Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Olej silnikowy

Featured Replies

Napisano

to mnie pociszyles olej faktycznie 900 sxr jest tani wiec dlatego moje pomysły nad zmiana :)

a i kolejny temat grande punto mam 2 z silnikami 1.4 8v jeden ze olej drugi nie podobne przebiegi z lpg obydwa ,

na polsyntetyku jezdzone , był mobil, shell był liquid Molly molibden , była selenia i ostatnio jakiś którego nazwy nie pamiętam po którym miał mniej palić oleju ale dalej lipa . co tu zalać ? moze jakiś pomysł ?auto nigdy nie przegrzane pali jeździ normalnie.

Są jeszcze inne oleje Elfa 5W30, ale 900 SXR ma najlepsze parametry do benzyny. Jest tani, bo to olej Totala, a Total sam sobie robi bazę i nie musi nikomu płacić, podobnie jest z Shellem, dlatego jest tani.

Wlej do tego Punto, co żre olej, jakąś płukankę. Jeśli to dużo jeździ i olej trzeba dokupywać hurtowo, to proponuję nalać Archoil 2300, zrobić 2-3 kkm z tym i spuścić olej poprzedzając płukanką Liqui Moly 2662. LM 2662 wlać do rozgrzanego silnika (do silnika 1.4 max 2/3 puszki, bo tam za wiele oleju nie ma) i pozostawić na wolnych obrotach przez 30-45 minut od czasu do czasu zwiększając obroty do max 2000 rpm. Zmienić olej na Valvoline Max Life 5W40, albo Total Energy 9000 5W40. Jeśli natomiast auto robi niewiele km i nie chcesz inwestować, to odpuść AR 2300 i zrób tylko płukanką LM 2662 przy wymianie. Oleje 5W40 mają lepsze parametry od tych 10W40 i z reguły lepszą bazę, co może zmniejszyć apetyt na olej, ten Max Life zawiera molibden zmniejszający tarcie.

Napisano

Podajcie z @@kaczorek79 skąd braliście to może do drugiego auta zaleję, bo na razie rozważam na próbę Specola 0W40, jeszcze nie wiem czy z AR9100 czy bez.

W czerwcu kupowałem M1 w Inter-Team, mają dobrą cenę, teraz kupiłem z niemieckiej dystrybucji w 5L bańkach w Auto Partner.

Obie hurtownie mają dystrybucję.

Napisano

Motulu 8100 x-clean fe 5w30

Bardzo dobry olej.

Napisano

Archoil 2300, zrobić 2-3 kkm z tym i spuścić olej poprzedzając płukanką Liqui Moly 2662.

po co mieszać skoro można dolać AR2820?

Oleje 5W40 mają lepsze parametry od tych 10W40 i z reguły lepszą bazę, co może zmniejszyć apetyt na olej, ten Max Life zawiera molibden zmniejszający tarcie.

a tu to się podpisuję :ok:

Napisano

po co mieszać skoro można dolać AR2820?

Wśród wielu praktyków panuje opinia, że LM 2662 jest najskuteczniejszą płukanką (tzw szybką), a przy tym tańszą od AR. Nie stosowałem AR 2820, ale możliwe, że działa podobnie.

Napisano

Ja używam AR2820, jak dla mnie bardzo dobra płukanka. Butelka 250ml wystarczy na 4-8L oleju, tez można na niej zwiększać obroty do 2000rpm (silnik powinien pracować z nią 10-15min, ale można spokojnie wydłużyć ten czas) W podobnych proporcjach można też używać Penrite Engine Flush (50ml/1L oleju), tyle że pojemność jej jest nietypowa - 375ml, no i pewnie jest bardziej agresywna skoro tylko 5minut może pracować, wg opisu.

Edytowane przez analyzer64

Napisano

A co Panowie powiecie o Motulu 8100 x-clean fe 5w30? Zalewał go ktoś. Cena jest dość niska w porównaniu z innymi olejami tego producenta.

