Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Krany, rury, syfony - a trwałość i... syf :/

Featured Replies

Napisano

Mam problem z odpływem w łazience, zatkało się i mimo że wyczyściłem wszystkie elementy plastikowe, woda stoi. Niestety geniusze z TBS wbudowali w ścianę i kafelki - kolanko L dość wąskie i spirala nie jest w stanie wejść. Z tym to chyba pójdę do TBS - chyba że macie jakiś inny pomysł?

Druga rzecz - twarda woda. 3 lata temu zamontowałem nowe krany - jeden w łazience, drugi w kuchni. Ten w kuchni po prostu się rozpada - zaczęły się robić dziurki w wylewce i lało się po kuchni. Poxilina pomogła, ale wygląda to obleśnie więc muszę kupić nowy, w łazience zaś odpada farba płatami. Na dodatek, koszmar z perlatorami. Po tygodniu już zapchany i leci wrzątek bo zmniejsza się przepływ, a piec grzeje tak jak grzeje.

Są jakieś krany, które wystarczą na dłużej? Kupiłem jakiejś polskiej firmy...

Tak to wygląda:

post-129378-0-94952000-1483733136_thumb.jpg

post-129378-0-40358000-1483733147_thumb.jpg

Napisano

Myślę, lepiej od razu na HP przenieść :oki:

o tym samym pomyślałem, może byc hit na długi weekend

Napisano

Była kiedyś zasada, że trolluje się tylko na HP.

Napisano
  • Autor

Była kiedyś zasada, że trolluje się tylko na HP.

Możesz mi odpowiedzieć na pytanie?

Krany były co tydzień myte octem, jakość widać - pytam co kupić teraz, bo nie będę co 3 lata zmieniać kranów.

Napisano

Krany były co tydzień myte octem, jakość widać - pytam co kupić teraz, bo nie będę co 3 lata zmieniać kranów.

Ale ocet był prosto ze słoika po śledziach?

Sam kran może być zniszczony. Dziadostwo kupiłeś zdarza się kupisz nowy będzie ok. Ale ta czarna obrączka wokół  powoduje odruch wymiotny ( a nie jestem jakoś bardzo sfiksowany na punkcie czystości)

Edytowane przez leatz

Napisano

To od częstego mycia się popsuły    :hehe: 

Kup hansgrohe może tak szybko się nie popsują od tego tarcia szmatą    ;l

Napisano

Ten drugi to z ikea chyba. Też się u mnie wygląd zepsuł.

a1dae38d9fac3714614022567814fb2e.jpg

Napisano
  • Autor

Ten drugi to z ikea chyba. Też się u mnie wygląd zepsuł.

a1dae38d9fac3714614022567814fb2e.jpg

No proszę, jednak się okazuje że to u inny też tak, niezależnie od tego co by robić.

Nie, to nie z IKEA, a z Praktikera. Jeden taki kosztował 82 zł ZTCP. To ile mam dać za kran żeby się go nie imała twarda woda i nie obłaził z farby?

Napisano

Kurcze ja ma krany zamontowane 8 lat temu i wyglądają jak nówki a kupowałem najtańsze w leroy... Zacznijcie od systematycznego ich mycia bo wyglądają jak g........ Macie problem z twardą wodą w Lidlu jest genialny odkamieniacz W5 nie uszkadza powierzchni chromowanych ceramiki itp a kamień genialnie rozpuszcza.

Nie wyobrażam sobie korzystać z takich kranów do celów spożywczych nawet bym ręki tam nie chciał zamoczyć. W publicznych toaletach są czyściejsze. 

Sory ale na waszym miejscu 2 raz bym się zastanowił zanimbym zamieścił takie zdjęcia.

192_01_9578.jpg

Edytowane przez pavvvel

Napisano

Kurcze ja ma krany zamontowane 8 lat temu i wyglądają jak nówki a kupowałem najtańsze w leroy... Zacznijcie od systematycznego ich mycia bo wyglądają jak g........ Macie problem z twardą wodą w Lidlu jest genialny odkamieniacz W5 nie uszkadza powierzchni chromowanych ceramiki itp a kamień genialnie rozpuszcza.

Nie wyobrażam sobie korzystać z takich kranów do celów spożywczych nawet bym ręki tam nie chciał zamoczyć. W publicznych toaletach są czyściejsze. 

Sory ale na waszym miejscu 2 raz bym się zastanowił zanimbym zamieścił takie zdjęcia.

