Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zaświadczenie o badaniu technicznym - wozić czy nie?

Featured Replies

Napisano

Bylem przekonany, że nie trzeba.

Żonie dziś w ASO po przeprowadzonym badaniu diagnosta powiedzial, że trzeba wozić.

Ponoć coś w przepisach pozmieniali i za brak jak za każdy inny dokument 50 denarów się należy.

Prawda to czy mit?

Napisano

Ale o co kaman? Żona dostała zaświadczenie oraz pieczątkę w DR?

Czy dostała zaświadczenie z uwagi na brak miejsca w DR na kolejną pieczątkę?

Ja dwa razy ostatnio miałem tę drugą sytuację i woziłem. Kontrolę miałem jedną, rutynową. Policjant sprawdzał zaświadczenie.

Edytowane przez Kenickie

Napisano

Raczej nie o brak miejsca chodzi.

Moja tez ostatnio usłyszała, że ma wozić ten papierek pomimo aktualnej pieczątki w dowodzie rejestracyjnym.

Napisano
  • Autor

Ale o co kaman? Żona dostała zaświadczenie oraz pieczątkę w DR?

Czy dostała zaświadczenie z uwagi na brak miejsca w DR na kolejną pieczątkę?

Ja dwa razy ostatnio miałem tę drugą sytuację i woziłem. Kontrolę miałem jedną, rutynową. Policjant sprawdzał zaświadczenie.

O ten dodatkowy papierek formatu A4, gdzie wpisany masz miedzy innymi przebieg.

Jak to tylko wprowadzili to wydaje mi się, ze diagnosta twierdzil, ze nie trzeba tego ze sobą wozic/mieć.

Dzis zonie powiedział co innego.

Jako, ze AK zna odpowiedz na wszelkie pytania, zapytowywuje jak jest naprawdę.

Napisano

Od kiedy to wprowadzili? Jakoś w sierpniu robiłem przegląd na SKP i nie dostałem świstka. Jedynie pieczątkę.

Napisano
  • Autor

Od kiedy to wprowadzili? Jakoś w sierpniu robiłem przegląd na SKP i nie dostałem świstka. Jedynie pieczątkę.

Ze 2, może 3 lata już.

Tyle, ze w necie już wyczytałem, ze przepis brzmi cos mniej więcej w desen "SKP ma wystawić", a nie "SKP ma wydac klientowi", wiec ponoc nie wszędzie daja.

W artykułach z 2014 wyczytałem tez, ze nie ma obowiązku wozenia tego ze sobą, ale 2014 to już kawalek czasu i mogli cos w tym zmienić.

Dobra, len jestem nie chciało mi się szukac dalej i liczyłem na AK.

Napisano

O ten dodatkowy papierek formatu A4, gdzie wpisany masz miedzy innymi przebieg.

Jak to tylko wprowadzili to wydaje mi się, ze diagnosta twierdzil, ze nie trzeba tego ze sobą wozic/mieć.

Dzis zonie powiedział co innego.

Jako, ze AK zna odpowiedz na wszelkie pytania, zapytowywuje jak jest naprawdę.

31 pazdziernika robilem pierwszy przeglad w kraju, zaswiadczenie zostalo zabrane przez WK przy rejestracji pojazdu    :hmm:

pozdr.

Edytowane przez leszcz

Napisano

Jak niesie wieść gminna, w styczniu będzie nowelizacja jakiejś ustawy. Zwiększają liczbę wymaganych dokumentów obowiązkowych w razie kontroli drogowej, trzeba będzie wozić dodatkowo "tę kartkę A4 od diagnosty" - zaświadczenie o wykonanym przeglądzie.

Jaki jest tego sens, skoro pieczątka w DR potwierdza wykonanie przeglądu, to nie wiem (no może oprócz 50plnów kary za brak).

Napisano

31 pazdziernika robilem pierwszy przeglad w kraju, zaswiadczenie zostalo zabrane przez WK przy rejestracji pojazdu    :hmm:

pozdr

Dostałeś tylko jeden egzemplarz? Stacje w moich okolicach dają min. 2 - oryginał i kopię, czasem nawet 2 kopie :ok:

Napisano

To tak jak ja.

