Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z nowym autem

Featured Replies

Napisano

Marka - Renault

Model - Master

Problem - autem od wyjazdu z salonu ściąga w prawo. ASO spuszcza na drzewo twierdząc, że parametry geometrii są ok. W ramach swoich możliwości zrobiłem pomiar w firmie która się zajmuje geometrią. Jeśli chodzi o tylna oś jest wzorcowo, nawet bez różnic miedzy stronami, natomiast z przodu różnica miedzy pochyleniem kół wynosi 30 minut i organoleptycznie jest to widoczne, na dodatek pomiar samochodu wykazuje, że przednia prawa strona auta "siedzi" 5mm niżej niż lewa.

Co ciekawe pochylenie koła mieści się w normach.

ASO w ramach próby podmieniło kolumny mcpersona stronami, auto nadal siedzi prawa strona niżej. Spuszczają teraz na drzewo twierdząc, że wszystkie zalecenia po konsultacji z reno polska zrobili i dalej nie podejmują się działań w celu wyeliminowania usterki.

Auto jest pod zabudową plandekową, czy jest możliwość aby zabudowa tak "ściągała" rame, że wychodzą takie kwiatki ?

Napisano

Jeśli pochylenie i pozostałe kąty mieszczą się w normie to nie ma tematu.

Napisano

ja bym obejrzał dokładnie sprężyny - chociaż jak zamienili McPhersony to rozumiem razem ze spreżyna

probówales ważyć auto? jaki jest nacisk na każde z osi/kół?

Napisano
  • Autor

Jeśli pochylenie i pozostałe kąty mieszczą się w normie to nie ma tematu.

Czyli mierzyć rame ?

Napisano
  • Autor

ja bym obejrzał dokładnie sprężyny - chociaż jak zamienili McPhersony to rozumiem razem ze spreżyna

probówales ważyć auto? jaki jest nacisk na każde z osi/kół?

Tak zamieniali całość ze sprezyna.

Nie nie wazylem

Napisano

A jaki to ma wspomaganie? Może przyczyna leży w kalibracji wspomagania elektrycznego? W kile miałem tak, ze geometria wzorowa a ściągało trzeba było przez kompa ustawić kierownice.

Napisano
  • Autor

A jaki to ma wspomaganie? Może przyczyna leży w kalibracji wspomagania elektrycznego? W kile miałem tak, ze geometria wzorowa a ściągało trzeba było przez kompa ustawić kierownice.

Elektryczne, ale aso już podobno procedury wykorzystalo a na sugestie o kalibracji albo co lepsze o wymianie maglownicy ;] temat zlewa

Napisano

Elektryczne, ale aso już podobno procedury wykorzystalo a na sugestie o kalibracji albo co lepsze o wymianie maglownicy ;] temat zlewa

Jechac do innego ASO. A pozniej pozostaje juz tylko walka z centrala lacznie z powolaniem bieglego.

Napisano

400-450zł za biegłego i tyle, szkoda nerwów.

Ja bym się nie zdziwił jakby ono z lawety spadło. Takie "nowe". 

Napisano
  • Autor

Jechac do innego ASO. A pozniej pozostaje juz tylko walka z centrala lacznie z powolaniem bieglego.

Tylko w lodzi i zgierzu ten sam zrypany jaszpol

Napisano
  • Autor

400-450zł za biegłego i tyle, szkoda nerwów.

Ja bym się nie zdziwił jakby ono z lawety spadło. Takie "nowe".

No właśnie nie chce być prorokiem ale tez mam takie podejrzenia. Wśród innych kto kupił ten sam model nawet z taka sama zabudowa, nikt nie ma takich problemów, a aso zapiera się ze od lipca każdy nowy master ściąga albo w lewo albo w prawo. Raz zasugerowali, ze mam cos z głową.

Napisano

Czyli mierzyć rame ?

Jeśli Ci to ściąganie przeszkadza to możesz mierzyć wszystko i dochodzić przyczyny ale jeśli niezależny pomiar wykazuje zgodność kątów z normą to na jakiej podstawie domagać się czegoś od ASO? Nie dziwne, że sugerowali coś z głową. Trudno tAK nie pomyśleć.

Na ściąganie może mieć wpływ nawet różnica ciśnień w oponach. Ba, nawet przy takim samym ciśnieniu i takich samych, nowych oponach może zachodzić takie zjawisko.

