Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

RIP GM Opel 1931-2017

Featured Replies

Napisano
6 minut temu, Rado_ napisał:

Place maja zawalone? O jakich statystykach mówisz? Bo chyba nie o tych, ze po 6 mcy trzeba czekać  i wszystko schodzi na pniu?

Znaczy popularność samochodu poznaje się po tym ile się na niego czeka czy ile się sprzedało?  :)

Napisano
13 minut temu, Rado_ napisał:

Czyli wg Ryba powinien byc ten 4x4 aby nie bylo Cie stac na kupno.:hehe:

Nie. @rwIcIk i tak by nie kupił, bo w Hyundaiu jest, a nie kupił. Ale ja bym może kupił. A tak to żaden z nas nie kupił. A ja jeszcze na dodatek się z Francuzów śmieję.

;]

Napisano
3 minuty temu, marcindzieg napisał:

Znaczy popularność samochodu poznaje się po tym ile się na niego czeka czy ile się sprzedało?  :)

Statystyki sprzedaży to nie wszystko. Można zrobić fajne auto, którego sprzedaż będzie niewielka (np. Subaru Impreza czy BRZ), a można zrobić do bólu mdłą Corollę i sprzedawać w milionach. 

Pug miał okazję zrobić naprawdę fajne auto, ale zdecydowali, że wystarczy że będzie ładne. Szkoda.

Napisano
11 minut temu, Ryb napisał:

Pug miał okazję zrobić naprawdę fajne auto, ale zdecydowali, że wystarczy że będzie ładne. Szkoda.

Jak nie masz mostu z tyłu to masz większy bagażnik. To jakby nie patrzeć też jest zysk.

Napisano
32 minuty temu, Rado_ napisał:

Czyli wg Ryba powinien byc ten 4x4 aby nie bylo Cie stac na kupno.:hehe:

Jeździłem jesienią po salonach, ale miałem zamiar kupić auto dopiero na wiosnę - wtedy bym się decydował albo na CX-5 albo na Tiguana.

Ale Hyundai zaoferował coś tańszego, na co było mnie stać od ręki i co mieli na placu - promocyjne wersje Design bez 4x4.

Tak więc, zamiast benzyny 4x4 wyszedł diesel 4x2 :hehe:

Napisano
20 minut temu, Ryb napisał:

Nie. @rwIcIk i tak by nie kupił, bo w Hyundaiu jest, a nie kupił. Ale ja bym może kupił. A tak to żaden z nas nie kupił. A ja jeszcze na dodatek się z Francuzów śmieję.

;]

Akurat wtedy od ręki mieli 4x2.

Gdybym wg planu realizował zakup na wiosnę, może byłoby 4x4 i niekoniecznie Hyundai ;]

Napisano
3 minuty temu, marcindzieg napisał:

Jak nie masz mostu z tyłu to masz większy bagażnik. To jakby nie patrzeć też jest zysk.

Niby tak, ale taki np. Outlander II miał z tyłu most, miał z tyłu dojazdówkę, miał z tyłu dodatkową kanapę dla dwójki dzieci i nadal miał grubo ponad 700l bagażnika. Jak ktoś chce to potrafi.

;)

Napisano
41 minut temu, Ryb napisał:

Nazwali by to crossover i nie byłoby problemu. Ale uparli się przy nazwie "SUV", więc narażają się na uzasadnione kpiny.

Nie udawaj, ze sie na takie sztuczkimarketingowe nabierasz. Ja nie zwracam uwagi na to co mowia w reklamach. Po prostu sam okreslam czy to chce miec czy nie, a nazywac moga nawet promem kosmicznym. Nie mniej na pewno istnieje duza grupa ludzi, ktora sie na ten belkot nabiera. 

Napisano
41 minut temu, marcindzieg napisał:

Jedno i drugie

Napisano
35 minut temu, Ryb napisał:

Statystyki sprzedaży to nie wszystko. Można zrobić fajne auto, którego sprzedaż będzie niewielka (np. Subaru Impreza czy BRZ), a można zrobić do bólu mdłą Corollę i sprzedawać w milionach. 

