Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Toyota znów nr 1

Featured Replies

Napisano

Chyba nigdy nie jezdziles mocnym dieslem z porzadnym automatem. Do takiego np 335d najlepiej pasuje 8-biegowy automat. Manual w takim aucie to kompletna pomylka. I mowi to fan manualnej skrzyni.

Eeeeee, ja pisałem o nowym Outlanderze!

W innych samochodach jeździłem mocnymi dieslami z porządnymi automatami. I owszem -  jeździ taki zestaw świetnie. Ale w Outlanderze nie masz ani mocnego diesla ani porządnego automatu, stąd powyższe twierdzenie.

;)

Napisano

Oczywiście portfele klientów to inna rzecz, stąd najwięcej dylematów na AK to czy wybrać 80 czy 100KM, ale uwierz mi - te mocne wersje też się nieźle sprzedają.

Gdzie te mocne wersję nieźle się sprzedają?

Floty patrzą tylko na cenę sprzedaży i rezulyduala, a "pesele" patrzą w totalnej większości na współczynnik cena/wypas silnik jest przy okazji. Układ wyższa (ale nie najwyższa) wersja silnikowa plus wyposażenia są głównie kupowane jako dema do salonów.

Napisano

Gdzie te mocne wersję nieźle się sprzedają?

Floty patrzą tylko na cenę sprzedaży i rezulyduala, a "pesele" patrzą w totalnej większości na współczynnik cena/wypas silnik jest przy okazji. Układ wyższa (ale nie najwyższa) wersja silnikowa plus wyposażenia są głównie kupowane jako dema do salonów.

W skali Europy. Na Otomoto masz 150 sztuk ogłoszeń Insigni w wersji 140KM oraz ponad 300 ogłoszeń mocniejszych wersji, w tym 73 ponad 180KM. A to tylko to, co trafiło do biednego kraju - Polski.

Napisano

W skali Europy. Na Otomoto masz 150 sztuk ogłoszeń Insigni w wersji 140KM oraz ponad 300 ogłoszeń mocniejszych wersji, w tym 73 ponad 180KM. A to tylko to, co trafiło do biednego kraju - Polski.

Nie porównuj PL do Europy, bo (motoryzacyjne) to my tylko fizycznie do niej należymy...
Napisano

Nie porównuj PL do Europy, bo (motoryzacyjne) to my tylko fizycznie do niej należymy...

Po pierwsze - nawet w PL jest spora klientela na samochody mocniejsze niż wersje podstawowe o czym świadczy sprowadzanie takich a nie innych aut. Sprowadza się to na co jest popyt.

Po drugie - mówimy o ofercie producenta(!), a twierdzenie z którym polemizujesz brzmiało, że mocne wersje się sprzedają. Czy naprawdę producentowi musi robić różnicę gdzie konkretnie w Eu one się sprzedają? Wszystkie wyszły z jego fabryki i kasa za nie wszystkie trafiła na konto producenta. Więc producent wie, że warto w EU takie wersje oferować. Toyota jednak tak nie uważa.

Napisano

Po pierwsze - nawet w PL jest spora klientela na samochody mocniejsze niż wersje podstawowe o czym świadczy sprowadzanie takich a nie innych aut. Sprowadza się to na co jest popyt.

Po drugie - mówimy o ofercie producenta(!), a twierdzenie z którym polemizujesz brzmiało, że mocne wersje się sprzedają. Czy naprawdę producentowi musi robić różnicę gdzie konkretnie w Eu one się sprzedają? Wszystkie wyszły z jego fabryki i kasa za nie wszystkie trafiła na konto producenta. Więc producent wie, że warto w EU takie wersje oferować. Toyota jednak tak nie uważa.

Na serio nie wiesz co się opłaca sprowadzać do PL.

Toyota skończyła sprzedawać mocne wersję swoich aut w EU już lata temu. Najpierw skończyli z Carina E, potem przez moment była corolla TS. Prosty rachunek ekonomiczny - skoro w JP był odpowiednik Avensisa w wersji 4x4 i silnikiem z celici a w EU nie to raczej nie dlatego, że ktoś sobie tak pomyślał. Przekładka była w zasadzie plug&play, i skoro dało to radę zrobić w garażu to i dało by radę w fabryce. Dlaczego tego nie robili? Bo ktoś to dokładnie (po japońsku) policzył.

Napisano

Na serio nie wiesz co się opłaca sprowadzać do PL.

Toyota skończyła sprzedawać mocne wersję swoich aut w EU już lata temu. Najpierw skończyli z Carina E, potem przez moment była corolla TS. Prosty rachunek ekonomiczny - skoro w JP był odpowiednik Avensisa w wersji 4x4 i silnikiem z celici a w EU nie to raczej nie dlatego, że ktoś sobie tak pomyślał. Przekładka była w zasadzie plug&play, i skoro dało to radę zrobić w garażu to i dało by radę w fabryce. Dlaczego tego nie robili? Bo ktoś to dokładnie (po japońsku) policzył.

Patrz jaka ta Toyota mądra. Tylko dlaczego się w EU jednak nie sprzedaje?

Napisano

Patrz jaka ta Toyota mądra. Tylko dlaczego się w EU jednak nie sprzedaje?

Dla japończyków (nie tylko T) Europa nie jest głównym bohaterem sprzedaży. Dlaczego we Francji najwięcej sprzedaje się samochodów francuskich, we Włoszech włoskich, nie mówiąc nic o Niemczech ?
Napisano

Dla japończyków (nie tylko T) Europa nie jest głównym bohaterem sprzedaży. Dlaczego we Francji najwięcej sprzedaje się samochodów francuskich, we Włoszech włoskich, nie mówiąc nic o Niemczech ?

Fajnie, ale o co dokładnie chodzi? OZI napisał że w EU japończycy są słabi. Ja napisałem, że to dlatego że mają beznadziejną ofertę (a nie - jak twierdzisz - z powodu lokalnego patriotyzmu). Ty następnie piszesz że to dlatego że EU nie jest dla nich ważna.

