Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

RIP GM Opel 1931-2017

Featured Replies

Napisano
2 minuty temu, Ryb napisał:

Czy Ibiza to Skoda?

:hmm:

Dla mnie to wszystko ten sam samochód... ;)

Napisano
5 minut temu, Ryb napisał:

W takiej Polsce jeśli już kogoś stać na SUVa większego niż klasa B czy C to najczęściej stać go też na wersję 4x4. Zauważ, że  u nas w kraju wśród SUVów doskonale sprzedają się auta bardzo drogie i dobrze wyposażone.

Ja nie znam chyba nikogo, kto by kupil SUVa nowego z 4x4, a sporo znajomych takimi jezdzi (CX5, Sportage, Tuscon, Tiguan) ;]

SUVy to efekt mody, wiec kupuje sie to co ladne wyglada, a niekoniecznie jest praktyczne ;)

Napisano
3 minuty temu, grogi napisał:

A może tym, czego oczekują i czym kupują klienci? 

No właśnie powinien się tym przejmować a wygląda że nie bardzo to robi. Nie wiem co jest ciekawego w 5008 w porównaniu nawet do oferty takiej Kii czy Hyundaia. Bo o VAGu nawet nie wspominam.

Napisano
5 minut temu, Ryb napisał:

W takiej Polsce jeśli już kogoś stać na SUVa większego niż klasa B czy C to najczęściej stać go też na wersję 4x4. Zauważ, że  u nas w kraju wśród SUVów doskonale sprzedają się auta bardzo drogie i dobrze wyposażone. O ile 3008 mogę jeszcze wybaczyć brak napędu to w 5008 już nie uchodzi, zwłaszcza że kosztują tyle co auta wyposażone w 4x4. Co dowodzi tylko, że ludzie kupują oczami.

Trend ten się trochę zmniejsza za sprawą małych, miejskich SUVów, które stają się coraz bardziej popularne (i coraz tańsze) i w tej klasie rzeczywiście 4x4 to rzadko spotykana fanaberia klienta.

Właśnie tak jest - klientela przesiada się do aut klasy SUV, ale nie chce przekroczyć 100 tys. zł, a wtedy w klasie C trudno o napęd na 4 koła i lepszy silnik. W segmencie B można w tej cenie lepiej doposażyć SUVa :ok:

Napisano
2 minuty temu, Maciej__ napisał:

Ja nie znam chyba nikogo, kto by kupil SUVa nowego z 4x4, a sporo znajomych takimi jezdzi (CX5, Sportage, Tuscon, Tiguan) ;]

SUVy to efekt mody, wiec kupuje sie to co ladne wyglada, a niekoniecznie jest praktyczne ;)

U mojego szefa w firmie wszyscy. Ważne że jest wybór.

Napisano
2 minuty temu, grogi napisał:

I koncern ma się przejmować tym, co im możesz wybaczyć?

No, chyba powinien. Bo chce te auta sprzedawać takim jak ja. Chyba że jest inaczej, to niech sobie uprawia sztukę dla sztuki.

A może tym, czego oczekują i czym kupują klienci? 

Czy klientami dla koncernu są tylko ci, którzy już kupili czy może również ci, którzy nie kupili a mogliby kupić?

3 minuty temu, grogi napisał:

Było już wiele firm, które robiły "porządne" samochody... I zwykle kończą kupione przez kogoś innego...

Na to jak kończą firmy ma wpływ tak wiele czynników, że zawężanie tego wyłącznie do oferty jest sporym nadużyciem. 

Napisano
1 minutę temu, marcindzieg napisał:

No właśnie powinien się tym przejmować a wygląda że nie bardzo to robi. Nie wiem co jest ciekawego w 5008 w porównaniu nawet do oferty takiej Kii czy Hyundaia. Bo o VAGu nawet nie wspominam.

Widać nie jesteś targetem...

Trzy fotele z isofixami na tylnej kanapie połączone ze stylistyką ciekawszą, niż makaron zgarnięty rano z podłogi. Wystarczy.

Napisano
6 minut temu, grogi napisał:

Dla mnie to wszystko ten sam samochód... ;)

Porównaj Superb z Passatem, Octavię z Golfem, Kodiaq/Karoq z Tiguanem. Te pierwsze nie mają się czego wstydzić.

Na Seata od lat VAG nie ma pomysłu.

Napisano
2 minuty temu, rwIcIk napisał:

Właśnie tak jest - klientela przesiada się do aut klasy SUV, ale nie chce przekroczyć 100 tys. zł, a wtedy w klasie C trudno o napęd na 4 koła i lepszy silnik. W segmencie B można w tej cenie lepiej doposażyć SUVa :ok:

Tak z ciekawości - masz 4x4? 

Napisano
5 minut temu, Maciej__ napisał:

No właśnie, to są małe SUVy, na które boom nastąpił wskutek mody stosunkowo niedawno. A jeszcze parę lat temu w statystykach sprzedaży SUVów królowało np. BMW X6.

5 minut temu, Maciej__ napisał:

SUVy to też praktyczność, a braku napędu pożałują przy pierwszej okazji, gdy okaże się, że tej praktyczności jest mniej niż w byle kombi.

Napisano
Teraz, grogi napisał:

Tak z ciekawości - masz 4x4? 

Nie ;]

Chciałem automatyczną skrzynię, więc na 4x4 już nie było mnie stać - tak naprawdę kupiłem w miarę najtańszego SUVa klasy C, który oferował AT :)

Dodanie 4x4, to inny silnik, inny poziom wypasu i robiło się dużo drożej bez względu na markę.

Napisano
4 minuty temu, Ryb napisał:

No, chyba powinien. Bo chce te auta sprzedawać takim jak ja. Chyba że jest inaczej, to niech sobie uprawia sztukę dla sztuki.

Nie chce. Zrobienie samochodu, który by Ciebie zadowolił, kosztuje za dużo. Zrobiliby taki, to by się nagle okazało "nie dam przecież tyle za Peżota". 

Napisano
6 minut temu, rwIcIk napisał:

Tak jak pisałem - SUVy schodzą pod strzechy, więc cena zaczyna grać rolę. A jeszcze niedawno mało kto z kupujących SUVa podchodził do tego z budżetem 100tys. W segmencie B dla odmiany napęd 4x4 jest często niedostępny.

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał:

SUVy to też praktyczność, a braku napędu pożałują przy pierwszej okazji, gdy okaże się, że tej praktyczności jest mniej niż w byle kombi.

Ja kupiłem SUVa głównie ze względu na pozycję za kierownicą, by wygodnie wozić stare, schorowane kości - i nie zawiodłem się :skromny:

Napisano
1 minutę temu, rwIcIk napisał:

Nie ;]

Chciałem automatyczną skrzynię, więc na 4x4 już nie było mnie stać - tak naprawdę kupiłem w miarę najtańszego SUVa klasy C, który oferował AT :)

Dodanie 4x4, to inny silnik, inny poziom wypasu i robiło się dużo drożej bez względu na markę.

No właśnie. A porzuciłbyś pomysł kupienie Tucsona, jakby w ofercie 4x4 nie było wcale?

Napisano

Tak jak pisałem - SUVy schodzą pod strzechy, więc cena zaczyna grać rolę. A jeszcze niedawno mało kto z kupujących SUVa podchodził do tego z budżetem 100tys. W segmencie B dla odmiany napęd 4x4 jest często niedostępny.

A kiedy PSA zaprojektowało 5008? To samochód, który ma zastąpić MPV - a nie być terenówką.

Napisano
8 minut temu, marcindzieg napisał:

U mojego szefa w firmie wszyscy. Ważne że jest wybór.

IMO 4x4 jest tym, co w lwiej części uzasadnia w ogóle istnienie auta typu SUV. Wykastrowanie go z 4x4 czyni z niego wydmuszkę i auto bezsensowne. Od SUVa z napędem na przód we wszystkim lepsze będzie kombi z napędem na przód.

Napisano

IMO 4x4 jest tym, co w lwiej części uzasadnia w ogóle istnienie auta typu SUV. Wykastrowanie go z 4x4 czyni z niego wydmuszkę i auto bezsensowne. Od SUVa z napędem na przód we wszystkim lepsze będzie kombi z napędem na przód.

I znowu - statystyczny klient uważa inaczej. Mr and Mrs Smith chcą mieć ładne auto, do którego się łatwo wsiada, wysoko siedzi i ma duże koła. O 4x4 myślą tak samo, jak o blenderze w rurze wydechowej.

Edytowane przez grogi

Napisano
4 minuty temu, grogi napisał:

Nie chce. Zrobienie samochodu, który by Ciebie zadowolił, kosztuje za dużo. Zrobiliby taki, to by się nagle okazało "nie dam przecież tyle za Peżota". 

Akurat ja bym dał, bo mi znaczek zwisa. Jeśli będzie oferowało to, czego potrzebuję i będzie bezawaryjne (co producent mi zagwarantuje) to czemu nie miałbym jeździć Peżotem? Namówiłem rodziców na kupno Peżota, bo oferował najwięcej z aut w ich budżecie.

Ale Peugeot wyraźnie nie chce moich pieniędzy...

;)

Napisano

No właśnie. A porzuciłbyś pomysł kupienie Tucsona, jakby w ofercie 4x4 nie było wcale?

Dla mnie to nie miało większego znaczenia. Ale IMO SUV tej klasy powinien miec 4x4.

Toyota, czy Mazda dają w standardzie do AT napęd 4x4 - ale wtedy przekraczamy 130 tys. zł z wolnossącym benzynowym 2.0.

Hyundai wstrzelił się dla mnie z tańszą ofertą AT bez 4x4, w dodatku z dieslem 1,7 :ok:

Napisano
5 minut temu, rwIcIk napisał:

Ja kupiłem SUVa głównie ze względu na pozycję za kierownicą, by wygodnie wozić stare, schorowane kości - i nie zawiodłem się :skromny:

Powiedzmy, że nie jest to dobry przykład, który widujemy w reklamach SUVów na billboardach. Bo na billboardach mamy zawsze rodzinę 2+2 parkującą tego SUVa na plaży.

:hehe:

Napisano

1 minutę temu, rwIcIk napisał:

Dla mnie to nie miało większego znaczenia. Ale IMO SUV tej klasy powinien miec 4x4.

Dlaczego? Ze względów prestiżowych? Bo sam przyznajesz, że na Twoją decyzję o zakupie to nie wpłynęło.

Napisano

Powiedzmy, że nie jest to dobry przykład, który widujemy w reklamach SUVów na billboardach. Bo na billboardach mamy zawsze rodzinę 2+2 parkującą tego SUVa na plaży.

:hehe:

Rodziny na dorobku raczej nie stać na dużego SUVa.

IMO dla rodziny z dziećmi lepsze będzie obszerne kombi ;]

Napisano
1 minutę temu, grogi napisał:

Dlaczego? Ze względów prestiżowych? Bo sam przyznajesz, że na Twoją decyzję o zakupie to nie wpłynęło.

Gdyby było mnie stać, wolałbym mieć napęd 4x4.

Automat i napęd na przód nie radzi sobie kompletnie w trudnych warunkach. A u siebie na wsi mam spore błotko :no:

Napisano
8 minut temu, grogi napisał:

A kiedy PSA zaprojektowało 5008? To samochód, który ma zastąpić MPV - a nie być terenówką.

Reklamują go jako SUVa - popatrz w katalog. Nawet dali mu Hill Descent Control, tak jakby był w stanie wjechać na górkę, przy zjeździe z której to się może przydać.

;l

Napisano
7 minut temu, grogi napisał:

I znowu - statystyczny klient uważa inaczej. 

To zależy od klasy auta (lub przedziału cenowego). Statystyczny klient ze 100k w portfelu myśli o 4x4 co innego niż statystyczny klient z 200k w portfelu. Pug oferuje te swoje auta za 150k, gdzie 4x4 mają wszyscy konkurenci i sam jestem ciekaw efektów.

Napisano
7 minut temu, rwIcIk napisał:

Toyota, czy Mazda dają w standardzie do AT napęd 4x4 - ale wtedy przekraczamy 130 tys. zł z wolnossącym benzynowym 2.0.

Hyundai wstrzelił się dla mnie z tańszą ofertą AT bez 4x4, w dodatku z dieslem 1,7 :ok:

Cenowo to jest bardzo dobra oferta i mając taki budżet też bym to wziął zamiast auta kompaktowego czy klasy D.

:ok:

Ja się nie czepiam że auta te nie mają 4x4 w podstawie. Czepiam się, że nie mają nawet za dopłatą.

Napisano

Na moją wpłynęło. Skreśliłem Puga z listy moich potencjalnych zakupów.

Napisano
6 minut temu, rwIcIk napisał:

Rodziny na dorobku raczej nie stać na dużego SUVa.

IMO dla rodziny z dziećmi lepsze będzie obszerne kombi ;]

Nie zgodzę się. Sam jestem rodziną z dzieckiem, która użytkuje SUVa zgodnie z tym co na tych wszystkich plakatach.  :hehe:

I rzeczywiście - on się do tego perfekcyjnie nadaje, kombi zostaje daleko w tyle.

Napisano

Cenowo to jest bardzo dobra oferta i mając taki budżet też bym to wziął zamiast auta kompaktowego czy klasy D.

:ok:

Ja się nie czepiam że auta te nie mają 4x4 w podstawie. Czepiam się, że nie mają nawet za dopłatą.

Najprostszy Tucson z AT ma diesla, ale napęd na 2 koła.

Droższy 4x4 ma benzynowy 1,6T, a najdroższy diesla 2.0.

Różnice nie są jakieś kosmiczne, ale każde kolejne 10 tys. zł zaczyna boleć ;]

Napisano
16 minut temu, rwIcIk napisał:

Najprostszy Tucson z AT ma diesla, ale napęd na 2 koła.

Droższy 4x4 ma benzynowy 1,6T, a najdroższy diesla 2.0.

Różnice nie są jakieś kosmiczne, ale każde kolejne 10 tys. zł zaczyna boleć ;]

Właśnie sobie skonfigurowałem tego Puga 5008. Wersja sensownie wyposażona kosztuje 148 600zł. I nadal ma napęd 2WD oraz diesla o mocy zaledwie 120KM! Jeśli Pug nie daje na to 30% rabatu to konkurencja może się turlać ze śmiechu.

Auto wygląda super, ale bez przesady...

PS. Za 154 600 jest Honda CRV z dieslem 1.6 AWD i 9-biegowym automatem w specyfikacji Executive (full wypas, z pełną skórą i dodatkami). Przy wszystkich wadach napędu 4x4 Hondy ja bym w tej sytuacji na Puga nie spojrzał.

PS2: Za 147 100 wyszedł mi świetnie wyposażony Koleos z silnikiem diesla 175KM i automatem, który do tego genialnie wygląda. Gdybym dziś kupował auto byłby to chyba najmocniejszy konkurent Outlandera. Z Peugeota dalej się śmieję.

Edytowane przez Ryb

Napisano
31 minut temu, grogi napisał:

Widać nie jesteś targetem...

Trzy fotele z isofixami na tylnej kanapie połączone ze stylistyką ciekawszą, niż makaron zgarnięty rano z podłogi. Wystarczy.

To kto jest targetem? Ludzie, którzy kupują oczami? Patrząc na statystyki sprzedaży jakoś ich szczególnie dużo nie jest. Jak nie jestem fanem Skody to porównując oferty nawet bym na 5008 nie spojrzał. Mimo że Skoda jest paskudna.

Napisano
7 minut temu, marcindzieg napisał:

To kto jest targetem? Ludzie, którzy kupują oczami? Patrząc na statystyki sprzedaży jakoś ich szczególnie dużo nie jest. Jak nie jestem fanem Skody to porównując oferty nawet bym na 5008 nie spojrzał. Mimo że Skoda jest paskudna.

Koleosa zobacz. Piękny, mocny, w dobrej cenie. IMO miażdży zarówno Puga jak i Skodę. Mimo że to Renault i zaraz się popsuje. A może się nie popsuje? Poprzedni Koleos to był bezawaryjny Samsung z Korei. Ten to podobno Nissan X-Trail. Może warto zaryzykować?

Napisano
12 minut temu, marcindzieg napisał:

Targetem na 5008 jest ktoś, kto potrzebuje MPV, a takiej bryły nie chce. I dla takiego klienta 120 KM czy brak 4x4 zupełnie nie jest istotny. Sądząc po tym, że 5008 sprzedaje się tyle, ile fabryka potrafi wyprodukować - jest to samochód, który w rynek trafił dobrze. Przy takich potrzebach 4x4 nawet przeszkadza - raz, że dodaje z litra do spalania, a dwa dodaje kilka stówek rocznie podatku... 

Rynek na Odrze się nie kończy... Tam 4x4 na zapas praktycznie nikt nie kupuje. 

Edytowane przez grogi

Napisano

Targetem na 5008 jest ktoś, kto potrzebuje MPV, a takiej bryły nie chce. I dla takiego klienta 120 KM czy brak 4x4 zupełnie nie jest istotny. Sądząc po tym, że 5008 sprzedaje się tyle, ile fabryka potrafi wyprodukować - jest to samochód, który w rynek trafił dobrze. Przy takich potrzebach 4x4 nawet przeszkadza - raz, że dodaje z litra do spalania, a dwa dodaje kilka stówek rocznie podatku... 

Tyle że Pug daje 4x2 w cenie, w której konkurencja daje 4x4. Jak zrezygnujesz z 4x4 w takiej Hondzie czy Koleosie to będziesz miał auto 10k tańsze od Puga. Właśnie dla ludzi, którzy nie chcą kupować na zapas. Za to dla tych, którzy będą potrafili to wykorzystać konkurencja pozwala to mieć. Pug nie pozwala. IMO Francuzi celowo robią wydmuszki tnąc koszty i licząc że klienci się nie kapną. Pamiętasz jak zrobili Citroena C5 Cross (czy jak mu tam - "uterenowione" kombi)? Jako jedyny w klasie nie miał napędu 4x4 mimo "terenowego" wyglądu. A 508? Najpierw była hybryda z dieslem i 4x4 (skądinąd bardzo fajna) a potem uznali że można wsadzić zwykłego, przednionapędowego HDI a klienci dalej kupią. I jakoś żaden z tych modeli furory nie zrobił.

W PSA nie umieją robić SUVów i tyle. Lata mijają a oni się nic nie nauczyli, dalej myślą że jak dołożą parę plastików i zmienią nazwę to klienci dadzą się nabrać.

Napisano
26 minut temu, Ryb napisał:

Za 154 600 jest Honda CRV

Za tyle to ja mam Forestera na pełnym wypasie :)

Napisano
13 minut temu, grogi napisał:

Na EU też nie. Popatrz jeszcze bardziej ogólnie.

Edytowane przez marcindzieg

Napisano
Teraz, marcindzieg napisał:

Za tyle to ja mam Forestera na pełnym wypasie :)

No widzisz. Dopisujemy do listy samochodów lepszych od Puga, a tańszych.

:oki:

Napisano

No widzisz. Dopisujemy do listy samochodów lepszych od Puga, a tańszych.

:oki:

Szef kupił za podobną cenę Sorrento na pełnym wypasie (jakieś demo). 7-miejscowe, z porządnym silnikiem, zwykłym automatem i kupą fajnych opcji jak np. wentylowane fotele. I do tego ładny.

Napisano
6 minut temu, marcindzieg napisał:

Szef kupił za podobną cenę Sorrento na pełnym wypasie (jakieś demo). 7-miejscowe, z porządnym silnikiem, zwykłym automatem i kupą fajnych opcji jak np. wentylowane fotele. I do tego ładny.

Popatrzyłem na tego Forka. Dlaczego Eyesight jest tylko z silnikiem 2.0? Ja bym poczekał aż to do XT wprowadzą.

Napisano
4 minuty temu, Ryb napisał:

Popatrzyłem na tego Forka. Dlaczego Eyesight jest tylko z silnikiem 2.0? Ja bym poczekał aż to do XT wprowadzą.

Faktycznie tak jest. Nie mam pojęcia dlaczego. Może znowu coś dziwnego wymyślili :)

Napisano
2 godziny temu, Ryb napisał:

Tylko z wyglądu, bo jako jedyny na liście nie oferuje napędu 4x4, nawet za dopłatą.

:facepalm:

I tak bylby to margines sprzedazy. Sprzedaje sie im jak cieple buleczki bez 4x4 wiec dla jednego Ryba nie chce im sie tego wsadzac. ;]

Napisano
5 minut temu, Rado_ napisał:

I tak bylby to margines sprzedazy.

Tego nie wiesz.

Napisano
2 godziny temu, marcindzieg napisał:

Tez nie wiem, dlatego z tych wymienionych wybralbym 5008

Napisano
2 godziny temu, rwIcIk napisał:

Gdyby było mnie stać, wolałbym mieć napęd 4x4.

Automat i napęd na przód nie radzi sobie kompletnie w trudnych warunkach. A u siebie na wsi mam spore błotko :no:

Czyli wg Ryba powinien byc ten 4x4 aby nie bylo Cie stac na kupno.:hehe:

Napisano
5 minut temu, Rado_ napisał:

Ja nie musze, producent wie

Patrząc na statystyki sprzedaży to chyba nie do końca :)

Napisano
1 minutę temu, marcindzieg napisał:

Ale że ludzie chcą kupować, ale fabryka nie wyrabia? Głupawy coś ten producent jest...

Napisano
7 minut temu, marcindzieg napisał:

Place maja zawalone? O jakich statystykach mówisz? Bo chyba nie o tych, ze po 6 mcy trzeba czekać  i wszystko schodzi na pniu?

Napisano
23 minuty temu, Rado_ napisał:

I tak bylby to margines sprzedazy. Sprzedaje sie im jak cieple buleczki bez 4x4 wiec dla jednego Ryba nie chce im sie tego wsadzac. ;]

Nazwali by to crossover i nie byłoby problemu. Ale uparli się przy nazwie "SUV", więc narażają się na uzasadnione kpiny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.