Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

vag 1.9 TDI ile sie nagrzewa?

Featured Replies

Napisano

Ile sie nagrzewa VAG 1.9TDI  130 km?

po 15-20min pracy  miał temp 50-60~st.

Podczas godzinnej jazdy po miescie miał przez chwile 75st C.

audi a4. B6

Napisano

Zależy od temperatury zewnętrznej, obciążenia silnika, sprawności termostatu i i np. od tego czy jest wyposażony w dogrzewacz elektryczny płynu...

Napisano

Po ok 10 km wskaźnik nawet nie drgnol. Był -17 normalnie w zimę ma ok 70 stopni jazda trasa dtś ok 100km/h

Napisano

audi a4. B6

AVF w Passacie 3B6 nagrzewał się przy większych mrozach do 90 stopni po przejechaniu ok.8-10km (mowa o wskazaniu wskaźnika temperatury płynu chłodzącego).

Napisano

audi a4. B6

Jesli masz sprawne grzalki to szybko :oki:

Po 4km wskaznik byl w polowie skali.Tak samo jak obecny benzyniak.

Edytowane przez wlad

Napisano
  • Autor

Zależy od temperatury zewnętrznej, obciążenia silnika, sprawności termostatu i i np. od tego czy jest wyposażony w dogrzewacz elektryczny płynu...

-14, praca na biegu jałowym,

nie wiem czy sprawny termostat. Bez dogrzewacza płynu.

Napisano

na biegu jalowym to moze w ogole sie nie nagrzac

Napisano

jeszcze może głupie pytanie

climatronik i ustawiony na np. 20C??

jesli tak to jeśli tylko sinik troszke sie zagrzeje to wtedy już mocno grzeje do środka i sinikiem sie komp nie przejmuje że nie nagrzany

a jak samemu sterowane i tylko tylko to szybciej sie nagrzeje

wczoraj wieczorem ruszałem było -16C, traska 12km i samochód ledwo 60C złapał

centralka włączona i ręcznie sterowana abym ja miał ciepło hehe

póżniej postój ok 40min na włączonym silniku i centralce też włączonej i temperatura silnika ok 60C cały czas a na zewnątrz -20C

powrót też 12km i wtedy prawie złapał 90C ale jak wyszedłem brame otworzyć to momentalnie spadła

aha 1,9 tdi z jakąś nagrzewnicą że przy -20C po 300m leci już ciepłe a czy też ma świece do nagrzewania to nie wiem

Napisano
  • Autor

Ja mam temp ustawiona na hi. Tryb eco nagrzewnica elektryczna wylaczona.

Tam sa swiece podgrzewajace druga nagrzewnice widzialwm na.allegro

Napisano

a jak sie tą nagrzewnice wyłącza?

przy takim ustawieniu to by potrzeba z 30km trasy żeby zagrzać, przecież na hi tak jak silnik złapie te 50-60C to nadmuch dmucha prawie na max

Napisano

AVF w Passacie 3B6 nagrzewał się przy większych mrozach do 90 stopni po przejechaniu ok.8-10km (mowa o wskazaniu wskaźnika temperatury płynu chłodzącego).

ATD w Fabii potrzebował w siarczyste mrozy ok 10-12km na zagrzanie płynu chłodniczego do 90 st.C

Napisano

-14, praca na biegu jałowym,

nie wiem czy sprawny termostat. Bez dogrzewacza płynu.

A4b6 nie mialo elektrycznego dogrzewania plynu i powietrza?

Bo grzeje sie jak taki co cos takiego ma ;)

Normalnie to diesel sie wcale nie chce grzac na wolnych obrotach.

Napisano

Ja mam temp ustawiona na hi. Tryb eco nagrzewnica elektryczna wylaczona.

Tam sa swiece podgrzewajace druga nagrzewnice widzialwm na.allegro

Spróbuj wyłączyć tryb ECON.

W TDI wyposażonych w webasto (np Touran) dogrzewanie nie działa w trybie ECON oraz na rezerwie paliwa.

Nie wiem jak to działa w nowszych modelach z podgrzewaniem elektrycznym (w starszych jedynym warunkiem była temp płynu < iluś tam stopni) być może ECON jest tu kluczem.