192_01_9578.jpg

dobrze piszesz...

też mieszkam 6 rok i baterie jak nowe...

polecam środki do mycia z firmy HG

czysta pianka łazienka w spraju

Napisano

Mam problem z odpływem w łazience, zatkało się i mimo że wyczyściłem wszystkie elementy plastikowe, woda stoi. Niestety geniusze z TBS wbudowali w ścianę i kafelki - kolanko L dość wąskie i spirala nie jest w stanie wejść. Z tym to chyba pójdę do TBS - chyba że macie jakiś inny pomysł?

Druga rzecz - twarda woda. 3 lata temu zamontowałem nowe krany - jeden w łazience, drugi w kuchni. Ten w kuchni po prostu się rozpada - zaczęły się robić dziurki w wylewce i lało się po kuchni. Poxilina pomogła, ale wygląda to obleśnie więc muszę kupić nowy, w łazience zaś odpada farba płatami. Na dodatek, koszmar z perlatorami. Po tygodniu już zapchany i leci wrzątek bo zmniejsza się przepływ, a piec grzeje tak jak grzeje.

Są jakieś krany, które wystarczą na dłużej? Kupiłem jakiejś polskiej firmy...

Tak to wygląda:

kran1.jpg

kran2.jpg

@@twinsen wybacz...już raz pochwaliłeś się w chlewem w jakim mieszkasz ale to co teraz pokazałeś jest dla mnie jako człowieka wydawałoby się cywilizowanego totalnym chlewem.

Obawiam się że u mnie w kotłowni mam czyściej jak u ciebie w kuchni czy łazience. Środki do mycia naprawdę nie kosztują dużo...jeśli masz problem podaj adres a wyślę Ci zapas na rok z racji tego że do cholery masz dziecko i obawiam się o jego stan higieny ....boże co ten chłopak z domu po starych wyniesie....

Napisano

Nie rozśmieszaj mnie - to co pokazujesz to jest standard poniżej Afryki czy Indii.

Na podrzędnej stacji benzynowej mytej raz w tygodniu krany po 15 latach wyglądają lepiej.

Napisano
  • Autor

Nie rozśmieszaj mnie - to co pokazujesz to jest standard poniżej Afryki czy Indii.

Na podrzędnej stacji benzynowej mytej raz w tygodniu krany po 15 latach wyglądają lepiej.

Krany te oraz jeszcze wylewka do wanny co tydzień myte szmatką z octem. I tak to właśnie wygląda po 3 latach.

Powtórzyć?

Napisano

Krany te oraz jeszcze wylewka do wanny co tydzień myte szmatką z octem. I tak to właśnie wygląda po 3 latach.

Powtórzyć?

może trzeba myc 2x w tyg ? a może użyc chemii ?

zaraz zrobię fotkę jak wygląda bateria po 10latach u mnie a woda też twarda 

np korek w umywalce musiałem wymienic bo chrom zszedł od szorowania, ale kamienia nie było 

Napisano
  • Autor

może trzeba myc 2x w tyg ? a może użyc chemii ?

zaraz zrobię fotkę jak wygląda bateria po 10latach u mnie a woda też twarda 

np korek w umywalce musiałem wymienic bo chrom zszedł od szorowania, ale kamienia nie było 

Wiesz jakbym sam osobiście nie widział co tydzień jak kobita to myje, to bym może i mógł powiedzieć że brud. Ale to jest myte, a woda i tak zrobiła swoje.

Napisano

Wiesz jakbym sam osobiście nie widział co tydzień jak kobita to myje, to bym może i mógł powiedzieć że brud. Ale to jest myte, a woda i tak zrobiła swoje.

ale nie napisałem że nie jest myte, może po prostu trzeba użyć chemii ?

różne sztuczki się robiło, np owijało szmatą nasączoną w occie, albo wręcz całą baterię/słuchawkę wrzucałem do octu

niestety jak kamień się osadzi to już łatwo go nie usuniesz 

marketowa bateria (nie najtańsza - 300/400zł) po 10latach, miejscami chrom już zmatowiony ale kamienia nie ma i nic nie odłazi

post-135442-0-90798500-1483784259_thumb.jpg

Edytowane przez Koonrad

Napisano

niestety jak kamień się osadzi to już łatwo go nie usuniesz 

Niestety nie zgadam się z tym stwierdzeniem.