No ja się domyślam, że nie jest dla nich ważna i że nie dali nam tej beznadziejnej oferty przypadkiem. Chociaż poza EU też jakiejś dramatycznej nowoczesności u nich nie zauważyłem (może poza Lexusem). Więc tak - wszyscy się zgadzamy. Toyota w EU ma się kiepsko bo ma EU gdzieś, ergo ma tutaj ofertę nie wytrzymującą porównania z konkurencją, ergo ma się kiepsko. Twierdzimy to samo. Nie sądzę żeby ktoś chciał udowadniać że ich oferta jest dobra.

Napisano

Lexus za każdym razem jak wprowadzi jakieś interesujące technicznie rozwiazanie to okazuje się ze w rankingach jakości leci w dół. Albo się jest w czołówce nowoczesności odkrywając nowe kontynenty albo się jest w czołówce niezawodności używając te same przełączniki szyb od 30 lat.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Napisano
  • Autor

Toyota patrzy globalnie i nie opłaca im się robić specjalnych wersji na Europę. 

Europa ma specyficzne wymagania i regulacje.

Mają co mają, pewnie drogo ich nie kosztuje produkcja tego, co oferują, a mogą pewnie na tym zarobić więcej niż na innych rynkach.

Gdyby nie dało się więcej zarobić, Japończycy i Koreańczycy nie pchaliby się na nasz rynek ;]

Napisano

Lexus za każdym razem jak wprowadzi jakieś interesujące technicznie rozwiazanie to okazuje się ze w rankingach jakości leci w dół. Albo się jest w czołówce nowoczesności odkrywając nowe kontynenty albo się jest w czołówce niezawodności używając te same przełączniki szyb od 30 lat.

A to zawsze była cena nowoczesności. VW też zalicza wtopy nie dlatego że zatrudnia idiotów tylko dlatego że wprowadza innowacje. I jedne okazują się lepsze a inne gorsze.

Z drugiej strony - tak jak pisałem wyżej - Mercedes mógłby do dziś wsadzać do E-klasy trzylitrowego diesla o mocy 75KM ze starej "beczki" i brylowac w rankingach niezawodności. Ale czy chcielibyśmy dzisiaj jeździć takimi samochodami?

Napisano

A to zawsze była cena nowoczesności. VW też zalicza wtopy nie dlatego że zatrudnia idiotów tylko dlatego że wprowadza innowacje. 

Jakie innowacje? Raczej wlasne interpretacje innowacji innych przykrywajac to bardzo dobrym marketingiem, ze niby to oni sa tacy madrzy Sam w sobie koncern VAG w ogole nie jest innowacyjny. 5 zaworow na cylinder? Toyota miala to w latach '80. Bezposredni wtrysk w TDI? Wlosi dobre 5 lat wczesniej. Zestaw kompresor+turbo? Znow japonczycy i to 20 lat wczesniej. Bezposredni wtrysk benzyny? Nissan, Mitsubishi, Toyota i Renault byli szybsi. Elektroniczna szpera VAQ? Honda miala ATTS w Prelude 15 lat temu. I tak mozna mnozyc... Faktyczna innowacja VAG bylo tylko DSG. Tu autentycznie sie popisali. Oczywiscie z problemami ale mimo wszystko szacun.

Jedyne co naprawde robi VW to cisnie masowo z tymi technologiami nie baczac na problemy. Czego efektem ubocznym sa fakapy na klientach.

Napisano

ale już w lutym było więcej niż dwa.

czyli Porsche sprzedaje sie lepiej ;) - magia VAG w PL dziala ;]

Napisano

Na pewno lepiej niz ta CVT. W PL warunkach 10-11s do 100km/h to jest naprawdę niezły czas. Większość samochodów jeździ gorzej.

Jezdzi gorzej bo :hmm:  - jest stare? czy juz downsizing tak EU dorwal, ze 100KM pardon - 67kW - (IFIFY - teraz wyglada lepiej, nie dodaje marketingowej magii 100 ;l) - to juz maszyna ktora wymiata na co dzien? 

A najlepiej jeździ diesel z manualem. O[...] Przede wszystkim wrażenia z jazdy są dobre. Dzięki turbo nie masz wrażenia, że auto jedzie niechętnie.

A niby dlaczego manual jezdzi sie lepiej  8]  - skoro nie do wyscigow - niz auto?

Czekaj, czekaj - :hmm: - zawsze slysze, PL = niedostosowane ulice do ruchu - EU waskie ulice = teraz mi wychodzi, ze to kraj i konktynet sadystow i maso :hehe: - dlaczego masz sie tak meczyc, w ruchu machajac jakos wajcha :facepalm: - nawet sie nie da reki na kolanie zony postawic ;]

Ergo jedno zdanie - manual jest dobry na wyscigi, a nie do jakiegoklwiek auta ktoer codziennie sie toczy ... no wlasnie chyba ze auto sie nie toczy - ii wtedy (propagandowo ;) ) musimy nadrabiac manual ;]

Wiec jak to jest? :chipsy:  Toczy sie nie toczy ... Manual lepszy ? ;)

Generalnie też fanem CVT nie jestem (wyjątek: CVT Subaru w połączeniu z dieslem) ale Japończycy idiotycznie skonfigurowali te Outlandery. Jeśli chcesz aktywny tempomat to nie masz wyboru - występuje tylko w 2.0 CVT i w PHEV.

A na co ci aktywny cruise control - jak przeciez stoicie w korkach i dlatego zawsze macie wieksze spalanie (2x) niz ja ? :hehe: 

Juz nic nie rozumiem :skromny: [...]

No i przy moim trybie jazdy ta CVT nie byłaby aż tak uciążliwa. Wygoda w mieście jest ogromna, na autostradzie jest cicho, a na pozostałych drogach i tak jeździłbym z włączonym aktywnym tempomatem.

