Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co wygodnego z segmentu C z LPG do 15 tyś pln?

Featured Replies

Napisano

Auto ma być wygodne, mieć EPS, klimę i współpracować z LPG. Poziom bezpieczeństwa też jest istotny.

Priorytetem jest zawieszenie nastawione na komfort i nie przesadnie wysokie koszty eksploatacji.

Moc od 100KM, pojemność do 2 litrów.

C4 się jej nie podoba.

:hmm:

Napisano

Megane II lub III? 1.6 16V 100KM, lubi gaz, niewiele się może zepsuć. A jak już się zepsuje to nie jest drogie.

Napisano

Megane II lub III? 1.6 16V 100KM, lubi gaz, niewiele się może zepsuć. A jak już się zepsuje to nie jest drogie.

A jakie oznaczenie miał ten silnik?Bo 100Km w Megane II to ja nie kojarzę...105,113KM w 1.6 owszem.

c4

Kolega napisał:

C4 się jej nie podoba.

Wg mnie największy problem to C klasa i "wygoda", każde z tych aut to przemieszczacz będzie, wygody trzeba zaczynać szukać w D klasie. Chociaż zależy czego się oczekuje. Mi w takich kompaktach zawsze brakuje właśnie wygody w trasie i ciszy we wnętrzu przy prędkościach +130km/h

Napisano

A jakie oznaczenie miał ten silnik?Bo 100Km w Megane II to ja nie kojarzę...105,113KM w 1.6 owszem.

Wg mnie największy problem to C klasa i "wygoda", każde z tych aut to przemieszczacz będzie, wygody trzeba zaczynać szukać w D klasie. Chociaż zależy czego się oczekuje. Mi w takich kompaktach zawsze brakuje właśnie wygody w trasie i ciszy we wnętrzu przy prędkościach +130km/h

W MII to nie wiem. Ja mam Fluence i ma 110KM (silnik K4M). Kolega pisał, że od 100KM więc może być 105 i 113 ;]

Co do wygody, dla mnie po mieście i wokół Flu jest wygodny. Natomiast trasa to faktycznie trochę męka. O ile na spalanie dało się poradzić LPGiem to na hałas już nie. Do 110-120 jest w miarę ok, potem - szkoda gadać. W Grande Punto 1.4 8V i obecnie w B-Maxie 1.0 ecoboost jest przy tych prędkościach widocznie (słyszalnie) lepiej.

Napisano

Kolega pisał, że od 100KM więc może być 105 i 113

NapisałeśL

1.6 16V 100KM, lubi gaz, niewiele się może zepsuć.

A takiego silnika nie było  ;)

Co do wygody, dla mnie po mieście i wokół Flu jest wygodny.

I to jest clue. Na krótkich odcinkach ciężko mówić o wygodzie. Jest dobrym przemieszczaczem, jak większość C klas.

Natomiast trasa to faktycznie trochę męka.

Czyli nie jest wygodny, właśnie o tym pisałem, w zasadzie w trasy nie jeździłem wygodnym kompaktem, nawet przy 200-300km trasie czuć różnicę na plus w większych autach.

O ile na spalanie dało się poradzić LPGiem to na hałas już nie. Do 110-120 jest w miarę ok, potem - szkoda gadać. W Grande Punto 1.4 8V i obecnie w B-Maxie 1.0 ecoboost jest przy tych prędkościach widocznie (słyszalnie) lepiej.

Tak, ale to też różnice niewielkie. Swoją drogą konstruktorzy fajnie to przemyśleli, że do tych 120km jest ok, a potem hałas dużo wyższy, a w kolejnych klasowo autach granica płynnie się przesuwa :)

Tak podsumowując to wszystko zależy od wymagań , bo c klasa w codziennym użytkowaniu to taki zdrowy rozsądek, na wakacje czy ferie 3-5 tras sobie dłuższych człowiek poradzi, a na co dzień jest wystarczająco.