Zrobiłem trochę km w życiu wieloma nowymi i starymi autami i miałem takie przypadki. Najgorszy były wyprodukowane w Meksyku 16-tki BFGoodridge chyba, z których każda miała wyjątkowo nierówny rozkład masy. Najgorsza wymagała 250g. odciążenia i tylko bardzo doświadczony gumiarz potrafił ją wyważyć. Po ich założeniu, nowy X-Trail zaczynał ściągać w prawo aż na dłuższej trasie ręce się męczyły.

Napisano
  • Autor

Właśnie - a co z oponami?

Fabryczne Micheliny - ściąga w prawo

Nowe zimowe Klebery - ściąga w prawo

Nowe zimowe Micheliny - ściąga w prawo

Całe nowe koła zdjęte z nowego mastera w ASO - ściąga w prawo

Napisano

Skoro po zamianie kolumn i kół dalej utrzymuje się różnica tych 5mm w prześwicie to chyba coś nie tak z budą.

Chyba, że inne mastery też są krzywe ;]

Napisano
  • Autor

Skoro po zamianie kolumn i kół dalej utrzymuje się różnica tych 5mm w prześwicie to chyba coś nie tak z budą.

Chyba, że inne mastery też są krzywe ;]

co ciekawe pochylone koło jest lewe, a różnica z prawej strony

Napisano
  • Autor

Jeśli Ci to ściąganie przeszkadza to możesz mierzyć wszystko i dochodzić przyczyny ale jeśli niezależny pomiar wykazuje zgodność kątów z normą to na jakiej podstawie domagać się czegoś od ASO? Nie dziwne, że sugerowali coś z głową. Trudno tAK nie pomyśleć.

Na ściąganie może mieć wpływ nawet różnica ciśnień w oponach. Ba, nawet przy takim samym ciśnieniu i takich samych, nowych oponach może zachodzić takie zjawisko.

Zrobiłem trochę km w życiu wieloma nowymi i starymi autami i miałem takie przypadki. Najgorszy były wyprodukowane w Meksyku 16-tki BFGoodridge chyba, z których każda miała wyjątkowo nierówny rozkład masy. Najgorsza wymagała 250g. odciążenia i tylko bardzo doświadczony gumiarz potrafił ją wyważyć. Po ich założeniu, nowy X-Trail zaczynał ściągać w prawo aż na dłuższej trasie ręce się męczyły.

Czyli ma ściągać, no to super, mam też mastera czteroletniego z przebiegiem prawie pół bańki i skubany nawet nie drgnie w żadną stronę

Edytowane przez BoRuCh

Napisano

pomierz uuto czujnikiem lakieru, obejrzyj od spodu z blacharzem lakiernikiem czy nie był coś grzebane- ewidentnie nie trzymają parametrów punkty mocowań zawieszenia - czyli górny kielich kolumny krzywy i/lub mocowania wahaczy.

Napisano

Czytasz ze zrozumieniem? auto ma jechać prosto - to nie wina opon były podmieniane.

Napisano

i co, uważasz to za normalne?

Napisz pismo do centrali, że na podstawie rękojmi chcesz, oddać auto, że względu na wadę fabryczną, której serwis ( wskaż który) nie chce lub nie umie usunąć.

Na poważnie, ja bym wynajął prawnika i oddał auto żądając oddania całej kasy

Napisano

Jeśli geometria jest OK to są to wydumki użytkownika albo inny problem.

Nie ma sensu mierzenie czegokolwiek bo jest już zmierzone i jest w porządku.

Strata czasu na bezsensowne użeranie z niewinnym ASO.

Napisano

Czyli fabrycznie nowy samochód ma prawo ściągać w prawo?

Napisano

Czyli fabrycznie nowy samochód ma prawo ściągać w prawo?

Jeśli jest jakiś powód ściągania to nawet musi. Z tym, że geometria już została ponoć wykluczona?

BTW: przydałoby się zapodać wyniki tutaj, żeby ocenić czy ASO mówi prawdę.

No i tak właściwie to 99% aut LHD zwykle ściąga w prawo mniej lub bardziej.

Edytowane przez Joki

Napisano

Jeśli jest jakiś powód ściągania to nawet musi. Z tym, że geometria już została ponoć wykluczona?

BTW: przydałoby się zapodać wyniki tutaj, żeby ocenić czy ASO mówi prawdę.

No i tak właściwie to 99% aut LHD zwykle ściąga w prawo mniej lub bardziej.