;]

O to, to to - czyli to ostatnie zdanie, bedace zaprzeczeniem "pieknego Diesel z manual"  = da best ;) - jest calkowicie z ktorym sie zgadzamy :ok:

Napisano

Twój rynek, chiński rynek, USA rynek może zagłosować nogami i pójść gdzie indziej. Ale polski rynek? Nawet jak wszyscy się obrażą i zrezygnują z zakupu VAGa to i tak nikt tego tam w centrali nawet nie odczuje.

niestety, dopoki nie bedziecie mieli zdrowego rynku - przyjmujac ze na ok 10 mil luda potrzebujesz sprzedac 500,000 nowych aut na rok - gdzies kiedys takie wyliczenia widzialem  w jakims nie propagandowym producentow pismie - to dopoki nie bedzie sprzedazy 1.5-2 mil - nie wiele moze sie zmienic.

.

Z drugiej strony masz male rynki  e.g DK, S, u mnie NZ gdzie nie masz takich problemmow, wiec IMVHO problem moze byc gdzie inny ... ale ja sie nie znam :klaun: :klaun:

Napisano

Każdy wybiera na miarę swoich potrzeb oraz możliwości. Tyle że u Toyoty te możliwości są nader skromne. W Oplu Insignia możesz sobie wybrać:

1. Wolnossąca benzyna 140KM

2. Turbobenzyna 170KM

3. Turbobenzyna 250KM

4. OPC 325KM

5. Diesel 136KM

6. Diesel 170KM

Widzisz pojmuje, ze taka moze byc lokalne wymagania rynku, specyfika .. ale nie pojmuje jak obsluga klienta moze cierpiec na tym...

Wzialbym skasowal 1 i 5 i juz daje ci 4 wersje do wyboru :

2. Turbobenzyna 170KM

3. Turbobenzyna 250KM

4. OPC 325KM

6. Diesel 170KM

Uproscilem konciguracie 20% - zwiekszylem stock na placu :hehe: - pewnie i rentownosc zwiekszylem, bo nie trzeba by tulu czesci juz produkowac etc etc ...

Wiec po co ci to???

Do tego mocniejsze benzyny i diesle możesz mieć z 4x4, z automatami etc. Jest też wersja z podwyższonym prześwitem (Country Tourer). Konfiguracja wnętrza: milion możliwości, możesz sobie dodawać i usuwać różne elementy wg własnego uznania.

Podobnie masz u VW czy nawet u Skody. Na tle skromnej palety Toyoty tamte marki są niemal jak premium.  ;)

wywalasz manual - 4x4.  Robisz wersje 4x4 Country Tourer i tyle ...

Zostawiasz konfiguracje wnetrza - ale zapelniasz place tym co lud kupuje ... :hmm:  - i uwierz mi to dziala... Po co ci to wszystko na rynek ktory nie ejst na to gotowy?

Bo 1 na 100 osob (popraw mie - gdzie tu widzialem - 350,000 nowych aut - ile 35 mil luda = 35 mil/350k = 100) kupila sobie nowe auto ... i jeszcze ma sie meczyc  (czytaj 99% nie ma $$$ na zakup) i czekac na auto ? 3 lata Business Engineering na University of Sydney i nie moge tego pojac :hehe: ,

Tozto recepta na upadek :skromny:

Oczywiście portfele klientów to inna rzecz, stąd najwięcej dylematów na AK to czy wybrać 80 czy 100KM, ale uwierz mi - te mocne wersje też się nieźle sprzedają.

Nie przecze, wrecz z obserwacji to tez widze.... :hmm:

Napisano

Jeśli chodzi o samochody osobowe i dostawcze do 3.5 tony to 350 tysięcy w 2015. Z tego jakieś 150 tysięcy to zakupy do użytku prywatnego, reszta - firmy (choć w tej kategorii mieszczą się również firmy jednoosobowe).  

To jest najlepszy rok dla branży w PL od 15 lat.  ;]

Tks :oki:  .. czyli tak:

35mil luda. :hmm:  / 150k priv rejestracji = jeden na 233 = IMVHO taki kiient powinien byc na dzien dobry calowany w d... smiley-kissing-ass.gif , kawa powinna byc podawana, prosta-tutka przygotowana blowjob.gif ... i generalnie obsluga klienta powinna byc jak najwyzszym poziomie, a nie  ide wywalam iles tam k Euro - 30k powiedzmy, jako jeden z nielicznych - jeden na 233 a nie zebym ja cczekal na auto pol roku... Nie w d .. mi sie to nie miesci..

I cos o tym wiem - nie dlatego, ze kupuje co pare lat auta, ale wiem o tym, ze jak ide sobie co pare lat kupic Rolex, Omega etc to na dzien dobry mam calowanie w d ... - i inne rzeczy - po wlasnie jestes takim jeden na 233 - czyli rynek pojmuje, ze nie kazdy ma i pojdzie wywalic $5-10k na zegarek * ... ergo rynek musi o mnie dbac .. choc ja generalnie calowanie w d - mam w d ;l  - wole 30% discount ... ale produkt ma byc tu i teraz ... :jem::chipsy:

Disclaimer *- zanim jak zawsze na AK ktos przyjdzie i sie przy... - moje $$$, na ktore pracuje i nikomu nie ukradzoione i nie zabrane - wiec co z nimi robie -moja sprawa .... :skromny: - lubie kupowac Rolex :chipsy:

Napisano

[quote name="OZI" post="5839327" timestamp="14541

Bo 1 na 100 osob (popraw mie - gdzie tu widzialem - 350,000 nowych aut - ile 35 mil luda = 35 mil/350k = 100) kupila sobie nowe auto ... i jeszcze ma sie meczyc (czytaj 99% nie ma $$$ na zakup) i czekac na auto ? 3e.... :hmm:

Ozo wez dwie poprawki...

Wiekszosc z tych zakupow robia firmy nie osoby fizyczne.... Tania prosta wersja jest potrzebna... Albo dla menagera jakiegos tam szczebla wlasnie wyzsza wersja....

Dwa: Osoby prywatne wciaz traktuja zakup nowego auta jak swego rodzaju rytual a nie zakup taczki co to z punktu A do punktu B Cie przewiezie.....

