Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Toyota znów nr 1

Featured Replies

Napisano

1.4 TSI tez wytestowany w roznych odmianach do granic mozliwosci a jakos i tak przez wiekszosc czasu produkcji byl totalnym guanem.

Ale można było go kupić z 1.6 i 1.8T. A te silniki trudno nazwać złymi. Co byś nie sądził o VAGu.

Napisano

To nie tak że nikt nie wpadł na to. To jest trochę bardziej skomplikowane. Przyjrzyj się rynkowi używanych samochodów. Dlaczego najlepiej sprzedają się tanie padła z wielokrotnie kręconym licznikiem kupowane w podejrzanych miejscach.

Totalnie nie znam PL rynku - ale przyjmujac rzeczywistosci AK to chyba jestem sobie pewne rzeczy wyobrazic... nawet AK Gielda - raz do roku wchodze i co widze np 10 letni Golf ze 120 k km, logicznie to IMVHO malo prawdopodobne, ale pojmuje, ze lud nie oczekuje prawdy, tylko udawania ...

Napisano

Ale można było go kupić z 1.6 i 1.8T. A te silniki trudno nazwać złymi. Co byś nie sądził o VAGu.

No 1.8T tez mial na poczatku okrutne przygody. Moze nie tak efektowne jak 1.4T ale mimo wszystko. Fakt, ze uporali sie znacznie szybciej...moze sie wreszcie ucza :)

Napisano

Nieprawda, akurat tą CVT w Outlanderze trochę pojeździłem, bo rozmyślam nad tym nowym Outlanderem.

I w akurat w tym aucie ona ma ogromnego laga. Jak chcesz mocno przyspieszyć to lepiej użyć wcześniej łopatek przy kierownicy.

W CVT np. Subaru tak się nie działo.

Uff, ;)  juz myslalem, ze mi powiesz ze jak Diesel do Outlender CVT wstawisz to jezdzi :hehe:  [...]

Outlander CVT to jakas pomylka, ba CVT w Miss-bitch to jakas pomylka. Ditto w Nissan... Co do Subaru, to po dyskusji na AK, mielem Liberty 3.6l i Outback 2.5l - i musze przyznac ze CVT nie czuc... czy kupilbym - nie, wlasnie przez CVT - na koniec zanim Lexus w garazu wyladowal zostalo Subaru, Merc, Volvo i Lexus ...

Mrs Ozi odrzucila Subaru przez CVT - chociaz to byl moj cichy favoryt...

Ergo chyba CVT jest gorsze niz Diesel :hehe:;)

Napisano

inne podejscie i w EU jak zwykle jest w innej lidze jezeli chodzi o podejscie do klienta. Znajomy teraz ma problem ze swoim Passerati

Passeratti - podoba mi sie to ;)

Sam nie wiem czy podejscie EU, czy bezczelnosc koncernow - kiedys byla goraca dyskusja na MK o DSG - gdzie mowili mi ze nienawidze VAG - nieeee, ja nienawidze robienia klienta w ... :ogien: - a to wlasnie to bylo ... bo jak nazwiesz to ze ja mam nowe DSG, USA ma nowe DSG, China ma nowe DSG, i 1/2 Asia ...a  w EU jest podobno inna wilgotnosc powietrza ;l ;l  i ty masz psujace sie DSG :(

Napisano

Totalnie nie znam PL rynku - ale przyjmujac rzeczywistosci AK to chyba jestem sobie pewne rzeczy wyobrazic... nawet AK Gielda - raz do roku wchodze i co widze np 10 letni Golf ze 120 k km, logicznie to IMVHO malo prawdopodobne, ale pojmuje, ze lud nie oczekuje prawdy, tylko udawania ...

Kia moich rodziców ma poniżej 100kkm i 10 lat ;)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Napisano

No 1.8T tez mial na poczatku okrutne przygody. Moze nie tak efektowne jak 1.4T ale mimo wszystko. Fakt, ze uporali sie znacznie szybciej...moze sie wreszcie ucza :)

Ten w Exeo był dobry. Zresztą diesel 2.0 też. A 1.4 TSi chyba w ogóle tam nie oferowali. Tylko 1.8.