Ja zalewam go od dwoch wymian. Olej jak olej, na sluch nie widze roznicy w porownaniu ze zwyklym GM, jednak sklad ma szlachetniejszy :)
Napisano

Wśród wielu praktyków panuje opinia, że LM 2662 jest najskuteczniejszą płukanką (tzw szybką), a przy tym tańszą od AR. Nie stosowałem AR 2820, ale możliwe, że działa podobnie.

Podłącze się i zapytam jaki olej do 1.6mpi z gazem?

Motul ? Poprzednio był jakiś lotos 5w40

Napisano

@@kaczorek79 a jakim olejem zalalbys Scenica II Ph1 2.0 16V z LPG, poprzedni wlasciciel jezdzil na Castrolu Magnatec10W40, ja po zakupie zalalem go Elfem Evolution 900 NF 5W40 (zalecanym do tego silnika wg instrukcji i strony Elf). Nie zrobilem plukanki, bo mechanik mnie nastraszyl, ze ta plukanka moge narobic wiecej szkod niz pozytku. Zastanawiam sie, czy nie skrocic dystansu do kolejnej wymiany i czy tym razem nie zastosowac plukanki. Poprzedni wlasciciel zmienial olej co 20kkm, ja w swoich autach zmieniam co 10kkm, na tym Elfie przejechalem dopiero 1kkm.

Edytowane przez Lcf

Napisano

Poprzedni wlasciciel zmienial olej co 20kkm, ja w swoich autach zmieniam co 10kkm, na tym Elfie przejechalem dopiero 1kkm.

jak gość lał i zmieniał castrola 10w40 (sic!) co 20kkm to ja bym skrócił interwał teraz i zdecydowanie zalał płukankę przed wymianą.

Napisano

jak gość lał i zmieniał castrola 10w40 (sic!) co 20kkm to ja bym skrócił interwał teraz i zdecydowanie zalał płukankę przed wymianą.

To jak uwazasz, po ilu km zarzadzic nastepna wymiane? 5-8kkm ?

Napisano

gdzieś w tym zakresie, ale obserwuj olej. Nie znalazłem nigdzie TBN'u jaki ma (dziwna sprawa nawet w MSDS nie ma), ciężko wyczuć na ile on sam czyści.

Ja bym gdzieś w okolicach 5kkm wlał coś czyszczącego typu AR2300, czyli do jazdy przez 1-1,5kkm i zmienił, ale na bank nie na tego elfa, bo jak nie ma w karcie parametrów to nie mam zaufania za bardzo.

Napisano

Podłącze się i zapytam jaki olej do 1.6mpi z gazem?

Motul ? Poprzednio był jakiś lotos 5w40

Możesz lać Motula 5w40 xcess, tańszy i równie dobry będzie Shell 5w40 lub Total Energy 5w40.

Edytowane przez kaczorek79

Napisano

Sprawdź, czy nie masz wycieków, bo te silniki lubią się pocić. Jeśli suchy,to płukać czymś łagodnym, tak jak radził Ozarek. Możesz śmiało przekroczyć 2 kkm z AR2300. Wlej Totala 5w40, tani i dobry olej, zresztą Total robi Elfa.
Napisano

Sprawdź, czy nie masz wycieków, bo te silniki lubią się pocić. Jeśli suchy,to płukać czymś łagodnym, tak jak radził Ozarek. Możesz śmiało przekroczyć 2 kkm z AR2300. Wlej Totala 5w40, tani i dobry olej, zresztą Total robi Elfa.

Ano sie troche poci, musze go najpierw pouszczelniac, bo widac, ze gdzies tam z niego sie saczy. Majac na mysli Totala 5W40, chodzilo Ci moze o TOTAL QUARTZ 9000 ENERGY 5W-40 ? Jaki on ma TBN ? Widze, ze ma norme LL-01

Edytowane przez Lcf

Napisano

Ktoś poleci sprawdzonego sprzedawcę na allegro?