A wracając jeszcze doz zdjęć i kamienia to tam go jest na milimetry i nie osadził się w ciągu tygodnia. Jeśli faktycznie myte to może pora wyciągnąć wnioski i zmienić detergenty albo zacząć je używać systematycznie.

Napisano

Niestety nie zgadam się z tym stwierdzeniem.

A wracając jeszcze doz zdjęć i kamienia to tam go jest na milimetry i nie osadził się w ciągu tygodnia. Jeśli faktycznie myte to może pora wyciągnąć wnioski i zmienić detergenty albo zacząć je używać systematycznie.

ale jak cieknie bateria to z kamieniem nie wygrasz

Napisano

chcesz powiedzieć że syf który uzbierał się na umywalce jest efektem cotygodoniowego mycia? że usrane kafelki w kuchni również są efektem mycia?

nie chce widzieć twojego kibla...po śniadaniu jestem

Napisano
  • Autor

ale jak cieknie bateria to z kamieniem nie wygrasz

Zgadza się - konstrukcja tych konkretnie wylewek jest taka, że woda spływa z powrotem po wylewce w stronę podstawy i tam ciągle stoi. No codziennie tam szmaty nie dajemy. Tak czy siak, pytanie jakie krany kupić żeby przy twardej wodzie tak się nie działo. Nie wiem - takie za tysiaka??

Edytowane przez twinsen

Napisano

Koonrad faktycznie przy cieknącej baterii z kamieniem i zaciekami nie wygramy ale przy systematycznym używaniu sprawdzonych środków można zachować minimalną schludność a na zdjęciach to kamień można przecinakiem i młotkiem kruszyć nie mówiąc o pleśni i grzybie który jest na blacie przy zlewie kuchennym. 

Napisano
  • Autor

Koonrad faktycznie przy cieknącej baterii z kamieniem i zaciekami nie wygramy ale przy systematycznym używaniu sprawdzonych środków można zachować minimalną schludność a na zdjęciach to kamień można przecinakiem i młotkiem kruszyć nie mówiąc o pleśni i grzybie który jest na blacie przy zlewie kuchennym. 

Ten zlew jest tylko włożony w otwór, bo nigdy nie wiedziałem jak zrobić żeby go przykleić - nie jestem dobrym "Bobem Budowniczym". Nie wiem i nie umiem tego przykleić na silikon. Obecnie jest opcja wymiany zlewu na nowy i taki który sam w sobie ma otwór na wylewkę, a nie że trzeba ją montować do blatu jak tutaj. Ta woda która tam się osadza spowodowoała że blat się wypaczył aż prawie do zmywarki, pewnie jest tam woda. Muszę z tym zrobić coś szybko bo na nowy blat czy kuchnię nas nie stać :(

Napisano

Zgadza się - konstrukcja tych konkretnie wylewek jest taka, że woda spływa z powrotem po wylewce w stronę podstawy i tam ciągle stoi. No codziennie tam szmaty nie dajemy. Tak czy siak, pytanie jakie krany kupić żeby przy twardej wodzie tak się nie działo. Nie wiem - takie za tysiaka??

myślę że najlepsze dla ciebie będzie o taki

http://www.pneumat.com.pl/public/files/productimages/Zawory_kulowe_211-22.tif.jpg

ładnie się będzie komponował z całością

Napisano

Mam podobne baterie jak Ty i nie leje mi się po wlewce na podstawę baterii. 

Widziałem też różne za 100 zł i za blisko 1000 zł i u żadnego użytkownika nie widziałem problemu o którym piszesz, a perlatory systematycznie czyścisz czy też obrośnięte kamieniem - może przez to Ci cieknie po wlewce choć osobiście nie wydaje mi się.

Mam w kuchni zlewozmywak blaszany i po każdym umyciu czegoś w zlewie przecieramy zlew i baterie aby nie dać osiąść się kamieniowi, raz w miesiącu albo nawet rzadziej używam odkamieniacza W5 i problemów takich jak Ty nie mam a mieszkamy chyba w miastach sąsiadujących więc pokuszę sieo stwierdzenie że wodę mamy z tych samych ujęć.  Gdyby nie jakieś ryski na baterii i zlewie po umyciu ich odkamieniaczem mógłbym je zapakować i sprzedać jako nówki i podejrzewam że mało kto by się zorientował że były używane. 

