Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ekonomiczne auto do 10k

Featured Replies

Napisano

Hej

Przymiezdzam sie do zakupu auta ze skromnym budzetem 10 tys zl. Zalezy mi na aucie ktore:

-jest ekonomiczne pod wzgledem spalania

-tanie w naprawie

-bezawaryjne jak na taki budzet

-zeby byla klima

-zeby dalo sie znalesc w dobrym stanie w Polsce

-benzyna albo lpg

I w sumie tyle. Czyli chodzi o tanie auto z klima. Ewentualnie mam znajomego co sciaga fury z niemiec ale przy takim budzecie ma to sens?

Narazie do glowy mi przychodza takie auta jak astra 2 albo fabia 1. Macie jakies pomysly?

Napisano

Logan, Panda, Linea.

Napisano

Clio II 1.2 16V, Punto 2 1.2 (tutaj może być problem z rudą), Astra 2 1.6 8V

Napisano

Ja bym poleciał kluczem, że jak najmłodszy rocznik i jak najprostszy samochód.

I Astra i Fabia ten warunek spełniają [emoji106]

Pytanie dla ilu osób ten samochód i czy tylko po mieście czy też na wakacje.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano
  • Autor

Dla jednej albo dwoch osob, glownie po miescie. A te francuzy i fiaty co wymieniacie to warunek wzglednej bezawaryjnosci spelniaja? Bo slyszalem bajke o samochodach na F ...

Napisano
35 minut temu, patgaw napisał:

-jest ekonomiczne pod wzgledem spalania

-tanie w naprawie

-bezawaryjne jak na taki budzet

-zeby byla klima

-zeby dalo sie znalesc w dobrym stanie w Polsce

-benzyna albo lpg

Niskie OC?

Fiat Panda II

Napisano
Dla jednej albo dwoch osob, glownie po miescie. A te francuzy i fiaty co wymieniacie to warunek wzglednej bezawaryjnosci spelniaja? Bo slyszalem bajke o samochodach na F ...

Warunku bezawaryjności to żadne nie spełni...
Lut szczęścia i dobre oględziny, auto na F miałem i było to najmniej awaryjne ze wszystkich :)

Wysłane z mojego NEM-L21 przy użyciu Tapatalka

Napisano

To ja bym celował w segment A i B - po co pchać się w większy jak tylko kłopot z zaparkowaniem.

Jak najmłodszy, jak najprostszy.

Panda się dobrze nadaje ale po mieście i z klimą to auto pali nieadekwatnie dużo do wielkości.

Yaris to bardzo przyzwoity samochód - zrobiłem nim kiedyś 60 kkm - nawet z litrowym silnikiem świetnie się sprawdzał i mało palił.

Chyba niesłusznie niezbyt ciekawą opinią cieszy się Clio - wielu autokącikowiczów polecało.

Ja miałem podobny dylemat 2 lata temu (z tym że budżet 8000 PLN) i skończyło się na Astrze II 1.4 90 KM. Był od 1 właściciela z oryginalnym przebiegiem 107 kkm.
Z perspektywy czasu jedynym problemem jest brak klimy No ale widziały gały co brały.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano

a ja szukałbym jakiegoś japońca:skromny: w porównaniu z europejską motoryzacją wypada dużo lepiej. Kupiłem na przeczekanie stare 21 letnie redło za 1/3 zakładanego przez autora budżetu. Auto bez dziur, niewytłuczone, a z przebiegiem ponad 325tyś.km. Spalanie po 3mieście to 6.5 litra benzyny. Myślę, że za 10 koła mozna już znaleźć ładnego civica z fajnym wyposażeniem:skromny: Ceny części też nie zabijają.

Napisano
3 godziny temu, jareczekmtb napisał:

Chevrolet Lacetti 

Sprawa ekonomiczności dyskusyjna, owszem LPG czyni go ekonomiczniejszym, ale nie np. od Fabki z LPG.

Napisano

Stilo 1.2 

Napisano
20 godzin temu, jareczekmtb napisał:

Chevrolet Lacetti 

Ekonomiczny?:hmm:

Jeżdżę po mieście i wychodzi 10-11l/100km

W trasie zejdzie do 8l/100km

Edytowane przez slavo88

Napisano

fiesta MK6 / fusion

Napisano
20 godzin temu, jareczekmtb napisał:

Chevrolet Lacetti 

Coraz bardziej niszowy, więc czy tani w (nietypowej) naprawie?; 1.4 problematyczny; pali jak smok - tylko pod LPG.

