Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rodzinne dynamiczne z jajami i ekonomiczne do stówki

Featured Replies

Napisano

Panowie

Od wielu lat jezdze Oplem Signum 1.9CDTi w bardzo dobrze wyposazonej wersji dlatego tez ogladajac obecnie nowe auta mam spore wymagania. Powoli mysle o zmianie na cos co spelni funkcje dla 4 osobowej rodziny, bedzie dobrze wygladac (sportowo), bylo żwawe, dobrze wykonczone i dosc ekonomiczne (obecnie mieszcze sie w 6l/100)  - nierealne ? Raczej cos benzynowego bo za nowego diesla za duzo trzeba doplacac, chyba ze uzywke roczna ( o ile sa dobre i realne egzemplarze). 

Wnętrzemz jajami - jakaś pólskora, alcantarka itp - zeby nie bylo nudno. 

Na chwile obecna mysle o Leonie ST w wersji FR 1.4 turbo - wyglada dobrze, jezdzi okolo 9s do100, srodek z alcantara jest ok.  Jest jeszcze Octavia RS ale to raczej uzywka wiec ciezko o cos pewnego. Moze jakis SUVik, tyle ze raczej mniej dynamiczny będzie i spalanie sporo wieksze - Kadjar , Sportage ?  

Chyba, że jeszcze nie wyprodukowano auta dla mnie i bede meczyc Opelka :) .   

Kwota najchetniej w granicy 80-90 ale jesli jest uzasadnienie i sens to do 100 tez sie da......

Napisano

Za 80-90 to nie będzie rewelacji, jeśli chodzi o kompakta. Raczej średnia wersja. Bliżej 100 to już coś wybierzesz, jak sam zauważyłeś. Z SUVem widzę największy problem by się zmieścić w 100. Myślę o SUVie dla 4 os. rodziny.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, rwIcIk napisał:

Za 80-90 to nie będzie rewelacji, jeśli chodzi o kompakta. Raczej średnia wersja. Bliżej 100 to już coś wybierzesz, jak sam zauważyłeś. Z SUVem widzę największy problem by się zmieścić w 100. Myślę o SUVie dla 4 os. rodziny.

Leona ST FR da sie za okolo 90 wyrwac i ma bogate wyposazenie. 

Suva to albo cos w stylu 1.2 T czy 1.6 benzyna wiec dynamika srednia a spalanie i utrzymanie sporo wyzsze niz w Leonie. 

Napisano
1 minutę temu, trzepol napisał:

Leona ST FR da sie za okolo 90 wyrwac i ma bogate wyposazenie. 

Suva to albo cos w stylu 1.2 T czy 1.6 benzyna wiec dynamika srednia a spalanie i utrzymanie sporo wyzsze niz w Leonie. 

Zerknij sobie na watek Formata, rozwaza wlasnie Leona vs Astra 1,6T.

Napisano

Nowa Astra 1.6T

Nowy Kysz Kysz 1.6T

Focus ST kombi choc z 10k mysle braknie

Roczne BMW 318

Napisano
  • Autor
36 minut temu, wujekcybul napisał:

Nowa Astra 1.6T

Nowy Kysz Kysz 1.6T

Focus ST kombi choc z 10k mysle braknie

Roczne BMW 318

Astre jak policzylem w podobnym wyposazeniu to wychodzi jakies 105 tys

Focus hmmm w środku jakis taki nieciekawy i na dodatek drozszy. Ale poogladam dokladniej.

Napisano
  • Autor
30 minut temu, rwIcIk napisał:

Kaszkaj 1.6t jest interesujący i w dobrej cenie. :ok:

Ten motor jakie ma opinie?

Szkoda tylko, że z tym silnikiem nie ma automatycxnej skrzyni biegów.

Jakis taki mały, w łądnej wersji widzialem za 115tys to Xtraila z wyprzedazy na bogato oferowano mi za mniej :) . Myslalem o Kadjarze ale pojezdzilem z tydzien i nie porawal mnie dynamika a spalanie mialem ponad 9l !!  LEona chwala, ze sie da zejsc do 6 a na trasie nawet mniej przy jezdzie 100.