Napisano

Kia moich rodziców ma poniżej 100kkm i 10 lat ;)

Ale to Kia nie Golf po 7 właścicielu.

Napisano

1. [...]

4. U konkurencji masz pod maską dużo więcej za niewiele drożej. To po co się męczyć w lodówce?

5. Właśnie o to chodzi żeby były jakieś inne silniki w ofercie, nie tylko same kosiarkowe. Albo żeby były jakieś osiągi. W Toyocie możesz wybierać tylko między kosiarką a kosiarką. Wszystkie tak samo nie jadą. To żaden wybór.

1-3 specyfika rynku, niestety :(

4. Nie mam nic na obrone .... :hmm:  bo koncepcja rynku inna i specyfika...

5. No wlasnie - a to nie jest to co klient oczekuje? Jak czytam czasami - "Problem - co wybrac - 80KM czy super- rakieta 100KM, to chyba sobie nie zdaje sprawy na jak innych rynkach zyjemy ...  A podobno globalizacja ;)

Napisano

Ale to Kia nie Golf po 7 właścicielu.

Nie zmienia to faktu ze pewnie nikt przy sprzedaży nie bedzie wierzył w ten przebieg pomimo ze jest udokumentowany.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Napisano

Nie zmienia to faktu ze pewnie nikt przy sprzedaży nie bedzie wierzył w ten przebieg pomimo ze jest udokumentowany.

Ale to my, klienci żeśmy to sobie sprawili. Bo chcemy dużo i tanio. I wszelkiej maści złodzieje to dostarczają. A uczciwi giną w tym bagnie.

Napisano

W Euro zabili Accorda [...]

Sporo nadziei sobie robia X gen Civica, ktory w USA zostal przyjety entuzjastycznie. Wyglada dobrze, ma nowe silniki i fajne wyposazenie. 

A Mitsu - well. Lancer klepany od 2008 roku :) Widac spora zadyszke w prezentacji nowych modeli

Nie wyscie juz dawno Accord nie mieli, tylko Euro - wersje pomnijesz mnie :hehe:

2013_honda_accord_australia_01-0507-900x

honda-accord-v6-2009-review-5-big.jpg

Lancer jest jak dobre wino, co rok lepszy ;]:oki:  - ale patrzac na niezawodnosc, to nawet mi to halasujace CVT nie przeszkadza ;l

No i urody mu na 2016 troche dali ....

2016-mitsu-lancer-ES-2-850x459.jpg

Napisano

Teraz, macie 35 miliona luda, rynek nie wiem strzelam 500,000 nowych aut? 

Jeśli chodzi o samochody osobowe i dostawcze do 3.5 tony to 350 tysięcy w 2015. Z tego jakieś 150 tysięcy to zakupy do użytku prywatnego, reszta - firmy (choć w tej kategorii mieszczą się również firmy jednoosobowe).  

To jest najlepszy rok dla branży w PL od 15 lat.  ;]

Napisano

Nie klamka i siedzenie ale odpal sobie np. konfigurator Skody:

http://cc-cloud.skoda-auto.com/pol/pol/pl-pl

I zrób taką Octavię:

- chcesz silnika? do wyboru do koloru

- automat? z niemal wszystkimi silnikami

- 4x4? proszę bardzo

- lepsze audio? jest

- tempomat? adaptacyjny tempomat? jest

- skóra? podgrzewana szyba? szyberdach? elektryczne fotele? proszę

Zrobisz sobie auto jakie chcesz, a nie jakie jakiś mądrala za oceanem dla Ciebie wymyślił. Cena? Porównywalna z Toyotą. To po co mam iść do Toyoty?

