Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Teoretycznie KZaK: Turbo benzyna z LPG

Featured Replies

Napisano

Tak czysto teoretyzując. Jakie auta klasy C i D spełnią takie warunki:

-cena powiedzmy do okolic dwudziestu tysięcy - tak mniej więcej

-silnik turbo benzynowy (chodzi o dobrą elastyczność) dobrze współpracujący z LPG

-nadwozie sedan, hatchback, coupe, suv

-bagażnik minimum około 400l

-napęd na przednią oś lub 4x4

-przyzwoicie wyciszone

-brak rdzy

-obowiązkowe ESP,  mile widziany klimatronik i podgrzewane przednie siedzenia

-w miarę prosta budowa i stosunkowo niewysokie ceny części zamiennych, żeby naprawy można było w rozsądnych kosztach ogarnąć

-nie składające się podczas zderzenia jak domek z kart (te cztery gwiazdki w testach NCAP niech ma)

A może lepiej poszukać czegoś z pojemnością powiedzmy do 2.5l bez turbo? Rozważam czysto teoretycznie :hmm:

Do głowy przyszło mi Bravo, Forester (nie wiem jak w nim jest z wyciszeniem) :hmm:

Napisano

Forester (nie wiem jak w nim jest z wyciszeniem) :hmm:

Nie ma.

Napisano

jesli klasa D to A6 C5 1.8T, silnik ogarnięty przez wiekszość mistrzów LPG, komfort, nie gnije za szybko, a za 20tyś to powinien byc ładny egzemplarz.

z klasy C to astra / zafira z 2.0T, ale o to astra...

Napisano

Czekaj czekaj z VC chcesz się przesiadać do Bravo? Przecież będziesz miał klaustrofobie :)

Bier VC z 2.0T lub Signuma bo znasz plusy i minusy i wiesz jak auto sprawdzić :)

A co do innych marek pozostało Ci LIIFL 2.0T, i grupa VW z 1,8T pod LPG z T.

Napisano

Passat B5FL, A6 C5 albo Superb   :oki:

Napisano

Saab 9-5 2.0T lub nawet 2.3T :)

-w miarę prosta budowa i stosunkowo niewysokie ceny części zamiennych, żeby naprawy można było w rozsądnych kosztach ogarnąć

nie wiem jak z częściami do Saab-a ale Vagi to mają rozkminione wszyscy mechanicy, a części jest dużo.

Napisano

laguna III z 2.0T
Napisano

laguna III z 2.0T

Za 20kPLN to raczej bym sobie odpuscil ;]

Napisano

Za 20kPLN to raczej bym sobie odpuscil ;]

ja bym w ogóle odpuscił segment D za 20 tysięcy.- jak juz o tym mkówimy ;)

Napisano

ja bym w ogóle odpuscił segment D za 20 tysięcy.- jak juz o tym mkówimy ;)

Ewidentnie nie jestes milosnikiem motoryzacji ;]

Lagune 2FL mozna spokojnie znalezc w niezlym stanie.

Ale do L3 raczej bym nie podchodzil z tym budzetem.

Napisano

laguna III z 2.0T

Nie w tcyh pieniądzach i chyba tylko wersja GT ma ten silnik.

Napisano

Nie w tcyh pieniądzach i chyba tylko wersja GT ma ten silnik.

Nie tylko GT, w zwyklych tez byl montowany ale ma 170KM.

Napisano

Z częściami do 9-5 nie ma większych problemów. Szczególnie że w Lublinie siedzibe ma Saabix :)

A koledze może chodziłe o Lagune 2 FL - bo 3 to żadnej nie dostanie się w tej cenie w rozsądnym stanie. Nawet 1.5 DCI.

Napisano

Z końca produkcji jak najbardziej - ale nie wiem czy tam były silniki 2,0T

natomiast przyznaję że co co LIII jakośc okolice 20 tys la zrozumiałem na zasadzie że może byc 25 tys zl - a tu juz cos da rade imo wybrac... - kolega własnie za tyle sprzedał LIII z 2,0 t 170 KM ;) z tym ze nie wiem czy ta cena jest w 100% rynkowa bo sprzedał w bliskiej rodzinie....

Napisano

bo 3 to żadnej nie dostanie się w tej cenie w rozsądnym stanie.