Ale zarabia sie na Corolli a nie BRZ czy Imprezie ;)

Napisano
35 minut temu, Ryb napisał:

Jak widac wiekszosci wystarczy, ze bedzie ładne :) 

Napisano
25 minut temu, marcindzieg napisał:

5008 nigdy nie mial 4x4, wiec niby dlaczego ma miec teraz? To druga generacja vana Peugeota, a ze wyglada bardziej jak suv nic van? No jak widac udalo sie Was nabrac, przynajmniej byscie o nim dyskutowali.

Napisano
8 minut temu, Rado_ napisał:

Nie udawaj, ze sie na takie sztuczkimarketingowe nabierasz. Ja nie zwracam uwagi na to co mowia w reklamach. Po prostu sam okreslam czy to chce miec czy nie, a nazywac moga nawet promem kosmicznym. Nie mniej na pewno istnieje duza grupa ludzi, ktora sie na ten belkot nabiera. 

Ja właśnie te sztuczki tutaj piętnuję. Stąd się tak tych Pugów czepiam. Z nazwą "crossover" napisałbym że fajne. Z nazwą "SUV" czepiam się że zbyt pretensjonalne.

Napisano
5 minut temu, Maciej__ napisał:

Ale zarabia sie na Corolli a nie BRZ czy Imprezie ;)

Pug też zarabia więcej na 301 niż na 3008.

:ok:

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał:

Ja właśnie te sztuczki tutaj piętnuję. Stąd się tak tych Pugów czepiam. Z nazwą "crossover" napisałbym że fajne. Z nazwą "SUV" czepiam się że zbyt pretensjonalne.

Nazywajac SUV, mogli bez zenady podniesc cene 20 %, bo suvy sa modne

Napisano
2 minuty temu, Ryb napisał:

Pug też zarabia więcej na 301 niż na 3008.

Chyba nie sadze. Przebite maja pewnie kosmiczna. Porownaj ceny starego i nowego.

Napisano
Godzinę temu, Ryb napisał:

Już raz pisałem - fajne auta nie zarabiają pieniędzy. Pieniądze zarabiają auta, które się sprzedają... 

Napisano
45 minut temu, Rado_ napisał:

Jedno i drugie

Poczekaj. Nie żebym miał coś przeciwko P5008 bo jest mi on całkowicie obojętny. Więc nie odbieraj czegokolwiek osobiście. Ja po prostu dyskutuje.

Natomiast wracając do meritum - piszecie tutaj że sprzedaje się jak świeże bułeczki i że czeka się na niego długo. OK. Tylko że to powinno być widać w statystykach nowo rejestrowanych samochodów. Tymczasem jego nie ma nigdzie. Przy takiej sprzedaży jednak powinien być gdzieś widoczny. Bo to że producent twierdzi że jest dużo zamówień to nic nie znaczy - producenci piszą różne rzeczy.

Na Superba czekało się pół roku. Tylko we wszystkich statystykach był wysoko na liście sprzedaży. I to rozumiem. A tu może mi ktoś wyjaśnić jak to jest? Widziałem P3008 ale daleko za np. Kią Sportage z którą konkuruje.

Napisano
4 minuty temu, grogi napisał:

Już raz pisałem - fajne auta nie zarabiają pieniędzy. Pieniądze zarabiają auta, które się sprzedają... 

Właśnie - więc argument o sprzedaży jest bez sensu. A P3008/5008 do fajności brakuje tylko napędu. I to nie tylko 4x4 ale też sensownych silników.

Napisano
4 minuty temu, marcindzieg napisał:

Poczekaj. Nie żebym miał coś przeciwko P5008 bo jest mi on całkowicie obojętny. Więc nie odbieraj czegokolwiek osobiście. Ja po prostu dyskutuje.

Natomiast wracając do meritum - piszecie tutaj że sprzedaje się jak świeże bułeczki i że czeka się na niego długo. OK. Tylko że to powinno być widać w statystykach nowo rejestrowanych samochodów. Tymczasem jego nie ma nigdzie. Przy takiej sprzedaży jednak powinien być gdzieś widoczny. Bo to że producent twierdzi że jest dużo zamówień to nic nie znaczy - producenci piszą różne rzeczy.

Na Superba czekało się pół roku. Tylko we wszystkich statystykach był wysoko na liście sprzedaży. I to rozumiem. A tu może mi ktoś wyjaśnić jak to jest? Widziałem P3008 ale daleko za np. Kią Sportage z którą konkuruje.