Wybacz, takiej bzdury jeszcze nie czytałem. Miałem > 20 samochodów , nówek i takich 25 letnich. Fwd, Rwd, 4x4, diesli, NoPb, hybryd.

Nie spotkałem się ze zjawiskiem sciągania, którego NIE DA SIĘ USUNĄĆ !

Napisano

Problem - autem od wyjazdu z salonu ściąga w prawo. ASO spuszcza na drzewo twierdząc, że parametry geometrii są ok.

Historia kolesia który walczył z tym samym problemem co ty :

http://www.vwjetta.pl/

film z programu Turbo kamera

https://web.facebook.com/Vwszrotpl/videos/172819912903142/?fref=nf&_rdr

Napisano

Większej bzdury już dawno nie słyszałem.
Napisano

Wybacz, takiej bzdury jeszcze nie czytałem. Miałem > 20 samochodów , nówek i takich 25 letnich. Fwd, Rwd, 4x4, diesli, NoPb, hybryd.

Nie spotkałem się ze zjawiskiem sciągania, którego NIE DA SIĘ USUNĄĆ !

Mało przejechałeś. Każdą przyczynę da się usunąć ale szukanie jej tam, gdzie jej nie ma to wydumki właśnie.
Napisano

Większej bzdury już dawno nie słyszałem.

Może jakiś argument na szukanie problemu w geometrii przy prawidłowej geometrii?
Napisano

Może jakiś argument na szukanie problemu w geometrii przy prawidłowej geometrii?

Potrafisz czytać? Przecież pisałem, ze równie dobrze może być za to odpowiedzialne elektryczne wspomaganie.

Napisano

Obawiam się ,że czeka Cię walka , ja bym napisał do Turbo Kamery, jak się zjawia TV to wszyscy miękną:)

Napisano

Potrafisz czytać? Przecież pisałem, ze równie dobrze może być za to odpowiedzialne elektryczne wspomaganie.

Nie potrafię rzecz jasna. Nie czytałem i nie pisałem nic na ten temat.

BTW: przydałby się w końcu skan tej geometrii od autora.

Napisano
  • Autor

Nie potrafię rzecz jasna. Nie czytałem i nie pisałem nic na ten temat.

BTW: przydałby się w końcu skan tej geometrii od autora.

post-135692-0-54806800-1483476842_thumb.jpg

Edytowane przez BoRuCh

Napisano

Uwielbiam serwisy autoryzowane.

Mam flotę dostawczaków różnych maści i tylko w nowych Materach (tych po 2010) takie cuda najczęściej wychodzą.

Z mojego doświadczenia może być kilka przyczy,n dlatego zadam pytania żeby móc się ustosunkować:

1. Jaka zabudowa na autku, gdzie robiona (firma) ?

2. Czy efekt jest taki sam na pusto/pełno czy maleje w określonych warunkach ?

3. Czy sprawdzone było mocowanie zabudowy do ramy (dokręcenie, przekładki, rama pośrednia i jej stan) ?

4. Czy ktoś sprawdził wózek zawieszenia przedniego (pomiar punktów mocowań elementów do zawieszenia i podwozia) ?

5. Czy był robiony dokładny pomiar rozstawu osi z prawej i lewej strony ?

6. Zabudowa symetryczna względem ramy pojazdu ?

Typuję źle zamocowany/krzywy wózek (sanki). Miałem taki przypadek w nowym Ducacie z 2014 z kontenerem, przy czym kumaty NIEAUTORYZOWANY mechanik doszedł do tego w 10 minut. Wystarczyło poluzować śruby mocujące, przejechać kawałek w celu "ułożenia" i ponownie skręcić. Jak ręką odjął. Potem jeszcze była ponowna geometria, która rozjechała się na maksa po tym zabiegu (przed geometrią już szedł jak po szynach).

Jak możesz (i wiesz na pewno) odpowiedz na 5 pytań to może przyjdzie mi do głowy coś jeszcze :)

Edytowane przez MKrzyś

Napisano
...

Typuję źle zamocowany/krzywy wózek (sanki). Miałem taki przypadek w nowym Ducacie z 2014 z kontenerem, przy czym kumaty NIEAUTORYZOWANY mechanik doszedł do tego w 10 minut. Wystarczyło poluzować śruby mocujące, przejechać kawałek w celu "ułożenia" i ponownie skręcić. Jak ręką odjął. Potem jeszcze była ponowna geometria, która rozjechała się na maksa po tym zabiegu (przed geometrią już szedł jak po szynach).

