Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Okrajanie motoryzacji

Featured Replies

Napisano

> Poczekamy - zobaczymy. A FWD są chyba dwa modele: seria 2 oraz i3. IMO będzie tego więcej.

i3 ma tył pędzony.

niech bedzie więcej - do czasu jak będzie wybór napędu - jest ok.

> Jedno natomiast się nie zmieniło: pozbawiony wad jest tylko ten najstarszy, dwulitrowy benzynowy.

> Jeśli chodzi o awaryjność. Ale mogli dać swój napęd i auto by miało zupełnie inny charakter.

> Uzupełniłoby to ofertę Toyoty zamiast dawać 2x to samo auto tylko z innym znaczkiem.

za czasów jak toybaru było prototypem, właśnie wersja subaru miała być AWD. no ale wyszło jak wyszło. aczkolwiek - nie wszyskto stracone. model w miare młody.

Napisano

> No chyba nie do końca, jeśli reklamujesz się hasłem "kreatiw technolożi" to ja bym jednak oczekiwał

> nowatorskich rozwiązań. Ale ja jestem z tych dziwnych, którzy szukałby emocji w marce, której

> hasło brzmi "auto emocion". No ale ja upierdliwy jestem

Jesteś dziwny bo zakładasz że te hasła cokolwiek znaczą. IMO tylko BMW jako tako trzyma się swojego.

zlosnik.gif

Napisano

> i3 ma tył pędzony.

A to nie wiedziałem. ok.gif

> niech bedzie więcej - do czasu jak będzie wybór napędu - jest ok.

Wiesz, ja zakładam że w marce premium za odpowiednią kasę będziesz miał wybór. Chociaż IMO z RWD ostaną się tylko większe modele. Raczej pójdą w wybór FWD vs xDrive.

> za czasów jak toybaru było prototypem, właśnie wersja subaru miała być AWD. no ale wyszło jak

> wyszło. aczkolwiek - nie wszyskto stracone. model w miare młody.

Może dadzą turbo i AWD. Nieźle by to wymiatało.

Napisano

> Jesteś dziwny bo zakładasz że te hasła cokolwiek znaczą. IMO tylko BMW jako tako trzyma się

> swojego.

Wiesz... jakby nie patrzeć hasło reklamowe jest w pewnym sensie rodzajem oferty handlowej, więc nie żebym w nie wierzył, ake czego innego wymagam od Dacii, a czegk innego od Audi (Vorsprung durch Technik) 270751858-jezyk.gif

Napisano

> A to nie wiedziałem.

nowy x1 ma przód albo xdrive, zresztą cały nowy X1 jest mocno spokrewniony z active tourer'em

Napisano

> Ale obecnie DS to ma być tylko design. No i całkiem fajnie im ten design wyszedł (w przypadku DS5).

> Nikt nie oczekuje nowatorskich rozwiązań (które notabene u Citroena częściej były udziwnieniami

> zamiast usprawnieniami).

Dlaczego? Dlaczego jakiś VIP na takiej prezentacji, który może nie jest celebrytą bo od takich egzemplarzy ciężko czegoś wymagać, ale np. jakimś projektantem mebli...dlaczego taki projektant, który siłą rzeczy jest kimś, nie przygotuje się do takiej imprezy i nie powie, że jest rozczarowany, iż DS został opluty? DS to synonim nowatorskiej TECHNIKI, a nie wyglądu. Dlaczego tego nie powie? Przecież takie "gwiazdy" biznesowych potańcówek mają posłuch...a oni się wtapiają w pokorę przed głupotą.

Zjawisko DS niczym się nie różni od zjawiska, o którym napisałem trzydzieści milionów postów, a mianowicie "500". Oba zjawiska opluwają historię motoryzacji i dowodzą, że nie warto myśleć, nie warto tworzyć, nie warto rozwiązywać problemów i nie warto się ścigać w tych kategoriach. Warto być pustym, głupim, ubranym w metki Klientem przez duże, bardzo duże "K" bo liczy się tylko wygląd. ok.gif No i oczywiście liczy się to, co podoba się ludziom sławnym...sławnym dlatego, że są...sławni. ok.gif Prestiż, styl, design i markowy znaczek. "Markowy". hehe.gif

Pozdrawiam.

Napisano

> Dlaczego? Dlaczego jakiś VIP na takiej prezentacji, który może nie jest celebrytą bo od takich

> egzemplarzy ciężko czegoś wymagać, ale np. jakimś projektantem mebli...dlaczego taki

> projektant, który siłą rzeczy jest kimś, nie przygotuje się do takiej imprezy i nie powie, że

> jest rozczarowany, iż DS został opluty? DS to synonim nowatorskiej TECHNIKI, a nie wyglądu.

> Dlaczego tego nie powie? Przecież takie "gwiazdy" biznesowych potańcówek mają posłuch...a oni

> się wtapiają w pokorę przed głupotą.

