Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

focus 1.6 wyciezenie

Featured Replies

Napisano

Po zmianie focusa 2 1.6 tdci na focusa 2 fl 1.6 noPb zaczyna mi doskwierać poziom hałasu tego drugiego, a dokładniej wyciszenie silnika.

Okazuje się, że benzyniak nie ma ani maty wygłuszającej pod maską, osłony górnej ma silniku ani osłony pod silnikiem. Te wszystkie elementy miał diesel.

Czy jest sens któryś z tych elementów montować , a jeżeli tak, to co najlepiej wyciszy silnik?

Napisano

Dla kierowcy to chyba wyciszenie na ścianie grodziowej jedynie jakieś...A czy czasem hałas nie jest spowodowany tym, że w dieslu miałeś dużo niższe obroty przy tej samej prędkości?Pamiętam w swoim 1.6 tdci miałem przy 3 tys obr jakieś 155-160km/h licznikowe, w benzynie pewnie masz z 4.5 tys przy takiej prędkości, stąd i hałas.

Napisano
  • Autor

Nawet jyz nie chodzi o szybka jazdę, ale w ogóle jest głośnejszy ten samochód. Drażni mnie też świst powietrza w rejonach prawego lusterka.

Czym i jak ten silnik wygłaszać? Mam wrażenie , że nawet panda czy punto 2 mają lepiej wyciszone silniki

Napisano

Nawet jyz nie chodzi o szybka jazdę, ale w ogóle jest głośnejszy ten samochód. Drażni mnie też świst powietrza w rejonach prawego lusterka.

Czym i jak ten silnik wygłaszać? Mam wrażenie , że nawet panda czy punto 2 mają lepiej wyciszone silniki

Zamontować maty z diesla i będzie mniej słychać silnik. Świst lusterka to albo uszczelka (i to powinno dać się poprawić) albo kształt lusterka i nic z tym nie zrobisz.
Napisano

Po zmianie focusa 2 1.6 tdci na focusa 2 fl 1.6 noPb zaczyna mi doskwierać poziom hałasu tego drugiego, a dokładniej wyciszenie silnika.

Okazuje się, że benzyniak nie ma ani maty wygłuszającej pod maską, osłony górnej ma silniku ani osłony pod silnikiem. Te wszystkie elementy miał diesel.

Czy jest sens któryś z tych elementów montować , a jeżeli tak, to co najlepiej wyciszy silnik?

powiem na przykladzie V50 ale to blizniak przeciez-dolozenie dolnej oslony silnika[1.8noPb] nic nie dalo.tez jest glosno w porownaniu np. do A4 z 1.9 tdi :no: .wysune ryzykowne twierdzenie ze w splashu [3 razy tanszym ] jest ciszej :oki:

Napisano

nic ci to nie da - miałem tez 2 takie foki, do benzyny zamontowałem osłone pod silnik i mate pod maske i jedyne co sie zmieniło, to mocno subiektywnie ciut mniej szumialo przy większych prędkościach - jakby mniejsze zawirowania powietrza. poza tym tak samo glosno.

Benzyna ma mniej wyciszenia w innych niedostępnych miejscach i nic na to nie poradzisz

Napisano

Benzyna ma mniej wyciszenia w innych niedostępnych miejscach i nic na to nie poradzisz

Mało tego, czasem w dieslach jest nawet inna szyba czołowa, z dodatkowym wyciszeniem. Tak jest np. w Bravo II.

Napisano
  • Autor

Zamontować maty z diesla i będzie mniej słychać silnik. Świst lusterka to albo uszczelka (i to powinno dać się poprawić) albo kształt lusterka i nic z tym nie zrobisz.

Od 90 km/h w górę ten hałas z okolic lusterek się pojawia. Podobno znany problem w Focusie ii fl. Gdzieś czytałem o jakichś gąbkach?

Napisano
  • Autor

powiem na przykladzie V50 ale to blizniak przeciez-dolozenie dolnej oslony silnika[1.8noPb] nic nie dalo.tez jest glosno w porownaniu np. do A4 z 1.9 tdi :no: .wysune ryzykowne twierdzenie ze w splashu [3 razy tanszym ] jest ciszej :oki:

A masz mate po maską i obudowę na silniku?

Napisano
  • Autor

nic ci to nie da - miałem tez 2 takie foki, do benzyny zamontowałem osłone pod silnik i mate pod maske i jedyne co sie zmieniło, to mocno subiektywnie ciut mniej szumialo przy większych prędkościach - jakby mniejsze zawirowania powietrza. poza tym tak samo glosno.

