Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik z lat 50tych a olej

Featured Replies

Napisano

konstrukcyjnie to w zasadzie z 30/40 - Volvo B16A z mojej PV444

właśnie kończę pełny remont silnika na pierwszym nadwymiarze, wymieniam oczywiście wszelakie uszczelnienia (UPG miedziana, uszczelki misek, dekli - korkowe), uszczelka rozrządu papierzana a uszczelnienia wału - zamiast simmeringów paski filcowe ;] Przerobiłem też czapkę pod współczesne prowadnice zaworowe i uszczelniacze. Wszystko o dziwo do kupienia od ręki w Szwecji ;] i wcale nie tak drogo ;)

pytanie me brzmi, kusi mnie żeby zalać mój ulubiony olej Motula serii 300v, a dokładnie 20W60 po remoncie do tego silnika. Jakieś przeciwwskazania? ;]

DSC_7236.jpg

Edytowane przez koNik

Napisano

Przecież na tym forum to ty najlepiej odpowiedz na to pytanie ;)

Napisano
  • Autor
Teraz, bielaPL napisał:

Przecież na tym forum to ty najlepiej odpowiedz na to pytanie ;)

ja sie nie znam na olejach, są tu olejowi znawcy z tego co kojarzę i liczę na opinię.

Napisano

Sprawdź jakie są zalecenia jakościowe.

Lepkość to jedno, ale nowsze oleje mogą być niszczące dla starych stopów metali użytych do konstrukcji silnika.

Tak przynajmniej jest w przypadku skrzyń biegów - do skrzyni gdzie jest zalecany GL-4, nie  powinno się lać oleju GL-5.

Napisano
  • Autor
36 minut temu, rwIcIk napisał:

Sprawdź jakie są zalecenia jakościowe.

Lepkość to jedno, ale nowsze oleje mogą być niszczące dla starych stopów metali użytych do konstrukcji silnika.

Tak przynajmniej jest w przypadku skrzyń biegów - do skrzyni gdzie jest zalecany GL-4, nie  powinno się lać oleju GL-5.

właśnie, typ z firmy która mi regenerowała wałek rozrządu polecał żeby zastosować olej z dużym dodatkiem dwusiarczku molibdenu :hmm:

Napisano
  • Autor
17 minut temu, rwIcIk napisał:

ale właśnie chciałbym jakiś olej w pełni syntetyczny zastosować skoro silnik będzie w zasadzie jak nowy

Napisano

Byle nie był niskopopiołowy bo zarżnie stare wałki.

Napisano
3 godziny temu, koNik napisał:

ale właśnie chciałbym jakiś olej w pełni syntetyczny zastosować skoro silnik będzie w zasadzie jak nowy

Pytanie czy będzie brał olej, bo te stare silniki to trochę go zużywały nawet jako nowe. Te uszczelnienia wału sznurem też są wkurzające-w żuku zawsze tam lubiło kapać ale moze Szwedzi lepiej to dopracowali:hmm:

Napisano

Najlepiej spojrzeć w instrukcję obsługi ;] 

Nalałbym najprędzej 20W50 ale zobacz to:

http://212.247.61.152/eu/zf0001_dokument/olja_en.pdf

Widzę, że już pytałeś o to ;]

Tu masz Amsoil 10W30 i 20W50:

http://www.amsoil.com/lit/databulletins/g2883.pdf

Do kupienia jeden i drugi tutaj:

https://czarnepaliwo.pl/sklep/

Polecam sprzedawcę za wiedzę i sklep :ok: 

Edytowane przez analyzer64

Napisano
8 godzin temu, koNik napisał:

konstrukcyjnie to w zasadzie z 30/40 - Volvo B16A z mojej PV444

właśnie kończę pełny remont silnika na pierwszym nadwymiarze, wymieniam oczywiście wszelakie uszczelnienia (UPG miedziana, uszczelki misek, dekli - korkowe), uszczelka rozrządu papierzana a uszczelnienia wału - zamiast simmeringów paski filcowe ;] Przerobiłem też czapkę pod współczesne prowadnice zaworowe i uszczelniacze. Wszystko o dziwo do kupienia od ręki w Szwecji ;] i wcale nie tak drogo ;)

pytanie me brzmi, kusi mnie żeby zalać mój ulubiony olej Motula serii 300v, a dokładnie 20W60 po remoncie do tego silnika. Jakieś przeciwwskazania? ;]

DSC_7236.jpg

Tradycyjnie:

f-selektol-sc-20w30-5l-lotos.jpg

Albo nawet na wypasie o klasę wyższy:

e3d7f68fcbc7df088194b3096dcc6696.jpg

Napisano

Lej olej mineralny. Lepkość do wyboru, 10W40, 15W40, 20W40. Dodaj MoS2 z LiquiMoly, albo Wynns.

Napisano

Dajcie spokój z Selektolem. Też go lałem do 125p i na wolnych obrotach na ciepłym silniku lampka ciśnienia świeciła mi po oczach. Po dolaniu PetroCanada lampka już się nie zaświeciła. 

Napisano

A co myślicie o tym, żeby dodać do oleju jakiś modyfikator tarcia, np. AR9100?