1. Auto ciezkie, wywal dwa zostaw 1.4l bieda, 1.8l RS i tyle

2. Manual sie nie sprzedaje :) -

3. Scout - po co ci cos innego

4. Wrzuc w standardzie do wersji 2

5. A to nie dzis standard

Ergo IMVHO dobry pomysl z ta Octavia mozemy cos porownac.

92% Octavia u mnie to RS, 5% to jakies 103kW, zakladam ze to 1.4l ??? - i pozostale 3 % to Scout.

Teraz twoje punkty 1 do 4 to wyposazenie standardowe RS, chyba minus sunroof. Jeden pakiet - KESSY, adaptive cruise control i chyba tyle.

Patrzylem, jezdzilem, podobali mi sie. Dalem $500 i ... po tygodniu czy dwoch dostalem telefon ze klepanie przesuniete o 4 miesiace = moja przygoda z RS sie skonczyla - kazalem sobie cheque przyslac do domu...

Teraz, 4,000 sztuk na rok, mozna zalozyc ze min 3,800 to Octavia, mozna zalozyc ze 3,500 to RS.

Co robisz jak chcesz zwiekszyc sprzedaz, trzymasz na placu dla klienta takiego jak ja ... :hmm:

I tu mamy roznice miedzy moium rynkiem a twoim - Toyota nie ma SW jak Octavia RS, Toyota nie ma 2.0l turbo ... za cene RS - kupuje pelnowymiarowy SUV -jak mi bagaznik potrzebny z 3.5l V6 pod maska, ktory stoi na placu ... max 2 dni zebym wyjechal od dealera... jeszcze wkladajac $3k do kieszeni...

2014-toyota-kluger-grande-malcolm-flynn.

2014-toyota-kluger-grande-malcolm-flynn-

2015_01_05_toyota_kluger_gxl_05.jpg

Kupuje Toyota ... u siebie, u ciebie, coz przy takim rozwiazaniu - EU Toyota = silnik kosiarka, marne wyposazenie, vs 2.0l RS -kupuje RS ... :skromny: jesli stoi na placu  ;] 

skoda-octavia-vrs-tdi-white-27.jpg

Napisano

Czterocylindrowiec w samochodzie klasy BMW 5 to zbrodnia a co dopiero w 7. Zresztą nawet w 3 series cztery cylindry jakoś dziwnie pasują. W końcu to ma być luksusowy samochód...

Welcome to Europe - gdzie posiadanie wiecej niz 2,000cm3 jest zbrodnia :hehe: a naprawa Diesel w VAG polega na wlozeniu rury od kibla :phi:

A podobno USA i Oz to dzikie nic nie warte kraje (wg HP)... gdzie 2,000cm3 jest autem malym, a od VAG wymaga sie etyki przez sadowy drenaz portfela :jem:

Napisano

[...] Takiego klienta się nosi na rękach. 

Mylisz, sie - takiego klienta w mojej i twojej opini powinno sie nosic na rekach, ja tu czytam calkowicie inna rzeczywistosc ... :facepalm::(

Napisano

vs 2.0l RS -kupuje RS ... :skromny: jesli stoi na placu ;]

Czekam 6 miesięcy. Albo dłużej ;]

Napisano

Genesis - w USA oficjalnie luksusowe Hyundai'e nie są Hyundai ale Genesis. Obsługa klienta taka że Rolls-Royce może się wstydzić. 

Korea sie bardzo szybko uczy, patrz Samsung, LG etc. Kiedys sie smialem z Gold Star ;l - a dzis sam musze przyznac ze pralka Hitachi - ktora mialem 11lat nie jest taka jak LG .... Po 3 latach z LG - patrzac obsluga klienta, gwarancja etc - nie moge nic znalesc zeby sie przyczepic... Hitachi to ZUO, ditto imvho dla Hyundai w autach.

Zobaczymy jak im pojdzie z konkurencja na Prius :hmm:

Napisano

Czekam 6 miesięcy. Albo dłużej ;]

Nie wierze ...  8] 8] 8]  Ile jest do fabryki? 200km?