Czyli takie dziadostwo odwala ford? Waham się nad tą mata i osłona pod silnik. Za mate w aso wołają 300 zł , a za osłonę 450 plus montaż.

Napisano
  • Autor

Mało tego, czasem w dieslach jest nawet inna szyba czołowa, z dodatkowym wyciszeniem. Tak jest np. w Bravo II.

Dziwne, bo akurat w Bravo 1.9 jtd emotion wyjątkowo natarczywy był hałas dobiegają przez przednia szybę , czego w benzynie nie uświadczyłem..

Napisano

A jesteś pewien że miałeś oryginalną? Ona powinna mieć taki symbol ucha na dole pod logiem producenta i wszystkimi innymi napisami.

Napisano
  • Autor

A jesteś pewien że miałeś oryginalną? Ona powinna mieć taki symbol ucha na dole pod logiem producenta i wszystkimi innymi napisami.

Nowe auto z salonu na jazdach testowych z praktycznie zerowym przebiegiem

Napisano

Od 90 km/h w górę ten hałas z okolic lusterek się pojawia. Podobno znany problem w Focusie ii fl. Gdzieś czytałem o jakichś gąbkach?

w MK3 lusterka są chyba takie same jak w MK2FL i nie gwiżdżą

Napisano

A masz mate po maską i obudowę na silniku?

mam obudowe na silniku,natomiast wydaje mi sie[nie chce mi sie isc do auta]ze maty nie ma.

Napisano

Zdecydowanie , Punto 1.2 16V było lepiej wyciszone jeżeli chodzi o sam silnik.

Mnie najbardziej denerwuje  ten gardłowy dzwięk silnika.

U mnie nie ma świstu w rejonie prawego lusterka.

A jak się sprawa skończyła z tymi stukami na zimno ? 

Napisano
  • Autor

Mnie najbardziej denerwuje ten gardłowy dzwięk silnika.

U mnie nie ma świstu w rejonie prawego lusterka.

A jak się sprawa skończyła z tymi stukami na zimno ?

Porównałem z kilkoma innymi focusami 1.6 i klepia podobnie na zimnym. Tak czy inaczej ma wiosnę podjadę do Sławka, żeby sprawdzili luz zaworowy i przy okazji zrobię rozrzad.

Napisano

akurat 1,2 16v fire to niezbyt dobre porównanie bo ten silnik jest bardzo cichy , i każdy przy nim jest głośny , w bravie go miałem to stojąc na światłach zerkałem na obrotomierz czy mi nie zgasł , bo go w ogole nie słyszałem

Napisano

Czyli takie dziadostwo odwala ford? Waham się nad tą mata i osłona pod silnik. Za mate w aso wołają 300 zł , a za osłonę 450 plus montaż.

Takie rzeczy to kup z rozbitka za parę groszy a nie chcesz 750zł wywalić na osłony. Myśl troszkę, chyba, że śpisz na kasie :) Za zaoszczędzone pieniądze zrób mu dokładny przegląd, wymień co trzeba, kup piwo...:)

Napisano

Sądzę, że TTTM. Silnik 1,6 dosyć mocno słychać, tym bardziej, że jest montowany kolektorem wydechowym od strony kabiny. W swojej FF mk1 dołożyłem matę pod maskę od diesla i trochę się zmieniła barwa dźwięku, ale silnik nadal słychać (mi to specjalnie nie przeszkadza). Żeby było znacząco ciszej trzeba by wyciszyć przegrodę.

PS. Mata od przedlifta nie pasuje? Jest jedna na alle.

Napisano

Sądzę, że TTTM. Silnik 1,6 dosyć mocno słychać, tym bardziej, że jest montowany kolektorem wydechowym od strony kabiny. W swojej FF mk1 dołożyłem matę pod maskę od diesla i trochę się zmieniła barwa dźwięku, ale silnik nadal słychać (mi to specjalnie nie przeszkadza). Żeby było znacząco ciszej trzeba by wyciszyć przegrodę.

Ja tam nie mam żadnych swistów.Czy głośno chodzi? ja wiem... jak w benzyniaku..Tez klekot też mam ,tak jakby jeden popychacz klepał.Mechanik cos wspominał że tam sa szklanki i  wszystkie sie wymienia...

Napisano

Odpuściłem parę lat temu po jeździe próbnej to auto, właśnie ze względu na hałas. Przy prędkościach rzędu 90-120 km/h wszelkie dźwięki dochodzące do moich uszu w tym aucie były nieadekwatne do prędkości. Jazda po autostradzie focusem II 1.6 benzynowym pewnie nie należy do komfortowych akustycznie.

