Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

"Samochód ciężarowy" na osobe prywatną

Featured Replies

Napisano

Cześć Wam,

Zakupiłem samochód zarejestrowany w DR jako ciężarowy (faktycznie typowa osobówka), bez kratki, w dowodzie ilość pasażerów 5.

Czy rejestrując samochód mogę napotkać na jakieś problemy? Na przeglądach dalej wymagają kratki w "ciężarowych" osobówkach? Policja może się kiedykolwiek o coś przyczepić?

De facto mógłbym go zmienić na osobówkę, jednak to dodatkowe koszta, a osobiście totalnie mi to obojętne co jest w dowodzie. Przyznam się szczerze że tak mi się wóz podobał jak kupowałem że nawet nie zauważyłem z początku ;]

Dzięki!

Napisano

Dziwne ze masz 5 osob w DR. Jakie to auto ? Kratke musisz mieć chyba że fabrycznie część bagażowa jest trwale oddzielona od pasażerskiej a w typowej osobówce to sie nie zdarza.

Napisano

wcale nie dziwne...

np. mondeo było z kratką rejestrowane na 5 osób...

jeżeli jest adnotacja o ciężarówce a nie ma kratki to teoretycznie mogą się czepiać policmajstry (US skarbowy osoby fizycznej pewnie nie, ale jakbyś wykorzysztywał samochód do działalności gospodarczej to byłoby to pewnie jakieś przestępstwo skarbowe)...

Napisano

Dziwne ze masz 5 osob w DR. Jakie to auto ? Kratke musisz mieć chyba że fabrycznie część bagażowa jest trwale oddzielona od pasażerskiej a w typowej osobówce to sie nie zdarza.

Wcale nie dziwne, przepisy się zmieniały i np. w '99 nie było wymogu ładowności powyżej 500kg więc były auta 5os z homologacją ciężarową, póżniej wszedł wymóg ładowności i musieli ograniczyć liczbę osób żeby spełnić kryterium ładowności.

Co od jazdy be kratki, generalnie nie powinieneś przejść BT, a przy kontroli policja może zatrzymać dowód za niezgodność stany faktycznego z DR, ale wiadomo jak jest w PL. Ja przez kilka lat jeździłem bez kraty Peugeotem Partnerem (furgon, 2os, krata była wyjęta żeby mieć dostęp do paki z kabiny) ale w końcu diagnosta powiedział że nie podbije i musiałem zamontować.

Jest jeszcze opcja homologacji N1 - tam zdaje się nie koniecznie musiała być krata, czasem wystarczała nieruchoma półka oddzielająca bagażnik.

Napisano
  • Autor

Hmmm... no to mnie wprawiliście w zdziwienie. Auto Subaru Forester. Jak skontaktowałem się ze sprzedającym, mówił że nigdy nie miał problemów z uwagi na brak kratki i sam odkupił to auto już jako ciężarowe, co zresztą potwierdza karta pojazdu.

Szkoda mi teraz zmieniać, bo przegląd jest obecnie do listopada, a w przypadku zmiany trzeba robić przegląd ponownie. Chyba najrozsądniej będzie zarejestrować w tym stanie rzeczy jaki jest auto na siebie, a następnie gdy będzie zbliżać się koniec przeglądu dokonać procedury zmiany z ciężarówki na osobowy...

Gorzej z tą policją, a za granicą...?  8]

Napisano

Z tą policją to nie ma jakiś tragedii. Raz nawet miałem stłuczkę taką ciężarówką ze ściągniętą kratką. Policja nie wnikała, ubezpieczyciel również zarówno przy zawieraniu polisy jak i przy wypłacie odszkodowania. 

Napisano

Cześć Wam,

Nie wiem na ile to prawda, ale coś mi się obiło o uszy, że taka "ciężarówka" nie może w mieście parkować 4 kołami na chodniku.

Co poniekąd wynika z Art 47 kodeksu drogowego

Art. 47. 1. Dopuszcza się zatrzymanie lub postój na chodniku kołami jednego boku lub przedniej osi pojazdu samochodowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 2,5 t, pod warunkiem że:  

1) na danym odcinku jezdni nie obowiązuje zakaz zatrzymania lub postoju; 

2) szerokość chodnika pozostawionego dla pieszych jest taka, że nie utrudni im ruchu i jest nie mniejsza niż 1,5 m; 

3) pojazd umieszczony przednią osią na chodniku nie tamuje ruchu pojazdów na jezdni. 

2. Dopuszcza się, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 pkt 2, zatrzymanie lub postój na chodniku przy krawędzi jezdni całego samochodu osobowego, motocykla, motoroweru lub roweru. Inny pojazd o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 2,5 t może być w całości umieszczony na chodniku tylko w miejscu wyznaczonym odpowiednimi znakami drogowymi.

Napisano
wald0, dnia 02 Marz 2016 - 5:10 PM, napisał:

Nie wiem na ile to prawda, ale coś mi się obiło o uszy, że taka "ciężarówka" nie może w mieście parkować 4 kołami na chodniku.