Może nie jestem na biezaco  i przyznaję ze mimo że jest napisane około 20 tys - odczytałem to ze moz3e być dwadziescie kilka - a ostatnio ubezpieczyciel wycenił moja LIII na 21 tys zło - fakt ze nie w turbo ;) -a IMO jest w bardzo przyzwoitym stanie - za wyjątkiem zgubionej plastikowej oslony relingu - 500 zl w ASO ;)

Napisano

Ewidentnie nie jestes milosnikiem motoryzacji ;]

Dokładnie 20kzł to kasa na bardzo zadbaną sztukę z silnikiem 2.0 lub 2.0T z roku 2005/6 i nawet powinno być LPG na pokładzie z prawie maksymalnym lub maksymalnym wyposażeniem.

Napisano

Pokaż bo nie widziałem :)  jeżlei tak to wiem czego szukać łahahahahaa

Napisano

Jest ale tylko w automacie na naszym runku - racja że w ogóle jest :)

Napisano

Może nie jestem na biezaco  i przyznaję ze mimo że jest napisane około 20 tys - odczytałem to ze moz3e być dwadziescie kilka - a ostatnio ubezpieczyciel wycenił moja LIII na 21 tys zło - fakt ze nie w turbo ;) -a IMO jest w bardzo przyzwoitym stanie - za wyjątkiem zgubionej plastikowej oslony relingu - 500 zl w ASO ;)

Bo TU ostatnio mocno zaniżają wartości samochodów....

Napisano

est ale tylko w automacie na naszym runku

Chyba nie tylko - moze xle pamiętam ale ktoś wrzucal z rok/dwa temu linka do komisu przysalonowego grdzie własnie była taka krajowa 170 KM LIII - i chyba bez automatu... - co nie zmienia faktu ze to kazuistyka...

Napisano

Bo TU ostatnio mocno zaniżają wartości samochodów....

Mówisz? - w celu pobrania niższej składki?

Napisano

Chyba nie tylko - moze xle pamiętam ale ktoś wrzucal z rok/dwa temu linka do komisu przysalonowego grdzie własnie była taka krajowa 170 KM LIII - i chyba bez automatu... - co nie zmienia faktu ze to kazuistyka...

U nas tylko automat, na rynku niemieckim były manuale sprawdzałem :)

Napisano

Mówisz? - w celu pobrania niższej składki?

Składkę i tak podnoszą stale... w razie odkszkodowania mi moją na 13,500 wycenili... parodia...

Napisano

Z końca produkcji jak najbardziej - ale nie wiem czy tam były silniki 2,0T

natomiast przyznaję że co co LIII jakośc okolice 20 tys la zrozumiałem na zasadzie że może byc 25 tys zl - a tu juz cos da rade imo wybrac... - kolega własnie za tyle sprzedał LIII z 2,0 t 170 KM ;) z tym ze nie wiem czy ta cena jest w 100% rynkowa bo sprzedał w bliskiej rodzinie....

Kto mi za 25kzł sprzeda 3 z 2.0T to biorę i sprzedaje swoją :)

Napisano

Kto mi za 25kzł sprzeda 3 z 2.0T to biorę i sprzedaje swoją :)

Kolega sprzedal szwagrowi - tak że nie wiem czy cena w 100% rynkowa - poza tym tam było trochę km nakrecone  - w 90% na trasie co prawda ale zawsze... - to troche to tak w okolicy 150 kkm.

Napisano

Wszystkie kryteria spełnia Bravo. Może jedynie z ogrzewanymi fotelami będzie problem bo mało tego było.

Napisano

-silnik turbo benzynowy (chodzi o dobrą elastyczność) dobrze współpracujący z LPG

dobra elastyczność to będzie w V6 i problemów mniej

a jak T to generalnie VAGi z 1.8T i Fiat z 1.4 t-jet

Napisano

jak T to generalnie VAGi z 1.8T

Hm a nie obawiałbyć się Vaga 1,8  za 20 kzł? bo ja tak... Chyba że mówimy o czyms innym niż np 1,8 TSI z 2005 roku ;)

Napisano

Nie ma.

Kiepskie. Aczkolwiek porównując do Bravo to nie wiem czy jest gorzej.

Napisano

Hm a nie obawiałbyć się Vaga 1,8  za 20 kzł? bo ja tak... Chyba że mówimy o czyms innym niż np 1,8 TSI z 2005 roku ;)

żadne TSI, stare dobre 1.8T 150KM, TSI są niedopracowanymi konstrukcjami, Fiatowskiemu t-jetowi mogą buty czyścić ;)

Napisano

Saab 9-3 2.0T lub 9-5 2.3t ;)

Napisano
  • Autor

Nie ma.