Do tego prwnie jeszcze gimnastyka ksiegowych sie naklada jak zrobic zeby nie dac sie wyprzec z rynku tanszej konkurencji w momencie kiedy sila nabywcza kady w portfelu potencjalnego klienta jest generalnie slaba niska....(nota bene to jest moim zdaniem jeden z elementow popularnosci aut uzywanych z zachodu: auto moze i wyekploatowane bardziej, moze z nipewna przeszloscia ale poziom wyposazenia wyzszy niz tych z rynku lokalnego)

Napisano

Wybacz mi stary, ale to jest generalnie cienkie auto ... (jezdzielem), wysmiane przez rynek... (wiem nie na EU warunki)... ale prubuje pokazac jak w roznych swiatach dziala business w PL i u mnie...

Chyba sugerowana cena detaliczna byla A$54k ... za jakies smieszne Made in EU - auto plebsowe (tak jak GM-Holden /Opel i Toyota) .Sprowadzili tego 1/5 statku AFAIK - lud ktory pracuje ddla GM mowil - 1,000 sztuk ... - GM sie totalnie nie uczy, 5,000 sztuk Holden/Opel Vectra w 2007-8 jesli dobrze pamietam stalo im na dock i u dealera 4 lata :hehe: 

A wic z tych 1,000 sztuk - sprzedali moze - tu strzelam 50-80, reszta poszla na demo do dealera - 200 a reszta dalej gnije na placu....

Powstalo slynne (jak z Vectra) Coffee car - znaczy dealer po kawe jezdzi, lub ci daja jak na service przyjdziesz ...

Dlaczego? Oferujesz podobno naj, naj, wersje Opel wyklepana w EU - ale rynek tego ci nie akceptuje. Po pierwsze $54k to terytorium BMW - a tam wiadomo Prestige ;) - a po drugie, za $44k na ulice wyjezdzasz wyklepanym przez GM V8 6.2l - z " lekko" ;)  wiekszym silnikiem, osiagami, tanimi czesciami etc etc ...

Teraz, nawet generacja iPhone ktore kupuje Golf GTI (18-25lat dzis) nie jest taka glupia, zeby naprawa sie na to, ze Opel/Holden to Premium i wywalila $54 k na auto ... ktore nic nie znaczy, kiepske ma osiagi a ze jest 4x4 ;l

I masz taka sytuacje - dealer - broni sie jak moze, zeby Insignia wziasc, nawet na demo - klient za madry zeby kupil, GM jak zawsze zawalil... :facepalm: :facepalm: - ale rynek naturalnie dyktuje co nalezy zrobic "coffee cars"

Rynek je sprzedaje po 30% mniej - do negocjacji [....] - bo lepsze to zeby stracic raz, niz miec upchane $$$ w strate ktora non stop dla dealer-a generuje strate ...

I zaloze sie, ze jesli wpadniesz do dealer-a dzisiaj na to OPC to za A$30 pare k wyjedziesz dzis na ulice ... z wielka butelka najwiekszego wina, pocalowaniem w d... i jeszcze pewnie na weekend cie wysla, :hehe:

Ot normalna regulacja rynku ...

nAQIsFd.jpg

A wiec Holden

Napisano

Tks :oki: .. czyli tak:

35mil luda. :hmm: / 150k priv rejestracji = jeden na 233 = IMVHO taki kiient powinien byc na dzien dobry c. i generalnie obsluga klienta powinna byc jak najwyzszym poziomie, a nie ide wywalam iles tam k Euro - 30k powiedzmy, jako jeden z nielicznych - jeden na 233 a nie zebym ja cczekal na auto pol roku... Nie w d .. mi

Disclaimer *- zanim jak zawsze na AK ktos przyjdzie i sie przy... - moje $$$, na komny: - lubie kupowac Rolex :chipsy:

A na to wplywaja moim zdaniem dwie rzeczy...

Dowiedzialem sie ostatnio ze u jednego z dilerow na Pomorzu sprzedawcy nie sa w ogole zatrudnieni... Diler zeby przyciac koszty kaze im zakladac swoje firemki i niejako ich podnajmuje i sie z nimi rozlicza jak jakies auto poprzez tego dilera sprzedadza... Ludziom po odliczeniu kosztow potrafi w kiepskich miesiacach zostac okolo 1000 na reke na miesiac... To jak taki sprzedawca jestczmotywowany zeby tego jednego na 233klienta jeszcze w d... Calowac.....?

Dwa. Dilerzy kompletnie w PL nie moga zrozumiec zaleznosci sprzedazy aut od poziomu obslugi serwisowej.... Jak to bylo:pierwsze cauto sprzedaje sprzedawca drugie i kolejne serwis".

Duzi dilerzy zatrudniaja profesjonalnych mechanikow na godziny-doslownie (elektryk np tylko dwie godziny dziennie) reszta to mlode szczyle ze szkol samochodowych... Itp.... Chociaz tu akurat przedstawiciel marki na Polske tez potrafi krecia robote zrobic odgornie (patrz podejscie do klienta w EU VW)...

Napisano

Ozo wez dwie poprawki...

Wiekszosc z tych zakupow robia firmy nie osoby fizyczne.... Tania prosta wersja jest potrzebna... Albo dla menagera jakiegos tam szczebla wlasnie wyzsza wersja....

Dwa: Osoby prywatne wciaz traktuja zakup nowego auta jak swego rodzaju rytual a[...]

Zgadzam sie do taniej wersji, - ba nawet teraz pojmuje, ze skoro to jest takie wydarzenie, to nalezy miec te 1,000 wersji wyposazenia...

Ale dalej nie pojmuje, jesli jest to takie wydarzenie, jak na to masz czekac 1/2 roku 8] 8]  - BMW u mnie BTO z US, EU to max 4 miesiace ...

Jak na Skoda Octavia RS masz czekac 1/2 roku? Przeciez to jest jawne manie klienta  z $$$ - czyli zadkiego jak mowisz w d ...