Napisano

Napisałeś

A takiego silnika nie było ;)

No to przepraszam :)

Czyli nie jest wygodny, właśnie o tym pisałem, w zasadzie w trasy nie jeździłem wygodnym kompaktem, nawet przy 200-300km trasie czuć różnicę na plus w większych autach.

Tak podsumowując to wszystko zależy od wymagań , bo c klasa w codziennym użytkowaniu to taki zdrowy rozsądek, na wakacje czy ferie 3-5 tras sobie dłuższych człowiek poradzi, a na co dzień jest wystarczająco.

No tak. Ale gdyby nie to, że tuż obok mnie zrobili nową autostradę to jeżdżąc codziennie zwykłymi drogami nawet bym o tym nie wiedział. Teraz w sumie też bez znaczenia bo tą autostradą jadę może ze 20km na dzień. Dla mnie kupować segment D tylko po to, żeby przez 10 minut było ciszej w aucie to bez sensu. Biorę głośniej radio ;]

Na ferie czy wakacje jadę z trójką dzieci a chłopaki są w stanie zagłuszyć wszystko.

Napisano

No tak. Ale gdyby nie to, że tuż obok mnie zrobili nową autostradę to jeżdżąc codziennie zwykłymi drogami nawet bym o tym nie wiedział. Teraz w sumie też bez znaczenia bo tą autostradą jadę może ze 20km na dzień. Dla mnie kupować segment D tylko po to, żeby przez 10 minut było ciszej w aucie to bez sensu. Biorę głośniej radio ;]

Na ferie czy wakacje jadę z trójką dzieci a chłopaki są w stanie zagłuszyć wszystko.

Dokładnie o tym samym mówię. W obecnej chwili codzienne moje wyjazdy to 2x3km po dzieciaki, z 2-3 razyw  tygodniu po 2x8km "do miasta". Tutaj każdy pojazd spełnia wszelkie wymagania, ma odpalić dowieźć z A do B. Wcześniej jeździłem w trasy 200km w jedną stronę po kilka razy w miesiącu. Różnica między klasami w przy 1 nieistotna, w przyp drugim zauważalna mocno.

Ale gdy większość jest przyp nr 1 nie ma sensu jeździć D klasą, bo kilka razy do roku C również sobie poradzi, najwyżej deko wolniej.

Napisano

Dokładnie o tym samym mówię. W obecnej chwili codzienne moje wyjazdy to 2x3km po dzieciaki, z 2-3 razyw tygodniu po 2x8km "do miasta". Tutaj każdy pojazd spełnia wszelkie wymagania, ma odpalić dowieźć z A do B. Wcześniej jeździłem w trasy 200km w jedną stronę po kilka razy w miesiącu. Różnica między klasami w przy 1 nieistotna, w przyp drugim zauważalna mocno.

Ale gdy większość jest przyp nr 1 nie ma sensu jeździć D klasą, bo kilka razy do roku C również sobie poradzi, najwyżej deko wolniej.

Dokladnie tak. Zona jezdzi mondkiem mk3 sedan i o ile jest to fajne auto na trasę i spełnia wymagania kolegi założyciela wątku o tyle w codziennej jeździe w kolo komina juz srednio wygodnie dlatego w innym wątku szukam alternatywy i będzie pewnie c-max. Może tędy droga

Napisano

Jeśli chodzi o wygodę to moim zdaniem II zdecydowanie lepsza niż III. Zastanawiałem się nad zmianą i po sprawdzeniu III moim zdaniem była niewygodna - twardsza.

Napisano
  • Autor

Też sugerowałem Megane bo wiem że jest wygodne. Niestety coś nie bardzo się podoba ale będę namawiać, bo w wersji czy 1.6, 2.0 czy 2.0T to mało problemowe auto.

Napisano
  • Autor

c4

Zerknij na post tytułowy. Napisałem w nim że C4 się nie podoba poszukującej.

