Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zaniżanie wartości aut do AC

Featured Replies

Napisano

Zauważyliście, że ubezpieczyciele coraz niżej wyceniają auta do ubezpieczenia AC?

Moje wycenili tyle, ile najtańszy egz. na otomoto z dwa razy większym przebiegiem.

Średnia ofert wychodzi 20% drożej od tej wyceny :no:

Do tego koszt polisy wzrósł w stosunku do poprzedniego roku o 15%.

Tak więc, mimo wzrostu składki, mam ubezpieczone 80% samochodu ;]

Napisano

Ja mam w polisie AC w Avivie wpisane "wartość rynkowa pojazdu" w rubryce 'wartość' ;]

Napisano

Zauważyliście, że ubezpieczyciele coraz niżej wyceniają auta do ubezpieczenia AC?

Moje wycenili tyle, ile najtańszy egz. na otomoto z dwa razy większym przebiegiem.

Mnie w tym roku wycenili focusa na więcej niż rok temu ;] zawsze staram się maksymalnie podbić wartość aut przy zawieraniu AC.

Napisano

Do ubezpieczenia to IMO zawyża... do wyplaty zaniża...

Napisano

Mnie w tym roku wycenili focusa na więcej niż rok temu ;] zawsze staram się maksymalnie podbić wartość aut przy zawieraniu AC.

W jakim celu ? Żeby zapłacić wyższą składkę ? W przypadku szkody w 99% przypadków i tak nie jest brana pod uwagę wartość wpisana na polisie, a aktualna rynkowa.

PS. Oczywiście są wyjątki jak auta nowe, gdzie przez np. pierwszy rok jest brana do ustalenia odszkodowania wartość z FV.

Napisano

Clio sporo więcej niż bym dostał na wolnym rynku. Cee'da jeszcze nie wiem, bo w lutym będzie ubezpieczany, ale jak dadzą połowę tego co jest wart to będzie dobrze, bo żona jeździ  :hehe:  :facepalm:  :phi: .

Napisano

Jak zawyża, jak zaniża. Już na starcie zaniża.

Potem wiadomo, że w ciągu roku wartość auta jeszcze spadnie.

Ale może nie spadnie poniżej wartości z polisy więc w sumie właściciel jest do przodu bo nie płaci składki od utraty wartości od której i tak nie dostanie odszkodowania w momencie likwidacji.

Napisano

W jakim celu ? Żeby zapłacić wyższą składkę ? W przypadku szkody w 99% przypadków i tak nie jest brana pod uwagę wartość wpisana na polisie, a aktualna rynkowa.

PS. Oczywiście są wyjątki jak auta nowe, gdzie przez np. pierwszy rok jest brana do ustalenia odszkodowania wartość z FV.

Można mieć klauzulę stałej wartości pojazdu przez okres trwania polisy.

Napisano

Ano.

Średnia giełdowa 32 - 34

Kupiłem za 36 + opłaty = 38

Ubezpieczyłem za 29 600 i panu się skończyły okienka do klikania w "opcjach pakiety dodatkowe" do podwyższenia wartości.

Ehhhh. Dla nich rocznik jest podstawą + niewielka korekta za przebieg + pakiety dodatkowego wyposażenia.

Edytowane przez lessero

Napisano

PS. Oczywiście są wyjątki jak auta nowe, gdzie przez np. pierwszy rok jest brana do ustalenia odszkodowania wartość z FV.

Poniżej masz już odp. Również w Focusie z 2008 roku mam zachowana wartośc pojazdu przez cały rok umowy :)

Napisano

A to po co? By poprawić wynik finansowy ubezpieczyciela?

W terorii wycena przy wykupowaniu polisy ma 2 cele: 1. określenie wysokości składki 2. określenie górnej granicy odpowiedzialności towarzystwa ubezpieczeń z tytułu AC. O pkt 2 zapomnij, bo w praktyce chodzi tylko o 1. Wyższa wartość=wyższa składka. Jeżeli tego samego dnia będziesz miał dzwon, to ten sam samochód zostanie wyceniony dużo niżej niż go ubezpieczyłeś. Wiem co mówię, bo kilka lat temu miesiąc po ubezpieczeniu samochodu było bum i wg ubezpieczyciela samochód nieuszkodzony nagle stracił na wartości 8 tysięcy złotych. Jak mi mówili przy kolejnym samochodzie, że wart jest przy zawieraniu polisy 42 000 to ja mówiłem agentowi pisz pan 40 000 (bo po tyle chodziły na allegro podobne).

Napisano

coraz niżej wyceniają auta do ubezpieczenia AC

pzu - Panda końcówka 2004 140tys. nalotu, wartość 7200zł także tragedii nie ma ;]

Astrę mam w DE więc inna historia ale wartość dla ciekawostki bardzo adekwatna, na Clio nie posiadam tego dobrodziejstwa

Napisano

Wiem co mówię, bo kilka lat temu miesiąc po ubezpieczeniu samochodu było bum i wg ubezpieczyciela samochód nieuszkodzony nagle stracił na wartości 8 tysięcy złotych.

A Ty wtedy mówisz magiczne zaklęcie o którym mowa kilka postów wyżej, o ile wcześniej wykupiłeś pewną klauzulę.

Napisano

Bez sensu.

I tak ci obniżą przy wypłacie.

Ja zawsze daje ~10% mniej niż proponują.

Napisano

Można mieć klauzulę stałej wartości pojazdu przez okres trwania polisy.

No ja tak zrobiłem jak ubezp teraz w link 4.

Napisano

To po co się na to godziłeś?

Było iść tam gdzie w polisie jest wartość rynkowa i stała wartość ubezpieczenia.

Napisano

Było iść tam gdzie w polisie jest wartość rynkowa i stała wartość ubezpieczenia.

A miał być wątek wspierający w ciężkiej doli ubezpieczającego ;)

Napisano
  • Autor

Polisy same się przedłużają (poprzez mBank) i zacząłem się przyglądać temu ;]

Napisano

Polisy same się przedłużają (poprzez mBank) i zacząłem się przyglądać temu ;]

Auto-Casco jest dobrowolne więc w jaki sposób przedłużają się same ? ;)

Napisano
  • Autor

Auto-Casco jest dobrowolne więc w jaki sposób przedłużają się same ? ;)

Klient może zrezygnować, ale jeśli nic nie zrobi, to w mBanku jest tak, ze na ponad miesiąc przed końcem polis przychodzi nowa oferta, jeśli dalej nie reaguje, to 2 tyg. przed końcem przychodzą polisy, a w pierwszym dniu ważności nowego ubezpieczenia pobierana jest składka z konta ;]

Napisano

Nie.

Wyszło więcej niż to co na otoszroto.

Napisano

Mój przy wszystkich najwyższych opcjach w PZU jest wyceniony na 3000zł więcej niż za ile go kupiłem. Co jest dla mnie plusem bo mam gwarantowaną kwotę wypłaty do końca okresu ubezpieczenia. 

Edytowane przez teg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.