Napisano

@@Alfi Totala 9000 Energy 5W40 dostaniesz w dobrej cenie w Selgrosie - http://selgros24.pl/Motoryzacja/Uklad-smarowania-i-oleje/Oleje-silnikowe/Total/QUARTZ-9000-ENERGY-5W40-5L-pp55676.html

a na allegro kupowalem od tego uzytkownika - http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=40947171

Edytowane przez Lcf

Napisano

Na miejscu maja wszystko, jak napiszesz maila to pewnie wystawią

Napisano

Na miejscu maja wszystko, jak napiszesz maila to pewnie wystawią

Raczej skusze się na Totala 9000 Energy 5W40 ;)

Napisano

Ktoś poleci sprawdzonego sprzedawcę na allegro?

co prawda nie użytkownikami ale ats-oleje, coś z grupy LucArt, petrostar albo lejolej.pl

Wszystko dość znane sklepy z pkt stacjonarnymi i działające od lat.

Napisano

co prawda nie użytkownikami ale ats-oleje, coś z grupy LucArt, petrostar albo lejolej.pl

Wszystko dość znane sklepy z pkt stacjonarnymi i działające od lat.

Dzieki  :piwko:

Napisano

Ano sie troche poci, musze go najpierw pouszczelniac, bo widac, ze gdzies tam z niego sie saczy. Majac na mysli Totala 5W40, chodzilo Ci moze o TOTAL QUARTZ 9000 ENERGY 5W-40 ? Jaki on ma TBN ? Widze, ze ma norme LL-01

Tak, chodzi o Energy 9000. Ma normę LL01 i MB 229.5, TBN ma powyżej 10. Obecnie Mercedes chyba nie dopuszcza TBN <10 w aprobacie 229.5

Napisano

Z lucart tez kiedys kupowalem w gliwicach

Napisano

Ja zalewam go od dwoch wymian. Olej jak olej, na sluch nie widze roznicy w porownaniu ze zwyklym GM, jednak sklad ma szlachetniejszy :)

A co konkretnie ma "szlachetniejsze" w składzie?

Pytam, bo ewentualnie zamiast totala iceo ecs mogę kupić tego Motula do hdi

Napisano

Tu sa lepsi spece ktorzy sie na tym znaja, w kazdym razie jak czytalem w karcie charakterystyki GM to tylko byly wyszczegolnione destylaty ciezkie ropy naftowej czyli baza mineralna, nawet o hydrokrakowaniu nie bylo wspomniane, a w tym motulu to chociaz hydrokrakowanie plus poly, estry itd.

Napisano

No dobra, a ten Motrio 5w-40 z promo "black friday" vs GM dexos2 5w30 ?

(do chevroleta benzynowego, nie do hdi)

Edytowane przez Duny

Napisano

Przylacze sie do pytania @, jakie wlasciwosci ma ten olej Motrio 5W-40, bedzie gorszy/lepszy od Elfa Evolution 900 NF 5W40 czy TOTALa QUARTZ 9000 ENERGY 5W-40? Warto sie nim zainteresowac ?

Napisano

@ jakbys sie zdecydowal zamowic to daj znac, jestesmy z Lodzi, to moze jakos razem sie zgramy

Napisano

To ja sie podlacze

na co zmienic

millersa cfs 5w30?

zmieniam co 10tys  ale to dosc drogi olej i chyba przereklamowany

moze Vantage FS 5w-30????

silnik forda 1,6 T dosc wysilony

Edytowane przez Marcinekkk

Napisano

To ja sie podlacze

na co zmienic

millersa cfs 5w30?

zmieniam co 10tys  ale to dosc drogi olej i chyba przereklamowany

moze Vantage FS 5w-30????

silnik forda 1,6 T dosc wysilony

Penrite Vantage 5W30 śmiało można lać, jeśli jest przy tym tańszy od CFS.

Ten Ford jest jakiś katowany, czy po prostu jeżdżony ostro na ulicy?

Napisano

Penrite Vantage 5W30 śmiało można lać, jeśli jest przy tym tańszy od CFS.

Ten Ford jest jakiś katowany, czy po prostu jeżdżony ostro na ulicy?

ulica  i tor

wlasnie jest tanszy o ok 70zl  

Edytowane przez Marcinekkk

Napisano

ulica  i tor

wlasnie jest tanszy o ok 70zl  

No to zostaje Penrite na polu bitwy. Pozostałe oleje z normą 913c/d będą miały niską lepkość i niskie HTHS, co może źle się skończyć na torze w ciepły dzień. Masz jeszcze Motula 300V 5W30, ale też drogi.