Napisano

6.5l pali mi według kompa Mondeo 2.0 ecoboost w jezdzie podmiejskiej. Na S8 z tempomatem ustawionym na 140 i momentami gdzie testowalem ile wycisne spalanie wg kompa 8.4. Dynamiki mu nie brakuje

Sent from my ZUK Z2121 using Tapatalk

Napisano
7 minut temu, button napisał:

6.5l pali mi według kompa Mondeo 2.0 ecoboost w jezdzie podmiejskiej. Na S8 z tempomatem ustawionym na 140 i momentami gdzie testowalem ile wycisne spalanie wg kompa 8.4. Dynamiki mu nie brakuje

To jednak nie oddales tego Mondeo? ;]

Napisano
Teraz, button napisał:

Nie, dluga historia

A udalo sie chociaz naprawic?

Winna byla ta pompa paliwa?

Napisano

Serwis gdzie serwisanci szaleli sobie moim autem, oddal mi całą kase, założył starą pompę. Jeżdżę i bledow nie ma. Sam nie wiem co o tym myśleć, ale auto jest super

Napisano
10 godzin temu, trzepol napisał:

Astre jak policzylem w podobnym wyposazeniu to wychodzi jakies 105 tys

Wklej no co tam naklikałeś w tej astrze że tyle wyszło.

Napisano
7 minut temu, format napisał:

Pewnie pakiet kierowcy, LEDy i szklany dach... ;]

Napisano
9 godzin temu, button napisał:

To niezle, bo mi 2.0TDCI jara 7.5/100km :D

Napisano
1 godzinę temu, K3 napisał:

Pewnie pakiet kierowcy, LEDy i szklany dach... ;]

Ale z 1.4t to trzeba wziąć do tego wersję Elite* i i tak się to nie składa na 105k.

Poczekajmy spokojnie na odpowiedź.

*) przy czym Elite ma w standardzie mnóstwo rzeczy których nie ma w FR.

Napisano
2 godziny temu, mazi napisał:

To niezle, bo mi 2.0TDCI jara 7.5/100km :D

Pewnie sporo zależy od stylu jazdy, u mnie wynik poniżej 7l to spokojna jazda, tylko ja na pokładzie no i to wskazanie kompa.

Napisano

Ja przy założeniach podobnych jak Twoje w zeszłym roku wziąłem Leona ST, ale 1.8. Nie patrzyłem pod kątem 4 osobowej rodziny, tylko raczej mnie i :piekna:, żeby nie musiała się szczypać z ilością bagażu jak gdzieś jedziemy, ewentualnie żeby czasem przewieźć w środku 2 rowery lub jakąś wielką paczkę (np mebel), no i też trochę wybiegałem w przyszłość. 

Na razie zrobiłem 15 kkm i nadal jestem z wyboru bardzo zadowolony. MIejsca mi nie brak, nic się nie zepsuło, jeździ się bardzo przyjemnie. Przed zakupem zastanawiałem się nad tym 1.4 150 KM z DSG, bo to też w sumie ma wystarczającą moc i osiągi. Wziąłem 1.8 głownie ze względu na lepiej dopracowane zawieszenie tylne (w 1.8 jest z tyłu zawieszenie wielowahaczowe, a w 1.4 jest belka) i to że dostałem fajną ofertę (nieduża dopłata mi wyszła). Ceną jest spalanie w mieście o 1-1,5l więcej. Mi wychodzi: miasto 9-9,5, stare drogi krajowe 6,5, autostrada 130 7, autostrada 140 8l. W 1.4 wyjdzie trochę mniej.

Jak szukasz fajnych foteli to w FR są OK- wygodne i ładnie wyglądają (tapicerka materiałowa z boczkami obszytymi skórą).  Wyposażenie w standardzie nie jest złe, ale ja dobrałem do tego kilka pakietów, bo przydatne i były fajnie wycenione. Teraz po lifcie podobno pakiety dodatkowego wyposażenia póki co jeszcze nie rozpieszczają tak jak było przed liftem, ale pojawił się np. asystent jazdy w korku - przy DSG to bajka (ja mam tylko ACC z front assist - jak korek jedzie to on będzie za nimi jechał, ale jak się zatrzyma, to on też zatrzyma i będzie na mnie piszczał żeby uważać i ponownie sam nie ruszy, a ten asystent jazdy w korku sam zatrzyma i sam ruszy).