Napisano
23 godziny temu, spad napisał:

Logan, Panda, Linea.

Linei nie kupi w tej kasie chyba że połówkę ;]

22 minuty temu, DZIDA napisał:

fiesta MK6 / fusion

Fusiona będzie bardzo ciężko a wręcz niemożliwie ciężko.... jeżeli szukamy w miarę młodego bo 2003/4 to coś będzie.

Edytowane przez slawek_l_83

Napisano

A Kija Peperoni? yyy Picanto?

Często mam ją z wypożyczalni, ostatnimi razy jeździłem co prawda po prawej stronie, ale podejrzewam, że wersje po normalnej stronie nie odbiegają niczym :phi:

Mały, prosty, mało palący. Do miasta jest wg mnie całkiem spoko. Tyle, że bardzo ciasny ;)

Aczkolwiek warto jednak szukać czegokolwiek będącego w miarę najbliżej miejsca zamieszania w najlepszym stanie :oki:

Napisano
15 minut temu, komor napisał:

Przypomniałeś mi o Hyundai Getz :ok:

Napisano
26 minut temu, slawek_l_83 napisał:

Linei nie kupi w tej kasie chyba że połówkę ;]

Do 12 tysi. wybór na allegro już jest. Biorąc pod uwagę popularność samochodu to sprzedający tysiaka odpali bez problemu. 

Napisano
6 minut temu, spad napisał:

Do 12 tysi. wybór na allegro już jest.

Potem jeszcze z piątal na doprowadzenie do używalności ;]

Napisano
36 minut temu, slawek_l_83 napisał:

Fusiona będzie bardzo ciężko a wręcz niemożliwie ciężko.... jeżeli szukamy w miarę młodego bo 2003/4 to coś będzie.

w kryteriach brak wieku auta....

Napisano
13 minut temu, aviator napisał:

Przypomniałeś mi o Hyundai Getz :ok:

\

Bardzo rozsadna opcja, auto proste do bolu i bezawaryjne :ok:

Napisano
3 godziny temu, slavo88 napisał:

Ekonomiczny?:hmm:

Jeżdżę po mieście i wychodzi 10-11l/100km

W trasie zejdzie do 8l/100km

Mi w mieście 1.8 ok 11 LPG wychodzi , więc jak dla mnie nie ma tragedii 

Napisano

zdecydowanie Mitsu Lancer VIII 1.6 (2002-2006). Brzydkie ale totalnie bezproblemowe  auto. Dobrze sie prowadzi, calkiem zrywne zwlaszcza w miescie mimo malej mocy.

Napisano
Dnia 9.05.2017 o 14:39, komor napisał:

Często mam ją z wypożyczalni, ostatnimi razy jeździłem co prawda po prawej stronie, ale podejrzewam, że wersje po normalnej stronie nie odbiegają niczym :phi:

Mały, prosty, mało palący. Do miasta jest wg mnie całkiem spoko. Tyle, że bardzo ciasny ;)

ktore Picanto malo pali? Bo na pewno nie 1.0. Owszem bardzo zrywne i fajnie sie nim jezdzi "gokart stajl" ale pali tyle co jakies 300kG ciezszy Lancer 1.6. Kompletnie tego nie pojmuje ale to fakt.

Napisano

W stylu mieszanym wychodzilo mi w przedziale 5-6 litrów zawsze. To dużo? To ile mialby palić?

Może haczyk jest w tym, że to nie na polskim paliwie ;)

Napisano
12 godzin temu, alastair napisał:

zdecydowanie Mitsu Lancer VIII 1.6 (2002-2006). Brzydkie ale totalnie bezproblemowe  auto. Dobrze sie prowadzi, calkiem zrywne zwlaszcza w miescie mimo malej mocy.

