Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik inwerterowy w pralce/suszarce

Featured Replies

Napisano

No właśnie. Warto dopłacić?

Kazdy silnik indukcyjny w pralce jest inwerterowy.

A w suszarce nie ma potrzeby regulacji obrotów.

Napisano

@@maras77 tu chyba chodzi o silnik sterowany inwerterem-silnik jest wtedy trójfazowy i nie posiada szczotek/komutatora czyli w zasadzie jest wieczny a w środku pralki nie ma pyłu węglowego :)

Napisano

Jeśli już, to inwertorowy, a dokładniej to chyba chodzi o bldc. Na pewno jest bez porównania cichszy od komutatorowego.
Coś mi się obiło o uszy, że są jakieś problemy z łożyskami w takich pralkach :hmm:.

Napisano

Coś mi się obiło o uszy, że są jakieś problemy z łożyskami w takich pralkach

Jakie problemy?

Jeśli silnik nie jest zintegrowany z bębnem piorącym i napęd jest przekazywany paskiem to żadnych problemów nie ma, bo czemu miały by być :hmm:

I jeszcze jedno-jeśli ten silnik jest osobny to na moje oko nie jest żaden bldc-mówię o kilkuletnich już pralkach :skromny:

Napisano

@@maras77 tu chyba chodzi o silnik sterowany inwerterem-silnik jest wtedy trójfazowy i nie posiada szczotek/komutatora czyli w zasadzie jest wieczny a w środku pralki nie ma pyłu węglowego :)

W sumie racja.

Napisano

Jakie problemy?

Jeśli silnik nie jest zintegrowany z bębnem piorącym i napęd jest przekazywany paskiem to żadnych problemów nie ma, bo czemu miały by być :hmm:

I jeszcze jedno-jeśli ten silnik jest osobny to na moje oko nie jest żaden bldc-mówię o kilkuletnich już pralkach :skromny:

bldc też może być osobny. To po prostu silnik prądu stałego z elektroniczną komutacją.

Edytowane przez maras77

Napisano
  • Autor

Kazdy silnik indukcyjny w pralce jest inwerterowy.

A w suszarce nie ma potrzeby regulacji obrotów.

Ale warto dopłacić do takiego czy nie? Głośność pracy pralki nie ma większego znaczenia, bo ta i tak stoi za drzwiami.

Zastanawiam się co poza tym mogę zyskać.

Napisano

Jakie problemy?

Nie wiem dokładnie, chyba chodziło o niszczenie gniazd łożysk, ale tam, gdzie silnik był na osi bębna.

Napisano

Ale warto dopłacić do takiego czy nie? Głośność pracy pralki nie ma większego znaczenia, bo ta i tak stoi za drzwiami.

W klimatyzatorze ma to sens. W pralce raczej wątpliwy i pewnie jest to zabieg marketingowy, gdyż od pewnego czasu są w niektórych modelach silniki indukcyjne (czyli bez szczotek), które siłą rzeczy muszą być zasilane inwertorem (falownikiem), ale nie było tego słowa na obudowie.

Pewnie robili badania i ludzie kojarzą, że inwertorowy = lepszy, co jest zasługą wypromowania słowa w klimatyzatorach.

Napisano

A miedzy jakimi modelami się wahasz? Nazewnictwo producentów pralek jesli chodzi o silniki jest lekko mowiac z tylka. Wiecej byc moze daloby sie powiedziec znajac konkretne modele...

Tapatalked

Napisano
  • Autor

A miedzy jakimi modelami się wahasz? Nazewnictwo producentów pralek jesli chodzi o silniki jest lekko mowiac z tylka. Wiecej byc moze daloby sie powiedziec znajac konkretne modele...

Np. tymi:

http://www.euro.com.pl/pralki/electrolux-ewfr1284br.bhtml

http://www.euro.com.pl/pralki/electrolux-ewf1276gdw.bhtml

Napisano

No właśnie. Warto dopłacić?