Ze znalezieniem czegoś w budżecie nie będziesz miał problemu - jeszcze chodzą maile od Seata, że wyprzedaż 2016 nadal trwa.

Najważniejsze - jakikolwiek samochód rozważasz, to wypożycz od dealera na weekend, spakuj rodzinę i pojedźcie kawałek za miasto. Wtedy widać komfort, spalanie przy twoim stylu jazdy, czy bagaznika nie za mało :ok:

Napisano

Proponuje Renault Megane GT. Ostatnio znajomy wyrwał za 96 tys zł wyprzedaż rocznika 2016 bez przebiegu, a przesiadł się z Leona FR 1.8T 180KM i powiem szczerze, że jest spora różnica na plus dla francuza. Pytanie tylko jak ten 1.6T 205KM będzie się sprawował.

Napisano
4 godziny temu, darudek napisał:

Proponuje Renault Megane GT. Ostatnio znajomy wyrwał za 96 tys zł wyprzedaż rocznika 2016 bez przebiegu, a przesiadł się z Leona FR 1.8T 180KM i powiem szczerze, że jest spora różnica na plus dla francuza. Pytanie tylko jak ten 1.6T 205KM będzie się sprawował.

O kurcze musialbym na glowe upasc zeby wybrac Renault vs Leon czy Astra.

Napisano

Osobiście nie mam takich uprzedzeń... Patrząc przez pryzmat modeli z ostatnich 10 lat, to zdecydowanie wolałbym Renaulta od Opla. 

Napisano

Patrząc przez pryzmat nowego samochodu i fanu z jazdy bralbym megane gt. Z doświadczenia znam Leona opisywanego wcześniej i wiem że jest on co najwyżej poprawny. Megane gt bije go na głowę bajerami takimi jak np. tablet, łopatki przy kierownicy, procedura startu, super fotele, hub i kilka innych o których w leonie można jedynie pomarzyć albo słono za nie dodatkowo dopłacić. Jeżeli chodzi o astre to wg. mnie odnosząc się do wersji 'j' tj. 2013 r. bo z taką miałem do czynienia to wogule inna bajka zwykły dupowoz bez wodotryskow.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor
13 godzin temu, format napisał:

1.4 T , skóra, ledy, navi, fele17, metalik (szkoda, ze nie ma bialej perly:( )  Cos na wzor leona Fr z dolozona alcantara - tyle, ze leon zamknal sie ponizej 100.

Napisano
2 minuty temu, trzepol napisał:

1.4 T , skóra, ledy, navi, fele17, metalik (szkoda, ze nie ma bialej perly:( )  Cos na wzor leona Fr z dolozona alcantara - tyle, ze leon zamknal sie ponizej 100.

Przeciez felgi 17'' sa w standardize juz od wersji dynamic..

Cene pewnie wywindowala skorzana tapicerka, a takiej nie ma w Leonie, wiec IMHO porownianie nie do konca adekwatne.

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, darudek napisał:

To tez oglądałem i auto dosc ciekawe kwestia ceny bo wyjściowo dosc drogo.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Maciej__ napisał:

Przeciez felgi 17'' sa w standardize juz od wersji dynamic..

Cene pewnie wywindowala skorzana tapicerka, a takiej nie ma w Leonie, wiec IMHO porownianie nie do konca adekwatne.

W elite 1000zl doplaty wg konfiguratora. W leonie za niecale 3000 jest alcantara ze skórka i to mi pasuje. W Astrze albo szmata albo skóra wiec musialem wziac skore. Staralem sie Opla wyposazyc podobnie jak FRka ma.

Napisano
9 godzin temu, darudek napisał:

Jakie te plusy? Łopatki, duży ekran, LC można mieć w prawo każdym kompakcie?

Napisano
Jakie te plusy? Łopatki, duży ekran, LC można mieć w prawo każdym kompakcie?

