Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skoda Karoq - to jest zwyczajnie

Featured Replies

Napisano
42 minuty temu, rwIcIk napisał:

Z tego co kojarzę, to ponad 10 cm różnicy.

A kupię dopiero pewnie na wiosnę - na razie robię rozeznanie rynku ;]

Prawie rok będziesz myślał? To nawet ja się tak długo nigdy nie zastanawiałem!

:hehe:

Napisano
56 minut temu, Ryb napisał:

Prawie rok będziesz myślał? To nawet ja się tak długo nigdy nie zastanawiałem!

Do tej pory kupowałem auta z dnia na dzień. Ale kosztowały do 50 tys. zł ;]

No i w grupie VW na auta czeka się kilka miesięcy, więc już niedługo trzeba zamawiać, by odebrać na wiosnę ;]

Napisano
1 minutę temu, rwIcIk napisał:

Do tej pory kupowałem auta z dnia na dzień. Ale kosztowały do 50 tys. zł ;]

No i w grupie VW na auta czeka się kilka miesięcy, więc już niedługo trzeba zamawiać, by odebrać na wiosnę ;]

Demo kup, będziesz miał od razu. Auta 4x4 kupuje się na zimę bo jak kupisz na wiosnę to masz całe lato zepsute - nie będziesz się mógł zimy doczekać.  ;]

Napisano
21 minut temu, Ryb napisał:

Demo kup, będziesz miał od razu. Auta 4x4 kupuje się na zimę bo jak kupisz na wiosnę to masz całe lato zepsute - nie będziesz się mógł zimy doczekać.  ;]

Tak jakby to u nas takie zimy bywały, że człowiek ma szanse pojeździć po śniegu :phi: W ostatnich latach w Warszawie każdej zimy może było po 2-3 dni kiedy była szansa przejechać się po śniegu zanim drogowcy pozamiatali. 4x4 można traktować jako kaprys. Z tego co pamiętam kolega rwIcIk interesował się Tiguanem city który był FWD.

Napisano
Teraz, Manx napisał:

Tak jakby to u nas takie zimy bywały, że człowiek ma szanse pojeździć po śniegu :phi: W ostatnich latach w Warszawie każdej zimy może było po 2-3 dni kiedy była szansa przejechać się po śniegu zanim drogowcy pozamiatali. 4x4 można traktować jako kaprys. Z tego co pamiętam kolega rwIcIk interesował się Tiguanem city który był FWD.

Wspominam w wątku obok: brak zim w Polsce dotyczy wyłącznie Warszawy. Ja jeździłem po śniegu w tym roku nawet pod koniec kwietnia.

Napisano
Teraz, Ryb napisał:

Wspominam w wątku obok: brak zim w Polsce dotyczy wyłącznie Warszawy. Ja jeździłem po śniegu w tym roku nawet pod koniec kwietnia.

A kolega rwIcIk też z Warszawy - żeby poczuć 4x4 musiałby gdzieś w zimie wyjechać ;).

No fakt - racja w tym roku ze świąt wielkanocnych od Tarnowa aż do Skarżyska Kamiennej po śniegu się ślizgałem.

Napisano
4 minuty temu, Manx napisał:

A kolega rwIcIk też z Warszawy - żeby poczuć 4x4 musiałby gdzieś w zimie wyjechać ;).

Widzisz. Teraz będzie mógł zimą poza Warszawę bez strachu wyjechać i trochę świata zobaczy.  ;]

4 minuty temu, Manx napisał:

No fakt - racja w tym roku ze świąt wielkanocnych od Tarnowa aż do Skarżyska Kamiennej po śniegu się ślizgałem.

Nawet w maju można było się poślizgać.  :ok:

Napisano
6 minut temu, Ryb napisał:

Widzisz. Teraz będzie mógł zimą poza Warszawę bez strachu wyjechać i trochę świata zobaczy.  ;]

Nawet w maju można było się poślizgać.  :ok:

Od 17 lat jezdze autem bez 4x4 i jakos daje rade ;)

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał:

Dać dasz radę. Dlaczego masz nie dać. Tylko przy 4x4 pewne rzeczy stają się łatwiejsze. I pewne rzeczy możesz zrobić a przedtem nie mogłeś. I tyle. Ale jak najbardziej da się bez tego żyć.