Z RS mi tlumaczyli, ze Oz ma slot na produkcje co 3 czy 4 miesiace, bo RHD... Jestem to wstanie zrozumiec, potem statek 3 miesiace i mamy te 1/2 roku.

Ale przeciez 200km od granicy w LHD to jest jak fabryka kielbasy, masowka ... :hmm:

Powaznie 6 roku???? :facepalm:

Napisano

Jakbyś chciał RS-a. No chyba że trafisz na demo. Przeprowadził byś się na rok do PL to byś nie zadawał dziwnych pytań ;]

Napisano

Nie wierze ...  8] 8] 8]  

Moi rodzice zamówili Mazdę 3 we wrześniu zeszłego roku. Dostali ją kilka dni temu. Tak się w Polsce czeka...

Napisano

Moi rodzice zamówili Mazdę 3 we wrześniu zeszłego roku. Dostali ją kilka dni temu. Tak się w Polsce czeka...

No ale Mazda plynie z JP. Chociaz przy modelu Japonczykow, czyli braku konfiguracji mogliby trzymac stock.

Napisano

No ale Mazda plynie z JP. Chociaz przy modelu Japonczykow, czyli braku konfiguracji mogliby trzymac stock.

Dokładnie - jak idę do dealera Mazdy tutaj, to na placu stoi pełno trójek i mogę wybierać/przebierać w kolorach i opcjach. A jak coś nie ma to zawsze mogą od innego dealera overnight ściągnąć. Tyle że tutaj jeden dealer pewnie sprzedaje więcej Mazd 3 rocznie niż w całej Polsce idzie. 

Napisano

ktoś, kto go kupi będzie potem opowiadał o tym że w Polsce da się znaleźć "perełkę"
Wiesz, moja meganka I z 2002 roku (sprzedałem w 2008 z przebiegiem170 kkm) jeździ nadal w dalekiej rodzinie i zbliza sie do 300 kkm - z czego większośc na LPG ;)
Napisano
  • Autor

Auto z wolnossącym 1,8 141 KM kupiłem 3 lata temu za 52 tys. zł. I to była odpowiednia cena. :ok:

Toyota ze swoimi silnikami i cennikiem nie wzbudza u mnie zainteresowania ;]

Za to obserwuję Mazdę 3 2.0 - martwią jednak głosy o zawodności i rudej :no: 

Napisano

Auto z wolnossącym 1,8 141 KM kupiłem 3 lata temu za 52 tys. zł. I to była odpowiednia cena. :ok:

Toyota ze swoimi silnikami i cennikiem nie wzbudza u mnie zainteresowania ;]

Teraz raczej nic podobnego nie kupisz za taka cene, nawet na wyprzedazy rocznika.

Napisano

Zeszłoroczną Astrę, ale poprzedni model (to samo co Cruze) dało radę kupić na przełomie roku.

1,4 100KM w wersji z zaslepka :hehe:

Napisano

1,4 T - kolega chwalił się na forum. Z tym, że z niewielkim przebiegiem od dilera.

Uzywke lub demo to bez problemu...

Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Nie wierze ...  8] 8] 8]  Ile jest do fabryki? 200km?

Ale tak to wygląda czasem.  ;]

Na placach nie trzyma się jakiejś wielkiej liczby aut - często mniejszy dealer nie ma nawet wszystkich modeli danej marki. 

Na przełomie lipca i sierpnia ubiegłego roku zastanawiałem się nad zakupem Suzuki Vitary - po wybraniu wersji wyposażenia dealer sprawdził dostępność i okazało się, że auto może być do odbioru w grudniu.  :phi: Jak będę miał szczęście, to może w listopadzie.  :hehe:  I to wcale nie jest jakaś wyjątkowa sytuacja - Honda też tak potrafi: Civica, którego kiedyś miałem, zamówiłem na początku marca, wpłaciłem 10% zaliczki i odebrałem w połowie sierpnia.  ;) Na Toyotę GT86 czekałem trzy miesiące  ;] - to samo, ale pod marką Subaru: trzeba czekać około pół roku. ;]  

Napisano

Dla pocieszenia - dealer Nissana u mnie na wsi nie ma na stanie ani jednego egzemplarza GT-R. 