Napisano
  • Autor

akurat 1,2 16v fire to niezbyt dobre porównanie bo ten silnik jest bardzo cichy , i każdy przy nim jest głośny , w bravie go miałem to stojąc na światłach zerkałem na obrotomierz czy mi nie zgasł , bo go w ogole nie słyszałem

Nie każdy, ale faktycznie 1.2 fire były bardzo fajnymi silniczkami

Napisano
  • Autor

Takie rzeczy to kup z rozbitka za parę groszy a nie chcesz 750zł wywalić na osłony. Myśl troszkę, chyba, że śpisz na kasie :) Za zaoszczędzone pieniądze zrób mu dokładny przegląd, wymień co trzeba, kup piwo...:)

Dzwoniłem i jeździłem po szrotach i wszędzie to samo - Panie; za młode auto, żeby u nas były do niego części.

Napisano
  • Autor

Inaczej wyprofilowana maska i podobno nie podejdzie mata z Focusa 2.

Napisano
  • Autor

Ja tam nie mam żadnych swistów.Czy głośno chodzi? ja wiem... jak w benzyniaku..Tez klekot też mam ,tak jakby jeden popychacz klepał.Mechanik cos wspominał że tam sa szklanki i wszystkie sie wymienia...

Jaki przebieg? Podobno da się je pojedynczo wymieniać.

Napisano
  • Autor

Odpuściłem parę lat temu po jeździe próbnej to auto, właśnie ze względu na hałas. Przy prędkościach rzędu 90-120 km/h wszelkie dźwięki dochodzące do moich uszu w tym aucie były nieadekwatne do prędkości. Jazda po autostradzie focusem II 1.6 benzynowym pewnie nie należy do komfortowych akustycznie.

Niestety, robi się bardzo głośno. Dieslem w trasie jeździło się duzo przyjemniej

Napisano
  • Autor

Niestety, robi się bardzo głośno. Dieslem w trasie jeździło się duzo przyjemniej

Napisano

Dzwoniłem i jeździłem po szrotach i wszędzie to samo - Panie; za młode auto, żeby u nas były do niego części.

Mogę Ci dać namiar na szrot, gdzie samego forda prowadzą i to głównie młode sztuki.

Napisano
  • Autor

Mogę Ci dać namiar na szrot, gdzie samego forda prowadzą i to głównie młode sztuki.

Bardzo chętnie! Tylko w jakim rejonie się on znajduje?

Napisano

Zawsze mozesz kupic takie maty bitumiczne z folia alu ochronna. Z suszarka klei sie to ladnie i da sie podocinac w trudniejsze miejsca... Wyglada gorzej n na masce od spodu... Cos za cos.

Napisano
  • Autor

Jak gdzieś dostanę w normalnej cenie taka mate to sobie kupię na próbę. Jeżeli nic się nie zmieni to za jakieś pół roku kolejna zmiana auta, ale tym razem pewnie już pójdę w premium D.

Napisano

Jeżeli nic się nie zmieni to za jakieś pół roku kolejna zmiana auta,

Ale fajnie słyszeć jak się silnik kręci do 7 krpm

Napisano

powiem na przykladzie V50 ale to blizniak przeciez-dolozenie dolnej oslony silnika[1.8noPb] nic nie dalo.tez jest glosno w porownaniu np. do A4 z 1.9 tdi :no: .wysune ryzykowne twierdzenie ze w splashu [3 razy tanszym ] jest ciszej :oki:

Zaś V50 2.0D jest akceptowalne, na pewno głośniejsze niż moje Audi, ale akceptowalne... z kolei jak kiedyś pisałem tutaj, że FF2 1.6 16V głośnością wewnątrz przypomina głośność w pseudo kabinie C-360 to nikt nie wierzył... i podobno jakimś popsutym jeździłem :-)

Z kolei FF2 1.8TDCI cichy może nie jest, ale i tak jest przepaść między nim a 1.6 16V...

Napisano
  • Autor

A 1.6 tdci był jeszcze cichszy niż 1.8 tdci. Nie rozumiem jak można tego nie usprawnić w czasie produkcji, w szczególności podczas liftingu modelu

?!

Napisano

A 1.6 tdci był jeszcze cichszy niż 1.8 tdci. Nie rozumiem jak można tego nie usprawnić w czasie produkcji, w szczególności podczas liftingu modelu

?!