Pewnie Ci nie pomogę, ale z punktu widzenia przeciętnego użytkownika i mieszkańca bloku główną zaletą jest hałas, a raczej jego brak.

Będąc nawet w łazience jedyny dźwięk jaki słyszę podczas prania, to taplające się w środku ciuchy. Dopiero przy wirowaniu słychać, że pralka posiada silnik.

Napisano
  • Autor

Pewnie Ci nie pomogę, ale z punktu widzenia przeciętnego użytkownika i mieszkańca bloku główną zaletą jest hałas, a raczej jego brak.

Będąc nawet w łazience jedyny dźwięk jaki słyszę podczas prania, to taplające się w środku ciuchy. Dopiero przy wirowaniu słychać, że pralka posiada silnik.

Ze specki wynika, że różnica między pralkami z silnikiem szczotkowym, a bezszczotkowym to 58/51 dB. Więc to też nie jest tak, że różnica jest porażająca.

Inna sprawa, że nie wiesz jak pracowałaby Twoja pralka z tradycyjnym silnikiem. ;)

Napisano

Mam starą pralkę Boscha w wersji silent i też jest cisza :)

Napisano

Ze specki wynika, że różnica między pralkami z silnikiem szczotkowym, a bezszczotkowym to 58/51 dB. Więc to też nie jest tak, że różnica jest porażająca.

Inna sprawa, że nie wiesz jak pracowałaby Twoja pralka z tradycyjnym silnikiem. ;)

To fakt, mam tylko porównanie do starej 11 letniej pralki, której się pozbyłem.

Napisano

58dB a 51dB to jest ponad 2x głośniej.

Edytowane przez Pawel-W

Napisano

Grzeczniej do humanisty! ;] Dlaczego 2x?

To już wiele zmienia. :)

Bo skala jest logarytmiczna ;)

Napisano

Grzeczniej do humanisty! ;] Dlaczego 2x?

Decybele to skala logarytmiczna, a nie liniowa. Dwukrotny wzrost ciśnienia akustycznego to różnica 6dB.

Czyli przykładowo jeśli postawisz obok siebie dwie identyczne pracujące pralki z których każda generuje 51dB, to w efekcie uzyskasz 57dB. 

Napisano
  • Autor

Decybele to skala logarytmiczna, a nie liniowa. Dwukrotny wzrost ciśnienia akustycznego to różnica 6dB.

Czyli przykładowo jeśli postawisz obok siebie dwie identyczne pracujące pralki z których każda generuje 51dB, to w efekcie uzyskasz 57dB. 

Dzięki za wyjaśnienie.:) 

Napisano

Miałem pralkę LG z silnikem Direct i co z tego, że pralka była cicha w czasie prania, gdy pompa wody była bardzo głośna. A przy wirowaniu latała po łazience i wszystko drgało.

Napisano
  • Autor

Miałem pralkę LG z silnikem Direct i co z tego, że pralka była cicha w czasie prania, gdy pompa wody była bardzo głośna. A przy wirowaniu latała po łazience i wszystko drgało.

Rodzice mają takie LG i są zachwyceni. Nawet kot sra przy pracującej pralce, gdzie wcześniej nie było o tym mowy. ;]

Napisano

Ja bym wziął tą z większym bębnem...

Tylko co ja do tego bębna włożę? ;)

Normalne codzienne pranie w obu to 3,5 kg zdaje się. Tylko czasami jakąś narzutę czy kołdrę piorę, a to i w 5 kg się mieściło  :ok:

7 kg więc styknie :)

Napisano

Normalne codzienne pranie w obu to 3,5 kg zdaje się. Tylko czasami jakąś narzutę czy kołdrę piorę, a to i w 5 kg się mieściło  :ok:

Ja tam mam 9kg i za większą objętość bym się nie obraził...

