr/s.

> Ten pierwszy na wyjsciu da nam 10Nm, drugi zaledwie 8Nm. Mimo, że ten drugi ma wyższy moment

> nominalnie, to aby uzyskać ta sama prędkość obrotowa na wyjściu trzeba zastosować inna

> przekładnię, przez co moment na wyjściu będzie mniejszy...

I jak to się ma do tego?

Quote:

I przez to ów moment na kołach po prostu "zniknie"...

Gdzie w dieslu on znika?Wg mnie nigdzie, co najwyżej inaczej jest przekazywany, by nie uszkodzić elementów typu pół oś czy przegub...

Napisano

> I jak to się ma do tego?

> Quote:

> I przez to ów moment na kołach po prostu "zniknie"...

> Gdzie w dieslu on znika?Wg mnie nigdzie, co najwyżej inaczej jest przekazywany, by nie uszkodzić

> elementów typu pół oś czy przegub...

No tak, inaczej jest przekazywany a potem magicznie pojawia z powrotem na kołach... sciana.giffacepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> diesla.

skoro przypisujesz temat roweru....

mając dwa identyczne rowery z przerzutkami, na jednym sadzasz dzieciaka powiedzmy w wieku 10l, na drugim jego ojca

koło którego z roweru pokaże większą siłę przy tych samych przełożeniach biorąc pod uwagę że zarówno ojciec jak i syn daje z siebie wszystko

Napisano

> No tak, inaczej jest przekazywany a potem magicznie pojawia z powrotem na kołach...

No to ile momentu "znika" w dieslu 120KM, ile w 150KM w stosunku do 1.9 JTS?

Zrobiłeś błąd myślowy i brniesz teraz w wykłady z fizyki nt przełożeń. Po co?

Napisano
  • Autor

Samochód zobaczyłem. Rzeczywiście wygląda przyzwoicie. Silnik, maglownica, wszystko suche. Rdzy nie zauważyłem. Mierzony lakier i wszędzie pokazywał miernik ok 160.

Jedynie troszkę nadniszczona skóra na boczku fotela kierowcy.

Właściciel ma dużo papierów z napraw ale tak jak kolega Wojtas_BB pisał są to jakby warsztaty z logiem marki. Fiat, Lancia, Alfa. Jakieś inne z koncernu PSA gdzie wpisywano przebiegi.

Nie podoba mi się, że auto nie ma climatronica, tempomatu. Brakuje też nawiewów dla pasażerów tylnej kanapy gdzie w większości egzemplarzy to występuje.

A co myślicie o tym?

jakiś tekst

Będę miał Vin za niedługo.

Napisano

> Właściciel ma dużo papierów z napraw ale tak jak kolega Wojtas_BB pisał są to jakby warsztaty z

> logiem marki. Fiat, Lancia, Alfa. Jakieś inne z koncernu PSA gdzie wpisywano przebiegi.

dlatego nie ma nic w historii serwisowej w ASO. Z informacji które uzyskałem kiedyś w ASO, to tak naprawdę to co jest w systemie zależy od chciejstwa pracowników ASO, mają obowiązek wpisywania napraw gwarancyjnych, przeglądów ale z ich zakresem bywa rożnie, a pozostałe rzeczy to są albo nie ma.

Z resztą np w Renault tez sa tylko wpisy z wizyt w ASO, u tzw partnerów Reanult, mających autoryzację napraw i przeglądów ale nie będących ASO też zapisów w systemie nie będzie.

Napisano

> To postaw swoja kijanke kolo np: bmw serii 1 z dieslem lekko ponad 200KM i w kazdym przypadku

> koreaniec dostaje lanie nawet mimo tego, ze niemiec jest ponad 100kg ciezszy.

hmmm dziwne

200konny dizel o zblizonej masie i 2x wiekszym momencie dostaje od mojej 200konnej n/a pb

dizle typu leon fr 170+mapa, octa2 vrs 170 + mapa

nawte ine wspominam o autach segD bo te z porobionymi dizlami nie maja wiekszych szans

ale nie o tym mowa .... zlosnik.gif

Napisano

Niestety, z tym silnikiem auto będzie słabo wyposażone frown.gif

Napisano

Przejedź się ktoś 2,2JTS w 159 a potem np. 1,9 JTD 16V i wtedy najlepiej widać co lepiej jedzie ok.gif Dodam żę pierwszy ma 230Nm a drugi 320Nm.

Napisano

> Przejedź się ktoś 2,2JTS w 159 a potem np. 1,9 JTD 16V i wtedy najlepiej widać co lepiej jedzie

> Dodam żę pierwszy ma 230Nm a drugi 320Nm.

Ale ja nie pisałem co lepiej jedzie wink.gifzlosnik.gif

Napisano

> hmmm dziwne

> 200konny dizel o zblizonej masie i 2x wiekszym momencie dostaje od mojej 200konnej n/a pb

> dizle typu leon fr 170+mapa, octa2 vrs 170 + mapa

> nawte ine wspominam o autach segD bo te z porobionymi dizlami nie maja wiekszych szans

> ale nie o tym mowa ....

To Twoja krypa ma 6,3s do 100km/h?? Bo tyle realnie uzyskuje seryjne BMW 125d (F20) 218KM zlosnik.gif

Napisano

> A wez swoj nowy nabytek, ktory ma ponad 200KM i jak na ta moc szalu nie robi. Nie jeden diesel o

> zblizonej masie i KM zrobi mu lanie, bo monent mu w tym pomoze

Ogarnij sobie Suzuki SX4 S-Cross. Są dostępne dwa silniki. Jeden diesel (DDiS) i benzyna (VVT). Oba o pojemności 1.6, oba mają tę samą moc - 120 KM. Diesel za to ma 320 Nm, a benia zaledwie 156 Nm. I co? I to, że z danych, które znalazłem w Internecie wynika, że Pb ma lepsze przyspieszenie do setki smile.gif

Napisano

> Ogarnij sobie Suzuki SX4 S-Cross. Są dostępne dwa silniki. Jeden diesel (DDiS) i benzyna (VVT). Oba

> o pojemności 1.6, oba mają tę samą moc - 120 KM. Diesel za to ma 320 Nm, a benia zaledwie 156

> Nm. I co? I to, że z danych, które znalazłem w Internecie wynika, że Pb ma lepsze

> przyspieszenie do setki

Może mieć, natomiast codzienna jazda dość dynamiczna zapewne w dieslu będzie przyjemnością, a w Pb udręką z dźwiękami szlifierki i sporym spalaniem.