Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dziwna sprawa z pompą wody (?)

Featured Replies

Napisano

- temperatura silnika auta jest idealna i trzymana zawsze na połowie skali (czy ciśniemy czy spokojnie - to samo)

- auto szybko się rozgrzewa

- jest to bmw i układ chłodzenia jest dość skomplikowany - dwa zaworki ogrzewania od obiegów, dodatkowa pompka od ogrzewania (sprawna) oraz webasto

jedyny problem jaki jest występuje z ogrzewaniem tj - jeśli auto jedzie i silnik ma obroty to grzeje w miare normalnie (choc wydaje mi sie że za słabo) natomiast jeśli stoimy w korku, silnik chodzi na wolnych obrotach to auto grzeje bardzo słabo mimo że temperatura silnika jest wysoka. Dopiero "przegazowanie" silnika powoduje zadziałanie ogrzewania.

Układ NIE JEST zapowietrzony. Zaworki raczej są sprawne, bo jak nie są to zazwyczaj w ogóle nie ma ogrzewania w tym wypadku.

Czy możliwe jest że to pompa wody nie wyrabia? Jest sucha, nie wydaje dźwięków, ale może mimo to jej wydajność spadła? Spotkał sie kiedyś ktoś z takim czymś?

Napisano

Tak, jak wirnik od oski się oddzielił, wymiana pompy.

Drugi przypadek to Fiat, słaby zamiennik nie wyraziła, po wymianie uspokoiło się.

Napisano

A może nagrzewnica zasyfiona?

Mierzyłeś/sprawdzałeś temperaturę płynu na jej wejściu i wyjściu?

Napisano

jak podczas jazdy masz słabe ogrzewanie a na postoju prawie wcale to na 99% nagrzewnica

auto rozumiem że w wieku ok. 20 lat?

a przez "zaworki" rozumiesz termostaty?

Edytowane przez technix

Napisano

Wytarte łopatki pompy. Miałem identyczny problem/objawy we fordzie. Oczywiście syf w nagrzewnicy tez jest możliwy.

Napisano

ja nie wiem jak wy to robicie, ja ze szwagrem w warsztacie nawet jak łomem odrywamy ori pompy w autach 20+ to wirniki czy łopatki są całe, jak w nowych, jedynie wyją czy stoją na łożyskach

Napisano
  • Autor

jak podczas jazdy masz słabe ogrzewanie a na postoju prawie wcale to na 99% nagrzewnica

auto rozumiem że w wieku ok. 20 lat?

a przez "zaworki" rozumiesz termostaty?

nie, jak sie jedzie to jest ok, jak sie mocno przygaruje to jest gorąco, problem występuje przy niskich obrotach silnika

auto ma 25 lat

zaworki elektrnicznie sterowania od nagrzewnicy - 2 na 2 strefy

Edytowane przez koNik

Napisano

A może nagrzewnica zasyfiona?

Mierzyłeś/sprawdzałeś temperaturę płynu na jej wejściu i wyjściu?

Też obstawiam że nagrzewnica do czyszczenia/wymiany.

Napisano
  • Autor

Też obstawiam że nagrzewnica do czyszczenia/wymiany.

no dobra, ale jeśli byłaby zasyfiona to czemu przy wyższych obrotach silnika grzeje? miałem troche aut z zasyfionymi nagrzewnicami, czyściłem wiele razy i regenerowałem na pasterniku i wiem jak to wtedy działa (nie działa) ;]

poza tym płyn jest czysty, gdyby był nagrzewnicy syf to skoro przez nią przepływa płyn to zaraz płyn byłby "zamulony" w całym układzie

Edytowane przez koNik

Napisano

no dobra, ale jeśli byłaby zasyfiona to czemu przy wyższych obrotach silnika grzeje?

Może dlatego, że rośnie prędkość obr. pompy płynu. Napęd pompy w końcu jest od silnika.

Napisano

poza tym płyn jest czysty, gdyby był nagrzewnicy syf to skoro przez nią przepływa płyn to zaraz płyn byłby "zamulony" w całym układzie

Jak jest kamień to będzie czysty. Forek lubiał się przegrzewać przy ostrym podjeździe. Wymieniali termostat, składali na GAZ. Wszystko wyglądało OK. Po wymianie chłodnicy problem zniknął. Z nagrzewnicą może być podobnie.

Przy wyższych obrotach grzeje bo silnik wydziela więcej ciepła. Tak mi się wydaję.