307 sw

A to nie jest jakoś mocno awaryjne?

W MII to nie wiem. Ja mam Fluence i ma 110KM (silnik K4M). Kolega pisał, że od 100KM więc może być 105 i 113 ;]

Co do wygody, dla mnie po mieście i wokół Flu jest wygodny. Natomiast trasa to faktycznie trochę męka. O ile na spalanie dało się poradzić LPGiem to na hałas już nie. Do 110-120 jest w miarę ok, potem - szkoda gadać. W Grande Punto 1.4 8V i obecnie w B-Maxie 1.0 ecoboost jest przy tych prędkościach widocznie (słyszalnie) lepiej.

Fluence to nie ten budżet,

Dokladnie tak. Zona jezdzi mondkiem mk3 sedan i o ile jest to fajne auto na trasę i spełnia wymagania kolegi założyciela wątku o tyle w codziennej jeździe w kolo komina juz srednio wygodnie dlatego w innym wątku szukam alternatywy i będzie pewnie c-max. Może tędy droga

Obecnie jeździ właśnie takim mondkiem ;)

Golf v bez dwóch zdań z silnikiem 1.6 bądź audi A3.

Ale to ma być komfortowe auto a nie taboret :)

Napisano

Ale to ma być komfortowe auto a nie taboret :)

Dlatego bez dwóch zdań golf v bądź audi 3. Te auta są dobrze wyciszone, posiadają całkiem dobrej jakości wnętrza, mało awaryjne. Mega be 2 owszem ma komfortowe zawieszenie i niezły kokpit, lecz jest tandetne, a do tego ma beznadziejne fotele.

Napisano

Też sugerowałem Megane bo wiem że jest wygodne. Niestety coś nie bardzo się podoba ale będę namawiać, bo w wersji czy 1.6, 2.0 czy 2.0T to mało problemowe auto.

Kwestia gustu. MII może się podobać, może nie. Ładne MIII po lifcie to w cenie się nie zmieścisz.

Fluence to nie ten budżet,

Ale tylko dlatego, że jest robione od 2010 roku (?) a MIII od 2008 ;]

Napisano

Dlatego bez dwóch zdań golf v bądź audi 3. Te auta są dobrze wyciszone, posiadają całkiem dobrej jakości wnętrza, mało awaryjne. Mega be 2 owszem ma komfortowe zawieszenie i niezły kokpit, lecz jest tandetne, a do tego ma beznadziejne fotele.

Golf V wygodny? 8]:totalszok:

Szwagier ma takie coś, jechałem tym kilka razy no i do komfortowych to to coś nie należy.

Fotele bardzo twarde, zawieszenie niby sprężyste, ale też dosyć twarde....

Z tą bezawaryjnością 5tki też przeciętnie... mocno.... :facepalm:

Napisano
  • Autor

Szwagier ma takie coś, jechałem tym kilka razy no i do komfortowych to to coś nie należy.

Podpiszę się pod tym.

Napisano

Fotele są bardzo mocną stroną, w szczególności w wersji highline. Jeżeli nie zalezy Ci na kręgosłupie to wsadz sobie kanape do auta.

Jeszcze do przemyślenia jest stilo 3d, które całkiem nieźle wygląda, a dzięki ogromnej utracie wartości można kupić całkiem świeży rocznik juz za 10 tys zł.

Napisano

Auto ma być wygodne, mieć EPS, klimę i współpracować z LPG. Poziom bezpieczeństwa też jest istotny.

Priorytetem jest zawieszenie nastawione na komfort i nie przesadnie wysokie koszty eksploatacji.

C4 się jej nie podoba.

Laguna II.

LIFE IS TOO SHORT TO RIDE SHIT BIKES

Napisano
  • Autor

Laguna II.

Zerknij na tytuł postu ;)

Napisano

Może Lybra?