Czyli wyciszenie słabe. A inne stare modele Subaru? Legacy? :hmm:

Napisano
  • Autor

Czekaj czekaj z VC chcesz się przesiadać do Bravo? Przecież będziesz miał klaustrofobie :)

Bier VC z 2.0T lub Signuma bo znasz plusy i minusy i wiesz jak auto sprawdzić :)

A co do innych marek pozostało Ci LIIFL 2.0T, i grupa VW z 1,8T pod LPG z T.

Vectra się psuć nie chce, więc prędzej ją zostawię w rodzinie niż w tym momencie miałbym ją sprzedawać, bo łatwo nie znajdę auta tak mało palącego, z taką przestrzenią i z takim wyposażeniem, które jednocześnie jest tak wygodne. Średnio 8,5l LPG, więc całkiem nieźle. Myślę bardziej o drugim aucie a że miałem dużo wydatków w tym roku to i budżet ograniczony. Rozważam czysto teoretycznie.

Napisano

Czyli wyciszenie słabe. A inne stare modele Subaru? Legacy? :hmm:

Musisz sam przetestować.

Napisano
  • Autor

dobra elastyczność to będzie w V6 i problemów mniej

a jak T to generalnie VAGi z 1.8T i Fiat z 1.4 t-jet

Tylko przy V6 spalanie większe a robiąc ok 30 tyś km rocznie, to różnica w kosztach paliwa będzie odczuwalna.

Napisano

forek bedzie glosny

mozna probowac szukac legacy 2.5

ale najlepiej chyba lagune 2.0T lub vectre 2.0T albo 407 2.0 (troche za słaby...)

Napisano

Vectra się psuć nie chce, więc prędzej ją zostawię w rodzinie niż w tym momencie miałbym ją sprzedawać, bo łatwo nie znajdę auta tak mało palącego, z taką przestrzenią i z takim wyposażeniem, które jednocześnie jest tak wygodne. Średnio 8,5l LPG, więc całkiem nieźle. Myślę bardziej o drugim aucie a że miałem dużo wydatków w tym roku to i budżet ograniczony. Rozważam czysto teoretycznie.

Musisz mieć mało zakorkowane miasto lub jeździć dużo poza. U mnie po mieście po wymianie sondy między 9,5 a 11l ale ja wykorzystuję moc hihi a w trasie koło 120-130km/h wychodzi mi 8.

Jak się nie psuje to zostaw a za 20kzł to szkoda zachodu na szukanie auta chyba, że francuza z 2006/7r, na Twoim miejscu już poczekałbym i dołożył do np VC ale jak najmłodszej 08 z motorem 2.0T lub Astry aby zapindalała :)

Napisano
  • Autor

Musisz mieć mało zakorkowane miasto lub jeździć dużo poza. U mnie po mieście po wymianie sondy między 9,5 a 11l ale ja wykorzystuję moc hihi a w trasie koło 120-130km/h wychodzi mi 8.

Jak się nie psuje to zostaw a za 20kzł to szkoda zachodu na szukanie auta chyba, że francuza z 2006/7r, na Twoim miejscu już poczekałbym i dołożył do np VC ale jak najmłodszej 08 z motorem 2.0T lub Astry aby zapindalała :)

Średnie prędkości wychodzą całkiem niezłe. Ten silnik nawet przy jeździe z prędkością autostradową nie spalił więcej niż 10l LPG.

Laguna III w wersji hatchback średnio mi się podoba (tył) i nawet dorzucając do budżetu miałbym opory żeby coś takiego kupić. Wersja coupe jest całkiem ok ale to minimum 40 kpln trzeba szykować. 