Napisano

Dla pocieszenia - dealer Nissana u mnie na wsi nie ma na stanie ani jednego egzemplarza GT-R. 

W Polsce GT-R są dostępne tylko u wybranych dealerów - nazywa się to Nissan High Performance Centre i takie miejsca są w Polsce bodajże dwa.  ;]

Napisano

A tu akurat nie ma sie co dziwic. Raczej w PL nie wala drzwiami i oknami by zamawiac GTRy.

Napisano

Za to obserwuję Mazdę 3 2.0 - martwią jednak głosy o zawodności i rudej :no:

Zawodnosc zadna, jesli ci nie przeszkadza halas z opon... Rdza u mnie nie tak popularna jak w UK, ale ... pierwsza generacja miala. Za to wszyscy a to wszyscy narzekaja na h2o lakiery Mazda - ptak robi guana, 48h pozniej masz wyzarta dziure ..... 8] 

Nie wiem, czy to taylko M3 tak ma, bo majac BT50 przez ponad rok, nie mylem jej ani razu - dealer tez jej nie dotykal, bo mi sie zawsze spieszylo... i zadnych dziu nie wyzarlo :hmm:

070sb13l46e_tjm-outback-bull-bar-mazda-b

Za to po 60 k km skrzynia padla ... :facepalm:  - na dzien dobry mialem guana w portkach ale ... jeden telefon, i wzieli ja do dealer-a, potem nie bylo zeby mi dac auto - potzrbowalem - i wzieli jedno z placu, zrobili demo i  jezdzilem 3 tygodnie .... Skrzynia zrobiona, nowa dali - dorzycili dwa lata gwarancji na skrzynie i cokolwiek dotykali ... :hmm:  - wiec do obslugi klienta sie nie moge nic przyczepic ... Do Q :hmm:  - sam nie wiem [...] - pozbylem sie jej w pare tygodni jak od dealer-a wrocilem, wiec jak by sie trzymala :hmm: [...] tego nie jestem wstanie opisac... Wiem, ze na jakies 15 ludzi jakich znam i widze w miare czesto bylem jedynym ktoremu skrzynia powiedziala papa :hmm:

Napisano

Ale tak to wygląda czasem.  ;]

Na placach nie trzyma się jakiejś wielkiej liczby aut - często mniejszy dealer nie ma nawet wszystkich modeli danej marki. 

Na przełomie lipca i sierpnia ubiegłego roku zastanawiałem się nad zakupem Suzuki Vitary - po wybraniu wersji wyposażenia dealer sprawdził dostępność i okazało się, że auto może być do odbioru w grudniu.  :phi: Jak będę miał szczęście, to może w listopadzie.  :hehe:  I to wcale nie jest jakaś wyjątkowa sytuacja - Honda też tak potrafi: Civica, którego kiedyś miałem, zamówiłem na początku marca, wpłaciłem 10% zaliczki i odebrałem w połowie sierpnia.  ;) Na Toyotę GT86 czekałem trzy miesiące  ;] - to samo, ale pod marką Subaru: trzeba czekać około pół roku. ;]  

No ale dlaczego? Rozumiem, ze malo klientow, wiec stock sie nie oplaca trzymac...  ale Vitara to przeciez Made in Hungary ... Civic Made in England ... Toyota 86, Made in Japan, Subaru tez - wiec to jakos jestem wstanie zrozumiec.

