Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.2 THP ktos z was ujezdzal moze, powymieniamy sie doswiadczeniami ?

Featured Replies

Napisano

Bo wlasnie dostalem takie cudo na weekend ;) jutro wieczorem moze wiecej napisze ;)

Napisano

Ujeżdżam systematycznie w robocie, 130stka jeździ spoko i przynajmniej nie sypie sie jak 1,6. Szkoda że nie 4 cyl.

Napisano

Ujeżdżam systematycznie w robocie, 130stka jeździ spoko i przynajmniej nie sypie sie jak 1,6. Szkoda że nie 4 cyl.

Z tego co pisza w testach, to brak 4-ego cylindra kompletnie nie przeszkadza...

Ogolnie te silniki chyba zbieraja calkiem niezle opinie? 

Napisano

Niby nie przeszkadza ale jak przejade sie multiair'em albo t-jetem to jednak różnica jest.

Napisano

Ujeżdżam wersję 130 KM, uwag brak ale przebieg to zawrotne 9kkm :hehe:  

Bo wlasnie dostalem takie cudo na weekend ;) jutro wieczorem moze wiecej napisze ;)

Napisano
  • Autor

no to wlasnie takie cudo dostalem w 3008 ;)

Napisano

Które 1.6?

Napisano
  • Autor

dalej rozmawiamy o grupie PSA.... wiec 1.6 Vti/Thp robione w kooperacji z BMW

Napisano

Daje rade w takim klocu? ;)

Napisano

dalej rozmawiamy o grupie PSA.... wiec 1.6 Vti/Thp robione w kooperacji z BMW

Jak szukalem puga 207 to nawet w serwisie mi odradzali 1.6 z bmw :)

Napisano
  • Autor

cb86ab77b79215bd111dcd40cf67fe94.jpg

Trasa Piaseczno-mikolajki-Piaseczno . Sam nie wiem czy śmiać się czy płakać z tego wyniku.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor

te no, prawie 200kg lzejsze od C5 to jest ;)

Napisano

te no, prawie 200kg lzejsze od C5 to jest ;)

Ale, ze 6,3 to niby duzo czy zaskakujaco malo ? ;]

Bo IMHO spalanie bardzo OK jak na tak duze auto...

Diesel pewnie spalilby max 0,5-1l mniej.

Napisano
  • Autor

Dla mnie za wysokie ;)

Napisano

Przy średniej prędkości 74 km/h?

Trzeba było jechać w trybie "kapelusz mode" to byś miał mniej.

Ja kiedyś tak swoim zrobiłem 700 km wieczorową porą i komputer pokazał mi 3,9.

Napisano

Dla mnie za wysokie ;)

To ile sie spodziewales?

Jak czasem wezme C4 1.6 Hdi od tesciow to wychodzi mi srednie ok 5,5l...

A jednak auto duzo mniejsze i nizsze.

Napisano
  • Autor

208 spaliło w podobnej trasie 5,2 spodziewałem się czegoś podobnego zważywszy że 3008 ma 6 biegów

Napisano

208 spaliło w podobnej trasie 5,2 spodziewałem się czegoś podobnego zważywszy że 3008 ma 6 biegów

Masa i gabaryty robia swoje :ok:

Napisano

6'ty  bieg nie służy oszczędzaniu paliwa, a jedynie poprawie komfortu podróżowania przy wyższych prędkościach.

Takie C8 paliło więcej na 6 niż na 5, ale powyżej 140 na autostradzie było dużo ciszej :)

Napisano

Trasa Piaseczno-mikolajki-Piaseczno . Sam nie wiem czy śmiać się czy płakać z tego wyniku.

Jakimi predkosciami przeważnie jechales? 

Napisano
  • Autor

100-110

Napisano

W 3008 nie jechałem, jedynie w 308 i w 2008 w wersji 110hp.

Napisano

208 spaliło mi w trasie 7l, cały czas 140km/h na tempomacie. Silnik 1,2 82ps.

Napisano

100-110

To moja Lala przy tej prędkości potrzebuje 8,5l LPG gdzie tam wasza oszczędność pierdziawek :)

Napisano
  • Autor

samo auto spoko, silnik porazka, wolalbym 1.6 HDi a najlepiej 2.0 HDi ;) to bylby ideal :D

Napisano

1,6 hdi w tym aucie jest jeszcze większą porażką, z dwojga złego wolałbym już tą benzyę ;)

samo auto spoko, silnik porazka, wolalbym 1.6 HDi a najlepiej 2.0 HDi ;) to bylby ideal :D

Napisano

1,6 hdi w tym aucie jest jeszcze większą porażką, z dwojga złego wolałbym już tą benzyę ;)

Ale za THP się "ciągnie smród", a za HDi nie :)