Byłem w tym roku we Francji. Tam tego jeździ sporo...

:oki:

Napisano
20 minut temu, marcindzieg napisał:

Ale masz na mysli Banan Republic czy Europę  cywilizowaną? 

3008 po pierwszym polroczu 2017

http://namasce.pl/sprzedaz-suv-ow-europie-top-10/

1. Nissan Qashqai: 136 239
2. Volkswagen Tiguan: 127 392
3. Peugeot 3008: 82 448
4. Hyundai Tucson: 79 410
5. Ford Kuga: 78 430
6. Kia Sportage: 70 976
7. Renault Kadjar: 63 095
8. BMW X1: 61 223
9. Audi Q3: 41 754
10. Seat Ateca: 41 335

Gdaie jest to super Subaru, czy Mitsu? Moze gdzies  na koncu.

Napisano
23 minuty temu, Ryb napisał:

Właśnie - więc argument o sprzedaży jest bez sensu. A P3008/5008 do fajności brakuje tylko napędu. I to nie tylko 4x4 ale też sensownych silników.

Tylko, ze ty patrzysz przez swoj pryzmat, juz wlasciwie zdezaktualizowany, poniewaz teraz malo kto kupuje suv z mysla wjezdzania poza asfalt.

Suv jest modny, wypiera inne klasy, silnik tez nie jest tak wazny do miasta czy do podróży podmiejskich. Jezdzisz po Europie wiec wiesz jak tam sie jezdzi. Nie jest potrzebna duza moc, pomijajac mieszkanie w terenie gorzystym, bo to inna bajka.

Napisano
6 minut temu, Rado_ napisał:

Gdaie jest to super Subaru,

USA, AU, nawet Rosja :)

W samym USA jakieś 600000. A Peugeot tam w zasadzie nie istnieje. Ale ja nie o tym :)

Napisano
13 minut temu, marcindzieg napisał:

USA, AU, nawet Rosja :)

W samym USA jakieś 600000. A Peugeot tam w zasadzie nie istnieje. Ale ja nie o tym :)

Po prostu inne preferencje:)

Napisano
1 minutę temu, Rado_ napisał:

Po prostu inne preferencje:)

I wymagania co do trwałości ze względu na warunki i przebiegi.

Napisano
52 minuty temu, Rado_ napisał:

Tylko, ze ty patrzysz przez swoj pryzmat, juz wlasciwie zdezaktualizowany, poniewaz teraz malo kto kupuje suv z mysla wjezdzania poza asfalt.

Może tak, ale na szczęście jest jeszcze parę firm, które robią SUVy radzące sobie w terenie (Jeep, Subaru).  

;)

Suv jest modny, wypiera inne klasy, silnik tez nie jest tak wazny do miasta czy do podróży podmiejskich. Jezdzisz po Europie wiec wiesz jak tam sie jezdzi. Nie jest potrzebna duza moc, pomijajac mieszkanie w terenie gorzystym, bo to inna bajka.

Z jednej strony nie jest potrzebna, a z drugiej auta mają jej coraz więcej. I sądzę że w moich następnych samochodach będę jej chciał też coraz więcej - nawet jeśli już dziś nie wykorzystuję w pełni tego co mam.

Weź pod uwagę że to nie są lekkie auta, mogą zabrać 7 osób - 120KM to śmiesznie mało.

Edytowane przez Ryb

Napisano
12 minut temu, Ryb napisał:

Weź pod uwagę że to nie są lekkie auta, mogą zabrać 7 osób - 120KM to śmiesznie mało.

Tam można mieć HDI 180 KM. A on już daje spokojnie radę z taka masą.

Napisano
Godzinę temu, Rado_ napisał:

Ale masz na mysli Banan Republic czy Europę  cywilizowaną? 

3008 po pierwszym polroczu 2017

http://namasce.pl/sprzedaz-suv-ow-europie-top-10/

1. Nissan Qashqai: 136 239
2. Volkswagen Tiguan: 127 392
3. Peugeot 3008: 82 448
4. Hyundai Tucson: 79 410
5. Ford Kuga: 78 430
6. Kia Sportage: 70 976
7. Renault Kadjar: 63 095
8. BMW X1: 61 223
9. Audi Q3: 41 754
10. Seat Ateca: 41 335

Gdaie jest to super Subaru, czy Mitsu? Moze gdzies  na koncu.