Napisano

hehe od 7-8 lat w każdym aucie mam climatronik i zawsze myślałem że econ to do wyłączania klimy latem, 

tak więc 90% czasu jeżdże na auto bo chyba ponizej iluś tam stopni i tak klima nie działa

Napisano

hehe od 7-8 lat w każdym aucie mam climatronik i zawsze myślałem że econ to do wyłączania klimy latem, 

tak więc 90% czasu jeżdże na auto bo chyba ponizej iluś tam stopni i tak klima nie działa

Tez tak kiedyś myślałem. :skromny:

Napisano

czyli jeździć na auto czy ekon?? zimą

Czytać instrukcję obsługi. ;]  W każdym może być inaczej.

W Touranie TDI (wszystkich typach jakie są) aby włączyło się dogrzewanie musi być wyłączony ECON. Temperaturą graniczną jest 5*C.

Napisano

jesli tak to jeśli tylko sinik troszke sie zagrzeje to wtedy już mocno grzeje do środka i sinikiem sie komp nie przejmuje że nie nagrzany
a jak samemu sterowane i tylko tylko to szybciej sie nagrzeje

Logiczne, bo jak jadę autem to martwi mnie przede wszystkim że ja marznę. Co mnie obchodzi silnik?

Napisano

a jak sie tą nagrzewnice wyłącza?

przy takim ustawieniu to by potrzeba z 30km trasy żeby zagrzać, przecież na hi tak jak silnik złapie te 50-60C to nadmuch dmucha prawie na max

Mój przy klimie na 22 stopnie nagrzewa płyn do 90 st. dopiero po jakichś 15 kilometrach. Z tym że w kabinie jest w miarę ciepło już po kilku. Jednak nawiew zwalnia do 2-3 biegu dopiero po 20km.

Napisano

jak

audi a4. B6

axr (101km) robi to bardzo powoli, a przy tych mrozach po -17 to przy jeździe miejskiej trwa to wieczność, przy czym na postoju wskazówka nawet opadała ;] przy dojeździe do fabryki jak zwiększyło się obciążenie na autostradzie złapał temperaturę momentalnie

Napisano

jak

axr (101km) robi to bardzo powoli, a przy tych mrozach po -17 to przy jeździe miejskiej trwa to wieczność, przy czym na postoju wskazówka nawet opadała ;] przy dojeździe do fabryki jak zwiększyło się obciążenie na autostradzie złapał temperaturę momentalnie

O to to - w Golfie ATD 101KM miałem dokładnie to samo, na postoju albo w korkach trwało wieki. Jak już łapał i trochę podkręciłem dmuchawę to widziałem jak wskazówka spada. Jak złapało się prostej i zaczęło się jako tako jechać, gdy się dogrzał to trzymał temperaturę ok...

W Roomsterze 105KM BSW nie miałem wskaźnika (kontrolka niebieska - zimny, czerwona - za gorący - ale jej nie widziałem) ale miałem farelkę w nawiewie, po 3 minutach po uruchomieniu leciało bardzo ciepłe powietrze z nawiewów, wydawało mi się wtedy, że silnik jest już ciepły co oczywiście było błędem, silnik tak samo powoli grzał się ale kabina bardzo szybko...

Napisano

Ile sie nagrzewa VAG 1.9TDI 130 km?

po 15-20min pracy miał temp 50-60~st.

audi a4. B6

A EGR'a nie odpiałeś ?

Bo jedyna zaleta tego urządzenia to taka że szybciej nagrzewa się silnik

Napisano

audi a4. B6

Sprawdz sprzeglo wiskozowe napedu wiatraka chlodnicy i/lub termostat. Ja mialem sprzegielko zblokowane i w zimie jak jechalem na trasie z predkoscia obrotowa silnika ponizej 2200 to temperatura silnika spadala, to samo w korku. Jak bylo powyzej 2200 obr/min w trasie albo ciagle hamowanie i przyspieszanie to sie jakos tam nagrzewal, choc powoli i ciezko bylo do tych 90 stopni

Napisano

jak

potwierdzam

na trasie jaką mam do pracy to minimum 10 km a przy dużych mrozach to i nawet po 20 km (czyli dojeździe na miejsce) się nie rozgrzał do 90st.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.