Wygląd nowego gt w porównaniu do Leona dla mnie zdecydowanie na plus. Zajefajne fotele kubły ze zintegrowanymi zaglowkami też na plus. Bardzo mi się też podoba wysuwany wyświetlacz hub który w bardzo fajny sposób pokazuje prędkość, ostatnie ograniczenie i radar odległości. Wg mnie megane jest w dużo większym stopniu naszpikowany nowinkami przynajmniej w tej klasie samochodów. Ale to jest moje zdanie i rozumiem ze można mieć inne.

Napisano

Nie hub a hud:phi:

Napisano
5 godzin temu, grogi napisał:

Osobiście nie mam takich uprzedzeń... Patrząc przez pryzmat modeli z ostatnich 10 lat, to zdecydowanie wolałbym Renaulta od Opla. 

Mialem sluzbowe poprzednia wersje i IMO odbiegalo od konkurencji. GT pewnie to zupelnie inne auto... ale po co komu tablet? Skoro opel i vw ogarniaja to wszystko bez niepotrzebnego skomplikowania w postaci tabletu.

Napisano
37 minut temu, darudek napisał:

Wygląd nowego gt w porównaniu do Leona dla mnie zdecydowanie na plus. Zajefajne fotele kubły ze zintegrowanymi zaglowkami też na plus. Bardzo mi się też podoba wysuwany wyświetlacz hub który w bardzo fajny sposób pokazuje prędkość, ostatnie ograniczenie i radar odległości. Wg mnie megane jest w dużo większym stopniu naszpikowany nowinkami przynajmniej w tej klasie samochodów. Ale to jest moje zdanie i rozumiem ze można mieć inne.

To są zupełne pierdoły. Fajne to są skrętne koła tylnej osi - jak w prosiaku... Tyle że troszkę tłuszczyku dodają...

Edytowane przez grogi

Napisano
2 minuty temu, wujekcybul napisał:

ale po co komu tablet?

Też nie lubię... Nawigacja i ew. centrum multimediów może być dotykowa, reszta tradycyjnie... Choć i tu podstawowe funkcje jak prev/next/pause wolałbym pod kneflem...

Napisano
Teraz, grogi napisał:

Też nie lubię... Nawigacja i ew. centrum multimediów może być dotykowa, reszta tradycyjnie... Choć i tu podstawowe funkcje jak prev/next/pause wolałbym pod kneflem...

Dlatego mowie to jest przekombinowane. Fajnie jak jest duzy wyswietlacz ale wiekszosc funkcji jest na kierownicy a ladna klima nikomu nie przeszakadza. A tu trzeba klikac i klikac. No i jeszcze te pierdziawki 1.2 :phi: IMO VW 1.0TSI ma lepsze od tych francuskich.

Napisano
9 godzin temu, darudek napisał:

Z jednej strony bajery fajne są. Ale z drugiej strony są niepotrzebne i za nimi nie tęsknię...

Łopatki mam w służbowym, używam sporadycznie. Milion opcji w menu także rzadko, jak mi się bardzo nudzi...

Prywatne ma 1.6T, dobry zawias, świetne fotele ( @format potwierdzi). Nie mam nawet navi...

Nie mam asystentów pasa ruchu, ani aktywnego tempomatu...

Z dodatków to szklany dach. A menu komputera jest ubogie w stosunku do aut VAGa.

Mimo wszystko to lubię nim jeździć. I chyba o to chodzi, bo gdyby miał to by być jednoosobowy PKS, to wtedy ilość USB rzeczywiście miałaby znaczenie...

Napisano
8 godzin temu, Pyrekcb napisał:

OT - co to są te?

Taki knyfel, aby być pierwszym spod świateł... ;]

Napisano
8 godzin temu, grogi napisał:

Radio to radio, klima to klima. Ma być osobno. I prosto...

Idiotyzmem jest jeden ekran do wszystkiego, i aby zmienić prędkość nawiewu musisz przełączyć z widoku radia na widok klimy....