Przeciez tak zrobili. Wyciszenia kosztuja to wyjeli ;], usprawnienie wg fabryki a uzytkownika to dwie rozne sprawy ;]
Napisano

powiem na przykladzie V50 ale to blizniak przeciez-dolozenie dolnej oslony silnika[1.8noPb] nic nie dalo.tez jest glosno w porownaniu np. do A4 z 1.9 tdi :no: .wysune ryzykowne twierdzenie ze w splashu [3 razy tanszym ] jest ciszej :oki:

Troche mi sie wierzyc nie chce, bo akurat od Splasha to chyba nawet CC jest cichsze ;]
Napisano

FF2 1.6 16V głośnością wewnątrz przypomina głośność w pseudo kabinie C-360 to nikt nie wierzył... i podobno jakimś popsutym jeździłem :-)

Aż tak źle to nie ma żeby tak jak w traktorze.

Ale słychać silnik zawsze  i jeszcze jak klima chodzi  to czuć lekkie wibracje na postoju :(.

W seicento było głośniej natomiast w punto zdecydowanie ciszej, ale przy prędkości ok 130 km/h ciszej jest znowu w Focusie.

Napisano

Troche mi sie wierzyc nie chce, bo akurat od Splasha to chyba nawet CC jest cichsze ;]

Tu musze Ci uwierzyc na słowo bo jedynym CC którym jezdzilem to bylo stare 703ccm i tam w srodku to byla kakofonia a nie hałas ;]

wracając do V50-problemem w nim jest po pierwsze dosc przykry odglos silnika[powyzej 4 tys rpm ma sie wrazenie ze z całych sił wzbrania sie przed tak karkołomnym zakresem obrotów].natomiast druga sprawa[dla mnie osobiscie wazniejsza] to duzy hałas z kół.kupując opony do tego auta powinno sie zwracac uwage przede wszystkim na głośność.natomiast splash wlasciwie ma hałas jednostajny ,bez wzgledu na obroty.pare razy zdarzyło mi sie przejechac z domu do pracy na 2 z obrotami ok. 5 tys rpm nie zdajac sobie z tego sprawy :facepalm:

i jeszcze jedno -w V50 istnieje tzw. syndrom Priusa.czyli do pewnego momentu jest bardzo cicho a potem mimo ze hałas moze nie jest obiektywnie tak duzy to poprzez drastyczne jego podniesienie sie jest mocniej odczuwalny.tak to wygląda przynajmniej z mojego punktu widzenia[a raczej słyszenia].

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Nie rozumiem tego, że karoserię diesla mogli lepiej wyciszyć niż benzyniaka. Czy mata dieska pod maskè się nada, czy musi być do benzyniaka, o ile w ogóle występuje pomiędzy nimi jakakolwiek różnica?

Napisano

Nie rozumiem tego, że karoserię diesla mogli lepiej wyciszyć niż benzyniaka. Czy mata dieska pod maskè się nada, czy musi być do benzyniaka, o ile w ogóle występuje pomiędzy nimi jakakolwiek różnica?

przypomniałem sobie o Tobie i zajrzałem-1.8 benzyna ma wyciszenie na masce.jak widać dużo to nie pomaga :no:.

przejechalem się w weekend 400km V50 i ponieważ myślałem o tym wątku wiec wnikliwie słuchałem.

największy hałas nie pochodzi od silnika[inaczej-najbardziej niemiły] lecz od nawierzchni.niestety mam jakies kiepskie opony[chyba nexeny] i słychać każdą fakturę asfaltu.mowię tutaj o jednostajnej jeżdzie autostradą z predkoscią 110-120km/h.dodatkowa lipa to oczywiscie superkrótka skrzynia biegów :no:

Napisano

W Focusie przy 100 km/h na 5 biegi jest ok 3 tys obr/min:/

W moim podobnie.

Wysłane z mojego XT1032

Napisano
  • Autor

To u mnie opony nie hałasują. Czytałem na forach, że w focus ach czasem hałasują gąbki w drzwiach na wysokości kusterek- powodują świst. W prawych drzwiach minimalnie ta gąbka odstaje. Co ciekawe podczas deszczowej pogody świst zanika

Napisano

To u mnie opony nie hałasują. Czytałem na forach, że w focus ach czasem hałasują gąbki w drzwiach na wysokości kusterek- powodują świst. W prawych drzwiach minimalnie ta gąbka odstaje. Co ciekawe podczas deszczowej pogody świst zanika

A klepie wam zawór/zawory po dłuzszym postoju? u mnie tak do 1 minuty ...nie wiem czy tam mają..