1.6 103KM trwały bezproblemowy silnik

Nie wiem jak większe benzyny (1.8 i 5-cylindrowe 2.0)

Napisano

Golf v bez dwóch zdań z silnikiem 1.6 bądź audi A3.

Golf V do 15 tys i to jeszcze z gazem bez dwóch zdań będzie ulepem. :skromny:

Napisano

Miałem Stilo. Bardzo byłem z niego zadowolony, żeby nie było. Jeździłem nim chyba 8 czy 9 lat i ponad 220kkm.

Jednak tu jest jeszcze kryterium 'niepsujący się'. Nie to, żeby moje się nad wyraz psuło, a jeżeli już to jakieś pierdółki ale...

...ale Megane czy wszystko inne (może oprócz Lybry ;] ) poruszane w tym wątku będzie autem bardziej popularnym a przez to myślę, tańszym w naprawach i o łatwiejszym dostępie do części.

Aczkolwiek faktycznie sporo można zaoszczędzić na starcie bo powinno być tańsze. 1.6 chyba nie miało jakiś wielkich przypadłości. Podobnie w sumie jak 1.4. Nie pamiętam dokładnie bo ja miałem JTD ale jest kącik i tam jest wszystko ;]

Napisano

2003 rok?

Czemu? Można znaleźć 2006 i nawet 2007 rocznik.

Napisano

Zerknij na tytuł postu ;)

Yyyy klasa c i do 15kzl cos przeoczylem :)

Napisano

czy wszystko inne (może oprócz Lybry ;] ) poruszane w tym wątku będzie autem bardziej popularnym a przez to myślę, tańszym w naprawach i o łatwiejszym dostępie do części.

Do Stilo drogie i słabo dostępne części?

Ciekawa teza.

Nie wiem, nie miałem, nie znam się, ale się dziwię....

Pamiętam z Bravy, że co jak co ale części do Fiata były tanie

Napisano

Fiat Stilo.

Będzie ładny egzemplarz od kącikowicza do kupienia ;]

Napisano

Do Stilo drogie i słabo dostępne części?

Ciekawa teza.

Nie wiem, nie miałem, nie znam się, ale się dziwię....

Pamiętam z Bravy, że co jak co ale części do Fiata były tanie

Nie wiem, parę lat już nie mam Stilo. Ale nie mówię, że drogie i słabo dostępne. Jednak wydaje mi się, że słabiej dostępne niż do pozostałych popularniejszych autek. Ile widzisz na drogach Stilo a ile MII czy MIII? Statystycznie przełoży się to pewnie na mechaników i części.

Niemniej ja pozbyłem się swojego zanim musiałem sprawdzić to w praktyce ;]

-- edyta --

Do tego przykładowe MII/MIII ma sporo części wspólnych ze Scenikiem i Fluence (w przypadku MIII). Nie tylko silnikowych. W Stilo o ile pamiętam poza fragmentami osprzętu silnika to kokpitowo i zawieszeniowo było kompatybilne z niczym.

Ale nie skreślam. Może być ciekawą alternatywą. Miałem. Nie żałuję.

Napisano

Ten po chipie i z tapicerką od anglika?

Po małej stłuczce. A dokładnie czterech ;]

Napisano

Pewnie zniszczony w środku jak dzieci woził. :)

Szczególnie jak nie swoje, tylko sąsiadów czy znajomych, wiadomo, że nie szanują wtedy . Ale grunt, że inwestowany po 2 tysie za każdym podjazdem pod warsztat, pierwsze, prawdziwe ogłoszenie ma być na klasyki.pl z taką obszerną i wiarygodną historią.

A tak serio, to Stilacz do 15 k, to pomyłka w drugą stronę. Do 10 jeszcze jak najbardziej.

W sumie jeśli zmiana z mondka MKIII na segment C, to wszystko będzie "gorsze", bo mk III jest naprawdę fajnym autem, żeby nie rudzielec.

Napisano

C4 się jej nie podoba.