FJ tez best seller nie byl jak kupowalem. Poszlem w ostatni dzien roku finansowego, czyli 31/6... Podpisalem papiery, i nie bylo tego koloru co chcialem i byla zmiana MY z 12 na MY13 , ergo BTO - 25/7 auto stalo gotowe u dealera, zarejstrowane, ze wszystkimi akcesjorami jakie zamowilem, pelnym bakiem paliwa i czekalo na mnie - nie odebralem do 1/8/12

Dostalem login do Toyota website - i tak, za kazdym razem jak cos sie dzialo to dostawalem e-mail ....

Ergo, w systemie bylo -  2/7, ptem co pare dni dostawalem email - wyslane na produkcje, dzien produkcji - kolor niebieski ... Akcesoria xyz, auto wyklepane - Q control, auto czeka na transport w doku, auto na statku - statek xyz, oczekiwany w Sydney x/7/12 ...

Statek opozniony, auto w doku, papiery w customs, auto wyslane do dealera....  etc etc ....

W kazdej chwili moglem sie zalogowac i zobaczyc co sie dzieje ...

Wiec po prostu w mojej prostej glowie sie nie miesci jak nawet czekajac na auto de facto w jednym kraju - EU masz czekac 4 miesiace  8] 8] 8] 8] 8]

Napisano

a sprzedaja w ciagu roku przynajmniej dwa? :hmm:

Coś tam sprzedają, nie wiem ile sztuk poszło przez cały rok, ale już w lutym było więcej niż dwa. [emoji2] Więcej pewnie jest importowanych indywidualnie - ale i tak na ulicach ich nie widać za bardzo.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano

zamówili Mazdę 3 we wrześniu zeszłego roku.

Ale widzisz Mazda - Made in Japan, to potrafie zrozumiec, wiem z doswiadczenia jak statki chodza .. E9 z NZ plynelo dluzej niz moj kontener z ... Los Angeles ;l  i koztowalo .... tak 3 razy tyle.... Przyczyna prosta - nie ma konkurencji, unions w Oz i NZ etc - wiec mialem opcje wyslac auto z Targus Oz albo ... Targus NZ :hehe:

W LA ludzie doslownie sie zabija zeby ci  kontener wyslac do Sydney za $800 ...

Napisano

Co to? :hmm:

To taka wersja gdzie miejsca po różnych elementach wyposażenia, których w niej nie ma, są pozasłaniane zaślepkami. [emoji2]

Napisano

Jakbyś chciał RS-a. No chyba że trafisz na demo

A nie jest popularny? :hmm:  Przeciez jak na EU warunki to idealne auto IMVHO ... tanie ???? szybkie taczki z kura na przodzie ;)

Napisano

To taka wersja gdzie miejsca po różnych elementach wyposażenia, których w niej nie ma, są pozasłaniane zaślepkami. [emoji2]

a dzieki, :ok:  - czyli wersja bieda ;]

Napisano

To jest strategia Toyoty

To ma sens ... ale widze upadek wielu dealer-ow GM i Ford, u mnie to specyficzne bo Ford zamyke fabryke w tym roku a GM za dwa lata ...

Ale tam gdzie byl u mnie duzy GM - 3x wiekszy niz moja wsiowa Toyota, to teraz z GM zostalo 1/4 a reszta nagle zrobila sie Nissan i uzywane ...

Ford ktory byl najwiekszy z tych wszystkich, zostal zastapiony przez Hyundai i Genesis - a facet oddal Ford licenie ...

Napisano

Uff,   juz myslalem, ze mi powiesz ze jak Diesel do Outlender CVT wstawisz to jezdzi   [...]

Na pewno lepiej niz ta CVT. W PL warunkach 10-11s do 100km/h to jest naprawdę niezły czas. Większość samochodów jeździ gorzej.

Zresztą diesle są z klasycznym automatem, nie z CVT. A najlepiej jeździ diesel z manualem. Oczywiście to auto nie służy do wyścigów ale jak na EU warunki jest przyzwoicie. Przede wszystkim wrażenia z jazdy są dobre. Dzięki turbo nie masz wrażenia, że auto jedzie niechętnie.