Napisano
Dnia 15.05.2017 o 15:03, Joki napisał:

Możesz doprecyzować, dlaczego nie niskopopiołowe? Akurat mam w planach odpalenie jednego starocia i dobrze by było wiedzieć.

Napisano
  • Autor
Dnia 15.05.2017 o 15:03, Joki napisał:

wałek ma chyba mosiężne panewki z tego co kojarzę

Napisano
Dnia 15.05.2017 o 09:59, koNik napisał:

Nie wiem. Zagadaj do kolegi @koNik, mieszka blisko Ciebie :ok: 

Napisano
13 minut temu, gondoljerzy napisał:

Możesz doprecyzować, dlaczego nie niskopopiołowe? Akurat mam w planach odpalenie jednego starocia i dobrze by było wiedzieć.

Nie pamiętam szczegółów. Jakiś czas temu (dawno) ktoś linkował artykuł, w którym było konkretnie opisane dlaczego nie należy stosować olejów niskopopiołowych do silników sprzed około roku 2000.

Chodzi o inne dodatki, przez które uszkadzają się wałki starszych, nieprzystosowanych silników.

Napisano
  • Autor
29 minut temu, format napisał:

Nie wiem. Zagadaj do kolegi @koNik, mieszka blisko Ciebie :ok: 

chyba go znam ;]

Napisano
3 godziny temu, gondoljerzy napisał:

Bo oleje nisko popiołowe mają chronić filtry cząstek stałych, ewentualnie katalizatory a nie silniki :D

Są wykastrowane z ważnych dodatków (związków siarki, fosforu czy ZDDP). To samo się tyczy olejów tzw. 'lekkobieżnych' o niskiej lepkości wysokotemperaturowej HTHS, przez co w starych konstrukcjach są podatne na zerwanie filmu olejowego, np. na wałku rozrządu w przypadku mechanicznych popychaczy.

Dlatego nic co ma lepkość poniżej xW40, ani na etykiecie normy ACEA C1/2/3/4/5 i inne tym podobne bym nie polecał.

Edytowane przez goofer007

Napisano
3 godziny temu, gondoljerzy napisał:

Dajcie spokój z Selektolem. Też go lałem do 125p i na wolnych obrotach na ciepłym silniku lampka ciśnienia świeciła mi po oczach. Po dolaniu PetroCanada lampka już się nie zaświeciła. 

A czy ty myślisz, ze ten współczesny selektol to ma cokolwiek wspólnego z tym z lat 80tych oprócz nazwy?

Napisano

Jak nie ma? Na pewno jest mineralny, na pewno ma takie same klasy lepkościowe i pewnie zbliżone jakościowe.

Z ciekawości zerknąłem w kilka firmowych wyszukiwarek olejów. Przykładowo do Fiata 126, o ile maluszek w ogóle jest w wyszukiwarce, są zalecane przeróżne oleje: 

wyszukiwarka Mobil rekomenduje oleje syntetyczne 0W-40 lub 5W-50

wyszukiwarka Elf rekomenduje oleje syntetyczne 5W-40

wyszukiwarka Motul rekomenduje olej mineralny 15W-40 lub "technosyntese" 15W-50

wyszukiwarka Schell rekomenduje olej 5W-40

wyszukiwarka Orlen rekomenduje mineralny 15W-40

wyszukiwarka Lotos rekomenduje mineralny 15W-40

wyszukiwarka ENEOS rekomenduje olej 10W-40

Edytowane przez gondoljerzy

Napisano
20 minut temu, gondoljerzy napisał:

Jak nie ma? Na pewno jest mineralny, na pewno ma takie same klasy lepkościowe i pewnie zbliżone jakościowe.

Z ciekawości zerknąłem w kilka firmowych wyszukiwarek olejów. Przykładowo do Fiata 126, o ile maluszek w ogóle jest w wyszukiwarce, są zalecane przeróżne oleje: 

wyszukiwarka Mobil rekomenduje oleje syntetyczne 0W-40 lub 5W-50

wyszukiwarka Elf rekomenduje oleje syntetyczne 5W-40

wyszukiwarka Motul rekomenduje olej mineralny 15W-40 lub "technosyntese" 15W-50

wyszukiwarka Schell rekomenduje olej 5W-40

wyszukiwarka Orlen rekomenduje mineralny 15W-40

wyszukiwarka Lotos rekomenduje mineralny 15W-40

wyszukiwarka ENEOS rekomenduje olej 10W-40

Współczesny Selektol ma pewniie lepsze parametry niż Selektol z lat 80 tych. Jest to pewnie olej jakościowo w okolicy SF, tylko opisany niżej.

Lotos słynie z tego, że ma portfolio różnych typów olei, różniących się nalepkami, tak aby klient kupił olej dokładnie do tego, czego potrzebuje.

Mają oleje do silników na gaz, do kosiarek, pił spalinowych, turbo. A teraz mają też selektola.

ja pamiętam tego starego selektola.

be087a62ee4c09a5med.jpg

Miał zupełnie inny kolor, niż teraz oleje. A szlam był już w opakowaniu fabrycznym.

olej-selektol-pamiatka-prl-u.jpg

Napisano

nie jestem freakiem olejowym ale nie sadzilem ze do Selektola w tym watku dojdziemy ...

Napisano

ja bym zalał Valvoline VR1 5w50

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.