Jak możesz (i wiesz na pewno) odpowiedz na 5 pytań to może przyjdzie mi do głowy coś jeszcze :)

Wątpliwe. Geometria i kąty odpowiedzialne za kierunek tu są OK. Skos wózka nie będzie wpływał.przy takich wynikach. Nic nie będzie ściągać.

Mam teraz w jednym aucie skoszony o centymetr. Do tego jeszcze skrzywiony wahacz i cała kolumna. Gołym okiem widać przesunięcie kół ale kąty ustawione i jedzie jak po szynach. Nawet nie będę korygował. Z resztą o tyle się nawet nie da.

Musiałeś mieć skopaną geometrię w wyniku przesunięcia, więc poprawiło się po powrocie wózka na miejsce.

Przyczyna jest poza geometrią pojazdu.

Napisano

Marka - Renault

Model - Master

Problem - autem od wyjazdu z salonu ściąga w prawo. ASO spuszcza na drzewo twierdząc, że parametry geometrii są ok. W ramach swoich możliwości zrobiłem pomiar w firmie która się zajmuje geometrią. Jeśli chodzi o tylna oś jest wzorcowo, nawet bez różnic miedzy stronami, natomiast z przodu różnica miedzy pochyleniem kół wynosi 30 minut i organoleptycznie jest to widoczne, na dodatek pomiar samochodu wykazuje, że przednia prawa strona auta "siedzi" 5mm niżej niż lewa.

Co ciekawe pochylenie koła mieści się w normach.

ASO w ramach próby podmieniło kolumny mcpersona stronami, auto nadal siedzi prawa strona niżej. Spuszczają teraz na drzewo twierdząc, że wszystkie zalecenia po konsultacji z reno polska zrobili i dalej nie podejmują się działań w celu wyeliminowania usterki.

Auto jest pod zabudową plandekową, czy jest możliwość aby zabudowa tak "ściągała" rame, że wychodzą takie kwiatki ?

A czy jak jedziesz lewą stroną jezdni (pochylenie w lewo) to też ściąga w prawo?

Są samochody, które ściąga w stronę, jak pochylona jest droga, np fiat mojej żony - skręca tam, gdzie ma z górki.

A jezdnie zwykle są pochylone w prawo, aby odprowadzać wodę.

Z tego co czytałem wynika to z ustawionego (zaprojektowanego) wyprzedzenia i pochylenia koła.

Napisano
  • Autor

Uwielbiam serwisy autoryzowane.

Mam flotę dostawczaków różnych maści i tylko w nowych Materach (tych po 2010) takie cuda najczęściej wychodzą.

Z mojego doświadczenia może być kilka przyczy,n dlatego zadam pytania żeby móc się ustosunkować:

1. Jaka zabudowa na autku, gdzie robiona (firma) ?

2. Czy efekt jest taki sam na pusto/pełno czy maleje w określonych warunkach ?

3. Czy sprawdzone było mocowanie zabudowy do ramy (dokręcenie, przekładki, rama pośrednia i jej stan) ?

4. Czy ktoś sprawdził wózek zawieszenia przedniego (pomiar punktów mocowań elementów do zawieszenia i podwozia) ?

5. Czy był robiony dokładny pomiar rozstawu osi z prawej i lewej strony ?

6. Zabudowa symetryczna względem ramy pojazdu ?

1 motowektor

2 na pusto chwile jedzie prosto po czym zaczyna zjezdzac, zaladowany po puszczeniu steru od razu zbacza z kursu

3 nie, aso mowi, ze to brocha tych od zabudowy, ci od zabudowy, ze to brocha aso

4 nie

5 nie

6 w sensie czy jest rowna  ? nie widac odchyłów od normy, lecz nie bylo to mierzone

Napisano
  • Autor

A czy jak jedziesz lewą stroną jezdni (pochylenie w lewo) to też ściąga w prawo?

Są samochody, które ściąga w stronę, jak pochylona jest droga, np fiat mojej żony - skręca tam, gdzie ma z górki.

A jezdnie zwykle są pochylone w prawo, aby odprowadzać wodę.