Oczywiście zawsze można odejść od normy Forda i zalać coś z dużym indeksem lepkości, np 0W40. Krzywdy silnikowi na zimno nie zrobi, a dobrze ochroni przy pałowaniu.

Napisano

300v zalewalem do megany  ale tez drogo wychodzi

teraz jzu tylko fiesta na tor bedzie jezdzic wiec wyprobuje tego Penrite

chlodnice oleju juz zamowilem

Napisano

@ @@Lcf skoro Renault leje te oleje na gwarancji, to imo przy tej cenie niczego bym sie nie obawial....

Napisano

i tak z toru na ulicę, potem znowu na tor i 10kkm na jednym oleju?

tak jest  , wychodza 2 wypady  torowe reszta miasto.

i nigdy olej nie byl przypalony/czarny wiec 10 jest w sam raz

Napisano

tak jest , wychodza 2 wypady torowe reszta miasto.

i nigdy olej nie byl przypalony/czarny wiec 10 jest w sam raz

nie wiem jak bardzo katujesz na torze, ale ja bym ten olej zbadał po zabawie i dopiero decydował czy nadaje się na drugą sesję.

Generalnie obeznani z tematem ludzie z okolic zespołów twierdzą, że po torowych zabawach olej jest do wymiany.

Napisano

to nie wyscigi tylko trak deje 5-7  kolek i odpoczynek dla auta

nie wiem czy na miescie nie cisne tak samo albo bardziej

i mam po kazdej nocy olej wymieniac  :hehe:

Napisano

Do drugiego auta za radą kolegi @@kaczorek79 kupiłem M1 New Life 0W40:

3d412a4b96574ab6bd189a909f436f80.png

Filtr dobrze wykonany, wcześniej nie kupowałem ich wkładów :ok:

Olej z czerwca 2016, według kodu kreskowego wyprodukowany w UK, zastąpi Penrite HPR 5W40.

Edytowane przez analyzer64

Napisano

Co powiecie o Millesie CSF NT 5w40? Silnik z bezposrednim wtryskiem wiec problemy z nagarem, zasyfianie kanałów olejowych itp. Aktualnie zalane jest amsoil afl plus ar9100.

Zacytuje swoj post bo nikt nie odpowiedzial. Generalnie chodzi o to, że w moim silniku są niefortunnie zaprojektowane kanaly olejowe, zasyfiają się, jest kijowe smarowanie itp czy jest sens zmieniac olej na 0w40? Pomoze to cos? Czy lac porzadnego 5w40 i czesto zmieniac?
Napisano

Jeśli jest problem z syfem w układzie olejowym, to nawet wskazane jest, aby użyć olej o niższej lepkości, wysokiej liczbie zasadowej TBN i z dobrym pakietem dodatków, lub, jeśli kasa nie gra roli, to jakiś estrowy produkt.

Napisano

A co Panowie powiecie o Motulu 8100 x-clean fe 5w30? Zalewał go ktoś. Cena jest dość niska

Chyba na Allegro. Pełno podróbek, sam raz takową kupiłem i oddałem. 

Napisano

Jeśli jest problem z syfem w układzie olejowym, to nawet wskazane jest, aby użyć olej o niższej lepkości, wysokiej liczbie zasadowej TBN i z dobrym pakietem dodatków, lub, jeśli kasa nie gra roli, to jakiś estrowy produkt.

Zalozmy ze nie gra, jaki estrowy produkt?
Napisano

Dziś zmieniłem olej w aucie mamy na powyższego M1,silnik popracował na płukance ar2820 około 35 min. Na razie pracuje aksamitnie jak na oplowskiego twinporta ;] no ale na świeżym oleju z reguły tak jest. Zobaczę za jakiś czas jak wygląda pod pokrywą zaworów. Do siebie jeszcze nie zdążyłem nalać Neste.

Napisano

Chyba na Allegro. Pełno podróbek, sam raz takową kupiłem i oddałem. 

Nie, kupowałem w Inter Cars. Tam raczej oryginały mają.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.