Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

2.0 tdi spalanie.

Featured Replies

Napisano

Tiguan 2.0 tdi 150 dsg 4x4. Spalanie z pierwszej trasy 4.6 - wow. jazda przepisowa na trasie (ok 100 km/h) z włączona klima dala wynik 4.2. Przejazd przez miasto podbił wynik na 4.6. Ciekaw jestem ile 1.4 tsi 150 by spalilo.

Napisano

Według komputerka pokładowego czy jakiś profesjonalny pomiar :hmm:

Napisano

Nie wierzył bym - ale szwagier ma nowego Superba z tym samym silnikiem i wyniki poniżej 5l też są normą - dla mnie spore zaskoczenie.

Napisano
  • Autor

Według komputerka pokładowego czy jakiś profesjonalny pomiar :hmm:

Z kompa. W vw damę z kompa zawsze mo się pokrywają z tymi na stacji. To samo w przypadku foki 2 fl.

Napisano
  • Autor

Nie wierzył bym - ale szwagier ma nowego Superba z tym samym silnikiem i wyniki poniżej 5l też są normą - dla mnie spore zaskoczenie.

zobaczę jak po mieście teraz będzie. Chciałem wrzucić zdjęcie, lecz rozmiar za duży, a na tel nie mam jak tego zmienić...

Jeszcze jest jakiś tryb Eco

Edytowane przez Lexsensei

Napisano

Też słyszałem o powtarzalnych takich wynikach w tych autach :ok:

Miałem passka B6 2.0TDI CR (CBAB) - palił powtarzalnie 6-6.3

Teraz mam passka B7 2.0TDi (CFFB) - pali powtarzalnie - 5.3

Widać, dalej kombinują z tymi silnikami i palą jeszcze mniej :)

Swoją drogą - mam tez 1.2TSI w garbusie - jak jedziesz max 110, zgodnie ze wskazaniami ekonomizera, płynnie i bez deptania to pali 4.9. Ale na tej samej trasie zrobić spalanie 9 tez sie da ;]

Napisano

To pewnie jeszcze ta wersja, która oszukuje normy czystości spalin ;]

Oba passki oszukiwaly - juz mi pisma pisali i dzwonili z VW w poznaniu zebym laskawie sie udal na akcje serwisową ;]

Napisano

Świetny wynik w 1,9 powtarzalny to ok 6,5 w mieście w trasie teraz miałem 5,8 w tym autostrada z 150 na tempomacie przez dość długi odcinek.

Napisano
  • Autor

Swoją drogą - mam tez 1.2TSI w garbusie - jak jedziesz max 110, zgodnie ze wskazaniami ekonomizera, płynnie i bez deptania to pali 4.9. Ale na tej samej trasie zrobić spalanie 9 tez sie da ;]

W golfie 1.4 tsi na trasie, również spokojnej, mam spalanie między 5.2,a 5.6.. nowe tsi są bardziej oszczędne.

Napisano

Tiguan 2.0 tdi 150 dsg 4x4. Spalanie z pierwszej trasy 4.6 - wow. jazda przepisowa na trasie (ok 100 km/h) z włączona klima dala wynik 4.2. Przejazd przez miasto podbił wynik na 4.6. Ciekaw jestem ile 1.4 tsi 150 by spalilo.

W Tiguanie z 4x4 jakieś 1,5 litra więcej.

Napisano

ja w 1.4 TSI 125 w Golfie 7[bez ACT] zszedłem ponizej 5 litrów według komputera, ale predkosci do 100km/h kilka razy wyprzedzania no i bez A/C

a trasa ~150km

Napisano

Jak miałbym się czepiać, to jeszcze start i meta na jakiej wysokości n.p.m.? ;)

Wynik o tyle dziwny, że katalogowe poza miastem dla tego modelu to 5,1.

A ogólnie ciężko jest zejść niżej, a na pewno trzeba się postarać.