Czy Dacia Sandero jest lepszym autem niż ten 3008? Bo do października sprzedało się ich 185 354 sztuki. Tyle znaczą wyniki sprzedaży.

Napisano
5 minut temu, marcindzieg napisał:

Tam można mieć HDI 180 KM. A on już daje spokojnie radę z taka masą.

Wersja GT za jedyne 180kPLN. I dalej przedni napęd.

;l

Napisano

;l

Topowa wersja Tucsona 1.6T 177 KM 7DCT 4x4 katalogowo 160 tys. zł,  z czego pewnie kilkanaście tys. do urwania.

Z dieslem 2.0 185 KM: MT 161 tys., AT 166 tys. zł - katalogowo.

Napisano
8 minut temu, Ryb napisał:

Czy Dacia Sandero jest lepszym autem niż ten 3008? Bo do października sprzedało się ich 185 354 sztuki. Tyle znaczą wyniki sprzedaży.

Tak jest lepszym, jezeli kryterium jest tylko cena.

Napisano
8 minut temu, Ryb napisał:

;l

Bo to teraz premium Peugeot jest, nie wiedziales?;]

Napisano
3 minuty temu, rwIcIk napisał:

Topowa wersja Tucsona 1.6T 177 KM 7DCT 4x4 katalogowo 160 tys. zł,  z czego pewnie kilkanaście tys. do urwania.

Wrzuciłem w konfigurator tego Koleosa 2.0 dCi 175KM 4x4 AT. Wziąłem wersję Initiale Paris i dodałem wszystko co było do dodania. Wyszło 168kPLN.

:hehe:

Napisano
5 minut temu, rwIcIk napisał:

No ale tuksona do 3008 porównuj,  a tu juz 10000 zejdziesz;]

Napisano
4 minuty temu, Rado_ napisał:

Tak jest lepszym, jezeli kryterium jest tylko cena.

A nie jest. Bo ja mam do Puga trzy zarzuty, chociaż powiązane:

- niefajnie że nie ma napędu 4x4

- niefajnie że są głównie słabe silniki

- niefajnie, że to wszystko w absurdalnej cenie

Napisano

Wrzuciłem w konfigurator tego Koleosa 2.0 dCi 175KM 4x4 AT. Wziąłem wersję Initiale Paris i dodałem wszystko co było do dodania. Wyszło 168kPLN.

Wiesz, jak zobaczylem cennik 3008 pomyslalem, bedzie slabo sie sprzedawal, powalilo ich z cena, a jak mocno bylem w bledzie.8-)

Napisano

A nie jest. Bo ja mam do Puga trzy zarzuty, chociaż powiązane:

- niefajnie że nie ma napędu 4x4

- niefajnie że są głównie słabe silniki

- niefajnie, że to wszystko w absurdalnej cenie

Ja mam tylko ten trzeci

Napisano

Wiesz, jak zobaczylem cennik 3008 pomyslalem, bedzie slabo sie sprzedawal, powalilo ich z cena, a jak mocno bylem w bledzie.8-)

Ale wszyscy wiemy, że u Peugeota jak człowiek wchodzi do salonu to zamiast odpowiedzieć "dzień dobry" to krzyczą "rabat!".

Inna rzecz, że u Renault też, więc dalej Koleos wygrywa.

Napisano

Ale wszyscy wiemy, że u Peugeota jak człowiek wchodzi do salonu to zamiast odpowiedzieć "dzień dobry" to krzyczą "rabat!".

Inna rzecz, że u Renault też, więc dalej Koleos wygrywa.

To zalezy czego oczekujesz. Kalosza nie kupisz za 110 tys a puga tak

Napisano

To zalezy czego oczekujesz. Kalosza nie kupisz za 110 tys a puga tak

Jak będę chciał wydać mało to kupię Outlandera w bazowej wersji za 85k, który wyposażeniem i tak tego Puga zmiażdży.

:P

Napisano
12 minut temu, Ryb napisał:

Jak będę chciał wydać mało to kupię Outlandera w bazowej wersji za 85k, który wyposażeniem i tak tego Puga zmiażdży.

:P

Nie kupisz, więc po co się wyglupiasz?

Napisano
10 minut temu, ZUBERTO napisał:

Nie kupisz, więc po co się wyglupiasz?