To jest dla mnie po prostu nie pojetne... 8]

Napisano

Zgadzam sie do taniej wersji, - ba nawet teraz pojmuje, ze skoro

Jak na Skoda Octavia RS masz czekac 1/2 roku? Przeciez to jest jawne manie klienta z $$$ - czyli zadkiego jak mowisz w d ...

Ale odpowiedz na to akurat jest prosta...

Jezeli firmy kupuja 2xwiecej niz osoby prywatne to szybciej i prosciej do tego wiecej ogolnie zarobisz ( bo jeszcze na serwisie i prowizji og lisingodawcy) sprzedajac 10 Fabii firmom co trzy lata (sredni czas leasing) niz jednemu kolesiowi co to przylazl i RS mu sie zamarzylo i do tego w takiej specyfikacji ze klepac to beda na lini dopiero za trzy miesiace bo sie nie oplaca wczesniej zamawiac pojedynczo podzespolow... A do tego ta pojedyncza menda na koncu i tak pojdzie po focusast bo mi fabryka zadzwoni ze to jednak beda 4miesiace a nie 3 i przyjdzie i te 500zaliczki co wplacil to kaze sobie odeslac.... (zart)

Napisano

A na to wplywaja moim zdaniem dwie rzeczy...

. To jak taki sprzedawca jestczmotywowany zeby tego jednego na 233klienta jeszcze w d... Calowac.....?

Dwa. Dilerzy kompletnie w PL nie moga zrozumiec zaleznosci sprzedazy aut od poziomu obslugi serwisowej.... Jak to bylo:pierwsze cauto sprzedaje sprzedawca drugie i kolejne serwis".

Duzi dilerzy zatrudniaja profesjonalnych mechanikow na godziny-doslownie (elektryk np tylko dwie godziny dziennie) reszta to mlode szczyle ze szkol samochodowych... Itp.... Chociaz tu akurat przedstawiciel marki na Polske tez potrafi krecia robote zrobic odgornie (patrz podejscie do klienta w EU n VW                                                              ).                          ..

ale sam przyznaj bestronnie ze to normalne nie jest ...

Co do service to przeciez ogolnie (chyba) ??? wiadomo, ze dealer nie zyje ze sprzedazy, tylko z service.

Wiem, ze np na aucie jak Mazda 2  dealer ma $200 zysku, ale jesli wypcha tego powiedzmy 200 sztuk za brame, na miesiac to jest cos. Za to jal przyjedziesz na service... haha tam masz min 30%... wiec chyba nie powinno byc trudne ze o ta czesc business musisz dbac...

Napisano

Ale odpowiedz na to akurat jest prosta...

Jezeli firmy kupuja 2xwiecej niz osoby prywatne to szybciej i prosciej do tego wiecej ogolnie zarobisz ( bo jeszcze na serwisie i prowizji og lisingodawcy) sprzedajac 10 Fabii firmom co trzy lata (sredni czas leasing) niz jednemu kolesiowi co to przylazl i RS mu sie zamarzylo i do tego w takiej specyfikacji ze klepac to beda na lini dopiero za trzy miesiace bo sie nie oplaca wczesniej zamawiac pojedynczo podzespolow... A do tego ta pojedyncza menda na koncu i tak pojdzie po focusast bo mi fabryka zadzwoni ze to jednak beda 4miesiace a nie 3 i przyjdzie i te 500zaliczki co wplacil to kaze sobie odeslac.... (zart)

Nie moge sie tez nie zgodzic, ale zawse nasz swiat uczy zeby business mial jakis sens to musi byc wzrost (i mamy GFC :hehe: ) ... a tak niestey wzrostu nie osiagniesz.

Jesli tort zawsze bedzie mial te 350k, i te 150k priv z tego, to te 200k jest zalezne jak gospodarka idzie ..

Ergo nagle moze sie okazac, ze nie masz te 10 Fabia :hmm:  .. I co wtedy? - bo okazac ze moze, ze taki Kowalski cale zycie sbieral w skarpetce i on teraz ma ...

A ty go zle potraktowales, i ten Koo-la-sky  ;)  cie teraz za bardzo nie lubi :ogien:

Konsekwencje beda takie, ze ty umrzesz, a ten Kowalski pojdzie sobie ze swoja skarpetka gdzie indziej ...

Wiec IMVHO to jest dosc krotkowzroczny model  na business ... :hmm: 

Kiedys pisalem, poszlem do VAG przejechac sie Amarok, niestety mlody 20 letni mnie potrakowal zle ... od tego czasu, mimo, ze VAG mnie przeprosil mam satysfakcje - ze na kazdym forum im klientow psuje, od tego czasu, mam satysfakcje, ze ten dealer stracil dzieki mnie z przynajmniej 6-8 klientow, powedzmy $20-60k za auto, to mi tak z $500k utraconego business wychodzi ... :oki:

A najwieksza satysfakcje mialem jak poszelm na drug strone ulicy i wyrzucilem $$$ na Mazda BT-50, a potem podjechalem do dealer-a na druga strone, poszlem do dealer principal i im bardzo grzecznie powiedzialem jak stracili A$50k ;l  - dziecinne ale jak terapeutyczne ... :skromny:

I chociazby ten sprzedawca juz byl RIP - to nie smak pozostal. Moze kiedys im dam druga sznase, a takto jak narazie klientow przegania ... I teraz pomysmy ze takich w PL Kowalskich jest ciut - wiec jak to ma dzialac? :hmm:

Napisano

Niestety "nie jest" :-(

Napisano

Niestety "nie jest" :-(

czyli wybudowanie autostrad to nie wszystko ;]  - zeby business sie krecil, a przecietny Joe Kowalski zyl dobrze :hmm: .  Niektorzy mi prubuja udowodnic, ze ten rynek tak ma i tak ma byc  ;) - a ja mowie, glosno, ze to jest zle  :skromny: . Nawet jak szminke zalozyz na swinie  :swinka: , to to dalej bedzie swinia  :swinka:  

Napisano

[...]. Faktyczna innowacja VAG bylo tylko DSG. Tu autentycznie sie popisali. Oczywiscie z problemami ale mimo wszystko szacun.