I nikt nigdy już by go nie zaprosił. Równie dobrze może nie przychodzić. Citroen nie po to zaprasza gości żeby go krytykowali.

rotfl.gif

> Zjawisko DS niczym się nie różni od zjawiska, o którym napisałem trzydzieści milionów postów, a

> mianowicie "500". Oba zjawiska opluwają historię motoryzacji i dowodzą, że nie warto myśleć,

> nie warto tworzyć, nie warto rozwiązywać problemów i nie warto się ścigać w tych kategoriach.

> Warto być pustym, głupim, ubranym w metki Klientem przez duże, bardzo duże "K" bo liczy się

> tylko wygląd. No i oczywiście liczy się to, co podoba się ludziom sławnym...sławnym dlatego,

> że są...sławni. Prestiż, styl, design i markowy znaczek. "Markowy".

> Pozdrawiam.

Tylko że nie każdy traktuje motoryzację jak sztukę. Dla wielu auto to przedmiot użytkowy jak np. lodówka.

Trudno więc się obrażać na Amicę że nie wygląda jak Smeg.

Napisano

> Ile nowych (prosto z salonu) citroenow z hydropneumatycznym zawieaszeniem kupiles w zyciu?

żadnego smile.gif

ale swojego C5 mk1 przez 8 lat posiadania serwisowałem prawie wyłącznie w ASO więc trochę $$ marce Citroen zostawiłem smile.gif

Napisano

> Ile nowych (prosto z salonu) citroenow z hydropneumatycznym zawieaszeniem kupiles w zyciu?

No własnie, kluczowe pytanie smile.gif

Szkoda mi, że hydro znika (może nie na zawsze) bo osobiście (przecież, że nie każdemu) mi to rozwiązanie strasznie odpowiada.

Ale cóż zrobić i o czym tutaj mówić, jako że kupuję auta używane i stare, to mam tu tyle do gadania co grzebiący w śmietnikach na temat polityki producenta znajdowanych tam przedmiotów.

Kolega Walczy miał C5 z hydro a zmienił na auto nowe - czemu nie hydro?

Fakt, że wsadzali to już tylko do topowych C5, rzeczywiście, może gdyby to był wariant do każdej opcji wyposażenia ce-piątki (albo i nie tylko, może nawet do Berlingo) to by ludzie to kupowali.

Ich cyrk, ich małpy, policzyli co się opłaci i nie ma co się obrażać wink.gif

Ale szkoda, bo dopracowali to już ładnie i naprawdę to zawieszenie (poza tym jaki daje komfort) było bezproblemowe, trwałe i tanie w eksploatacji, także w takim starym, wyeksploatowanym rzęchu jak mój.

Przy 12 latach i 258.000km właśnie zamówiłem pierwszą zużytą część zawieszenia "stricte hydro", która wymaga naprawy (póki co naprawione doraźnie wczoraj przy browarze). Cena części 28 złotych od strony.

PSA ma patenty na hydro w garści - pytanie co z nimi zrobi teraz.

Napisano

> Przy 12 latach i 258.000km właśnie zamówiłem pierwszą zużytą część zawieszenia "stricte hydro",

> która wymaga naprawy (póki co naprawione doraźnie wczoraj przy browarze). Cena części 28

> złotych od strony.

Co Ci poszlo?

> PSA ma patenty na hydro w garści - pytanie co z nimi zrobi teraz.

Napisano

> No własnie, kluczowe pytanie

> Szkoda mi, że hydro znika (może nie na zawsze) bo osobiście (przecież, że nie każdemu) mi to

> rozwiązanie strasznie odpowiada.

> Ale cóż zrobić i o czym tutaj mówić, jako że kupuję auta używane i stare, to mam tu tyle do gadania

> co grzebiący w śmietnikach na temat polityki producenta znajdowanych tam przedmiotów.

> Kolega Walczy miał C5 z hydro a zmienił na auto nowe - czemu nie hydro?

proste, bo tym razem chciałem mieć auto z gwarancją/kontraktem serwisowym, automatem i niedużym przebiegiem, do 50k pln w używanych C5 nie było żadnego godnego uwagi, więc kupiłem nowe 2 klasy niżej. Na nowe C5 niestety mnie nie stać.

> Fakt, że wsadzali to już tylko do topowych C5, rzeczywiście, może gdyby to był wariant do każdej

> opcji wyposażenia ce-piątki (albo i nie tylko, może nawet do Berlingo) to by ludzie to

> kupowali.

> Ich cyrk, ich małpy, policzyli co się opłaci i nie ma co się obrażać

> Ale szkoda, bo dopracowali to już ładnie i naprawdę to zawieszenie (poza tym jaki daje komfort)

> było bezproblemowe, trwałe i tanie w eksploatacji, także w takim starym, wyeksploatowanym

> rzęchu jak mój.

> Przy 12 latach i 258.000km właśnie zamówiłem pierwszą zużytą część zawieszenia "stricte hydro",

> która wymaga naprawy (póki co naprawione doraźnie wczoraj przy browarze). Cena części 28

> złotych od strony.