Dlaczego? Nie jestem aż takim optymistą żeby zakładać, że zawsze będę chciał wydać dużo. Może kiedyś będę chciał kupić taniej i wtedy taka oferta byłaby w sam raz.

BTW, dwóch moich znajomych kupiło takie auta właśnie. Sami przyznają że jak by nie szukali to było najwięcej auta i najwięcej wyposażenia za najmniej pieniędzy na rynku. Konkurencja startowała ze 20k wyżej.

Napisano
7 minut temu, Ryb napisał:

Dlaczego? Nie jestem aż takim optymistą żeby zakładać, że zawsze będę chciał wydać dużo. Może kiedyś będę chciał kupić taniej i wtedy taka oferta byłaby w sam raz.

Z Twoim podejściem nie da się taniej.

Ja żałuję trochę teraz, w cenie Insignii miałbym outlandera czy dorzucił do CRV, ale chciałem taniej.

Najbardziej żałuję jak w jesienne roztopy z buta sune na budowę, bo mimo prześwitu jak w astrze insignie "utopic" nie problem. Owszem w trasie inna bajka, ale ja tych tras za wiele nie robię.

Już myślę o małym 4x4, żonie do miasta, a sobie na budowę.

Narazie Vitara rządzi.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
1 minutę temu, ZUBERTO napisał:

Z Twoim podejściem nie da się taniej.

Skończy się kasa, zmieni się podejście.

;) :hehe:

1 minutę temu, ZUBERTO napisał:

Ja żałuję trochę teraz, w cenie Insignii miałbym outlandera czy dorzucił do CRV, ale chciałem taniej.

Ja teraz już zrezygnowałbym z prześwitu i napędu 4x4 tylko gdybym musiał. Przyzwyczaiłem się do swobody jaką to daje. I to często nawet w codziennym życiu w mieście.

3 minuty temu, ZUBERTO napisał:

Najbardziej żałuję jak w jesienne roztopy z buta sune na budowę, bo mimo prześwitu jak w astrze insignie "utopic" nie problem.

Już myślę o małym 4x4, żonie do miasta, a sobie na budowę.

Narazie Vitara rządzi.

Cena vs wyposażenie jest tam super.   :ok:

Napisano

Ryb, a czy w Outlanderze nie planuja jakiejs sensownej benzyny? Bo patrze na otolotto i za 111  sa sensowne wersje ale wiadomo w wersji benzynaniejedzie.

Napisano
3 minuty temu, Rado_ napisał:

Ryb, a czy w Outlanderze nie planuja jakiejs sensownej benzyny? Bo patrze na otolotto i za 111  sa sensowne wersje ale wiadomo w wersji benzynaniejedzie.

Zapewne włożą w najbliższym czasie 1.5 z Eclipse. Albo coś z Renault.

Edytowane przez wladmar

Napisano
5 minut temu, Rado_ napisał:

Trudno powiedzieć, ja nie sądzę żeby chcieli iść w turbo. Ten 1.5 może być za mały (chociaż pewnie by pasował) do masy Outlandera. Ja sądzę że raczej będą rozwijać napęd hybrydowy, bo ten PHEV się całkiem nieźle udał (może z wyjątkiem ceny).

Ten 2.0 z maualem nie jest taki zły. Ale jak chcesz 4x4 to dostajesz CVT i już jest beznadziejnie.

Napisano

Ale zarabia sie na Corolli a nie BRZ czy Imprezie [emoji6]

Sprawdz najbardziej dochodowe firmy motoryzacyjne. $$$/szt

wysłane z tel.

Napisano
19 minut temu, ppmarian napisał:

Sprawdz najbardziej dochodowe firmy motoryzacyjne. $$$/szt

wysłane z tel.

Ale to niczego nie dowodzi...

Lepiej sprzedac1 million sztuk z zyskiem netto 100USD na sztuce niz 100 sztuk z zyskiem 10000USD na sztuce ;) 

Napisano

Ale to niczego nie dowodzi...
Lepiej sprzedac1 million sztuk z zyskiem netto 100USD na sztuce niz 100 sztuk z zyskiem 10000USD na sztuce [emoji6] 

A koszty stale utrzymania. Elastyczność. Relacja na zawirowania rynku ?

wysłane z tel.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.