Napisano
21 godzin temu, format napisał:

Ale z 1.4t to trzeba wziąć do tego wersję Elite* i i tak się to nie składa na 105k.

Poczekajmy spokojnie na odpowiedź.

*) przy czym Elite ma w standardzie mnóstwo rzeczy których nie ma w FR.

Biorąc 1.4T, bez automatu, bez pełnej skóry, bez lakieru i opcjonalnych felg da radę uzbierać nawet 116kPLN.

Więc nic trudnego... ;)

Napisano
W elite 1000zl doplaty wg konfiguratora. W leonie za niecale 3000 jest alcantara ze skórka i to mi pasuje. W Astrze albo szmata albo skóra wiec musialem wziac skore. Staralem sie Opla wyposazyc podobnie jak FRka ma.

Przecież w elite w standardzie jest półskóra, upgrade foteli w elite robi Ci skórę w fotelu AGR, full elektrykę i masaż. Nie porównuj jabłek do śliwek.

tapatalked

Napisano

Wrzuć obie konfiguracje w pdf, bo coś mi tu nie pasuje. W elite masz elektryczny bagażnik, kessy, line assist, rozpoznawanie znaków. Dorzucałeś to jako opcje w leon, czy po prostu dorzuciłeś do wyposażenia astry to co w leon przychodzi w pakiecie za złotówkę, ale w drugą stronę już procesu nie powtórzyłeś.

tapatalked

Napisano

Ja tam się nie znam. Ale chcesz dynamiczny silnik z pełnym wyposażeniem i spalanie do 6litrów w mieście? Są takie auta? 

Napisano

Nie ma.

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, tomata napisał:

Ja tam się nie znam. Ale chcesz dynamiczny silnik z pełnym wyposażeniem i spalanie do 6litrów w mieście? Są takie auta? 

Spalanie w miescie mnie malo interesuje. Głownie jezdze drogami szybkiego ruchu powiedzmy 100. Teraz Signum pali 5,5 przy takich warunkach a to czołg 1650kg :)

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, format napisał:

Wrzuć obie konfiguracje w pdf, bo coś mi tu nie pasuje. W elite masz elektryczny bagażnik, kessy, line assist, rozpoznawanie znaków. Dorzucałeś to jako opcje w leon, czy po prostu dorzuciłeś do wyposażenia astry to co w leon przychodzi w pakiecie za złotówkę, ale w drugą stronę już procesu nie powtórzyłeś.

tapatalked

Rzeczy zbedne dla mnie. W leonie bym ich nie dokupil nawet. To co mi potrzebne to minimum jakas półskóra i dobre fotele, xenony/ledy, klima dwustrefowa, ładne duze fele, audio, duzy wyswietlacz (chetnie z navi jak nie trzeba kroci do niej dopłacic) .

Napisano
  • Autor
Dnia 22.04.2017 o 10:39, format napisał:

Przecież w elite w standardzie jest półskóra, upgrade foteli w elite robi Ci skórę w fotelu AGR, full elektrykę i masaż. Nie porównuj jabłek do śliwek.

tapatalked

Nie zauwazylem bo w konfiguratorze pisze tapicerka tekstylna dopiero jak najedziesz na zdjecie pisze, ze łączona ze skórą. 

Napisano
  • Autor
18 godzin temu, 62545tomasz napisał:

a może S Max?

A gdzie jaja :) ?  Vany mi wogole nie leżą.

Napisano
19 godzin temu, trzepol napisał:

Rzeczy zbedne dla mnie. W leonie bym ich nie dokupil nawet. To co mi potrzebne to minimum jakas półskóra i dobre fotele, xenony/ledy, klima dwustrefowa, ładne duze fele, audio, duzy wyswietlacz (chetnie z navi jak nie trzeba kroci do niej dopłacic) .

No to zmienia postać rzeczy, jeśli z jednej strony dodajesz graty z innego auta, ale procesu nie powtarzasz vice versa.

Generalnie w Elite masz półskórę w standardzie, czyli odejmujesz 5000. Jeśli wystarczy ci nawigacja z własnego telefonu poprzez android auto / apple car to nie musisz kupować navi. Masz drugie minus 5000.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.