Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lampki LED podświetlenia tablicy w starym aucie?

Featured Replies

Napisano

Dzień dobry.

Jest sobie stary samochód, który fabrycznie ma zwykłe żarówki do podświetlania tablicy rejestracyjnej. 

Czy jak wymienię lampki na LED to będzie zgodne z prawem, czy diagnosta na przeglądzie będzie miał podstawy do cofnięcia auta z lini diagnostycznej?

Dziękuję.

Napisano

Podstawy ma, ale czy który diagnosta sprawdza co tam świeci?
On sprawdza zerojedynkowo - świeci / nie świeci.

Napisano

Nie powinien się czepiać natomiast po co chcesz to robić? Palą się częściej niż żarówki, są droższe, świecą gorzej.

Napisano

A dlaczego ma podstawy?

lampa niehomologowana do LED

Napisano

Nie powinien się czepiać natomiast po co chcesz to robić? Palą się częściej niż żarówki, są droższe, świecą gorzej.

z własnego doświadczenia - kategorycznie zaprzeczę

Napisano

Palą się częściej niż żarówki, są droższe, świecą gorzej.

Nie produkują tyle ciepła co w5w, nie wypalają gniazda, nie palą się tak często jak w5w....

Napisano

Nie produkują tyle ciepła co w5w, nie wypalają gniazda, nie palą się tak często jak w5w....

No właśnie się spaliły :)

Napisano
  • Autor

liczyłem na ich trwałość, ale wadą dla mnie jest jakość światła, wolę stare żółtobiałe z żarówek niż dyskotekowo-trupią biel

Edytowane przez PollecK

Napisano

w SCII miałem przez 5 lat i poszły dalej do kupca

w SCIII mam 1,5 roku.

najtańsze z alle, świecą ładnie i nie na niebiesko

Napisano

Jest w internecie gość o nicku tomnik, który robi moduły LED dedykowane do niektórych marek pojazdów.

Ich wykonanie, jakość świecenia i funkcjonalność zupełnie zaprzeczają temu, co piszesz.

Napisano

Jest w internecie gość o nicku tomnik, który robi moduły LED dedykowane do niektórych marek pojazdów.

Ich wykonanie, jakość świecenia i funkcjonalność zupełnie zaprzeczają temu, co piszesz.

Widziałem dużo modułów led. Różnych - koledzy się jarają i montują. I każdy świecił gorzej od zwykłej żarówki. Być może są lepsze ale ja jeszcze nie spotkałem. Ostatnio się skusiłem oświetleniem kabiny. Wyglądały fajnie na zdjęciach. Po podłączeniu szybko wróciłem do żarówek. Niech każdy robi co chce - nie moje pieniądze - ale ja nie polecę tego nikomu.

Napisano

liczyłem na ich trwałość, ale wadą dla mnie jest jakość światła, wolę stare żółtobiałe z żarówek niż dyskotekowo-trupią biel

Do tego słabsze i o kiepskim kącie świecenia.

Napisano

Dzień dobry.

Jest sobie stary samochód, który fabrycznie ma zwykłe żarówki do podświetlania tablicy rejestracyjnej. 

Czy jak wymienię lampki na LED to będzie zgodne z prawem, czy diagnosta na przeglądzie będzie miał podstawy do cofnięcia auta z lini diagnostycznej?

Dziękuję.

No to w schowku będziesz miał standardowe żarówki, które wymienisz przy diagnoście i problem z głowy. Ale na 99,99% żaden diagnosta się do nich nie przyczepi o ile nie będą swieciły na niebiesko.

No i przede wszystkim, nie produkują do Twojego auta całych lampek podświetlenia rejestracji, jak to ma miejsce np w BMW?

Edytowane przez Jerzy

Napisano

Nie produkują tyle ciepła co w5w, nie wypalają gniazda,

Na powyższe radą jest... żarówka w3w   :hehe:

Napisano

No właśnie się spaliły :)

No pacz. Moje chyba o tym nie wiedzą że mają się szybko zepsuć bo świecą juz rok. Kosztowaly 4zl za sztukę :)

Napisano

No pacz. Moje chyba o tym nie wiedzą że mają się szybko zepsuć bo świecą juz rok. Kosztowaly 4zl za sztukę :)

No patrz - a u mnie się spaliły. Jeszcze do kompletu napisz że zwykłe żarówki są droższe.

Napisano

No patrz - a u mnie się spaliły. Jeszcze do kompletu napisz że zwykłe żarówki są droższe.

Nie wiem ile kosztują zwykle. Po prostu kupiłem te bo mi się podobała intensywność światła ;)

Napisano

Nie wiem ile kosztują zwykle. Po prostu kupiłem te bo mi się podobała intensywność światła ;)

A do czego ta intensywność   w   tym przypadku jest potrzebna?