Z tego co czytałem wynika to z ustawionego (zaprojektowanego) wyprzedzenia i pochylenia koła.

powiem tak, na jezdni pochylonej w lewo - jedzie prosto, a na jezdni pochylonej w prawo mam problem z odciskami ;]

Napisano
  • Autor

Wątpliwe. Geometria i kąty odpowiedzialne za kierunek tu są OK. Skos wózka nie będzie wpływał.przy takich wynikach. Nic nie będzie ściągać.

Mam teraz w jednym aucie skoszony o centymetr. Do tego jeszcze skrzywiony wahacz i cała kolumna. Gołym okiem widać przesunięcie kół ale kąty ustawione i jedzie jak po szynach. Nawet nie będę korygował. Z resztą o tyle się nawet nie da.

Musiałeś mieć skopaną geometrię w wyniku przesunięcia, więc poprawiło się po powrocie wózka na miejsce.

w sensie, ze w moim przypadku ?

mialem w osobowce tak, ze prawa strona byla cofnieta ok 1,5cm w tyl, w sensie cale kolo bylo cofniete do tylu przez skrzywiony wahacz i mocowanie, ale mimo to po ustawieniu auto szlo prosto

tu jest problem taki, ze prawa strona auta siedzi 5mm nizej niz lewa

Edytowane przez BoRuCh

Napisano

A ja się dalej upieram na wózek. Ile trwa poluzowanie i skręcenie raz jeszcze ?? Pół godziny ??

U mnie ustawiali zawias ze cztery razy i pomógł dopiero zabieg z wózkiem. A ćwiczyli autko od wyjazdu z salonu i powrotu po 30km :)

Napisano

1 motowektor

2 na pusto chwile jedzie prosto po czym zaczyna zjezdzac, zaladowany po puszczeniu steru od razu zbacza z kursu

3 nie, aso mowi, ze to brocha tych od zabudowy, ci od zabudowy, ze to brocha aso

4 nie

5 nie

6 w sensie czy jest rowna  ? nie widac odchyłów od normy, lecz nie bylo to mierzone

1. ale jaka ?? kontener chłodnia plandeka ?

2. hamulce nie trzymają ?

6. w sensie czy symetrycznie ułożona względem podramówki. Lekka zabudowa nie ma problemu. Cięższa waży do 600-800kg i może dawać efekty.

Mam w jednym autku plandko-kontener z windą z tyłu :) Też stał nierówno i był troszkę węższy od strony plandeki. Wiec wymyśliliśmy że przesuniemy go na podramówce na tą stronę w celu wyrównania szerokości oraz lepszego rozkładu mas. Nie dało się tym najechać po tym zabiegu bo baaardzo ściągał. Po powrocie do oryginału - przestał (jest nierówny prawo/lewo)

Gdzie mierzysz tą różnicę wysokości ?

Napisano
  • Autor

1. ale jaka ?? kontener chłodnia plandeka ?

2. hamulce nie trzymają ?

6. w sensie czy symetrycznie ułożona względem podramówki. Lekka zabudowa nie ma problemu. Cięższa waży do 600-800kg i może dawać efekty.

Mam w jednym autku plandko-kontener z windą z tyłu :) Też stał nierówno i był troszkę węższy od strony plandeki. Wiec wymyśliliśmy że przesuniemy go na podramówce na tą stronę w celu wyrównania szerokości oraz lepszego rozkładu mas. Nie dało się tym najechać po tym zabiegu bo baaardzo ściągał. Po powrocie do oryginału - przestał (jest nierówny prawo/lewo)

Gdzie mierzysz tą różnicę wysokości ?

Plandeka

Opory toczenia w normie

Mierze od rantu przedniego błotnika na wysokości piasty do ziemi

Napisano

Plandeka

Opory toczenia w normie

Mierze od rantu przedniego błotnika na wysokości piasty do ziemi

Jak plandeka to ryzyko że od zabudowy jest minimalne. W sumie zabudowy są skręcane niemal kompletnie przed założeniem na ramę ale jakby była krzywa w trakcie zakładania to ktoś to powinien chyba zauważyć. Jeżeli podramówka jest z alu to się łatwiej podda. Z drugiej strony jak zawoziłem na zabudowę gołą ramę to faktycznie nie jest ona sztywna i dość znacznie potrafi się odkształcić przy mementach skręcających. Usztywnia ją tak naprawdę dopiero zabudowa robiąc coś na wzór podwójnej kratownicy. Myślę że jakby na siłę skręcić krzywą zabudowę z prostą rama to rama się może nieco poddać. 