Co poniekąd wynika z Art 47 kodeksu drogowego

Art. 47. 1. Dopuszcza się zatrzymanie lub postój na chodniku kołami jednego boku lub przedniej osi pojazdu samochodowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 2,5 t, pod warunkiem że:  

1) na danym odcinku jezdni nie obowiązuje zakaz zatrzymania lub postoju; 

2) szerokość chodnika pozostawionego dla pieszych jest taka, że nie utrudni im ruchu i jest nie mniejsza niż 1,5 m; 

3) pojazd umieszczony przednią osią na chodniku nie tamuje ruchu pojazdów na jezdni. 

2. Dopuszcza się, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 pkt 2, zatrzymanie lub postój na chodniku przy krawędzi jezdni całego samochodu osobowego, motocykla, motoroweru lub roweru. Inny pojazd o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 2,5 t może być w całości umieszczony na chodniku tylko w miejscu wyznaczonym odpowiednimi znakami drogowymi.

Przestan straszyć, już to kiedyś tu walkowalismy.

Ta "ciezarowka" jest ciezarowka tylko od strony skarbowo-podatkowej, a nie przepisów ruchu drogowego.

Napisano

Hmmm... no to mnie wprawiliście w zdziwienie. Auto Subaru Forester. Jak skontaktowałem się ze sprzedającym, mówił że nigdy nie miał problemów z uwagi na brak kratki i sam odkupił to auto już jako ciężarowe, co zresztą potwierdza karta pojazdu.

Szkoda mi teraz zmieniać, bo przegląd jest obecnie do listopada, a w przypadku zmiany trzeba robić przegląd ponownie. Chyba najrozsądniej będzie zarejestrować w tym stanie rzeczy jaki jest auto na siebie, a następnie gdy będzie zbliżać się koniec przeglądu dokonać procedury zmiany z ciężarówki na osobowy...

Gorzej z tą policją, a za granicą...?  8]

Jeżeli zależy Ci na tym by wykorzystać przegląd do końca to bym się wstrzymał z rejestracją auta, opłacił PCC i dokonał zmiany przeznaczenia pojazdu (przegląd rozszerzony), i dopiero rejestrował już ze zmianą na osobowy.

Jeżeli ten listopad nie jest tak ważny (zamierzasz autem jeździć kilka lat) to zrób to wszystko teraz w kolejności jaką opisałem już teraz.

Jak auto zarejestrujesz przed zmianą to już po oszczędnościach bo będziesz zmieniał dowód dwa razy

Napisano

Przestan straszyć, już to kiedyś tu walkowalismy.

Ta "ciezarowka" jest ciezarowka tylko od strony skarbowo-podatkowej, a nie przepisów ruchu drogowego.

Być może, nie upieram się.

Ale w taki mrazie czym jest Inny pojazd o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 2,5 t

Napisano

Nie wiem, czy przegląd zmieniający przeznaczenie można połączyć ze zwykłym. Pewnie nie, ale to zadzwoń do jakiejś SKP i zapytaj.

Pamiętaj też, że potrzebujesz dokumentu z warsztatu potwierdzającego odciężarowienie (nawet, jak sam to zrobisz - to musisz mieć kwit, że profesjonalista zdemontował kratkę i ewentualnie dołożył brakujące pasy).

Napisano

Octavie II FL kombi również miały kratkę i były zarejestrowane na 5 osób.

Napisano

Nie wiem, czy przegląd zmieniający przeznaczenie można połączyć ze zwykłym. Pewnie nie, ale to zadzwoń do jakiejś SKP i zapytaj.

Pamiętaj też, że potrzebujesz dokumentu z warsztatu potwierdzającego odciężarowienie (nawet, jak sam to zrobisz - to musisz mieć kwit, że profesjonalista zdemontował kratkę i ewentualnie dołożył brakujące pasy).

Można połączyć, wtedy wychodzi najtaniej bo robi się raz ścieżkę na SKP. Proponowano mi tak raz przy przeglądzie takiej "kratki".

Napisano

Cześć Wam,

Zakupiłem samochód zarejestrowany w DR jako ciężarowy (faktycznie typowa osobówka), bez kratki, w dowodzie ilość pasażerów 5.

Czy rejestrując samochód mogę napotkać na jakieś problemy? Na przeglądach dalej wymagają kratki w "ciężarowych" osobówkach? Policja może się kiedykolwiek o coś przyczepić?

De facto mógłbym go zmienić na osobówkę, jednak to dodatkowe koszta, a osobiście totalnie mi to obojętne co jest w dowodzie. Przyznam się szczerze że tak mi się wóz podobał jak kupowałem że nawet nie zauważyłem z początku ;]

Dzięki!

Przerób ten samochód na osobowy i już.

Da się bez problemu.

Napisano

Jeździłem 2 lata e39 ciężarowym, przy rejestracji i podczas kontroli bez problemów. Diagnosta tylko uśmiechał się pytając gdzie kratka ;]

Napisano
  • Autor

Dużo zabawy z tym przemianowaniem... Opłata za zaświadczenie o demontażu kratki w momencie jej permanentnego braku to szczyt idiotyzmu przepisów w takiej sytuacji. Pojeżdżę se chyba ciężarówką...

Napisano

Być może, nie upieram się.

Ale w taki mrazie czym jest Inny pojazd o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 2,5 t

Zarejestrowany jako kategoria N1...