Napisano

Ciekaw jestem ile 1.4 tsi 150 by spalilo.

Pisałem wielokrotnie, że mam bezpośrednie porównanie 2,0 TDi (CAGA) z 1,2 TSi (CBZA) - w każdych warunkach TDi pali mniej niż TSi (a TDi targa 1,5 tonową budę, czyli 500 kg mniej niż TSi).

Przy 160 km/h na autostradzie różnica robi się drastyczna.

Napisano
  • Autor

Pisałem wielokrotnie, że mam bezpośrednie porównanie 2,0 TDi (CAGA) z 1,2 TSi (CBZA) - w każdych warunkach TDi pali mniej niż TSi (a TDi targa 1,5 tonową budę, czyli 500 kg mniej niż TSi).

Przy 160 km/h na autostradzie różnica robi się drastyczna.

Co masz w tsi? Chyba nawet fabia ma więcej niż 1000 kg?

Napisano
  • Autor

Dobry driver ;]

Napisano

Chyba nawet fabia ma więcej niż 1000 kg?

Dokładnie Fabia II - wg danych 1050 kg, czyli blisko 500 mniej.

Napisano

ja w 1.4 TSI 125 w Golfie 7[bez ACT] zszedłem ponizej 5 litrów według komputera, ale predkosci do 100km/h kilka razy wyprzedzania no i bez A/C

a trasa ~150km

A samobiczowałeś się w tym czasie czy nie ?  ;l

Napisano

A licze to tak:

Te 6l ropy to jest ekwiwalent 14l lpg

To po co sie palowac jakis plastikiem z bocianem pod maska lub jakas ecoterorystyczna benzyna jak mozna czysm konkretnym co oddycha np 6 garami

Przy nowych ok rozumiem roznica w cenie zakup auta, brak mzliwosci (nieuzasadnione ekonomicznie) zalozenia lpg itp

Napisano

Jazda po mieście, średnia prędkość 28 km/h, spalanie 6.1!

Tak to i ja nagram :hehe: Mi hultaj diesel w miescie w bardzo duzych korkach pali 7. Noralnie 5,6-6.

Napisano
  • Autor

Tak to i ja nagram :hehe: Mi hultaj diesel w miescie w bardzo duzych korkach pali 7. Noralnie 5,6-6.

Nie za bardzo wiem co chciałeś przekazać? Jazda po mieście bez korków, momentami dynamiczna.

Napisano
  • Autor

A licze to tak:

To po co sie palowac jakis plastikiem z bocianem pod maska lub jakas ecoterorystyczna benzyna jak mozna czysm konkretnym co oddycha np 6 garami

Przy nowych ok rozumiem roznica w cenie zakup auta, brak mzliwosci (nieuzasadnione ekonomicznie) zalozenia lpg itp

Osobiście wolałbym 1.4 150 tsi niż diesla. Będę szukać na jazdy Tiguana z silnikiem tsi. Może Ateca trafi się z takim silnikiem.

Lpg- dla mnie wchodzi w grę tylko fabryczna, opracowana przez producenta. Może mam błędne podejście do sprawy, ake każdy ze majowych,który ma lpg nie jest di końca zadowolony. Jadąc jako pasażer i czując zapach gazu, wystrzały, itd nie jest to przyjemna jazda. Kumplami w saabie bardzo mało gazu palił,a potem miał kapitalny remont silnika.spalanie oleju 1l/1000 km.

Napisano
  • Autor

Katalogowy z trasy to 4.2 :)

Napisano

Może mam błędne podejście do sprawy

Trochę tak. Bo trzeba podejść tak, że w LPG oszczędza się na paliwie, a nie na instalacji - a Polak zwykle chce tanią instalację, tanio zamontowaną.

Miałem dobry przykład u siebie - dopiero jak mi instalację zestroił i poprawił po partaczach fachowiec, stała się absolutnie bezproblemowa. Może bym i następne auto pędzone LPG rozważył, ale coraz mniejsza populacja silników, które dają się zagazować.