Poszwa na kołdrę, poszwa na poduszkę, prześcieradło, ochraniacz na materac plus trochę uzbieranego białego i już wciskam na siłę... Wagi mało, ale się puchaci ;)

Napisano

Ja tam mam 9kg i za większą objętość bym się nie obraził...

Poszwa na kołdrę, poszwa na poduszkę, prześcieradło, ochraniacz na materac plus trochę uzbieranego białego i już wciskam na siłę... Wagi mało, ale się puchaci ;)

Dwa komplety pościeli to ja piorę teraz. Składam równo i nic na siłę ;)

Nie chcę się licytować, może bym chciała i więcej, ale narzutę 220x240 piorę w swojej pralce, nogą upycham i się mieści ;) więc do 7 kg wejdzie :)

Napisano

Nasza stara pralka Brandt miała ładowność bębna 5 kg. Jakie było moje zdziwienie jak nowy Bosch, który ma ładowność 8 kg, okazał się praktycznie taki sam.

Po pierwsze różnica była prawie niezauważalna, a przez chwilę miałem obie w domu i się dziwiliśmy z żoną jak oni to liczą. Po drugie te 8 kg, jest tylko chyba przy jednym praniu bawełny. Przy reszcie programów, zalecany wkład to średnio 4,5 kg, a nawet 3.

Napisano

Po szybkiej analizie stwierdzam, ze ten tanszy ma takze silnik bezszczotkowy, wiec to nie jest jakies muzeum ;) Drozszy bedzie pewnie troche 'spokojniejszy' i cichszy, ale za to ma modul sterujacy silnikiem, ktory kosztuje tyle co silnik ;] Czy warto doplacic - nie wiem ;]  Masz chyba wystarczajaco duzo info zeby podjac swiadoma decyzje uwzgledniajac inne roznice w tych pralkach.

btw. nie ma obecnie na rynku pralek z 5 letnia gwarancja?

edit: jednak sie mylilem i ten tanszy jest szczotkowy. W dalszym ciagu nie wiem czy jest sens ;]

Edytowane przez luccass

Napisano

Po szybkiej analizie stwierdzam, ze ten tanszy ma takze silnik bezszczotkowy, wiec to nie jest jakies muzeum ;) Drozszy bedzie pewnie troche 'spokojniejszy' i cichszy, ale za to ma modul sterujacy silnikiem, ktory kosztuje tyle co silnik ;] Czy warto doplacic - nie wiem ;] Masz chyba wystarczajaco duzo info zeby podjac swiadoma decyzje uwzgledniajac inne roznice w tych pralkach.

btw. nie ma obecnie na rynku pralek z 5 letnia gwarancja?

A myslisz, ze ten tańszy ma inny sterownik?

Napisano

Na pewno ma inny.

Tapatalked

Tańsza ma szczotkowy.

http://www.ransomspares.co.uk/diagram/electrolux/washing-machines/543814/ewfr1284br%20(91491136900)/

http://www.ransomspares.co.uk/diagram/electrolux/washing-machines/543010/ewf1276gdw%20(91453070300)/

Możesz sobie ceny części sprawdzić.

Co do spokojności biegu silnika - czy inwertorowy, czy szczotkowy - steruje się nimi równie precyzyjnie.

Szczotkowy jest głośniejszy.

Napisano

Tańsza ma szczotkowy.

http://www.ransomspares.co.uk/diagram/electrolux/washing-machines/543814/ewfr1284br%20(91491136900)/

http://www.ransomspares.co.uk/diagram/electrolux/washing-machines/543010/ewf1276gdw%20(91453070300)/

Możesz sobie ceny części sprawdzić.

Co do spokojności biegu silnika - czy inwertorowy, czy szczotkowy - steruje się nimi równie precyzyjnie.

Szczotkowy jest głośniejszy.

Tez na to patrzylem. Po czym wnosisz, ze ten tanszy ma szczotki?