Choć jak już kupować to porządny a nie wydumke.

Napisano
2 minuty temu, Maciej__ napisał:

Ja też jeździłem i też dawałem radę. I bez tempomatu jeździłem, i dawałem. I bez automatycznej klimy, ba - nawet bez klimy w ogóle...

A nawet kiedyś miałem auto, w którym nie było prawdopodobnie żadnego z dodatków, które Ty masz teraz w swoim. Czy to oznacza, że na podstawie tego argumentu mógłbyś zrezygnować ze swojego wyposażenia na rzecz jakiejś biedawersji?

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał:

Czy to oznacza, że na podstawie tego argumentu mógłbyś zrezygnować ze swojego wyposażenia na rzecz jakiejś biedawersji?

Tak ;]

W poprzednim aucie mialem np skretne xenony czy automatyczna klime, a teraz nie mam :ok:

Napisano
1 minutę temu, marcindzieg napisał:

Choć jak już kupować to porządny a nie wydumke.

Tutaj to bym właściwie podzielił na trzy kategorie (oczywiście w SUVach):

1. Dołączające napęd po uślizgu kół

2. Częściowo zblokowane i zwiększające udział napędu w miarę uślizgu kół

3. Zapięte 4x4 non stop z możliwością podziału momentu

Numer 3 to Forester. Numer 2 to najnowsze Haldexy i takie coś jak mam u siebie. Numeru 1 bym nie brał, bo to potrafi być niebezpieczne na śliskich zakrętach. IMO najbardziej boli to CRV i starsze Haldexy (nie wiem czy w modelach 2017 są jeszcze takie).

Napisano
22 minuty temu, Manx napisał:

Ale mam działkę na głębokuej wsi, gdzie odśnieżają 3 dni po opadach. A po deszczu jest błoto po pachy ;)

Napisano
4 minuty temu, Maciej__ napisał:

Tak ;]

W poprzednim aucie mialem np skretne xenony czy automatyczna klime, a teraz nie mam :ok:

Mnie na przykład boli brak doświetlania zakrętów jaki miał Outlander II lub choćby taki jak w ASX mojej żony. Te ledy w OIII mają wąski snop światła a z doświetlania zrezygnowali, więc czasem trzeba celować w ciemno. Jakbym mógł to dostać za dopłatą to bym wziął bez wahania.

PS. Jest dużo więcej elementów z OII, które bym za dopłatą wziął bez wahania.  8-)

Napisano
1 minutę temu, rwIcIk napisał:

Ale mam działkę na głębokuej wsi, gdzie odśnieżają 3 dni po opadach. A po deszczu jest błoto po pachy ;)

No to się nie wygłupiaj z FWD.

Napisano
Teraz, Ryb napisał:

Mnie na przykład boli brak doświetlania zakrętów jaki miał Outlander II lub choćby taki jak w ASX mojej żony. Te ledy w OIII mają wąski snop światła a z doświetlania zrezygnowali, więc czasem trzeba celować w ciemno. Jakbym mógł to dostać za dopłatą to bym wziął bez wahania.

PS. Jest dużo więcej elementów z OII, które bym za dopłatą wziął bez wahania.  8-)

A to nie wiem, ja nawet skretne swiatla wylaczylem po tygodniu bo mnie irytowaly ;]

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał:

A to nie wiem, ja nawet skretne swiatla wylaczylem po tygodniu bo mnie irytowaly ;]

Brakuje mi też "poganiacza" w biksenonie. Miał o wiele lepsze działanie psychologiczne niż zwykły. Zwłaszcza że w ciągu dnia pierwsze mrugnięcie zawsze było z rozbłyskiem zapalanego ksenonu. Fajny straszak.

Napisano
33 minuty temu, Ryb napisał:

No to się nie wygłupiaj z FWD.

W takich warunkach to i w SUV z napędem 4x4 lepiej pozostać na zimówkach albo na całorocznych. Niestety te typowo szosowe opony klasy HP, które dają w wielu modelach jako standard, na błocie sobie nie radzą nawet przy 4x4.