> PSA ma patenty na hydro w garści - pytanie co z nimi zrobi teraz.

u mnie tak różowo nie było, w sumie przejechałem z hydro 170kkm (50-220kkm) i najsłabszym elementem były węże hydrauliczne dostępne tylko w oryginale (600+1100 więc jak na 8 lat koszty do przyjęcia) oraz co najgorsze w 11 roku życia korozja zżarła sztywny przewód LDS i auto stało się lowriderem, ogólne użytkowanie hydro poza tym jednym przypadkiem lowriderowania było wspaniałe!, ale jednak wiek zaczął robić swoje

Napisano

> Co Ci poszlo?

A takie cosik

Można z taką usterką jeździć, tylko z lekka zachlapuje nadkole.

Oczywiście zesztukowałem doraźnie, żeby nie chlapało.

Napisano

> A takie cosik

> Można z taką usterką jeździć, tylko z lekka zachlapuje nadkole.

> Oczywiście zesztukowałem doraźnie, żeby nie chlapało.

to jest powrotny, nie ma tam żadnego ciśnienia więc luz, u mnie popuszczał lekko przy króćcu na kolumnie jeden, obciąłem nożyczkami końcowe 2cm, nasadziłem na króciec i nic się dalej nie działo.

z ciśnieniowymi gorzej, u mnie puszczały na łączeniach metalowo-gumowych, widziałem że "pocenie" się nasila, więc tak jak pisałem wcześniej poszły dwa do wymiany 600+1100+robocizna

sztywny metalowy który puścił mi C5 na glebę 350zł+robocizna+3 litry LDS

Napisano

> to jest powrotny, nie ma tam żadnego ciśnienia więc luz, u mnie popuszczał lekko przy króćcu na

> kolumnie jeden, obciąłem nożyczkami końcowe 2cm, nasadziłem na króciec i nic się dalej nie

> działo.

Jasne.

U mnie guma na końcówce już pękła wzdłużnie, w skutek czego już musiałem uciąć dobre kilka cm.

Napisano

> żadnego

No i to w zasadzie zamyka dyskusję.

Na "fanow marki" nie ma co liczyc wiec nie produkuje sie dla nich aut. A elementy których nikt nie chce się kasuje.

> ale swojego C5 mk1 przez 8 lat posiadania serwisowałem prawie wyłącznie w ASO więc trochę $$ marce

> Citroen zostawiłem

Alenie kupilłeś od nich nowego auta z hudropneumatycznym zawieszeniem.

PSA produkuje i sprzedaje z zyskem nowe auta. Jak sie cos nie oplaca to sie tego nie produkuje.

Ekonomia wskazała firmie że mało kto to kupuje - ubili ten element.

To biznes - więc stworzyli lifestyleową markę DS - żeby mieć odpowiedź na wynalazki konkurencji (fiat 500, mini, opel adam).

Napisano

> Ale tak właśnie będzie. BMW robi już auta przednionapędowe a Subaru IMO w końcu zrezygnuje z

> boksera (przynajmniej wysokoprężnego). Subaru bez napędu na cztery koła też już było i jest.

> Problem w tym, że dotąd napęd na jedną oś miały tanie auta marki a teraz sprzedają taki w

> sportowym. Do tego będącym Toyotą z innym znaczkiem.

Nie jest problemem napęd na jedna os tylko napęd na złą os. W aucie o którym mowa napęd na dwie osie to byłoby jakieś nieporozumienie.

Napisano

> I nikt nigdy już by go nie zaprosił.

To faktycznie tragedia...jeśli ludzie, którzy niby wyznaczają trendy w swoich branżach chcą chodzić na smyczy śmiesznej marki i nie mają jaj, żeby zrobić dym na imprezie bo się dyrektor salonu obrazi to kurna gdzie szukać tych elit jak w polityce wiadomo, że brak...? niewiem.gif

> Równie dobrze może nie przychodzić.

Jasne...taki klimat jak w FIFA...albo i gorszy...bo w FIFA przynajmniej aresztują... hehe.gif

> Citroen nie po to zaprasza gości żeby go krytykowali.

Kółeczko wzajemnej adoracji. sick.gif

> Tylko że nie każdy traktuje motoryzację jak sztukę.

Ja mam wrażenie, że wielu ludzi traktuje motoryzację jak sztukę tylko nie wie co to jest sztuka...no i motoryzacja. biglaugh.gif

> Dla wielu auto to przedmiot użytkowy jak np.

> lodówka.

Z tym się zgadzam bo obowiązkowe w aucie jest co? Klima! zlosnik.gif A co to za lodówka, która nie chłodzi? rotfl.gif

> Trudno więc się obrażać na Amicę że nie wygląda jak Smeg.

Ja bym się obraził na własną matkę, dlatego, że nie jest matką Teresą. spineyes.gif DS .... go pies. 270751858-jezyk.gif

Pozdrawiam.