Edytowane przez wlad

Napisano

pytanie - czy przez klosz widać źródło światła ? diagnosta podczas badanie nie może niczego demontować .

Napisano

A to nie daje 20KM? ;]

Patrząc obiektywnie to tylko fanaberia ;)

Napisano

No właśnie tego nie rozumiem: panele LED zakładam sobie do oświetlenia bagażnika    :hehe:    a do oświetlenia tablicy mam to, co fabryka przewidziała i zwisają mi wszelkie kontrole, akcje i "szukanie dziury w całym"    :phi: 

Tablica z przodu jest zaciemniona i jest OK, więc tylna też nie musi "błyszczeć" ponad normę. 

Napisano

50 groszy. I zgadzam się z kolegą wyżej - tam gdzie wymagają pakuje to co fabryka dała i nie martwię się niczym. A w tuning to się mogę bawić w środku - tam nikomu nic do tego.

Napisano

50 groszy. I zgadzam się z kolegą wyżej - tam gdzie wymagają pakuje to co fabryka dała i nie martwię się niczym. A w tuning to się mogę bawić w środku - tam nikomu nic do tego.

Ale jaki tuning? Zmiana żarówki wolframowej na led to tuning? Jak dla mnie to po prostu cieszy oko. I tyle w temacie. Bez szukania drugiego dna

Napisano

Ja do podświetlania tablicy i do reflektorów z przodu zapodałem takie http://allegro.pl/dioda-zarowka-w5w-led-l010-biala-ciepla-dyfuzyjna-i6380407129.html i diagnosta mimo, że lampił się w reflektory nie czepiał się - świetnie imitują żarówki a mniej obciążają instalację...

Napisano

Ja do podświetlania tablicy i do reflektorów z przodu zapodałem takie http://allegro.pl/dioda-zarowka-w5w-led-l010-biala-ciepla-dyfuzyjna-i6380407129.html i diagnosta mimo, że lampił się w reflektory nie czepiał się - świetnie imitują żarówki a mniej obciążają instalację...

Faktycznie dla 90A alternatora te zaoszczędzone 8W mogą być kluczowe dla   jego bilansu energetycznego. ;]

Edytowane przez wlad

Napisano

Mają dobrze świecić i nikogo nie obchodzi jakie będzie źródło. Jeżeli kupisz dobre, to nikt się do niczego nie przyczepi. Dobre tj:

- nie migające,

- nie świecące za słabo (tablica musi być czytelna),

- nie świecące za jasno (niestety pełno jest i takich, które przez to że są za mocne mogą wręcz oślepiać jadących z tyłu).

Ja w Fieście miałem lampki LED z allegro. Niestety jak kupiłem były dużo za mocne i wyglądało to jakbym na wstecznym jechał. Nakleiłem na to najciemniejszą folię przyciemniającą do szyb i w efekcie świeciło to tak, jakby samochód wyjechał z tym z fabryki. Przez 4 lata żaden diagnosta ni policjant się nie przyczepił, nic się też nie przepaliło.

Napisano

Mają dobrze świecić i nikogo nie obchodzi jakie będzie źródło. Jeżeli kupisz dobre, to nikt się do niczego nie przyczepi. Dobre tj:

- nie migające,

- nie świecące za jasno (niestety pełno jest i takich, które przez to że są za mocne mogą wręcz oślepiać jadących z tyłu).

Ja w Fieście miałem lampki LED z allegro. Niestety jak kupiłem były dużo za mocne i wyglądało to jakbym na wstecznym jechał. Nakleiłem na to najciemniejszą folię przyciemniającą do szyb i w efekcie świeciło to tak, jakby samochód wyjechał z tym z fabryki. Przez 4 lata żaden diagnosta ni policjant się nie przyczepił, nic się też nie przepaliło.

moze wtedy by foto radar nie zlapal

Napisano
  • Autor

Musiałem zamówić całe oprawki, zamówiłem standrdowe, auto to młody youngtimer więc nie ma co go szpecić ledami. Zamówiłem standardowe

Napisano

Diagności zdaje się już nie sprawdzają działania oświetlenia tablicy rej...

Napisano

nie palą się tak często jak w5w....

W teorii mają większą trwałość. W teorii...

Napisano

kup zółte ledy a nie wiejskie białe...

zółte, czyli kolor identyczny jak w5w, mam załozone takie w postojowych bo w5w dosc czesto padały

Napisano

W teorii mają większą trwałość. W teorii...

w praktyce ledy postojówek swieca juz 1,5 roku, banki wymieniałem w podobnym okresie juz 2 razy...

kolor identyczny jak baniek, koszt 4zł na alle, strata czasu/poobcierane paluchy aby sie dostac przy wymianie baniek bezcenna

Napisano

- nie migające,

Ja w Fieście miałem lampki LED z allegro. Niestety jak kupiłem były dużo za mocne i wyglądało to jakbym na wstecznym jechał. Nakleiłem na to najciemniejszą folię przyciemniającą do szyb i w efekcie świeciło to tak, jakby samochód wyjechał z tym z fabryki.