Outlander CVT to jakas pomylka, ba CVT w Miss-bitch to jakas pomylka. Ditto w Nissan... Co do Subaru, to po dyskusji na AK, mielem Liberty 3.6l i Outback 2.5l - i musze przyznac ze CVT nie czuc... czy kupilbym - nie, wlasnie przez CVT - na koniec zanim Lexus w garazu wyladowal zostalo Subaru, Merc, Volvo i Lexus ...

Mrs Ozi odrzucila Subaru przez CVT - chociaz to byl moj cichy favoryt...
Ergo chyba CVT jest gorsze niz Diesel

Generalnie też fanem CVT nie jestem (wyjątek: CVT Subaru w połączeniu z dieslem) ale Japończycy idiotycznie skonfigurowali te Outlandery. Jeśli chcesz aktywny tempomat to nie masz wyboru - występuje tylko w 2.0 CVT i w PHEV. PHEV odpada ze względu na absurdalną cenę.

A tak naprawdę ten tempomat  to jedyny powód dla którego ja w ogóle myślę o nowym Outlanderze.

:hehe:

No i przy moim trybie jazdy ta CVT nie byłaby aż tak uciążliwa. Wygoda w mieście jest ogromna, na autostradzie jest cicho, a na pozostałych drogach i tak jeździłbym z włączonym aktywnym tempomatem.

;]

Napisano

Passeratti - podoba mi sie to ;)

Sam nie wiem czy podejscie EU, czy bezczelnosc koncernow - kiedys byla goraca dyskusja na MK o DSG - gdzie mowili mi ze nienawidze VAG - nieeee, ja nienawidze robienia klienta w ... :ogien: - a to wlasnie to bylo ... bo jak nazwiesz to ze ja mam nowe DSG, USA ma nowe DSG, China ma nowe DSG, i 1/2 Asia ...a  w EU jest podobno inna wilgotnosc powietrza ;l ;l  i ty masz psujace sie DSG :(

Twój rynek, chiński rynek, USA rynek może zagłosować nogami i pójść gdzie indziej. Ale polski rynek? Nawet jak wszyscy się obrażą i zrezygnują z zakupu VAGa to i tak nikt tego tam w centrali nawet nie odczuje. Nie warto się przejmować Polakami.

:oslabiony:

Napisano

A najlepiej jeździ diesel z manualem. 

Chyba nigdy nie jezdziles mocnym dieslem z porzadnym automatem. Do takiego np 335d najlepiej pasuje 8-biegowy automat. Manual w takim aucie to kompletna pomylka. I mowi to fan manualnej skrzyni.

Napisano

1-3 specyfika rynku, niestety :(

4. Nie mam nic na obrone .... :hmm:  bo koncepcja rynku inna i specyfika...

5. No wlasnie - a to nie jest to co klient oczekuje? Jak czytam czasami - "Problem - co wybrac - 80KM czy super- rakieta 100KM, to chyba sobie nie zdaje sprawy na jak innych rynkach zyjemy ...  A podobno globalizacja ;)

Każdy wybiera na miarę swoich potrzeb oraz możliwości. Tyle że u Toyoty te możliwości są nader skromne. W Oplu Insignia możesz sobie wybrać:

1. Wolnossąca benzyna 140KM

2. Turbobenzyna 170KM

3. Turbobenzyna 250KM

4. OPC 325KM

5. Diesel 136KM

6. Diesel 170KM

Do tego mocniejsze benzyny i diesle możesz mieć z 4x4, z automatami etc. Jest też wersja z podwyższonym prześwitem (Country Tourer). Konfiguracja wnętrza: milion możliwości, możesz sobie dodawać i usuwać różne elementy wg własnego uznania.

Podobnie masz u VW czy nawet u Skody. Na tle skromnej palety Toyoty tamte marki są niemal jak premium.  ;)

Oczywiście portfele klientów to inna rzecz, stąd najwięcej dylematów na AK to czy wybrać 80 czy 100KM, ale uwierz mi - te mocne wersje też się nieźle sprzedają.