Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Luźny temat: Auto dla weta? Nowe używane?

Featured Replies

Napisano

>Co myślicie? Co sądzicie?

Ja by się rozglądał za Land Roverem. A skoro dużo jazdy w teren to nawet (chociaż jestem przeciwnikiem) bym się zastanawiał nad anglikiem.

Każdy szanujący się angielski Vet tym jeździ old.gifzlosnik.gif. Wiem bo na filmach widziałem wink.gif

Napisano

> Ja by się rozglądał za Land Roverem. A skoro dużo jazdy w teren to nawet (chociaż jestem

> przeciwnikiem) bym się zastanawiał nad anglikiem.

Land Rover za 12kPLN zeby robic 80kkm rocznie to faktycznie genialana propozycja ok.gif

Napisano

> Land Rover za 12kPLN zeby robic 80kkm rocznie to faktycznie genialana propozycja

Za przeproszeniem szanownego kolegi, znaczy się dobrze? Czy przeciwnie?

Napisano

> Stary MCV jest ohydny ale ma za to 1.6 ...

I to jest słuszny tok myślenia. Ohyda Logana spowoduje że żaden z twoich klientów nie będzie myślał że sie na nim dorobiłeś nowej fury i nie zadzwoni do konkurencji. biglaugh.gif

Nówką ryzykujesz że część klientów będzie niezadowolona że masz lepszą furę od nich. Taki lajf frown.gif

Istotne jest też to że kupisz za zakładany budżet w miarę młode auto.

Myśle że przebieg ok 100 tyś jest realny. Spokojnie dołożysz 3 lata jazdy. 300 tyś to nie jest jakaś granica po którym padnie niewysilony 1.6

Napisano
  • Autor

> I to jest słuszny tok myślenia. Ohyda Logana spowoduje że żaden z twoich klientów nie będzie

> myślał że sie na nim dorobiłeś nowej fury i nie zadzwoni do konkurencji.

> Nówką ryzykujesz że część klientów będzie niezadowolona że masz lepszą furę od nich. Taki lajf

> Istotne jest też to że kupisz za zakładany budżet w miarę młode auto.

> Myśle że przebieg ok 100 tyś jest realny. Spokojnie dołożysz 3 lata jazdy. 300 tyś to nie jest

> jakaś granica po którym padnie niewysilony 1.6

Wiesz na wioskach króluje głównie VW prestiż, Audi A4 i Golf IV grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif No i Skoda Fabia 270751858-jezyk.gif

U niektórych jest zazdrość jak Pandą przyjadę ... No ale cóż :/ taki mam u siebie klimat... Pracowałem w innej części województwa było całkiem inaczej nawet na obiad się załapało czy na kawę... tutaj? Jak z żoną jeżdżę to już wielkie halo i krzywe patrzenie... bardziej pod Łódź to i ludzie bardziej ach i och... No ale tam stało masę nowych maszyn a tutaj niestety Ursusy...

Ale wracając do tematu... stara MCV pakowne auto ale ohydne... Jak to się sprawuje i jak jeździ? W czym lepszy komfort w MCV czy w mojej megane?

Napisano

> Za przeproszeniem szanownego kolegi, znaczy się dobrze? Czy przeciwnie?

No przecież napisał ze genialna propozycja cool.gif

Napisano

> Ale wracając do tematu... stara MCV pakowne auto ale ohydne... Jak to się sprawuje i jak jeździ? W

> czym lepszy komfort w MCV czy w mojej megane?

Oczywiście, że w Twojej Megane.

Napisano
  • Autor

> Oczywiście, że w Twojej Megane.

Jest jeszcze jedna opcja. Tylko chcialbym troche zmian tongue.gif tesciowa wyjezdza do Londynu i ma identyczne megane jak moje tylko 1.6 z oryginalnym przebiegiem 147tys km a bedzie na sell... ale znowu taka sama megane?

Napisano

> ale znowu taka sama megane?