Lancer VIII okres produkcji 2007 – 2016

Lancer VII okres produkcji 2000 – 2008

Zdecyduj się który ;]

Napisano
  • Autor

No wlasnie to samo mialem napisac co slawek. Ale patrzac na cene to pewnie chodzi o VII :D

Napisano
2 godziny temu, slawek_l_83 napisał:

Lancer VII okres produkcji 2000 – 2008

Tak, fajne - przynajmniej dla mnie auto - tylko części chyba przydrogie :hmm: Sama cena za opony jest już mało przyjazna. Myślałem kiedyś o "karawanie" 2.0 pod LPG. :) 

Napisano
42 minuty temu, aviator napisał:

Tak, fajne - przynajmniej dla mnie auto - tylko części chyba przydrogie :hmm: Sama cena za opony jest już mało przyjazna. Myślałem kiedyś o "karawanie" 2.0 pod LPG. :) 

Yyyyy a opon nie kupujesz do innej marki????

Napisano
Teraz, slawek_l_83 napisał:

Yyyyy a opon nie kupujesz do innej marki????

A rozumiesz, że są spore różnice w cenach za oponę w zależności od homologowanego rozmiaru...

Napisano
13 minut temu, aviator napisał:

A rozumiesz, że są spore różnice w cenach za oponę w zależności od homologowanego rozmiaru...

A co za różnica jak kupisz 185 zamiast 175, lub 205 a nie 215... przesadzacie jakby tylko jedna opona pasowała na daną felgę :facepalm:

Napisano
5 minut temu, slawek_l_83 napisał:

A co za różnica jak kupisz 185 zamiast 175, lub 205 a nie 215... przesadzacie jakby tylko jedna opona pasowała na daną felgę :facepalm:

Byle dobrze dobrać zamiennik - o zbliżonej średnicy (dobierając odpowiedni profil) oraz by szerokość opony nie wychodziła poza dopuszczlnevdla danej felgi.

Napisano
11 minut temu, rwIcIk napisał:

Byle dobrze dobrać zamiennik - o zbliżonej średnicy (dobierając odpowiedni profil) oraz by szerokość opony nie wychodziła poza dopuszczlnevdla danej felgi.

Ja to rozumiem, ale jak czytam, że auto jest drogie w użytkowaniu bo ma opony to sorry ale zastanawia się, czy dzieci powinny korzystać z internetu ;]

Napisano
9 minut temu, rwIcIk napisał:

Byle dobrze dobrać zamiennik

Tyle, że w przypadku Lancera co by się nie dobrało, to i tak wyjdzie ze dwa razy drożej od opony w popularnym rozmiarze (np. 195/65R15). A miało być ekonomicznie...

Napisano
2 minuty temu, slawek_l_83 napisał:

Ja to rozumiem, ale jak czytam, że auto jest drogie w użytkowaniu bo ma opony to sorry ale zastanawia się, czy dzieci powinny korzystać z internetu ;]

Chyba słabo rozumiesz ;] Napisałem, że części są drogie i opony też.

Napisano
3 minuty temu, aviator napisał:

Chyba słabo rozumiesz ;] Napisałem, że części są drogie i opony też.

A po co części jak lancery się nie psują ;] podobno ;]

A zamienników w brud... 6szt dla 15", 16" - 7szt...

Edytowane przez slawek_l_83

Napisano

A po co części jak lancery się nie psują ;] podobno ;]

A zamienników w brud...

Ja tam fachowcem od Lancerów nie jestem, ale kiedyś myślałem o nim i poczytałem co im dolega. Np. typowa jest przerdzewiała miska olejowa - koszt zakupu ponad 500PLN. Do tego oponki sezonowe co najmniej 1200 PLN, komplet rozrządu, coś się jeszcze wysra i pakiet startowy wychodzi w tysiącach... A cały czas jest mowa o aucie "ekonomicznym, do 10 tys". Z jakiś powodów te auta zniknęły z ulic...

Napisano
36 minut temu, aviator napisał:

Ja tam fachowcem od Lancerów nie jestem, ale kiedyś myślałem o nim i poczytałem co im dolega. Np. typowa jest przerdzewiała miska olejowa - koszt zakupu ponad 500PLN. Do tego oponki sezonowe co najmniej 1200 PLN, komplet rozrządu, coś się jeszcze wysra i pakiet startowy wychodzi w tysiącach... A cały czas jest mowa o aucie "ekonomicznym, do 10 tys". Z jakiś powodów te auta zniknęły z ulic...