Za 2-3 tyg (muszę transport i papiery ogarnąć) będę miał ładną primerę P12 1.8 benz, dobrze wyposażona, 153 tys w pełni serwisowana, przebieg do potwierdzenia za granicą, bezwypadkowa. Kamera cofania, klima automatyczna , 4x el szyby itd...nadwozie liftback, czarne wnętrze. Mogę założyć również gaz do niej na preferencyjnych warunkach. Jak coś to priv.

Napisano

Za 2-3 tyg (muszę transport i papiery ogarnąć) będę miał ładną primerę P12 1.8 benz, dobrze wyposażona, 153 tys w pełni serwisowana, przebieg do potwierdzenia za granicą, bezwypadkowa. Kamera cofania, klima automatyczna , 4x el szyby itd...nadwozie liftback, czarne wnętrze. Mogę założyć również gaz do niej na preferencyjnych warunkach. Jak coś to priv.

Ale taka Primera nie jest zbyt komfortowa, bo zawieszenie jest dosc sztywne i glosne...

Jak to ma jezdzic po gorszej jakosci drogach to nie polecam.

Napisano

Ale taka Primera nie jest zbyt komfortowa, bo zawieszenie jest dosc sztywne i glosne...

Jak to ma jezdzic po gorszej jakosci drogach to nie polecam.

Myślę, że  będzie dużo lepiej niż w niedużej c klasie. :ok:

Napisano

Myślę, że  będzie dużo lepiej niż w niedużej c klasie. :ok:

To zalezy, jezdzilem taka Primera 1.9dci przez 3 lata i teraz ma ja moj ojciec.

Auto bardzo fajne na autostrady czy dobrej jakosci drogi, ale jazda po miescie czy kiepskich drogach jest dosc meczaca.

Trzeba sie przejechac i ocenic. Nasza dobija obecnie do 340kkm.

Napisano

To zalezy, jezdzilem taka Primera 1.9dci przez 3 lata i teraz ma ja moj ojciec.

Auto bardzo fajne na autostrady czy dobrej jakosci drogi, ale jazda po miescie czy kiepskich drogach jest dosc meczaca.

Trzeba sie przejechac i ocenic. Nasza dobija obecnie do 340kkm.

Myślę, że błędem jest porównywanie diesla do benzyny, z racji innych skrzyń, wagi silnika i jego charakterystyk praktycznie zupełnie inaczej się jeździ.

Co nie zmienia faktu, że jest w cenie golfa IV z tych samych lat, który mu do pięt nie dorasta  :hehe:

Napisano

Myślę, że błędem jest porównywanie diesla do benzyny, z racji innych skrzyń, wagi silnika i jego charakterystyk praktycznie zupełnie inaczej się jeździ.

Co nie zmienia faktu, że jest w cenie golfa IV z tych samych lat, który mu do pięt nie dorasta  :hehe:

Ja mialem na mysli charakterystyke zawieszenia i zwrotnosc.

Co do cen, to sa smiesznie niskie :ok: Lubilem to auto :)

Napisano

Ja mialem na mysli charakterystyke zawieszenia i zwrotnosc.

No ja o zawieszeniu właśnie. Z dieslem będzie się prowadził inaczej z benzyną inaczej. Diesel jest przodem cięższy.

Napisano

Będzie ładny egzemplarz od kącikowicza do kupienia ;]

Dawaj :-) Mocno bity?  ;l  chyba muszę kupić jakiegoś taniowoza na spore miesięczne przebiegi...  :jem:

Napisano
  • Autor

Za duży dla niej i się nie podoba z wyglądu a w środku deska także odstrasza. Pomijam inne kwestie, bo wcześniej wymienione zaważyły.

Napisano

C4 1.6 110KM TU5JP4

Napisano

@@PingNoMore Ciężko się czyta? :phi:

:/ To Xsara z tym samym silnikiem :P

Napisano

Alfa 147