Teraz to już szukasz kwadratowych jajec. Trafia Ci sie odpowiednie auto a Ty szukasz zmiany... na Logana ??? screwy.gif

Sorki, ale ja już nic nie kumam

I jeszcze jedno . Nie słuchaj podpowiadaczy sugerujacych nówkę z serwisem co 30 tyś i to jeszcze nie daj Boziu w dieslu. screwy.gif Taki układ jest dobry do 150 tyś km i auto do Mirka. 300 tyś nie zrobisz bez kosztownych awarii ktore sie zaczną po gwarancji.

Napisano

Mnie tylko dziwi to, że robiąc rocznie 80kkm nie stać Cię na samochód, który sprosta takim przebiegom.

Było, nie było jest to dla Ciebie podstawowe narzędzie pracy i kupowanie 15+ letnich trupów na dorżnięcie nie jest chyba ekonomicznie zbyt mądrym rozwiązaniem.

Napisano

> A Stilo Multiwagon z motorem 1.6 16V + LPG, kufer duży, silnik pancerny, palić będzie tyle samo co

> Meganka albo niewiele więcej. Pytanie czy nie będzie za niski, ale wydaje się być wyższy od

> Golfa.

Stilo ma koszmarnie nisko silnik i miskę olejową. Na lekkich nierównościach szorowanie osłoną jest standardem.

Napisano

> Jest jeszcze jedna opcja. Tylko chcialbym troche zmian tesciowa wyjezdza do Londynu i ma

> identyczne megane jak moje tylko 1.6 z oryginalnym przebiegiem 147tys km a bedzie na sell...

> ale znowu taka sama megane?

Juz Ci 1 napisalem.

Bierz auto po tesciowej i nie marudz (jak masz na pienku z baba to sprawdz najpierw hamulce grinser006.gif)

Napisano

> Mnie tylko dziwi to, że robiąc rocznie 80kkm nie stać Cię na samochód, który sprosta takim

> przebiegom.

> Było, nie było jest to dla Ciebie podstawowe narzędzie pracy i kupowanie 15+ letnich trupów na

> dorżnięcie nie jest chyba ekonomicznie zbyt mądrym rozwiązaniem.

Nie napisal, ze go nie stac, szuka ekonomiczniejszego rozwiazania, chce oszczedzac.

Uwaza, ze mniej go stare auto bedzie kosztowalo od nowego, na co ma spore szanse.

Ogolnie temat rzeka.

Napisano

> Stilo ma koszmarnie nisko silnik i miskę olejową. Na lekkich nierównościach szorowanie osłoną jest

> standardem.

to prawda , mam stilo mw jtd i nie polecam go koledze , właśnie ze względu na nisko umieszczony silnik

Napisano

> Nie napisal, ze go nie stac, szuka ekonomiczniejszego rozwiazania, chce oszczedzac.

> Uwaza, ze mniej go stare auto bedzie kosztowalo od nowego, na co ma spore szanse.

> Ogolnie temat rzeka.

Temat rzeka, zgoda.

Ale ktoś, kto wydaje miesięcznie c.a. 2tys. zł na samo paliwo raczej do biednych nie należy.

80tys rocznie, to prawie 7 miesiecznie, to średnio ponad 200km dziennie.

Na takie trasy zwyczajnie bałbym się jeździć kilkunastoletnim złomem.

Pomijam kwestie ciągłych napraw i nieprzewidzianych usterek.

Zakłądam też, że jest "na swoim" i mógłby coś wyleasingować robiąc sobie dodatkowo koszty co miesiąc.

Napisano

> Temat rzeka, zgoda.

> Ale ktoś, kto wydaje miesięcznie c.a. 2tys. zł na samo paliwo raczej do biednych nie należy.

> 80tys rocznie, to prawie 7 miesiecznie, to średnio ponad 200km dziennie.

> Na takie trasy zwyczajnie bałbym się jeździć kilkunastoletnim złomem.

> Pomijam kwestie ciągłych napraw i nieprzewidzianych usterek.