Tapatalked

Napisano

Tez na to patrzylem. Po czym wnosisz, ze ten tanszy ma szczotki?

Tapatalked

Gdyż silnik ma w nazwie słowo COMMUTATOR

Napisano

bldc też może być osobny. To po prostu silnik prądu stałego z elektroniczną komutacją.

Nie wygląda mi to na bldc :hmm:

post-155024-0-56933700-1478279875_thumb.jpg

Napisano

Nie wygląda mi to na bldc :hmm:

Ten nie jest.

Pisałem ogólnie, że skrót BLDC nie oznacza od razu silnika zintegrowanego z bębnem.

Aczkolwiek BLDC są drogie ze względu na magnesy neodymowe.

Napisano

Gdyż silnik ma w nazwie słowo COMMUTATOR

Chyba faktycznie masz racje :ok: Co dziwne szczotki nie sa fabrycznie czescia zamienna :hmm:

Napisano

To bardzo duża różnica. Funkcja głośności jest funkcją logarytmiczną.

Napisano

Nie wiem czy coś Ci ułatwię ale widziałem ostatnio w "akcji" pralkę EWF-147483W i byłem w szoku.. szok dotyczył odgłosów prania a właściwie braku jakiegokolwiek odgłosu. Naprawdę byłem pod wrażeniem - pełny bęben i nie mogłem uwierzyć , że pralka działa - stałem przy bębnie z otwartymi ustami :D - nic kompletnie NIC nie było słychać. Ja mam jakąś 10 letnią Samsung i bardzo ale to bardzo wyraźnie słyszę silnik - dźwięk niezbyt przeszkadzający ale "bzyczy" tak że słychać z daleka że pranie jest w trakcie.

Edytowane przez nubirr

Napisano

Skąd Wy wszyscy to wiecie? :wow: ;-)

Pierwsze wzmianki pamiętam z "Magazynu Auto"...

Napisano

zarabiamy po 10kpln nie na darmo.

Napisano

Bo nie jesteśmy humanistami...   :hehe:

Napisano

zarabiamy po 10kpln nie na darmo.

Nie na darmo, tylko na tydzień...   :phi:

Napisano

ja osobiście z wielu lektur o dźwięku. Jak byłem młody i przystojny to miałem fazę na car-audio. Ile ja się nastudiowałem głupot wtedy  :facepalm:  :hehe:

Napisano

Żona użytkuje LG z DirectDrive od 4 lat prawie codziennie, a czasem kilka razy dziennie. Do tej pory bez zarzutu. Co do głównych zalet to cisza. Jedyną słyszalnym hałasem jest pobór wody przez pralkę. Co do wirowania to na 1000 obr/min przy zamkniętych drzwiach łazienki na zewnątrz nie słychać nic. Super sprawa. Mieszkamy w bloku i słyszymy jak sąsiedzi robią pranie ... :)

Napisano
  • Autor

Kupiona pralka z silnikiem inwerterowym. Suszarka zresztą też. :hehe:

Tę pierwszą wczoraj włączyliśmy. W zasadzie jedyne wydawane przez nią odgłosy to pompa wody i przewracanie się prania w środku. Dziwne wrażenie. ;] Podczas wirowania przy 1200 obr. słychać jedynie lekki szum. :)

Napisano

Kupiona pralka z silnikiem inwerterowym. Suszarka zresztą też. :hehe:

Tę pierwszą wczoraj włączyliśmy. W zasadzie jedyne wydawane przez nią odgłosy to pompa wody i przewracanie się prania w środku. Dziwne wrażenie. ;] Podczas wirowania przy 1200 obr. słychać jedynie lekki szum. :)

Fajnie nie? Ja też byłem nieźle zaskoczony, tym bardziej, że przesiadłem się ze starego truchła..... :)

Napisano

Kupiona pralka z silnikiem inwerterowym. Suszarka zresztą też

Co wybraliście ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.