Ja bym zacząć od sanek, potem zobaczył jeszcze stabilizator z przodu czy aby nie krzywy i na koniec "przekręciłbym" całą zabudowę w celu puszczenia ewentualnych naprężeń. Dodatkowo można zobaczyć czy podloga na zabudowie jest prosta i czy nie "ucieka" w którąś stronę - to by wprost świdczyło złym jej montażu. Moto wektor robi całkiem niezłe zabudowy, przy czym w moim mniemaniu akurat plandeki są dość delikatne (zdarzają się podłogi ze sklejki 12mm, elementy konstrukcyjne łączące profile pękają - zwłaszcza kątowniki). Ta firma tez dużo eksperymentuje ale już na Klientach (słynna seria wind "półautomatycznych" czy ścian kontenera z super cienkiego plastra miodu - wylatywał wraz z ładunkiem). W zabudowie zmierzyłbym przód i tył podramówki, tzn odległość między profilami czy aby jest taka sama no i czy jest symetrycznie położona na samochodzie

W ostateczności może być krzywa cała buda, ale raczej nie wyjechałby z za bram fabryki taki.....

Napisano

Jak nic nie pomoże to zamień prawe koło z lewym z przodu. Niby głupie, też w to nie wierzyłem, ale kiedyś nagle auto zaczęło jechać prosto i ściąganie ustąpiło w 100%. Tyle, że to nie było w nowym samochodzie.

Napisano

tu nie ma co filozofować - gość ma nowke auto, gdzie odrazu zgłaszał nieprawidłowości, ASO nie chce nie umie naprawić, co go to jako klienta obchodzi co jest krzywe, albo że zabudowa zła, a co jak na dostawczaka wrzucisz na pakę na jedną stronę więcej towaru to ma skręcać?

NIE, auto felerne i już, pismo o rękojmi i jazda, albo zrobią albo wymienią albo kasa na stół i idę gdzie indziej.

Jak twierdzą że paka krzywa to niech ją zdemontują i pokażą klientowi ze nagle jeździ prosto.

Ludzie, gość ma nowe auto, co go obchodzi co jest zrypane???

To inni sprzedają 20-letnie używane samochody i jak trafią na cwaniaka to po pół roku z tyt. rękojmi kasę wydziera a wy z nówką mu tu każecie cudować - po co?

Zgłosił do serwisu?

Zgłosił

Naprawili?

NIE

To precz z nim lub importer musi5 stacji autoryzację zabrać!

Mnie jak wkurwili w ASO OPLA w Bydgoszczy to jeden mail do Niemiec i na drugi dzień sami dzwonili prosić się czy przyjadę na badanie które na dodatek nagle darmowe się zrobiło.

Ludzie to nie PRL ze dostał z przydziału i ma się cieszyć ze wogóle ma, sory teraz to Producent musi skakać do Klientów - nie chcą OK, dajesz, w prasie ogłoszenie ma pierwszej stronie ci to za badziewia i żeby ludzie nie kupowali - ciekawe co wtedy zrobią.

Naprawdę dziwie się Waszymi pomysłami

Edytowane przez technix

Napisano

a bym obejrzał dokładnie sprężyny - chociaż jak zamienili McPhersony to rozumiem razem ze spreżyna

Skoro całe auto przechylone jest w prawo, to winne nie muszą być przednie sprężyny, ale równie dobrze nie©ówne tylne sprężyny/resory

Napisano

Jak nic nie pomoże to zamień prawe koło z lewym z przodu. Niby głupie, też w to nie wierzyłem, ale kiedyś...

Sądzisz, że 4 próby z oponami/kołami mogą być nietrafione?   :hmm:

Napisano

zabudowy są skręcane niemal kompletnie przed założeniem na ramę ale jakby była krzywa w trakcie zakładania to ktoś to powinien chyba zauważyć. Ta firma tez dużo eksperymentuje ale już na Klientach

Z pewnością ktoś powinien to zauważyć... i skręcić z ramą tym mocniej, im bardziej zwichrowana jest zabudowa   :hehe::phi:

Napisano
  • Autor

Jak nic nie pomoże to zamień prawe koło z lewym z przodu. Niby głupie, też w to nie wierzyłem, ale kiedyś nagle auto zaczęło jechać prosto i ściąganie ustąpiło w 100%. Tyle, że to nie było w nowym samochodzie.

zamiany kół też już były i to nie tylko stronami, zdjęte 4 nowe z nowego auta od dilera i dalej to samo

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.