Napisano

jak pisałem, mam za 300-400zł i nic się nie dzieje

IMO kup chrom a nie malowane, łatwiej utrzymac w czystości 

w kuchni mam malowaną i też po kilku latach zaczął odłazic kolor  :no:

wymieniałem niedawno baterie w umywalce, padło na KFA zobaczymy jak długo wytrzymają 

Napisano

KFA te tańsze są w 100% chińskie, mam taką od 8 lat i śmiga bez problemów. Także nie powinieneś mieć z nią problemów pod warunkiem że jakość pozostała sprzed 8 lat :)

Napisano

to sprzątaj systematycznie w chałupie i myj odpowiednią chemią a nie octem....

ocet to do galarety się nadaje

Napisano

Baterie którą wrzuciłem żonka myje octem i jest git

Ocet działa, tylko jak kamienia sa juz milimetry, to tylko moczenie pomoże a nie przetarcie

Edytowane przez Koonrad

Napisano

KFA te tańsze są w 100% chińskie, mam taką od 8 lat i śmiga bez problemów. Także nie powinieneś mieć z nią problemów pod warunkiem że jakość pozostała sprzed 8 lat :)

Właśnie ciekaw jestem gdzie to robią

Na mojej napisane ze w Mielcu

Napisano

dobrze piszesz...

też mieszkam 6 rok i baterie jak nowe...

polecam środki do mycia z firmy HG

czysta pianka łazienka w spraju

Nie wiesz o czym pisze bo nie masz bardzo twardej wody. Ja też mam bardzo twardą i po 3 dniach bateria wygląda jak u innych po miesiącu nie mycia.

Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka

Napisano

wybacz...już raz pochwaliłeś się w chlewem w jakim mieszkasz ale to co teraz pokazałeś jest dla mnie jako człowieka wydawałoby się cywilizowanego totalnym chlewem.

Obawiam się że u mnie w kotłowni mam czyściej jak u ciebie w kuchni czy łazience.

do cholery masz dziecko i obawiam się o jego stan higieny ....boże co ten chłopak z domu po starych wyniesie....

Cała ta chemia, środki takie i owakie, przemysł... a tym czasem okazuje się, że utrzymywanie wysokiego poziomu czystości to prosta droga do wszelkiego rodzaju alergii i później rosną takie chucherka, cherlaki i anemie w jednym...   :hehe:  :phi:    Twins wie, co robi   :oki:  

Napisano

Nie wiesz o czym pisze bo nie masz bardzo twardej wody. Ja też mam bardzo twardą i po 3 dniach bateria wygląda jak u innych po miesiącu nie mycia.

Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka

Wlasnie w bloku z bateriami grohe nie miałem takich akcji. Teraz pod Warszawą mieszkam i jest z tym gorzej.
Napisano

Moje kfa sprzed 15 lat wyglada o niebo lepiej.

Za to bateria kuchenna z ikea zarastala w tempie ekspresowym ale ona ciekla.3 lata i do wyrzucenia. Mysle ze 300 zł to taka przyzwoita bateria będzie

Napisano

Nie masz racji, ocet jest [...].

Na kamień i profilaktycznie wymieszać ocet z sodą oczyszczoną i owinąć szmatą na kilka(naście) minut, aby miał szansę zadziałać - samo przetarcie to za mało.

:nono:

[Orochimaru]

Edytowane przez Orochimaru

Napisano

Bateria za tysiaka nie pomoże jak ktoś jest fleją.

Napisano

Nie masz racji, ocet jest [...].

Na kamień i profilaktycznie wymieszać ocet z sodą oczyszczoną i owinąć szmatą na kilka(naście) minut, aby miał szansę zadziałać - samo przetarcie to za mało.

:nono:

[Orochimaru]

Twinsen i dokladne czyszczenie octem [emoji23] [emoji23] [emoji23] [emoji23] [emoji23] [emoji23] [emoji23] [emoji23] [emoji23]

Wysłane z deski do krojenia.

Napisano

Panowie, trzymajcie się tematu. To nie jest HP.

@@twinsen, jeśli woda w rurze schodzi chociaż trochę, to poczekaj aż się zrobi miejsce i wlej kreta na noc. Jak już trochę ruszy, to potem przegoń wrzątkiem z płynem do naczyń.

Środek, który podał kol. pavvvel jest dobry na grubszy kamień.

Do częstego używania dobry jest też Frosch (zielony płyn w atomizerze).

Napisano
  • Autor

Panowie, trzymajcie się tematu. To nie jest HP.

@@twinsen, jeśli woda w rurze schodzi chociaż trochę, to poczekaj aż się zrobi miejsce i wlej kreta na noc. Jak już trochę ruszy, to potem przegoń wrzątkiem z płynem do naczyń.