Jedyne co naprawde robi VW to cisnie masowo z tymi technologiami nie baczac na problemy. Czego efektem ubocznym sa fakapy na klientach.

IMVHO to jedno zdanie kwituje podejscie VAG to klienta, polaczone z arogancja ...

Kumple z pracy, WRX, V8, WRX V8, i tak od lat co 3 lata albo nowe Subaru, albo nowe V8 - facet  po 40tce ... Ale Golf R mu sie spodobal

Poszedl, wydal $60k - swietna obsluga przed sprzedaza ... Auto 800km, pad info system ...

Dealer wyprawa no 1-  - new SW

Dzien bylo ok, potem to samo.

Dealer  -wizyta # 2- new SW - tym razem nic. kamera nie dziala, radio reset do fabryki i tak dzien w dzien.

Dealer - wizyta # 3 nowy entertainment system - to samo ;]

Dealer = wizyta #4 -  nie wiemy jak naprawic - VAG

VAG - ach, ach drogi kliencie ... Porozmawiamy z dealer

Dealer - wizyta #5 - SW upgrade ;l = rezultat jak wizuta #4

VAG - ach drogi kliencie, patrzymy na sprawe ...

VAG przestal odpowiadac na telefony

VAG przestal odpowiadac na e-mails.

Prawnik  - dawac nowe auto...  :skromny:  albo $$$ -

VAG - list od prawnika zignorowany :hehe:

Poczatek Styczen '16 - auto z Pazdziernik 2015 ....

9/2/2016 jest wizyta przed sedzia i zobaczymy czy VAG wysle prawnikow ...  czy odda $$ czy kumpel dostanie nowego R ...

.. ale grzebanie na forum wynika ze UK i Asia Pacific ma ten sam problem a VAG nie ma jak narazie na to rozwiazania. Po prostu caly sytem - telefon, ustawienia, radio, kamera etc, etc w Golf R pada ...

I tak kolega zostal Beta- tester - jak mwi, auto ma miekkie plastic, i jest swiaetne jak jezdzi, ale guana z tego ... jak na 4 miesiace, i 8k km auto zrobilo do serive VAG 1/5 km tego, dzieciakow swoich o malo nie przejechal i obsluga klienta total f... up ...

I jak mowi, wyleczyl sie z EU aut na zawsze ... wiec zakladajac ze bedzie jeszcze zyl min 30 lat, nowe dwa auta co 3 lata - zona drugie - to 20 aut ktos inny dostanie a nie VAG ...

Napisano

czyli Porsche sprzedaje sie lepiej ;) - magia VAG w PL dziala ;]

Ja nie rozumiem magii Porsche. Płaci sie $10k za znaczek.

Napisano

I jak mowi, wyleczyl sie z EU aut na zawsze ... wiec zakladajac ze bedzie jeszcze zyl min 30 lat, nowe dwa auta co 3 lata - zona drugie - to 20 aut ktos inny dostanie a nie VAG ...

Ja tez tak mówiłem po Saabie. Wystarczyły dwa Lexusy i znowu mamy samochód z EU w garażu. Tyle ze produkowany w Alabamie.

Napisano

Ja nie rozumiem magii Porsche. Płaci sie $10k za znaczek.

Bo to trzeba troche miec zeby zrozumiec. To po prostu wszystko razem dziala. Jest tak pomyslane, ze suma koncowa wychodzi wieksza niz teoretycznie powinna z danych czesci. Wydaje sie, ze fotele niezbyt wyprofilowane a trzymaja bardzo dobrze. Wydaje sie, ze ma ledwo 355PS a takie M3 420 wiec nie ma opcji by byl szybszy...a jest. Swietne skrzynie manualne, jeszcze lepsze DKG. Swietnie zestrojone zawieszenia, rozne tryby pracy amortyzatorow ktore naprawde w rzeczywistym swiecie (i to tez na dennych drogach PL) dzialaja...tu znow przytyk do M3, tam mialem 3 tryby i kazdy beznadziejny. Chcesz szybko na zakretach to bedzie szybko. Chcesz bardziej komfortowo to bedzie komfortowo. No i uklad kierowniczy. Powiem tak - uklad kierowniczy w 997 moge porownac jedynie do tego w Elise. Tylko, ze tam byl gokart i do tego niewspomagany. A do tego czesci eksploatacyjne typu klocki, tarcze, filtry, sprzegla sa tansze niz do Evo/STI :) Mozna sie irytowac, ze Porsche okrutnie wyciaga kase (i faktycznie, ostatnio polecieli z cenami w kosmos) ale 911 i Boxster/Cayman to naprawde fantastyczne samochody.

Napisano

Jezdzi gorzej bo   - jest stare? czy juz downsizing tak EU dorwal, ze 100KM pardon - 67kW - (IFIFY - teraz wyglada lepiej, nie dodaje marketingowej magii 100 ) - to juz maszyna ktora wymiata na co dzien? 

Niekoniecznie stare. Tu królują małe auta z dychawicznymi silnikami. Ewentualnie kompakty z dychawicznymi silnikami. Dychawiczne silniki mamy nawet w klasie D. Przyczyną są koszty paliwa.

W EU 10s do setki to już jest przyzwoity czas. Omawiana w wątku Toyota oferuje to w najmocniejszych wersjach swoich aut.

A niby dlaczego manual jezdzi sie lepiej    - skoro nie do wyscigow - niz auto?

Czekaj, czekaj - - zawsze slysze, PL = niedostosowane ulice do ruchu - EU waskie ulice = teraz mi wychodzi, ze to kraj i konktynet sadystow i maso - dlaczego masz sie tak meczyc, w ruchu machajac jakos wajcha - nawet sie nie da reki na kolanie zony postawic

Ergo jedno zdanie - manual jest dobry na wyscigi, a nie do jakiegoklwiek auta ktoer codziennie sie toczy ... no wlasnie chyba ze auto sie nie toczy - ii wtedy (propagandowo ) musimy nadrabiac manual

Wiec jak to jest?   Toczy sie nie toczy ... Manual lepszy ?