Napisano
Teraz, Manx napisał:

W takich warunkach to i w SUV z napędem 4x4 lepiej pozostać na zimówkach albo na całorocznych. Niestety te typowo szosowe opony klasy HP, które dają w wielu modelach jako standard, na błocie sobie nie radzą nawet przy 4x4.

Skoro do tej pory dawal rade Chevroletem Cruze, to chyba nie jest az tak zle ;)

Napisano
Teraz, Manx napisał:

W takich warunkach to i w SUV z napędem 4x4 lepiej pozostać na zimówkach albo na całorocznych. Niestety te typowo szosowe opony klasy HP, które dają w wielu modelach jako standard, na błocie sobie nie radzą nawet przy 4x4 bo nie mają czym się wgryźć.

1. Przez pół roku na zimówkach będzie doskonale.

2. Pomysł z całorocznymi jest bardzo dobry.

3. Można kupić inne opony letnie, które sobie poradzą niewspółmiernie lepiej niż te HP (sam tak zrobiłem).

:ok:

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał:

Nie wiemy ile razy rezygnował i drałował z buta.

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał:

Podstawa to spory prześwit i dobre opony.

Cruze ma duży prześwit jak na hatchbacka 16 cm. A opony miał dobre, bo już się przytarły. ;]

Napisano
5 minut temu, Ryb napisał:

1. Przez pół roku na zimówkach będzie doskonale.

2. Pomysł z całorocznymi jest bardzo dobry.

3. Można kupić inne opony letnie, które sobie poradzą niewspółmiernie lepiej niż te HP (sam tak zrobiłem).

:ok:

Osobiście znałem kiedyś człowieka, który kupił sobie mieszkanie na "prestiżowym" osiedlu zlokalizowanym w prestiżowym polu kapusty na południe od Warszawy. Niestety budowa dalej trwała i droga dojazdowa na osiedle była odpowiednia dla ciężarówek budowlanych. Kupił SUVa i okazało się że napęd 4x4 nic nie dawał, bo po kilkudziesięciu metrach samochód równo mielił wszystkimi czterema kołami :phi: Zmienił na zimówki i problem się skończył. Typowe szosowe-letnie opony w suvie to IMO nieporozumienie. 

Napisano
2 minuty temu, Manx napisał:

Osobiście znałem kiedyś człowieka, który kupił sobie mieszkanie na "prestiżowym" osiedlu zlokalizowanym w prestiżowym polu kapusty na południe od Warszawy. Niestety budowa dalej trwała i droga dojazdowa na osiedle była odpowiednia dla ciężarówek budowlanych. Kupił SUVa i okazało się że napęd 4x4 nic nie dawał, bo po kilkudziesięciu metrach samochód równo mielił wszystkimi czterema kołami :phi: Zmienił na zimówki i problem się skończył. Typowe szosowe-letnie opony w suvie to IMO nieporozumienie. 

Wiesz, 99% tych SUVów nie zjeżdża nigdy z asfaltu. Niektórzy (np. Peugeot) nawet nie silą się żeby tam 4x4 wsadzać bo to bez sensu. Więc szosowe opony mają sens bo klienci patrzą na osiągi na asfalcie i na spalanie. A jak ktoś chce, to może sobie zmienić na inne. Myślę że ja jestem jednym z nielicznych wyjątków.

;]

Napisano

Tutaj to bym właściwie podzielił na trzy kategorie (oczywiście w SUVach):
1. Dołączające napęd po uślizgu kół
2. Częściowo zblokowane i zwiększające udział napędu w miarę uślizgu kół
3. Zapięte 4x4 non stop z możliwością podziału momentu

Numer 3 to Forester. Numer 2 to najnowsze Haldexy i takie coś jak mam u siebie. Numeru 1 bym nie brał, bo to potrafi być niebezpieczne na śliskich zakrętach. IMO najbardziej boli to CRV i starsze Haldexy (nie wiem czy w modelach 2017 są jeszcze takie).