W każdym aucie może być pakiet startowy na poziomie kilku tysi... nie ma reguły...

Napisano

W każdym aucie może być pakiet startowy na poziomie kilku tysi... nie ma reguły...

MOŻE... Dlatego jak ma być tanio i ekonomicznie w przedbiegach odpadają auta potencjalnie ryzykowne.

Napisano
Dnia 8.05.2017 o 14:29, patgaw napisał:

Hej

Przymiezdzam sie do zakupu auta ze skromnym budzetem 10 tys zl.

Opel Corsa 1.2, Fiesta 1.25, Clio, Getz 1.1 lub 1.3 ale uwaga na korozję, Astra II 1.4, Punto II 1.2

Ogólnie to dość popularny segment poszukiwanych aut i cokolwiek w choćby przyzwoitym stanie rozchodzi się na pniu. Należy zainstalować w smarku OLX, wyfiltrować kategorie, włączyć powiadomienia o nowych ofertach i być gotowym z gotówką w ręku na szybki dojazd do sprzedającego.. 

Napisano
3 minuty temu, aviator napisał:

MOŻE... Dlatego jak ma być tanio i ekonomicznie w przedbiegach odpadają auta potencjalnie ryzykowne.

To byś musiał 99% samochodów odrzucić... bo jak jedne mają lepsza blachę to elektronika, jak elektronika ok to silnik dupiaty, jak silnik ok to coś tam... nie ma reguły...

Jak auto zadbane będzie to będziesz zadowolony jak ukryją wady to masz minę nie ważne jaka marka/model.

Napisano
59 minut temu, aviator napisał:

mowa byla o Lancerze 2002-2007 1.6, nie 2.0. Zawsze myslalem ze to VIII a ostatni to IX ale juz nie wnikam

Miski owszem czasem rdzewieja ale zamiennik kosztuje zdaje sie <300

przedlifty mialy zuzywajace sie tuleje w tylnym zawieszeniu, polifty juz nie

1.6 ma felgi 15'', tam rozmiar jest popularny i tani 195/65R15

rozrzad w 1.6 to 1 pasek, 1 rolka i pompa wody.

czesci moze i faktycznie drogie, pewnie dlatego ze prawie nigdy nie sa potrzebne. Przez 170tys raz robilem zawieszenie z przodu (koszt ca 500 z geometria) + 1 akumulator. To co mnie draznilo to zuzycie oleju ktore sie pojawilo w okolicach 70tys km ale kolejne 100tys przejezdzilem tego nie robiac.

te auta nie zniknely z ulic tylko nigdy ich nie bylo duzo. Ludzie ich nie kupowali bo brzydkie, niewybajerowane itp. Za to dobrze jezdzi, i nie generuje zadnych klopotow.

Napisano
10 minut temu, alastair napisał:

mowa byla o Lancerze 2002-2007 1.6, nie 2.0. Zawsze myslalem ze to VIII a ostatni to IX ale juz nie wnikam

Miski owszem czasem rdzewieja ale zamiennik kosztuje zdaje sie <300

przedlifty mialy zuzywajace sie tuleje w tylnym zawieszeniu, polifty juz nie

1.6 ma felgi 15'', tam rozmiar jest popularny i tani 195/65R15

rozrzad w 1.6 to 1 pasek, 1 rolka i pompa wody.

czesci moze i faktycznie drogie, pewnie dlatego ze prawie nigdy nie sa potrzebne. Przez 170tys raz robilem zawieszenie z przodu (koszt ca 500 z geometria) + 1 akumulator. To co mnie draznilo to zuzycie oleju ktore sie pojawilo w okolicach 70tys km ale kolejne 100tys przejezdzilem tego nie robiac.

te auta nie zniknely z ulic tylko nigdy ich nie bylo duzo. Ludzie ich nie kupowali bo brzydkie, niewybajerowane itp. Za to dobrze jezdzi, i nie generuje zadnych klopotow.

Dalej nie wiadomo o jakim lancerze mówisz....

Napisano
  • Autor
11 minut temu, alastair napisał:

w jednym linku masz VIII a w drugim VII ... ;p

na tej pierwszej stronie jest blad chyba bo zdjecia dali od VII

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.