> Zakłądam też, że jest "na swoim" i mógłby coś wyleasingować robiąc sobie dodatkowo koszty co

> miesiąc.

To w sumie nie nasza sprawa, pisal wczesniej (tu, albo w poprzednim watku), ze oplacalnosc mala, a i ludzie (rolnicy zdaje sie) krzywo patrza na nowe.

Tez prowadze DG i powiem Ci, ze w momencie zakupu 5 letnia Fabka LPG z nalotem 130kkm i w momencie sprzedazy jako 8 letnia z przebiegiem 200kkm

wcale mi kieszeni nie wydrenowala.

Podobnie bylo wczesniej z Lanosem.

Fakt, ze czyms nowszym, wygodniejszym fajniej sie jezdzi, ale jezeli nie bierze sie pod uwage pewnych spraw (typu nie ma czym jechac jak sie zepsuje) to stare nie oznacza zle.

Napisano

> To w sumie nie nasza sprawa, pisal wczesniej (tu, albo w poprzednim watku), ze oplacalnosc mala, a

> i ludzie (rolnicy zdaje sie) krzywo patrza na nowe.

> Tez prowadze DG i powiem Ci, ze w momencie zakupu 5 letnia Fabka LPG z nalotem 130kkm i w momencie

> sprzedazy jako 8 letnia z przebiegiem 200kkm

> wcale mi kieszeni nie wydrenowala.

> Podobnie bylo wczesniej z Lanosem.

> Fakt, ze czyms nowszym, wygodniejszym fajniej sie jezdzi, ale jezeli nie bierze sie pod uwage

> pewnych spraw (typu nie ma czym jechac jak sie zepsuje) to stare nie oznacza zle.

Zgoda, stare nie oznacza złe.

Do niedawna jeździłęm 10 letnim autem, które miałem od nowości i miało 160kkm przebiegu. Mogłem się nim wypuścić w ciemno nad Adriatyk i wiem, że bym w obie strony dojechał.

Ale sęk w tym, że tłukąc takie ilości kilometrów to nie ma siły - auto zużywa się błyskawicznie.

Tak więc jak wspomniałem wcześniej, jeżeli taki samochód daje chleb i jest narzędziem pracy to niestety ale trzeba zainwestować.

Ok, pomińmy już nowe auta - ale takie w budżecie 30-35tys zł uważam, że to absolutne minimum na takie trasy.

Za 35 koła da się wyrwać 4-5 letnie auto z niewielkim przebiegiem, które jeszcze posłuży bezawaryjnie minimum te 120-150kkm.

To, co Kolega kupuje to już jest po spuszczeniu licznika i ma pewnie pod 300kkm, a nie 150.

Napisano

> Na takie trasy zwyczajnie bałbym się jeździć kilkunastoletnim złomem.

Kilkunastoletnie auto nie oznacza złoma. Chyba że kierownik dba o nie za pomocą sznurka, bo nawet na drut mu szkoda biglaugh.gif

> Pomijam kwestie ciągłych napraw i nieprzewidzianych usterek.

Jak wyżej. Jak dbasz tak masz.

W zeszłym roku sprzedałem Astrę z LPG z 99 roku. Ponad 200 tyś najechane a mógłbym bez stresu wsiąść i bez żadnych przygotowań pojechać na objazd Europy.

W nowym aucie nie czułbym sie wcale bezpieczniej.

IMHO w tym konkretnym przypadku taka Meganka 1.6 z prostym gazowalnym silnikiem jest optymalnym wyjściem.

Ewentualnie pod rozwagę można brać nowego Dokkera lub Lodgy z fabrycznym 1.6 LPG Ale to wcale nie wyjdzie bardziej ekonomicznie.

Diesle można spokojnie odpuścić. Nie ma opcji by wyszły taniej niż LPG bo koszty serwisu potrafią być znaczne.

Napisano

Czy mam deja vu, czy mi się zdaje, że już całkiem niedawno dawałeś podobny temat. crazy.gif

Napisano

Na giełdzie masz astre z małym nalotem, za niecałą dyszke, z klimą.