Napisano

Robie 2 przeglady ostatnio, w pazdzierniku i teraz w grudniu. Zadnego papieru dodatkowego nie dostalem.

Napisano

Robiłem teraz przegląd. Papier dostałem z informacją że mam sobie go schować w domu bo potwierdza mój przebieg jak bym potrzebował. Wozić go NIE MUSZĘ :) :) :)

Napisano

Jakieś 2 tygodnie temu robiłem przegląd, zaświadczenie dostałem (od trzech lat dostaję) a diagnosta nic nie wspominał o konieczności wożenia tego zaświadczenia ze sobą.

Edytowane przez cbr

Napisano

Jak niesie wieść gminna, w styczniu będzie nowelizacja jakiejś ustawy. Zwiększają liczbę wymaganych dokumentów obowiązkowych w razie kontroli drogowej, trzeba będzie wozić dodatkowo "tę kartkę A4 od diagnosty" - zaświadczenie o wykonanym przeglądzie.

To chyba jakiś żart...   :hehe:    i uwstecznianie społeczeństwa.

Co do zmiany - owszem, słyszałem, ale wprost przeciwnie - że pracują nad "cyfryzacją" dokumentów i nie trzeba będzie mieć fizycznie dokumentów, tylko można je będzie "mieć w telefonie" - tak jakoś zostało to przedstawione.

Kartki z SKP nie wożę i wozić nie zamierzam tak, jak i KP ani DO.

Napisano

Jak najlepiej coś wprowadzić, zasłonić się dyrektywą unijną nawet gdyby całe przedsięwzięcie było nielogiczne.

Jak nie wiadomo o co chodzi ..... itd.,

http://moto.wp.pl/kat,1035799,title,Kierowcy-beda-musieli-wozic-kolejny-dokument,wid,18533861,wiadomosc.html?ticaid=1183a3&_ticrsn=3

Napisano
  • Autor

Jak najlepiej coś wprowadzić, zasłonić się dyrektywą unijną nawet gdyby całe przedsięwzięcie było nielogiczne.

Jak nie wiadomo o co chodzi ..... itd.,

http://moto.wp.pl/kat,1035799,title,Kierowcy-beda-musieli-wozic-kolejny-dokument,wid,18533861,wiadomosc.html?ticaid=1183a3&_ticrsn=3

Czyli jednak coś jest na rzeczy.

Pozostaje nadzieja, że ktoś jednak pójdzie po rozum do głowy.

Wystarczy, że rozmiary DR są niekompatybilne z resztą dokumentów, np. z DO.

Napisano

I takie debilizmy uwielbiam...   eurokłchoz na 110%    :hehe:  :lol: 

Ty na serio z tą nadzieją?   :hmm:    Ja się raczej spodziewam "wymogu posiadania tego niezwykle ważnego dokumentu w pierwotnej formie", czyli A4.

Złożenie go do formatu A16   :phi:    mandacik za zniszczenie dokumentu   :hehe:;l:facepalm:   

Napisano
  • Autor

I takie debilizmy uwielbiam... eurokłchoz na 110% :hehe::lol:

Ty na serio z tą nadzieją? :hmm: Ja się raczej spodziewam "wymogu posiadania tego niezwykle ważnego dokumentu w pierwotnej formie", czyli A4.

Złożenie go do formatu A16 :phi: mandacik za zniszczenie dokumentu :hehe:;l:facepalm:

Z rozumem może być ciężko, ale zawsze mogą zapomnieć, nie zdążyć lub zgubić projekt.

Napisano

Dostałeś tylko jeden egzemplarz? Stacje w moich okolicach dają min. 2 - oryginał i kopię, czasem nawet 2 kopie :ok:

jeden  :ok:

pozdr.

Napisano

Rozkminiacie temat, ale czy ktoś z Was przeczytał projekt? Szukałem tego projektu i jakoś na nic takiego nie trafiłem.

Napisano

Dziękuję za sznurki.

Znów zapytam, czy ktoś z Was to przeczytał? Nie ma tam ani jednego słowa o tym, że trzeba mieć przy sobie dodatkowy dokument...