Napisano
  • Autor

Trochę tak. Bo trzeba podejść tak, że w LPG oszczędza się na paliwie, a nie na instalacji - a Polak zwykle chce tanią instalację, tanio zamontowaną.

Miałem dobry przykład u siebie - dopiero jak mi instalację zestroił i poprawił po partaczach fachowiec, stała się absolutnie bezproblemowa. Może bym i następne auto pędzone LPG rozważył, ale coraz mniejsza populacja silników, które dają się zagazować.

Być może jest tak jak mówisz. W saabie kumpel zainstalował sibie dosyć droga instalację, a i miał spore problemy - wypalenie gniazd zaworowych. Zapewne gazownik dał ciała. Pod lpg jest coraz mniej sensownych silników...

Napisano

W saabie kumpel zainstalował sibie dosyć droga instalację, a i miał spore problemy - wypalenie gniazd zaworowych. Zapewne gazownik dał ciała.

Kumpel pewnie był zadowolony, że mało pali. A prawda jest taka, że silnik musi coś palić - albo gaz, albo zawory.

Napisano
  • Autor

Kumpel pewnie był zadowolony, że mało pali. A prawda jest taka, że silnik musi coś palić - albo gaz, albo zawory.

Raczej nie oszczędzał ani na aucie ani na paliwie, także stawiam na gazownika/instalację

Napisano
  • Autor

120 km zrobione w trasie, czasem całkiem dynamicznie (Ustroń, Brenna i okolice) - wynik 5.5 l/100 km.

Zapomniałem napisać, że auto ma opony 235/55 r 18

Napisano

I w ile sekund się odpycha te 6 garów;  0-100, 80-120, 60-140 ?

takie cos wygrzebalem

C/D TEST RESULTS: 
Zero to 60 mph: 7.7 sec 
Zero to 100 mph: 22.8 sec 
Street start, 5–60 mph: 8.4 sec 
Standing ¼-mile: 16.1 sec @ 87 mph 
Top speed (governor limited): 128 mph 
Braking, 70–0 mph: 173 ft 
Roadholding, 300-ft-dia skidpad*: 0.77 g

tyle ze jest to dla wersji 7os czyli ciezszej = moja +  LPG

Jaki zasięg masz na gazie?

dzis zrobielm 480 (jazda troche zakorkowana A4 oraz 3 potem Czechy pipiduwami i porwot)  i jeszcze nie trabi

Napisano

takie cos wygrzebalem

C/D TEST RESULTS: 

Zero to 60 mph: 7.7 sec 

Zero to 100 mph: 22.8 sec 

Street start, 5–60 mph: 8.4 sec 

Standing ¼-mile: 16.1 sec @ 87 mph 

Top speed (governor limited): 128 mph 

Braking, 70–0 mph: 173 ft 

Roadholding, 300-ft-dia skidpad*: 0.77 g

tyle ze jest to dla wersji 7os czyli ciezszej = moja +  LPG

dzis zrobielm 480 (jazda troche zakorkowana A4 oraz 3 potem Czechy pipiduwami i porwot)  i jeszcze nie trabi

No to bardzo rozsądnie.

Jeśli czołg to tylko z piecem konkretnym i konkretną butlą  :ok:

Napisano

No to bardzo rozsądnie.

jak na 2T to bardzo przyjemnie to sie zbiera. co ciekawe mniej sie kladzie na zakretach od forka ale to pewnie zasluga grubych stabilizatorow i kapci 255/55/18

a najlepsze jest to ze kolo zapasowe wchodzi w miejsce tam gdzie sie chowaja fotele 3 rzedu ( mnie jest mega schowek). czyli mam zapas i do tego butle LPG jednoczesnie 

Napisano

Też słyszałem o powtarzalnych takich wynikach w tych autach :ok:

Miałem passka B6 2.0TDI CR (CBAB) - palił powtarzalnie 6-6.3

Teraz mam passka B7 2.0TDi (CFFB) - pali powtarzalnie - 5.3

Widać, dalej kombinują z tymi silnikami i palą jeszcze mniej :)

Moje C6 2.0TDI CAHA pali 7,5 - jakbym jechał non stop 100km/h to może na 6-6,5 bym zszedł.