Napisano
  • Autor

ale to nie jest to "THP" problemow z łańcuchem napewno nie bedzie... jedyne co w przyszlosci moze sprawic problem to uklad wtryskowy, ale ryzyko tutaj w sumie jest takie samo jak w przypadku HDi

Napisano

ale to nie jest to "THP" problemow z łańcuchem napewno nie bedzie... jedyne co w przyszlosci moze sprawic problem to uklad wtryskowy, ale ryzyko tutaj w sumie jest takie samo jak w przypadku HDi

aaaaa to przepraszam :)

co do wtrysku, to chyba ryzyko jest "nieoszacowane" bo TO -> THP dopiero weszło niedawno na rynek :) a HDi jest po prawie dwóch dekad :)

Napisano
  • Autor

i kazde HDi ma ten sam uklad wtryskowy? troche obiektywizmu w tym wszystkim jednak prosilbym zachowac...

Napisano

co do wtrysku, to chyba ryzyko jest "nieoszacowane" bo TO -> THP dopiero weszło niedawno na rynek :) a HDi jest po prawie dwóch dekad :)

Panie kupiłeś już coś zamian za C4 :)

Napisano

Panie kupiłeś już coś zamian za C4 :)

.... szukam ..... :) C4GP II 2.0 BlueHDi EAT6 exclusive :) ..... i .......... ciężko idzie :/

Napisano

Udzial diesli w sprzedazy systematycznie spada I ta tendencja pewnie szybko sie juz nie odwroci.

A z samym 1,2THP to obawiam sie, ze PSA moze miec problem bo to silnik, ktory "nadaje" sie max do kompaktow, wiec niech lepiej w koncu zrobia albo kupia jakis normalny noPB :ok:

Napisano

ja bym powiedział, że odwrotnie ;)

Napisano

Zbyt wcześnie aby coś konkretnego o wadach tego silnika napisać ;)

Napisano

Co do 1,2 THP to pewnie i do 508 go zasadzą jeśli jeszcze tego zrobili jako bazowy silnik benzynowy. Patrz mondeo z 1,0 ecoboost ;)

Udzial diesli w sprzedazy systematycznie spada I ta tendencja pewnie szybko sie juz nie odwroci.

A z samym 1,2THP to obawiam sie, ze PSA moze miec problem bo to silnik, ktory "nadaje" sie max do kompaktow, wiec niech lepiej w koncu zrobia albo kupia jakis normalny noPB :ok:

Napisano

Co do 1,2 THP to pewnie i do 508 go zasadzą jeśli jeszcze tego zrobili jako bazowy silnik benzynowy. Patrz mondeo z 1,0 ecoboost ;)

Pewnie tak bedzie ;]

Ale w Mondeo masz jeszcze opcje 1,5T lub 2,0T a w PSA w zasadzie repertuar sie konczy tam gdzie indziej dopiero sie zaczyna ;)

Napisano

NIestety musze się zgodzić.

Ostatnio 508 GT robiłem trasę Wr-Katowice-W-Wa, samochód sam w sobie wygodny ale subiektywnie przyśpieszenia jak w 308 1,2thp 130 KM z EAT ;]

Pewnie tak bedzie ;]

Ale w Mondeo masz jeszcze opcje 1,5T lub 2,0T a w PSA w zasadzie repertuar sie konczy tam gdzie indziej dopiero sie zaczyna ;)

Napisano

Niby piszą też że nie słychać prawie, że ma tylko 3-cyl., Zachar też zachwala strasznie na Autocentrum. A ja kurdę słyszę Matiza.

Nie mówię, że mi to jakoś przeszkadza, ale nikt mi nie wmówi, że tego nie słychać...

Chyba też wolałbym już 1.6HDI, bo mniejsze ryzyko "niedojrzałej" konstrukcji.

Napisano
  • Autor

hmm... moj kolega, nieswiadomy do konca co mamy pod maska, w polowie drogi do mikolajek stwierdzil ze ten motor jakos dziwnie brzmi :) wiec raczej chyba slychac

Napisano

Taki 1,2 puretech w porównaniu np. Do takiego 1,2 16v Fiata z 1999 r to chodzi jak nakręcana zabawka. Jednak 4 cyl robią robotę.

Napisano

Jakie jest realne spalanie tego silnika w mieście ?

Jeździłem C4 Grand Picasso z tym silnikiem i jak na 3 cylindry to dźwięk do zaakceptowania. Słychać, że to 3 cylindry przy mocny przyśpieszaniu. Dynamika bez rewelacji ale daje radę.

Pzdr

Napisano

zobaczymy co powiedzą trzonki zawór ssących powiedzmy po 100-150kkm.

Napisano

hmm... moj kolega, nieswiadomy do konca co mamy pod maska, w polowie drogi do mikolajek stwierdzil ze ten motor jakos dziwnie brzmi :) wiec raczej chyba slychac

jak kultura pracy??

w jakim przedziale obr. dobrze przyśpiesza??