Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fluence z lpg i opinie o nim

Featured Replies

Napisano

Jak to wygląda z usterkowością. zwłaszcza w porównaniu z Megane III z tym samym silnikiem 110 KM.

Napisano

Jak to wygląda z usterkowością. zwłaszcza w porównaniu z Megane III z tym samym silnikiem 110 KM.

Przeciez to jest dokladnie ten sam silnik ;]

Napisano

To taka dacia, niby wszystko ok, ale coś za tanie.

O dokładnie mógłbym go przyrównać do Sieny, tez były duże i tanie a potem żeby oddać na złom to trzeba było zamieść go do wiadra, tak gnily.

Tu przewiduje tak samo, jak nowy ba 5 lat to ok, ale używana kilkuletnia, nie wiem, na 2, 3 lata ok, ale dłużej. ..?

Napisano

O dokładnie mógłbym go przyrównać do Sieny, tez były duże i tanie a potem żeby oddać na złom to trzeba było zamieść go do wiadra, tak gnily.

Tu przewiduje tak samo, jak nowy ba 5 lat to ok, ale używana kilkuletnia, nie wiem, na 2, 3 lata ok, ale dłużej. ..?

Czyli to tylko Twoje wizje a nie konkrety ;]

Napisano

Fluence jest wg mnie z cienszych blach zrobiony w stosunku do megane. Jak otwierasz drzwi i je puscisz to widzisz jak blacha sie wygina gdzie masz zawiasy. Kolejny moty ogladalem kilka sztuk fluenca i na tylnych nadkolach mialy male zaprawki lakiernicze robione a blotniki nie byly cale malowane. Wiec cos musi byc na rzeczy :)

LIFE IS TOO SHORT TO RIDE SHIT BIKES

Napisano

Czyli to tylko Twoje wizje a nie konkrety ;]

dokładnie kolego

Napisano

ani to siena (super auto, ale rdzewiało :no: ) ani dacia (bez komentarza :no: :no: :no: )

na pewno nie będzie wstyd tym jeździć jak daciorą :facepalm:

Napisano

rozumiem :oki:  ale powtórzę

na pewno nie będzie wstyd tym jeździć jak daciorą :facepalm:

Napisano
  • Autor

Nie chodzi mi o wygląd tylko o trwałość

Mi też, stąd pytam i czekam na rzeczowe odpowiedzi. 

Napisano

Silnik beznadziejny. Skad oni go w XXI wieku wzieli to nie wiem. Poza tym mnie sie bardziej od Megane podoba. Nie widzialem ani jednego zardzewialego a widuje duzo.

Napisano

Silnik pamięta czasy megane 1 gen po fl

Kiedyś coś teraz staroć

Wygląd dziwny

Bez prestiżu.

Do lpg się nadaje

Napisano
  • Autor

Nie chodzi mi o wygląd tylko o trwałość

Fluence klepią w Turcji a Megane gdzieś w Hiszpanii - inna jakość wykonania?

Na NCAP wyniki bodaj te same (a propos blach, tyle że konstrukcyjnych)

Napisano

Nie czepiacjcie się, przecież wyraźnie wyżej potwierdziłem, że to moje wizje

Napisano

Silnik beznadziejny. Skad oni go w XXI wieku wzieli to nie wiem. Poza tym mnie sie bardziej od Megane podoba. Nie widzialem ani jednego zardzewialego a widuje duzo.

Miałem ten silnik w Megane II i całkiem przyjemnie się jeździło. To nie jest demon, ale do normalnej jazdy wystarcza w zupełności. 

Napisano

Miałem ten silnik w Megane II i całkiem przyjemnie się jeździło. To nie jest demon, ale do normalnej jazdy wystarcza w zupełności. 

Na tle innych 1.6 chociazby z focusa wypada blado. 

Napisano

Tylko że ten silnik jest nie do zajechania :D 320 tys km i w scenicu u staruszków grama oleju nie bierze ... Miałem 1.4 a to konstrukcyjnie to samo 150 tys km na LPG na liczniku 300 tys km i też bez żadnych problemów... Tfuu u rodziców jedna cewka była wymieniana i silniczek krokowy... U mnie w 1.4 kompletnie nic nie robiłem... W obecnej megane 1.6 na razie się nie wypowiadam bo za krótko ją mam... W tych nowszych konstrukcjach montowali już koło pasowe dwumasowe (czy jak to tam się fachowo zwie) ale jest akurat tanie w zakupie... 