Napisano

I takie debilizmy uwielbiam...   eurokłchoz na 110%    :hehe:  :lol: 

Jaki eurokołchoz? Ten eurokołchoz nie wymaga żadnych dodatkowych dokumentów do wożenia. Ba, w ogóle można ich nie wozić. Nawet gdzieś tam jest, że kraj musi mieć dostępną bazę takich informacji, a nie kierowca.

Napisano

Obecnie:

Art. 71. 1. Dokumentem stwierdzającym dopuszczenie do ruchu pojazdu samochodowego, ciągnika rolniczego, pojazdu wolnobieżnego wchodzącego w skład kolejki turystycznej, motoroweru lub przyczepy jest dowód rejestracyjny albo pozwolenie czasowe. Przepis ten nie dotyczy pojazdów, o których mowa w ust. 3.

Projekt:

w Art. 71.:

a) ust.1 otrzymuje brzmienie:

1. Dokumentem stwierdzającym dopuszczenie do ruchu pojazdu samochodowego, ciągnika rolniczego, pojazdu wolnobieżnego wchodzącego w skład kolejki turystycznej, motoroweru lub przyczepy jest zaświadczenie o przeprowadzonym badaniu technicznym pojazdu wraz dowodem rejestracyjnym albo pozwoleniem czasowym. Przepis ten nie dotyczy pojazdów, o których mowa w ust. 3, z zastrzeżeniem ust.1a.

Edytowane przez mikier

Napisano

Jaki eurokołchoz?

Ano taki:

Projekt:

Dokumentem stwierdzającym dopuszczenie do ruchu pojazdu (...) jest zaświadczenie o przeprowadzonym badaniu technicznym pojazdu wraz dowodem rejestracyjnym

Zamiast uprościć i ułatwić życie obywatelom, to to idzie dokładnie w drugą stronę...

Ba, w ogóle można ich (dokumentów) nie wozić

No można, kto bogatemu zabroni... 3x50zł na dzień dobry i być może zakaz dalszej jazdy, jeśli gliniarzowi nie uda się, lub nie będzie mu się chciało potwierdzić Twojej wersji w bazie danych... i co mu zrobisz?

Nawet gdzieś tam jest, że kraj musi mieć dostępną bazę takich informacji, a nie kierowca.

No i wszystko się zgadza: zwykły kierowca Kowalski nie ma dostępu do baz danych, on ma mieć przy sobie dokumenty   :hehe::oki:

Napisano

Bylem przekonany, że nie trzeba.

Żonie dziś w ASO po przeprowadzonym badaniu diagnosta powiedzial, że trzeba wozić.

Ponoć coś w przepisach pozmieniali i za brak jak za każdy inny dokument 50 denarów się należy.

Prawda to czy mit?

No nie wiem czy to prawda, bo jak mi się skończyło miejsce na pieczątki w dr i wyrobiłem nowy to wydz komunikacji zaświadczenia mi już nie zwrócił.

Edytowane przez 1Marek1

Napisano

Nie ma obowiązku wozić ze sobą zaświadczenia o badaniu technicznym . Stacja Kontroli ma obowiązek wystawić zaświadczenie . Projekt oczywiście jest ale kiedy wejdzie w życie ?  na pewno nie 01.01.2017 r .

Napisano

No nie wiem czy to prawda, bo jak mi się skończyło miejsce na pieczątki w dr i wyrobiłem nowy to wydz komunikacji zaświadczenia mi już nie zwrócił.

bo to było inne zaświadczenie, tu mowa jest o tym ''nowym'' świstku wydawanym (choć nie zawsze) od kilku lat.

To o czym Ty piszesz było i jest wystawiane przez SKP jak braknie miejsca na pieczątki i ma na celu wyrobienia nowego DR.

Napisano

A jak przyczepa ma bezterminowo? To co? Też mam wozić potwierdzenie, że bezterminowo?

Napisano

z ziemniaka? 

Napisano

bo to było inne zaświadczenie, tu mowa jest o tym ''nowym'' świstku wydawanym (choć nie zawsze) od kilku lat.

To o czym Ty piszesz było i jest wystawiane przez SKP jak braknie miejsca na pieczątki i ma na celu wyrobienia nowego DR.

zaświadczemie wydawane jest takie samo . czy jest miejsce w DR czy nie ma miejsca.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.