Mają dobrze świecić itd... żeby to było takie proste.

W dalszym ciągu nie rozumiem, po co zmieniać w5w na LED i później bawić się najciemniejszą folia przyciemniającą? Gdzie tu sens, gdzie logika?

Mam w okolicy "pacjenta" z LED-ami na tablicy z tyłu: wygląda to mniej więcej tak, że ma dwa jasne snopy światła, a reszta tablicy zaciemniona.

LED-y mają to do siebie, że świecą "wybiórczo", a standardowe żarówki świecą dookólnie i przez to lepiej oświetlają tablicę i nie tylko. I w takiej konfiguracji zostało to homologowane i nie widzę potrzeby zmienianie czegokolwiek.

Napisano

w praktyce ledy postojówek swieca juz 1,5 roku, banki wymieniałem w podobnym okresie juz 2 razy...

kolor identyczny jak baniek, koszt 4zł na alle, strata czasu/poobcierane paluchy aby sie dostac przy wymianie baniek bezcenna

Gdyby zwykle paliły się nagminnie to może bym kombinować. W 2 autach przez 4 lata wymieniłem raptem 1 zaroweczke.

Gorzej z mijania, bo przez nadkole 1x w roku trzeba grzebać w każdym aucie.

Napisano

Gdyby zwykle paliły się nagminnie to może bym kombinować. W 2 autach przez 4 lata wymieniłem raptem 1 zaroweczke.

Gorzej z mijania, bo przez nadkole 1x w roku trzeba grzebać w każdym aucie.

ja zmieniałem na zmiane srednio co 6-7 miesiecy, raz lewa raz prawa.

dostep dosc lichy, zawsze paluchy albo dłonie podrapane...

załozyłem diody problem sie skonczył

Napisano

W dalszym ciągu nie rozumiem, po co zmieniać w5w na LED i później bawić się najciemniejszą folia przyciemniającą? Gdzie tu sens, gdzie logika?

Mam w okolicy "pacjenta" z LED-ami na tablicy z tyłu: wygląda to mniej więcej tak, że ma dwa jasne snopy światła, a reszta tablicy zaciemniona.

LED-y mają to do siebie, że świecą "wybiórczo", a standardowe żarówki świecą dookólnie i przez to lepiej oświetlają tablicę i nie tylko. I w takiej konfiguracji zostało to homologowane i nie widzę potrzeby zmienianie czegokolwiek.

i jest...

widziałem kilka aut i owszem, były "typy" gdzie oswietlało i tablice i droge za autem, ale byly tez gdzie jasnym swiatłem była oswietlona tablica, jasniej co prawda niz standardowe podswietelenie ale nie było tu zadnej wydumki.

Napisano

ale przeciez sa rozne ledy: zimne (czyli te co piszesz, ze sa trupio-biale) oraz cieple (zblizone do zwyklej zarowki).

Napisano

Faktycznie dla 90A alternatora te zaoszczędzone 8W mogą być kluczowe dla   jego bilansu energetycznego. ;]

Kluczowe pewnie nie, ale akurat Fabian miewa problemy ze skokami napięcia i migającymi światłami. Odkąd zapodałem LEDy trochę jakby mniej miga.

Napisano

Ale jaki tuning? Zmiana żarówki wolframowej na led to tuning? Jak dla mnie to po prostu cieszy oko. I tyle w temacie. Bez szukania drugiego dna

Jak Cię cieszy to OK - przynajmniej nie piszesz pierdół o mniejszym obciążeniu instalacji itp.

Napisano

Kluczowe pewnie nie, ale akurat Fabian miewa problemy ze skokami napięcia i migającymi światłami. Odkąd zapodałem LEDy trochę jakby mniej miga.

To trzeba naprawić a nie łatać syfa.

Napisano

Nie we wszytskim trzeba się dopatrywać sensu  i logiki ;) . W sumie wieszanie w mieszkaniu obrazów też nie ma sensu, bo niczemu praktycznemu nie służy, można bez tego żyć, kurz zbiera, deweloper też od razu przy budowie tego nie powiesił ;)

Zrobiłem to żeby ładniej wyglądało i to był główny powód. Przy okazji rozwiązałem też problem, że co 1,5-2 lata padała któraś żarówka. Wyszło ładnie, jak z fabryki i mi się podobało. W obecnym samochodzie mam fabrycznie LEDy i świeci tak samo jak moja samoróbka w poprzednim samochodzie.

Napisano

To trzeba naprawić a nie łatać syfa.

Tylko co tu naprawiać skoro TTTM?

Poza tym ja nie naprawiałem, tylko wsadziłem ledy i zaobserwowałem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.