W Outlanderze akurat tak, bo automat jest niezbyt szybki a sam silnik nie ma zbyt wiele mocy, więc kierowca wyciśnie z niego więcej niż automat. W innych autach niekoniecznie. Miałem okazję ostatnio jeździć nowym Audi A6 Allroad z trzylitrowym dieslem. Tam bym automatu na nic nie zamienił.

A na co ci aktywny cruise control - jak przeciez stoicie w korkach i dlatego zawsze macie wieksze spalanie (2x) niz ja ?  

Juz nic nie rozumiem [...]

1. Dobrze wiesz że ja akurat jeżdżę w trasy.  ;)

2. Ten cruise control potrafi się nawet sam zatrzymywać i ponownie ruszać.  :oki:

O to, to to - czyli to ostatnie zdanie, bedace zaprzeczeniem "pieknego Diesel z manual"  = da best - jest calkowicie z ktorym sie zgadzamy

Zgadzamy - nie zgadzamy. Gdybyśmy się zgadzali w 100% to ten nowy Outlander już by pod moim domem stał (przydałby się jakiś zakup żeby nie płacić tyle podatków). A jednak po jeździe tym brakuje mi dynamiki i to w porównaniu z moim, który przecież wyścigówką nie jest. Dlatego ciągle się waham, bo jednak lubię czasem przyspieszyć, a w tamtym - zapomnij. Owszem, jest wygodniej niż machać drążkiem ale dalej - o przyspieszaniu zapomnij. Więc tu jest w sumie remis (bo coś za coś), a zapłacić 140k tylko po to żeby mieć aktywny tempomat to chyba jest trochę za dużo.

:hehe:  :hehe:  :hehe:

Napisano

Jakie innowacje? Raczej wlasne interpretacje innowacji innych przykrywajac to bardzo dobrym marketingiem, ze niby to oni sa tacy madrzy Sam w sobie koncern VAG w ogole nie jest innowacyjny. 5 zaworow na cylinder? Toyota miala to w latach '80. Bezposredni wtrysk w TDI? Wlosi dobre 5 lat wczesniej. Zestaw kompresor+turbo? Znow japonczycy i to 20 lat wczesniej. Bezposredni wtrysk benzyny? Nissan, Mitsubishi, Toyota i Renault byli szybsi. Elektroniczna szpera VAQ? Honda miala ATTS w Prelude 15 lat temu. I tak mozna mnozyc... Faktyczna innowacja VAG bylo tylko DSG. Tu autentycznie sie popisali. Oczywiscie z problemami ale mimo wszystko szacun.

No, być może tego wszystkiego nie wymyśla ale rzeczywiście upycha masowo w swoich samochodach i czasem nie wszystko razem dobrze zadziała.

Napisano

Widzisz pojmuje, ze taka moze byc lokalne wymagania rynku, specyfika .. ale nie pojmuje jak obsluga klienta moze cierpiec na tym..

To nie ma nic do rzeczy. Niemal wszyscy maja słabą obsługę. A dlaczego? Bo mogą. Klient w PL i tak przyjdzie bo nie ma wyboru.

Chociaż sam mogę temu trochę zaprzeczyć - jak dotąd w Mitsubishi jest wzorowo.  :ok:

Wzialbym skasowal 1 i 5 i juz daje ci 4 wersje do wyboru :

2. Turbobenzyna 170KM
3. Turbobenzyna 250KM
4. OPC 325KM
6. Diesel 170KM

Uproscilem konciguracie 20% - zwiekszylem stock na placu - pewnie i rentownosc zwiekszylem, bo nie trzeba by tulu czesci juz produkowac etc etc ...

Wiec po co ci to???

Strzeliłbyś sobie w stopę. Te akurat masowo biorą floty, gdzie liczy się tylko koszt. I oni nie wydziwiają. Jeśli możesz w EU trzymać auta na stocku to właśnie te będą. Największa szansa że szybko pójdą.

wywalasz manual - 4x4.  Robisz wersje 4x4 Country Tourer i tyle ...

Zostawiasz konfiguracje wnetrza - ale zapelniasz place tym co lud kupuje ...   - i uwierz mi to dziala... Po co ci to wszystko na rynek ktory nie ejst na to gotowy?

Bo 1 na 100 osob (popraw mie - gdzie tu widzialem - 350,000 nowych aut - ile 35 mil luda = 35 mil/350k = 100) kupila sobie nowe auto ... i jeszcze ma sie meczyc  (czytaj 99% nie ma $$$ na zakup) i czekac na auto ? 3 lata Business Engineering na University of Sydney i nie moge tego pojac ,

Tozto recepta na upadek

Te 4x4 w mocniejszych wersjach się przydaje. Country Tourer nie wystarczy. Weź pod uwagę, że my zimą mamy śnieg.

A brak aut na stocku? To specyfika PL - może się okazać że nic nie sprzedasz bo przyjdzie ledwie kilku klientów i jeszcze będą wydziwiać. Potem zostaniesz z autami na stocku i będziesz miał na nich straty.

W krajach typu Niemcy możesz sobie na coś takiego pozwolić, nie w PL. Tam auto jest często jak lodówka, w PL jest jeszcze najważniejszym członkiem rodziny.  :hehe:  :hehe:  :hehe:

Nie przecze, wrecz z obserwacji to tez widze....

Zauważ że nowe idą kosiarki, a używane wszyscy chcą mieć "wypasione".  :hehe:

Napisano

Widzisz pojmuje, ze taka moze byc lokalne wymagania rynku, specyfika .. ale nie pojmuje jak obsluga klienta moze cierpiec na tym...

Jaki klient, taka obsługa klienta... 

Przez długi czas uważałem, że to wynik ogromnej presji na cenę. A przy operacji na granicy opłacalności nie ma za co zapłacić za dobre CS. Ale dwa dni temu mnie olśniło, że to chyba nie to...