Napisano

K4M jest już przestarzały i mało dynamiczny, miewa problemy z kołem zmiennych faz rozrządu i cewkami (choć w nowych egzemplarzach chyba o tym nie słychać) dość dużo pali i jest głośny powyżej 3 k rpm ale jest za to bardzo trwały. W MIII i flu miewa też problemy z przepustnicą - zadziwiająco szybko się brudzi i trzeba ją często czyścić (obroty falują, nie odpala za 1szym razem). W stosunku do Fordowskiego 1.6 Sigma (np 1.6 Ti-VCT czy Duratec) z podobnego okresu to jednak wypada dość blado (dynamika, zużycie paliwa, głośność)

Napisano
  • Autor

K4M jest już przestarzały i mało dynamiczny, miewa problemy z kołem zmiennych faz rozrządu i cewkami (choć w nowych egzemplarzach chyba o tym nie słychać) dość dużo pali i jest głośny powyżej 3 k rpm ale jest za to bardzo trwały. W MIII i flu miewa też problemy z przepustnicą - zadziwiająco szybko się brudzi i trzeba ją często czyścić (obroty falują, nie odpala za 1szym razem). W stosunku do Fordowskiego 1.6 Sigma (np 1.6 Ti-VCT czy Duratec) z podobnego okresu to jednak wypada dość blado (dynamika, zużycie paliwa, głośność)

a jakość całości? 

Napisano

Pogadaj z kolega Gienek, jakis czas tym juz jezdzi.

Napisano

a jakość całości? 

pytasz flu ogólnie? Są tu użytkownicy więc będą bardziej wiarygodni ode mnie. Ja mam tylko ten sam model silnika. Ale z tego co można przeczytać to Flu jest jednak nieco gorzej poskładany od megane III.

Napisano

jechałem ostatnio takim trasę prawie 1000km

szału nie ma

przy 120km/h było prawie 3500 obrotów i spalanie 7,2

przyśpieszenie ładne i płynne tylko ciut głośno

dość duże auto, miejsca sporo ale w bagażnik wchodzą zawiasy i trochę szpecą.

W salonie LPG można mieć za 1zł (Landi Renzo) i jest uruchamiana po przejechaniu 3500km

butla montowana w koło a wyprowadzenie gniazda do tankowania potrafią zrobić tam gdzie wlew benzyny i przykręca się przejściówkę i nic z zewnątrz nie szpeci auta

Napisano

Na tle innych 1.6 chociazby z focusa wypada blado. 

W jakim sensie blado? Bez problemów osiągałem 190 km/h licznikowo, spalanie bardzo dobre bo rzadko przekraczało 7,2-7,4 l/100 km. 

Napisano

U mnie w megane spalanie średnio 9 litrów lpg. Mimo ze silnik jak i moje auto dla wielu to "zabytek" nie mam i nie miałem z nim problemu.

Napisano

W jakim sensie blado? Bez problemów osiągałem 190 km/h licznikowo, spalanie bardzo dobre bo rzadko przekraczało 7,2-7,4 l/100 km. 

Przy predkosciach autostradowych spalanie jest absurdalne. To nie Ty miales takie male spalanie w Octavii? Przy 140/150km/h spalanie 10 a czaem i lepiej. No ale to nie tylko o spalanie chodzi. Po prostu jest mulowaty i pali duzo vs focus czy np kila.

Napisano

mam oba, K4M więcej pali, jest głośniejszy i zdecydowanie wolniej się wkręca na obroty. Na plus przy LPGa ma to że jest w nim hydrauliczna regulacja luzów zaworowych.

Napisano

nie wiem czy beznadziejny kilka lat temu miałem słuzbową megane I i wtedy silnik nakręcił w okolicach 380 tyś. km, do teraz jeszcze widzę ten samochód jak jeździ. Nie brał wtedy oleju, miał moc, nie wiem jak jest teraz i jaki ma aktualnie przebieg. Oby współczesne auta z silnikami benzynowymi takie przebiegi robiły.

Napisano

Fluence klepią w Turcji a Megane gdzieś w Hiszpanii - inna jakość wykonania?

Na NCAP wyniki bodaj te same (a propos blach, tyle że konstrukcyjnych)

zależy jak z megane czy kombi czy sedan czy natchback. Kombi podajże w Hiszpanie, a sedana w Turcji. Co do silnika to się go nie bój :ok:

Napisano

@

W stosunku do Fordowskiego 1.6 Sigma (np 1.6 Ti-VCT czy Duratec) z podobnego okresu to jednak wypada dość blado (dynamika, zużycie paliwa, głośność)

czy to te silniki z kołami zmiennych faz rozrządu? Jeżeli tak to wcale super tak nie jest, w służbówce koła wcale takie trwałe nie były, raz zmienne fazy były innym razem nie, wywalało błąd na desce. Dopiero wymiana kół i problem zniknął, a przebieg też jakoś specjalnie duży nie był. Pomijam cenę tych kółek :skromny: Co do głośności, nie wiem ale mam odczucie, że w obu autach podbnie, może kwestia wygłuszenia kabiny? 2.0 w focusie II było cichsze niż ten 1.6.

Napisano

w reno koła leciały nagminnie w fordzie też się zdarza. Cena kół pewnie jest zbliżona, z tym że w Ti-VCT  są dwa ;). W fordach nie ma cewek ale są przewody WN które też lubią paść. Ale moje odczucia z jazdy są zdecydowanie na plus dla forda (dynamika, zużycie paliwa, głośność)