Napisano
  • Autor

Może dlatego, że rośnie prędkość obr. pompy płynu. Napęd pompy w końcu jest od silnika.

tak wiem o tym,  dletrgo przeciwstawiam to tezie o zatkanej nagrzewnicy - jakby była zatkana to by była zatkana a nie tylko na wolnych obrotach

Napisano

tak wiem o tym,  dletrgo przeciwstawiam to tezie o zatkanej nagrzewnicy - jakby była zatkana to by była zatkana a nie tylko na wolnych obrotach

U mnie grzeje normalnie. Jak przygazuje grzeje mocniej. U Ciebie grzeje słabo, jak przygazujesz to grzeje normalnie :)

Jakby pompa wody nie wyrabiała to nie przegrzewał by się silnik?

Edytowane przez marcindzieg

Napisano
  • Autor

U mnie grzeje normalnie. Jak przygazuje grzeje mocniej. U Ciebie grzeje słabo, jak przygazujesz to grzeje normalnie :)

jak nie przegazuje to praktycznie NIE GRZEJE w ogóle. Przy w pełni rozgrzanym silniku... Jak przegazuje to momentalnie leci ciepłe powietrze - w zasadzie po 5-10s

Napisano

jak nie przegazuje to praktycznie NIE GRZEJE w ogóle. Przy w pełni rozgrzanym silniku... Jak przegazuje to momentalnie leci ciepłe powietrze - w zasadzie po 5-10s

Wszystko się zgadza. Jak mam odkręcone na full ogrzewanie i mocno przygazuję leci bardzo gorące powietrze. Normalnie leci ciepłe.

Co Ci szkodzi odkamienić nagrzewnicę? Chyba że jest pół samochodu do rozebrania.

Napisano

Wszystko się zgadza. Jak mam odkręcone na full ogrzewanie i mocno przygazuję leci bardzo gorące powietrze. Normalnie leci ciepłe.

Co Ci szkodzi odkamienić nagrzewnicę? Chyba że jest pół samochodu do rozebrania.

w tym przypadku jest co kręcić :no:

Napisano

Może jest na tyle zabita że przy niskich obrotach płyn wybiera luźnejszą drogę a dopiero wzrost ciśnienia wpycha płyn do nagrzewnicy. Zacznij od odpięcia węży bez ruszania nagrzewnicy i wodą z kranu przepłucz bedziesz widział co i jak wypływa. Być może jak w przewodzie hamulcowym się wąż rozwarstwił i blokuje mały przepływ na wolnych obrotach.
Napisano

dobra, to wyjmij pompę i oceń czy jest zużyta, jak chcesz to wymień ją tylko6 później nie płacz , e kasa poszła w błoto

Napisano

Miałem tak w jednym fiacie tfu po wymianie nagrzewnicy. Nowa okazała się wadliwa miała jakaś wade i blokowała swobodny przepływ płynu a jak były wysokie obroty to grzało tak pow. 3tys.

Wysłane z mojego LG-K430 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Co to jest e34/e32? Tam chyba nie było zbiorników przy chłodnicy, tylko przy podszybiu? Jak zbiornik jest przy chłodnicy, to wydajność pompy sprawdzisz, otwierając korek i obserwując otwór przelewowy pod korkiem. Jak na wolnych obr leci tam płyn, to pompa pierwsza klasa, pompa dobra przelewa od 1000 rpm, pompa słaba od 1500 rpm. Ja obstawiam słabą pompę, wytarty wirnik, ewentualnie odpowietrzenie. Sprawdź jeszcze raz, bo sam wiesz jak się odpowietrza BMW, mikro nieszczelność, nawet na dużym obiegu (na chłodnicy) i masz układ w godzinę zapowietrzony.

Napisano

A te "zaworki" to są elektryczne? A jeżeli tak to może po prostu na wolnych obrotach masz za małe napięcie i zaworki się zamykaja?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Napisano
  • Autor

A te "zaworki" to są elektryczne? A jeżeli tak to może po prostu na wolnych obrotach masz za małe napięcie i zaworki się zamykaja?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Zaworki są sterowane elektrycznie, napięcie ładowania w całym zakresie obrotów jest ok. Zaworki raczej działają choć jest jeszcze możliwość że nie otwierają się na full, dlatego jeszcze w weekend je wymienię przy okazji sprawdzajac ta nieszczesna nagrzewnice ;)

Co do zbiorniczka, to tak - w E34 jest on przy podszybiu. Znalazłem mikro wyciek przy rurze idącej do chlodnicy a ponieważ chłodnica jest nowa to zamówiłem jeszcze wczoraj nowego węża i podmienie i jeszcze raz odpowietrze układ.