Napisano

Ale czym sie jarac ? To chyba normalny wynik w dieslu o nieduzej mocy przy bardzo spokojnej jezdzie ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano
  • Autor

Moje C6 2.0TDI CAHA pali 7,5 - jakbym jechał non stop 100km/h to może na 6-6,5 bym zszedł.

To pokazuje jak motoryzacja poszła do przodu od tego czasu.

W poprzednim numerze auto motor i sport porównywali diesle z benzyniakami. W superbie różnica w spalaniu wyniosła tylko 1.2 l/100 km na korzyść diesla.w wypadku 2.0 tdci i 1.6 ecoboost różnica wyniosła tylko 0.7l/100 km.

Będę szukać na jazdy jeszcze Tiguana z silnikiem 1.4 tsi.

Edytowane przez Lexsensei

Napisano

To pokazuje jak motoryzacja poszła do przodu od tego czasu.

W poprzednim numerze auto motor i sport porównywali diesle z benzyniakami. W superbie różnica w spalaniu wyniosła tylko 1.2 l/100 km na korzyść diesla.w wypadku 2.0 tdci i 1.6 ecoboost różnica wyniosła tylko 0.7l/100 km.

Będę szukać na jazdy jeszcze Tiguana z silnikiem 1.4 tsi.

Właśnie tankowałem. 8,0. Jazda mieszana, korki też się trafiły więc na autobanie odrabiałem to od razu widać...

wysłane z kontenera na śmieci

Napisano
  • Autor

Właśnie tankowałem. 8,0. Jazda mieszana, korki też się trafiły więc na autobanie odrabiałem to od razu widać...

wysłane z kontenera na śmieci

Z całości mam 5.9 obecnie. Sporo jazdy po górach w trybie sport.

Byłem dzisiaj w Kocierzu- świetne miejsce!

Napisano

A licze to tak:

Bo z LPG nie wpuszczą na firmowy parking? I cały misterny plan w ...... Wydech ;)
Napisano

Bo z LPG nie wpuszczą na firmowy parking? I cały misterny plan w ...... Wydech ;)

Przy dobrze zamontowanej instalacji gazowej nikt nie zauważy ani nie poczuje, że auto jeździ na LPG. Wiem, że to nieuczciwe, ale myślę, że niejeden tak wjeżdża :oki:

Napisano

jak ktoś dba to pewnie nie zdarza się to...często ;)

sam mam oba na lpg i nie wjeżdżam tam gdzie nie mogę...może nie jest to jakieś strasznie upierdliwe ale fakt, czasami utrudnia...

nie wspominając już o tym, że parkingi pod budynkami mieszkalnymi w zasadzie są wyłączone w 99% z użytku dla samochodów z lpg bo nie mają wentylacji...przynajmniej z tego co paczam ;)

w biurowcach jest różnie...

Napisano

IMHO to zasługa stylu jazy a nie technologii.

Jeździłem nowym Superbem 190KM TDI, miał średnią 9.5l i tyle u mnie spalił (głównie miasto). Jeździłem starszym 2.0 TDI 170KM w A4 - 8.6l na trasie (bez autostrady), tyle samo spalił poprzedni Super z tym samym silnikem.

Moje Volvo 2.5D, srednia od nowego 9.8l, min spalił 8.8l, w mieście ok 10.5l, bardzo podobnie paliło mój poprzedni Outback z 3.0l.

Na podstawie moich opinii diesel nie ma sensu w aucie osobowym.