W Polsce klient - z góry przepraszam za generalizację - nie jest gotowy na dobrą obsługę. Bo jak obsługa taka dobra, to Kowalski zacznie to niefajnie wykorzystywać. 

Napisano

Zgadzam sie do taniej wersji, - ba nawet teraz pojmuje, ze skoro to jest takie wydarzenie, to nalezy miec te 1,000 wersji wyposazenia...

Ale dalej nie pojmuje, jesli jest to takie wydarzenie, jak na to masz czekac 1/2 roku 8] 8]  - BMW u mnie BTO z US, EU to max 4 miesiace ...

Jak na Skoda Octavia RS masz czekac 1/2 roku? Przeciez to jest jawne manie klienta  z $$$ - czyli zadkiego jak mowisz w d ...

Polska to taki dziwny kraj, w którym ważna jest nie data rejestracji, a data produkcji. Nie warto trzymać auto na placu - bo potem trzeba robić wyprzedaże zeszłego rocznika.

A tak klient, jak dostanie samochód wyprodukowany później, a najlepiej w przyszłym roku, tym bardziej się cieszy.

Napisano

Tks :oki:  .. czyli tak:

35mil luda. :hmm:  / 150k priv rejestracji = jeden na 233 = IMVHO taki kiient powinien byc na dzien dobry calowany w d... smiley-kissing-ass.gif , kawa powinna byc podawana, prosta-tutka przygotowana blowjob.gif ... i generalnie obsluga klienta powinna byc jak najwyzszym poziomie, a nie  ide wywalam iles tam k Euro - 30k powiedzmy, jako jeden z nielicznych - jeden na 233 a nie zebym ja cczekal na auto pol roku... Nie w d .. mi sie to nie miesci..

No ale to wynika z wielu kwestii - to nie jest tylko czas trasnportu, bo fakt, że składasz zamowienie w tej chwili oznacza, że zostanie ono skolejkowane i produkcja zacznie się np. za dwa miesiące dopiero, bo teraz fabryka produkuje inne zamówienia. Na wydłużenie czasu może mieć wpływ nawet jakiś specyficzny element wyposażenia - nie jest popularny, więc dostawca produkuje to tylko okresowo, a jak fabryka tego elementu już nie ma, to poczekasz na kolejną dostawę. 

Słyszałem kiedyś od dealera Hondy, że w przypadku niektórych modeli fabryka w Swindon robi tak, że maluje auta na zmianę tylko niektórymi kolorami: na przykład masz osiem kolorów dla danego modelu, w danej chwili fabryka maluje tylko czterema z nich - a np. za jakiś czas będzie używać czterech pozostałych, i tak na zmianę. Jak trafisz z kolorem, to możesz się załapać do "szybszej" partii, a jak masz pecha, to poczekasz dłużej. :)

Rynek w PL nie jest specjalnie głęboki, co z resztą nie dziwi - średnie miesięczne wynagrodzenie brutto w Polsce to około 1000 EUR, mediana jest niższa. Podkreślam, że chodzi o kwotę brutto - zarabiający tę średnią dostanie jakieś 700 EUR do ręki. Nawet ta przykładowa Fabia w takiej sytuacji jest już raczej poza zasięgiem - więc nie ma tu marginesu pozwalającego na szybki wzrost. Z drugiej strony w Polsce przy wszelkich wycenach związanych np. z ubezpieczeniem pod uwagę bierze się datę wyprodukowania auta, a nie datę jego pierwszej rejestracji - przetrzymanie na placu auta tak, że stanie się ono "zeszłoroczne" to już mała katastrofa i nikt nie będzie robił takich zapasów, dlatego albo klient wybiera z tego, co akurat gdzieś przypadkiem stoi, albo czeka.  ;]

W tej sytuacji nie ma się co dziwić, że sprowadzane używane auta to jednak większość :ok: - krajowych używanych jest za mało, żeby zaspokoić popyt, a z drugiej strony nad tak małym rynkiem aut  nowych nie ma się co specjalnie pochylać, bo tak czy inaczej wiele więcej się nie ugra. 

Napisano

Jaki klient, taka obsługa [...]

W Polsce klient - z góry przepraszam za generalizację - nie jest gotowy na dobrą obsługę. Bo jak obsługa taka dobra, to Kowalski zacznie to niefajnie wykorzystywać.

Zostaniesz zabity [emoji379] I zjedzony [emoji486] albo dowiesz Sie za masz malego...

Ale Ja Sie skromnie z tym zgadzam - mentality-[emoji85][emoji87][emoji86] szkoda tylko, Ze jak zawsze przez mniejszosc, wiekszosc cierpi....[emoji107]

Nie Wiem ile tych postow o obsludze klienta bylo tu w ciagu 15 lat jak tu jestem - I jak ciagle poprawy nie widze ... Nawet Ci nikt prawa jazdy do domu nie przysle... [emoji595]

Zobaczymy co nastepne 15 Lat przyniesie, lud wiecej jezdzi moze cos z tego wyjdzie (a moze... Nie)...

Napisano

A ja po przygodach z ASO Toyoty i Lexusa (2 avensisy kupione jako nowe w salonie toyoty gdzie później były serwisowane i stary lexus) nie mogę złego słowa powiedzieć.

No może poza tym, że sprzedawcy nie do końca wiedzą co sprzedają, ale mnie to nie boli tak bardzo bo sam się trochę orientuje ;)

Fakt, że obsługa może nie jest aż na takim wysokim poziomie jak w US and A czy Australii i w tak przystępnych cenach ale nigdy nie było najmniejszego problemu z niczym. Nawet przed zakupem drugiego avensisa bez większego problemu dali demo na weekend.

Czasami to zastanawiam się od czego to zależy. Może z jednej strony od konkretnego ASO albo człowieka siedzącego za ladą, a może od tego z jaką miną idzie się rozmawiać do serwisu?

Nie wiem. Może niektórzy po prostu mają pecha...