Ech, wolę jak się jakiś silnik rozpadnie a nie babrac się w takim czymś ;)

Trochę pokazuje to beznadzieję jaka czeka przyszłych fanów bardziej współczesnych i skomplikowanych samochodów gdy zechcą je odnawiać za 20 lat ;) zespół nagrzewnicy oraz układ chłodzenia w tym aucie jest na tyle skomplikowany i na tyle ma rozbudowana automatykę że człowiekowi się odechciewa to dotykać ;)

Napisano

Co to jest e34/e32? Tam chyba nie było zbiorników przy chłodnicy, tylko przy podszybiu? Jak zbiornik jest przy chłodnicy, to wydajność pompy sprawdzisz, otwierając korek i obserwując otwór przelewowy pod korkiem. Jak na wolnych obr leci tam płyn, to pompa pierwsza klasa, pompa dobra przelewa od 1000 rpm, pompa słaba od 1500 rpm. Ja obstawiam słabą pompę, wytarty wirnik, ewentualnie odpowietrzenie. Sprawdź jeszcze raz, bo sam wiesz jak się odpowietrza BMW, mikro nieszczelność, nawet na dużym obiegu (na chłodnicy) i masz układ w godzinę zapowietrzony.

A te układy w BMW nie odpowietrzają się same?

Napisano
  • Autor

A te układy w BMW nie odpowietrzają się same?

teoretycznie tak, ale w praktyce żeby to zrealizować najlepiej stanąć dość ostro do góry przodem i dolewać płynu do zbiorniczka na wyższych obrotach silnika przy ogrzewaniu i nawiewie ustawionym na max (wymusza to pracę dodatkowej pompy płynu). Ja mam jeszcze odpowietrznik dodatkowy przy webasto. Układ mam na pewno odpowietrzony.

Napisano

teoretycznie tak, ale w praktyce żeby to zrealizować najlepiej stanąć dość ostro do góry przodem i dolewać płynu do zbiorniczka na wyższych obrotach silnika przy ogrzewaniu i nawiewie ustawionym na max (wymusza to pracę dodatkowej pompy płynu). Ja mam jeszcze odpowietrznik dodatkowy przy webasto. Układ mam na pewno odpowietrzony.

Dzięki za cynk. Mnie 2 dni temu dopadły te same objawy, ale inny silnik - M43B18.

Napisano

Spotkał sie kiedyś ktoś z takim czymś?

Tak - pompa wody sie rozleciala i wałek sie kręcil, ale nie kreciło "smigielkiem" ;)

Napisano

Układ mam na pewno odpowietrzony.

Wg mnie to nie to, bo objawem byłoby raczej szybkie grzanie się silnika.

Obstawiam, że powodem jest spowolniony przepływ płynu, a ten wynika z: zmniejszonej wydajności pompy płynu, zapchanej nagrzewnicy lub niedziałającej pompki dodatkowej. W sumie może być wszystkiego po trochu.

Dodam, że pompka dodatkowa w e46 330d (ta przy elektrycznym "webasto") jest skonstruowana tak, że silnik i wirnik nie są ze sobą połączone, żeby wyłączona pompka nie blokowała przepływu. Jak silnik pompki działa to nie jest to równoznaczne z kręceniem się wirnika.

Napisano

Ja BMW odpowietrzam płucami. Wlewam pod korek płyn, włączam zapłon, ogrzewanie daję na max, dmucham w zbiornik i popuszczam odpowietrznik. Jak przelewa, to zakręcam odpowietrznik cały czas dmuchając. Gotowe.

Napisano
Dnia 12.01.2017 o 12:02, Pipper napisał:

Tak, jak wirnik od oski się oddzielił, wymiana pompy.

Drugi przypadek to Fiat, słaby zamiennik nie wyraziła, po wymianie uspokoiło się.

No właśnie, Fiat... W moim aucie wymieniono rozrząd wraz z pompą wody Metelli o symbolu 24-0672 (ponoć standardowo montowana w tych silnikach).

http://www.metelli.com/it/Home/ProductDetail?code=24-0672&brand=metelli

Po wymianie zauważyłem, że wskazówka temperatury nieznacznie opada podczas postoju lub kiedy włączę nadmuch. Czyli co, kijowy zamiennik, czy źle odpowietrzony układ? A może poprzednia pompa miała dość i słabo mieliła w układzie dając wyższą temperaturę na blacie?

Edytowane przez bochumil

Napisano
  • Autor

ok, winne były jednak zaworki od ogrzewania, jeden otwierał się do połowy a drugi w ogóle ;)

także załatwione na szczęscie bez darcia nagrzewnicy, tak czy siak dzięki za sugestie :ok:

Napisano

Ważne, że ogarnięte. :oki:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.