Napisano

-cena powiedzmy do okolic dwudziestu tysięcy - tak mniej więcej

-nadwozie sedan, hatchback, coupe, suv

-bagażnik minimum około 400l

-napęd na przednią oś lub 4x4

-przyzwoicie wyciszone

-brak rdzy

-obowiązkowe ESP,  mile widziany klimatronik i podgrzewane przednie siedzenia

-nie składające się podczas zderzenia jak domek z kart (te cztery gwiazdki w testach NCAP niech ma)

A może lepiej poszukać czegoś z pojemnością powiedzmy do 2.5l bez turbo? Rozważam czysto teoretycznie :hmm:

Do głowy przyszło mi Bravo, Forester (nie wiem jak w nim jest z wyciszeniem) :hmm:

Wszystkie wymagania spełnia bmw e46 325xi. Jedyne czego nie ma, to turbo, ale elastyczność i tak lepsza od większości 1.8-2.0 T

Napisano
  • Autor

Wszystkie wymagania spełnia bmw e46 325xi. Jedyne czego nie ma, to turbo, ale elastyczność i tak lepsza od większości 1.8-2.0 T

Niestety jest dla mnie za ciasne.

Napisano

Średnie prędkości wychodzą całkiem niezłe. Ten silnik nawet przy jeździe z prędkością autostradową nie spalił więcej niż 10l LPG.

Laguna III w wersji hatchback średnio mi się podoba (tył) i nawet dorzucając do budżetu miałbym opory żeby coś takiego kupić. Wersja coupe jest całkiem ok ale to minimum 40 kpln trzeba szykować.

Daj to przejade twoim autem 200km i srednia wyjdzie ponad 15 :) jazda z maks predkoscia samochodu :) szukaj kombii bo duzo ladniejsze niz hatchback.

LIFE IS TOO SHORT TO RIDE SHIT BIKES

Napisano
  • Autor

Daj to przejade twoim autem 200km i srednia wyjdzie ponad 15 :) jazda z maks predkoscia samochodu :) szukaj kombii bo duzo ladniejsze niz hatchback.

LIFE IS TOO SHORT TO RIDE SHIT BIKES

Powyżej 140 chyba za długo nie jechałem, więc może i wtedy spalanie byłoby wyższe. Tylko jakoś hałas zniechęca mnie do takiej jazdy. Do tych dozwolonych u nas prędkości jest całkiem dobrze. Powyżej brakuje szóstego biegu.

Napisano

Powyżej 140 chyba za długo nie jechałem, więc może i wtedy spalanie byłoby wyższe. Tylko jakoś hałas zniechęca mnie do takiej jazdy. Do tych dozwolonych u nas prędkości jest całkiem dobrze. Powyżej brakuje szóstego biegu.

No to w reno podobnie ponad 150 jest glosno ale jechac sie da :)

Napisano

Obecnie tez poszukuje pojazdu o podobnych kryteriach, dopuszczam tez naped na tyl.

Obejrzalem kilka subaru (impreza), bmw (e46, e39) oraz kilka vw pochodnych

samochody byly i swierzo sprowadzone i juz jezdzone w PL,  wiekszosc w cenach 14-17 tys

wszystkie subaru odpadly przez korozje, wszystkie bmw odpadly przez korozje plus zmeczenie (e46 to masakra jakas)

jedynie vw podobne stan blacharski prezentowaly zadowalajacy, szukam dalej

Napisano
  • Autor

Obecnie tez poszukuje pojazdu o podobnych kryteriach, dopuszczam tez naped na tyl.

Obejrzalem kilka subaru (impreza), bmw (e46, e39) oraz kilka vw pochodnych

samochody byly i swierzo sprowadzone i juz jezdzone w PL,  wiekszosc w cenach 14-17 tys

wszystkie subaru odpadly przez korozje, wszystkie bmw odpadly przez korozje plus zmeczenie (e46 to masakra jakas)

jedynie vw podobne stan blacharski prezentowaly zadowalajacy, szukam dalej

Coś jeszcze bierzesz pod uwagę?

• 3 miesiące później...
Napisano
  • Autor

jesli klasa D to A6 C5 1.8T, silnik ogarnięty przez wiekszość mistrzów LPG, komfort, nie gnije za szybko, a za 20tyś to powinien byc ładny egzemplarz.

z klasy C to astra / zafira z 2.0T, ale o to astra...

Audica z tamtych lat nie grzeszy poziomem bezpieczeństwa (chyba trzy "gwiazdki" w NCAP). Poza tym podobno wygodne auto. Tylko czy 1.8T w niej daje radę?

Astrą III 2.0T jeździłem. Sądziłem że będzie "jechać" od niższych obrotów.

Napisano

ja bym pomyslał o passacie b5fl 2.8 4 motion

Napisano
  • Autor

ja bym pomyslał o passacie b5fl 2.8 4 motion

Dlaczego nie o audi? :hmm: