Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

RIP GM Opel 1931-2017

Featured Replies

Napisano
8 godzin temu, Maciej__ napisał:

Ja nie znam chyba nikogo, kto by kupil SUVa nowego z 4x4, a sporo znajomych takimi jezdzi (CX5, Sportage, Tuscon, Tiguan) ;]

SUVy to efekt mody, wiec kupuje sie to co ladne wyglada, a niekoniecznie jest praktyczne ;)

Moich za to to dwóch kolegów kupiło ostatnio SUV i oba AWD ;)

Napisano
9 godzin temu, wladmar napisał:

Jeździłem w tamtym tygodniu Golfem 1.2 TSI 85 KM. Dramat. Hałasuje, nie jedzie, przy czym pali bardzo dużo z racji tego, że pedał gazu trzeba traktować zerojedynkowo, żeby jakoś to jechało. 

Ja mowie o 100KM a nie o 85.

Napisano

Nic w tym dziwnego - opór aerodynamiczny porównywalny z Zamkiem Czocha:  ogromna powierzchnia czołowa oraz kształt ułamanej cegły.

Napisano

Dla mnie < 11 s do setki to już całkiem przyzwoicie, szczególnie z automatem, gdy nie trzeba się wysilać, by osiągnąć taki wynik :ok:

W swoim mam obecnie 11,5 s i nie narzekam - wolę 11,5 z automatem, niż tak jak w poprzednim aucie 11 s z manualną skrzynią ;]

Napisano
7 minut temu, rwIcIk napisał:

Dla mnie < 11 s do setki to już całkiem przyzwoicie, szczególnie z automatem, gdy nie trzeba się wysilać, by osiągnąć taki wynik :ok:

W swoim mam obecnie 11,5 s i nie narzekam - wolę 11,5 z automatem, niż tak jak w poprzednim aucie 11 s z manualną skrzynią ;]

Ale w Twoim przypadku to za odczucia odpowiada turbo, a nie skrzynia...

Gdybys w Cruze mial 1,4T to nie wiem czy nadal bylbys taki zadowolony ;)

Napisano
9 minut temu, rwIcIk napisał:

Ty masz 10,5 wiec dlatego nie narzekasz.

Napisano
30 minut temu, grogi napisał:

Nic w tym dziwnego - opór aerodynamiczny porównywalny z Zamkiem Czocha:  ogromna powierzchnia czołowa oraz kształt ułamanej cegły.

do tego dychawiczny silnik ..

Napisano

A czemu to CVT nie krecilo wyzej? CVT fajne do spokojnej jazdy i do bardzo dynamicznej jak jezdzilem nissanem z wypozyaczalni to nic posdordku tych dwoch trybow nie dzialalo.

Napisano
32 minuty temu, wujekcybul napisał:

A czemu to CVT nie krecilo wyzej? CVT fajne do spokojnej jazdy i do bardzo dynamicznej jak jezdzilem nissanem z wypozyaczalni to nic posdordku tych dwoch trybow nie dzialalo.

Widać do jechania ze stałą prędkością 140 km/h potrzeba jakieś 40 KM mocy... Nie ma sensu kręcić wyżej, bo tam jest mniej wydajnie. 

Edytowane przez grogi

Napisano
4 godziny temu, Rado_ napisał:

@Ryb nie ma tragedii

W dieslu mu wyszło tyle samo:

Ale popsuł to, bo jechał w trybie ECO. Do tego nowy Outlander ma być niby o jakieś ułamki sekund szybszy od poprzednika bo niby pozmieniali oprogramowanie skrzyni. Tym wyszło dużo mniej:

Z moich amatorskich pomiarów wychodzi między 9.5 a 10s. Tak czy siak - wystarczy.

Ten CVT może też nie jest najwolniejszy ale trzeba się tym przejechać - wrażenia są tak koszmarne, że wydaje się że nie jedzie. Poza tym ma ogromnego laga gdy trzeba przyspieszyć w czasie jazdy (np. włączając się na autostradzie z rozbiegówki). Tu różnica jest wręcz dramatyczna.

Edytowane przez Ryb

Napisano
3 godziny temu, Maciej__ napisał:

Te 1.4T z Opla/Chevroleta rozwijały swoją moc trochę ospale, więc nie poczułby różnicy. Zwłaszcza że teraz ma diesla.

Napisano
10 godzin temu, Maciej__ napisał:

Na pewno.

1,4T miał coś kole 9 s do setki :)

Napisano
6 godzin temu, Ryb napisał:

Te 1.4T z Opla/Chevroleta rozwijały swoją moc trochę ospale, więc nie poczułby różnicy. Zwłaszcza że teraz ma diesla.

Który też jest ospały i szybko kończy mu się zakres obrotów. Dobrze, że jest 7 biegowy automat :ok:

Napisano
9 godzin temu, grogi napisał:

Widać do jechania ze stałą prędkością 140 km/h potrzeba jakieś 40 KM mocy... Nie ma sensu kręcić wyżej, bo tam jest mniej wydajnie. 

Spodziewalem sie, ze bedzie krecil do moax mocy. Moze jest nizej niz przy czerwonym.

Napisano
7 godzin temu, Ryb napisał:

Skoro to forum milosnikow motoryzacji to napisze jeszcze raz ten silnik nie ma wtrysku bezposredniego i jest bezawaryjny. Wystarczy dac wieksze IC i program i znika ekologiczna ospalosc. Mamy 170KM i lykamy wiekszosc aut na drodze. Choc rozumiem Janusz nie tknie i wezmie dyzla bo kop w plecy.

Napisano
Godzinę temu, rwIcIk napisał:

Który też jest ospały i szybko kończy mu się zakres obrotów. Dobrze, że jest 7 biegowy automat :ok:

Volkswagenowski TDI w Outlanderze 2 miał tylko 140KM ale tak dużo momentu na samym dole, że w trybie 2WD kierownicę z rąk wyrywał. Dzięki temu sprawiał wrażenie piekielnie szybkiego, wystarczyło tylko umiejętnie zmieniać biegi i trzymać go w tym zakresie obrotów.

Napisano
48 minut temu, wujekcybul napisał:

Skoro to forum milosnikow motoryzacji to napisze jeszcze raz ten silnik nie ma wtrysku bezposredniego i jest bezawaryjny. Wystarczy dac wieksze IC i program i znika ekologiczna ospalosc. Mamy 170KM i lykamy wiekszosc aut na drodze. Choc rozumiem Janusz nie tknie i wezmie dyzla bo kop w plecy.

Owszem, po modyfikacji może być ok. Ale w standardowej konfiguracji jak siedzi w aucie z salonu to szału nie robi. Owszem, jest dość szybko i w miarę poprawnie ale nie ma wrażeń. Diesel na oko wydaje się szybszy (mimo że nie jest).

Napisano
3 minuty temu, Ryb napisał:

Volkswagenowski TDI w Outlanderze 2 miał tylko 140KM ale tak dużo momentu na samym dole, że w trybie 2WD kierownicę z rąk wyrywał. Dzięki temu sprawiał wrażenie piekielnie szybkiego, wystarczyło tylko umiejętnie zmieniać biegi i trzymać go w tym zakresie obrotów.

Ale takie wrazenie jest niestety mocno zludne i wydaje sie, ze auto jest sporo szybsze niz w rzeczywistosci...

Napisano
19 minut temu, Maciej__ napisał:

Ale takie wrazenie jest niestety mocno zludne i wydaje sie, ze auto jest sporo szybsze niz w rzeczywistosci...

Owszem, ale o to chodzi. Ja wolę (większość ludzi chyba woli) auto reagujące spontanicznie na gaz, zamiast ospale. Nawet jeśli to drugie obiektywnie jest szybsze. 

Poza tym, jeśli ustawimy auta na kresce i kręcimy do odcinki to oczywiście taki benzyniak będzie szybszy. Ale spod świateł w normalnym ruchu próba dynamiczniejszego ruszenia bez wygłupiania się i bez zwracania uwagi pasażerów to będzie powiedzmy od początku do połowy obrotomierza a potem zmiana biegu. I w takich warunkach nagle diesel miażdży konkurencję. Co zresztą widać w miastach - ucieczka dieslem spod świateł odbywa się lekko i bez wysiłku, benzynę (niedoładowaną) trzeba kręcić.

Napisano
2 minuty temu, Ryb napisał:

Owszem, ale o to chodzi. Ja wolę (większość ludzi chyba woli) auto reagujące spontanicznie na gaz, zamiast ospale.

Mnie charakterystyka diesla irytuje, dlatego po ktorkiej przygodzie z tego napedu zrezygnowalem.

1,4T Opla to faktycznie nie jest najlepszy przyklad, ale juz nowszy silnik czy TSI to zupelni inna bajka.

Napisano
5 minut temu, Maciej__ napisał:

Mnie charakterystyka diesla irytuje, dlatego po ktorkiej przygodzie z tego napedu zrezygnowalem.

Jak jest dobry(!) automat to zaczyna być bardzo fajnie. W przypadku manuala wiele zależy od przełożenia głównego, bo to potrafi zrekompensować mały zakres obrotów. 

15 minut temu, Maciej__ napisał:

1,4T Opla to faktycznie nie jest najlepszy przyklad, ale juz nowszy silnik czy TSI to zupelni inna bajka.

TSI ładnie jadą, chociaż 1.4 jest trochę podobny do tego GM - harmonijnie rozwija moc w całym zakresie obrotów. 1.8 ma większy pazur.

Napisano
34 minuty temu, Ryb napisał:

Ale spod świateł w normalnym ruchu próba dynamiczniejszego ruszenia bez wygłupiania się i bez zwracania uwagi pasażerów to będzie powiedzmy od początku do połowy obrotomierza a potem zmiana biegu. I w takich warunkach nagle diesel miażdży konkurencję. Co zresztą widać w miastach - ucieczka dieslem spod świateł odbywa się lekko i bez wysiłku, benzynę (niedoładowaną) trzeba kręcić.

Piszesz kompletne bzdury. Mam Forka z archaicznym automatem i całymi 125 KM i uciekam większości bez wysiłku i zwracania uwagi :)

Napisano
21 minut temu, marcindzieg napisał:

Piszesz kompletne bzdury. Mam Forka z archaicznym automatem i całymi 125 KM i uciekam większości bez wysiłku i zwracania uwagi :)

Temat automatu to osobna dyskusja. Ludzie nie potrafią zmieniać biegów, to dlatego.

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał:

Temat automatu to osobna dyskusja. Ludzie nie potrafią zmieniać biegów, to dlatego.

Posiadam diesla i naprawdę nie widzę przewag o których piszesz. Może powinieneś dłużej pojeździć jakąś fajną benzyną? :)

Napisano
1 minutę temu, marcindzieg napisał:

Posiadam diesla i naprawdę nie widzę przewag o których piszesz. Może powinieneś dłużej pojeździć jakąś fajną benzyną? :)

Nie wiem czy fajność benzyny ma cokolwiek do rzeczy. Sam wyżej twierdzisz że niedoładowane 125KM w dość ciężkim aucie i z napędem 4x4 jeździ fajnie. Stąd wniosek, że chyba jeździłeś niefajnymi dieslami.

;]

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał:

Nie wiem czy fajność benzyny ma cokolwiek do rzeczy. Sam wyżej twierdzisz że niedoładowane 125KM w dość ciężkim aucie i z napędem 4x4 jeździ fajnie. Stąd wniosek, że chyba jeździłeś niefajnymi dieslami.

;]

Kolega ma fajny w BMW. Ale to V6. 4-cylindrowe niewiele się różnią od tego co Ty masz. Poza tym 1300 kg to raczej lekkie auto :)

Napisano
Kolega ma fajny w BMW. Ale to V6. 4-cylindrowe niewiele się różnią od tego co Ty masz. Poza tym 1300 kg to raczej lekkie auto [emoji4]

BMW V6[emoji33]

wysłane z tel.

Napisano
1 minutę temu, ppmarian napisał:

BMW V6emoji33.png

wysłane z tel.

R6. Jak zwał tak zwał :) Ważne że 6 :)

Edytowane przez marcindzieg

Napisano
2 godziny temu, Ryb napisał:

OT: Sugerujesz, że auto  w okolicach 50% mocy maksymalnej jest zrywniejsze niż identyczne jadące w okolicach mocy maksymalnej?!

Napisano
2 godziny temu, Maciej__ napisał:

Ja też wolę, aby auto realnie przyspieszało a jeszcze lepiej aby robiło to harmonicznie a nie chwilowo wciskało w fotel i zagłuszało uszy klekotem diesla ;)

Napisano
22 minuty temu, grogi napisał:

OT: Sugerujesz, że auto  w okolicach 50% mocy maksymalnej jest zrywniejsze niż identyczne jadące w okolicach mocy maksymalnej?!

Skądże! W życiu bym się nie odważył przeciwstawiać swoich spostrzeżeń po tym zrobieniu autem setek tysięcy kilometrów teoriom ludzi, którzy nigdy nim nie jechali.

:ok:

Napisano
Godzinę temu, marcindzieg napisał:

Kolega ma fajny w BMW. Ale to V6. 4-cylindrowe niewiele się różnią od tego co Ty masz. Poza tym 1300 kg to raczej lekkie auto :)

U mnie jest automat i zupełnie inny sposób rozwijania mocy. Ale przejedź się takim OII w tedeiku. Przyspieszenia na niskich biegach wciskają w fotel. Oczywiście trzeba jechać w trybie:

2 sekundy wciskania - zmiana biegu - 2 sekundy wciskania - zmiana biegu, itd. Do setki tym nie przyspieszysz ale robi wrażenie gigantycznej mocy. Gdyby tak miał w całym obrotomierzu byłby naprawdę szybki, ale w większości przypadków i tak nie potrzebujesz całego obrotomierza.

Napisano
2 minuty temu, Ryb napisał:

U mnie jest automat i zupełnie inny sposób rozwijania mocy. Ale przejedź się takim OII w tedeiku. Przyspieszenia na niskich biegach wciskają w fotel. Oczywiście trzeba jechać w trybie:

2 sekundy wciskania - zmiana biegu - 2 sekundy wciskania - zmiana biegu, itd. Do setki tym nie przyspieszysz ale robi wrażenie gigantycznej mocy. Gdyby tak miał w całym obrotomierzu byłby naprawdę szybki, ale w większości przypadków i tak nie potrzebujesz całego obrotomierza.

Ale to tak u mnie w Kii działa. Wciska w fotel ale zaraz jest koniec i trzeba zmieniać bieg :)

Napisano
16 minut temu, marcindzieg napisał:

Ale to tak u mnie w Kii działa. Wciska w fotel ale zaraz jest koniec i trzeba zmieniać bieg :)

No. I ja uważam że to jest fajne (bo trochę "oszukuje" zmysły) a Ty, że niefajne. Najważniejsze że się dogadaliśmy co do działania silników.

;] :piwko:

Napisano
24 minuty temu, Ryb napisał:

No. I ja uważam że to jest fajne (bo trochę "oszukuje" zmysły) a Ty, że niefajne. Najważniejsze że się dogadaliśmy co do działania silników.

Najlepiej jest, jak wciska i się szybko nie kończy... :)

Napisano
8 minut temu, grogi napisał:

A to się osiąga połączeniem duża benzyna + turbo :oki:

Napisano
34 minuty temu, grogi napisał:

Takie rzeczy to nie w tej cenie...

:oki:

Napisano
Dnia 12/14/2017 o 12:31, Ryb napisał:

Ja sie o tym przekonalem, jak jezdzilem Micra 1.0 ktora miala 15.5 sek 0-100 a siostra dostala sluzbowa Astre 2 1.7 o szalonej mocy 73KM. Podczas jazdy wydawalo mi sie, ze to auto ma niesamowitego kopa. Jak jak przy ktoryms wyprzedzaniu skonczyl mi sie bieg (zadziwiajaco nisko przy przyzwyczajeniu do NA benzyn) sprawdzilem w papierach - bylo tez cos kolo 15 sek do setki. Tylko, ze charakterystyka silnika typu nic-nic-wooo-zmiana biegu-nic-nic-wooo-zmiana biegu ;) sprawiala wrazenie, ze jak zacznie pompowac turbo to jest WOW :phi: ale pozostale fragmenty obrotomierza skutecznie obnizaly osiagi

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.