Środek, który podał kol. pavvvel jest dobry na grubszy kamień.

Do częstego używania dobry jest też Frosch (zielony płyn w atomizerze).

No włąśnie chciałem kretem, ale nie bardzo mam jak go zatrzymać w miejscu przez chwilę, bo jednak trochę to schodzi. Ale jak odpalę auto to jadę do Rossmana po odpowiednie środki :ok:

Dzięki za merytoryczną wypowiedź i reakcję :ok:

Napisano

No włąśnie chciałem kretem, ale nie bardzo mam jak go zatrzymać w miejscu przez chwilę, bo jednak trochę to schodzi. Ale jak odpalę auto to jadę do Rossmana po odpowiednie środki :ok:

Kreta nie. Żona kiedyś domestos użyła to chrom się zepsuł...
Napisano
  • Autor

Kreta nie. Żona kiedyś domestos użyła to chrom się zepsuł...

Ale to w odpływ pójdzie, a potem do ściany. Kranu nie będę polewać przecież.

Napisano

Jest taki Domestos w formie kwaśne żelu. Bez chloru. Ładnie pachnie, nie ścieka. Będzie idealny na Twoje baterie.

Pokrywa żelem. Czekasz 15 minut. Przecierasz i będą jak nowe. Nawet gruby kamień rozpuści.

Napisano

jak już to kup coś w żelu, granulki zamulają jeszcze gorzej rury, uwierz mi wiem co mówie

Napisano

jak już to kup coś w żelu, granulki zamulają jeszcze gorzej rury, uwierz mi wiem co mówie

a tak z ciekawości to czemu niby granulki zamulają? Przeca to się zalewa gorącą wodą i z tych granulek nic nie zostaje.

Napisano

aha a właśnie każdy tak myśli, sypiesz granulki wolno lejesz wodę i słyszysz jak coś syczy i myślisz o coś wyżera, i tak jest na początku trochę lepiej woda spływa ale za jakiś czas znów przestanie ściekać, i gdy wtedy rozbierzesz syfon i następną rurkę za syfonem to się okaże zalega na nich taka szara twarda szara skorupa, ja ostatnio właśnie tak miałem a zapchał się odpływ z umywalki ale w miejscu poniżej stropu :ogien: , oj co ja się nakombinowałem w warunkach blokowych żeby znaleźć coś długiego a zarazem twardego i giętkiego aby móc przebić zator, i właśnie przy tym udrażnianiu w rurach był ten kamienny osad, i sobie wtedy przypomniałem że użyłem kreta w granulkach i że już mi też parę osób mówiło aby nie stosować udrażniaczy w granulacie ;]

Napisano

i sobie wtedy przypomniałem że użyłem kreta w granulkach i że już mi też parę osób mówiło aby nie stosować udrażniaczy w granulacie

IMVHO to jest kwestia obsługi przez użyszkodnika końcowego, jak się przeleje potem dużą ilością wody (tak jak jest zdaje się napisane na opakowaniu) to ten zator nie powstanie w wąskiej rurce instalacji 'wewnętrznej' tylko poleci do pionu i dalej już nie powinien nic przytkać.

Napisano

pojedz do Lidla i kup sobie z W5 środek do czyszczenia kuchni, albo Cilit BAng

Napisano

Nie masz wystających perlatorów na końcach wylewek? Jeżeli je wykręciłeś, to woda się będzie cofać. Podobnie, jeżeli nie są dokręcone, wtedy cofa się między wylewką, a perlatorem.

Ale ze zdjęć to masz także przeciek na głowicy ceramicznej wewnątrz baterii (głowice można za kilkanaście złotych kupić i w pięć minut wymienić) oraz prawdopodobnie na oringach uszczelniających nasadę wylewki do korpusu baterii, ale to się wyjaśni po zmianie głowicy. Natomiast stan tych baterii mnie dziwi, moje ponaddwudziestoletnie tak nie zaszły, więc może i szajsowne powłoki teraz dają.

Napisano

Szklanka wody, szklanka octu, pół szklanki płynu do mycia naczyń. Wlać do butelki po płynie do mycia szyb, wymieszać porządnie.

Spryskać, zostawić na 50-10 minut, przetrzeć, spłukać.

Wszelkie W5 czy Cillity się przy tym chowają :) Płyn do naczyń powoduje, że mikstura pozostaje na powierzchni i ocet ma szansę zadziałać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.