Za przeproszeniem, czasem to boli jakie bzdury wypisujesz.
Bez odbioru
Napisano
5 godzin temu, Ryb napisał:

lub  wprost  przeciwnie  - bedzie  miał  całą  zime  spie...zepsutą  jak  na  pierwszym  zakrecie  stwierdzi  : OOOOO jak  to  idzie ;] docisnie  gaz  - sie  tył  dołączy  i  trza  bedzie  zastepczym  jezdzic :P:ee:;] 

Napisano
8 godzin temu, Ryb napisał:

Pod warunkiem ze to prawdziwe 4x4 a nie "udawane" ;] 

Napisano
4 godziny temu, mokrii napisał:

lub  wprost  przeciwnie  - bedzie  miał  całą  zime  spie...zepsutą  jak  na  pierwszym  zakrecie  stwierdzi  : OOOOO jak  to  idzie ;] docisnie  gaz  - sie  tył  dołączy  i  trza  bedzie  zastepczym  jezdzic :P:ee:;] 

Dlatego nie polecam Hondy. Lepiej mieć dołączony cały czas.  :ok:

Napisano
Dnia 20.05.2017 o 13:24, wujekcybul napisał:

Troche to dziwne. JA bym zbudowal kolejna fabryke i produkowal ile wlezie. Kto to slyszal wypuszczac nowy model i nie mozesz go kupic.

w sumie to i budować nic nie trzeba

patrząc na wykresy wstawione powyżej (obroty/profity) na kilku fabrykach zamiast VW klepać skody  i już ;)

Napisano
Dnia 22.05.2017 o 03:01, OZI napisał:

Czyli popatrzmy - madry PL kupuje za gotowke. Cool! Placi powiedzmy $50k PLN

Glupi Ozi - uzywa narzedzi finansowych - Placi $650 + koszt mojego agenta podatkowego $700 za 1h zeby to zrobic - powiedzmy wydaje $1.5k - i kupuje auto za $50k + $1.5k - $18k zwortu kosztow, podatku, spadku wartosci etc za caly rok finansowy z gory.

Tia, Ozi jest idiota - zaplacicl za auto $33.5 a madry PL zaplacicl gotowka $50k ... ;l

qfa, normalnie jakiś raj  podatkowy...

nie bardzo rozumiem, jak to może działać, mógłbyś parę słów więcej?

1. zwrot podatku około 45%? to jest dla osoby fizycznej, czyli podatek dochodowy,  czy na firme, czyli VAT i podatek dochodowy?

2 w drugą stronę podatki nie działają? jak po roku 0 2 latach sprzedajesz samochód, to to nie jest dochód, od ktorego trzeba zapłacić podatek?

Napisano

Ja też jeździłem i też dawałem radę. I bez tempomatu jeździłem, i dawałem. I bez automatycznej klimy, ba - nawet bez klimy w ogóle...
A nawet kiedyś miałem auto, w którym nie było prawdopodobnie żadnego z dodatków, które Ty masz teraz w swoim. Czy to oznacza, że na podstawie tego argumentu mógłbyś zrezygnować ze swojego wyposażenia na rzecz jakiejś biedawersji?

Prawda jest taka, że kasa tylko jest ograniczeniem. Gdyby 4x4 bylo bez dopłaty albo za przyslowiowa złotówkę to malo kto by tego nie brał. Mi np.4x4 za 9 tys nie jest potrzebne.
Napisano
Teraz, Rado_ napisał:

Prawda jest taka, że kasa tylko jest ograniczeniem. Gdyby 4x4 bylo bez dopłaty albo za przyslowiowa złotówkę to malo kto by tego nie brał. Mi np.4x4 za 9 tys nie jest potrzebne.

No, tak jak gdzieś pisałem - u Japończyków wyposażenie jest mało konfigurowalne i idzie wersjami, więc można mieć to niejako "w standardzie".  :ok:

Napisano
4 godziny temu, Ryb napisał:

No, tak jak gdzieś pisałem - u Japończyków wyposażenie jest mało konfigurowalne i idzie wersjami, więc można mieć to niejako "w standardzie".  :ok:

Ale dopłacasz żeby mieć wyższą wersję wyposażeniową w której jest to 4x4 "w pakiecie" (tak jest w np Maździe CX-5, Nissanie X-trail). Jak już komuś nie zależy na bogatym wyposażeniu a zależy mu na 4x4 to nie ma w sumie wyboru u japończyków. Czy ja wiem czy to taka idealna sytuacja :hmm:

Napisano
Dnia 20.05.2017 o 05:16, OZI napisał:

Hmm, wiadomo kwestia gustu ... nie musi się podobać ... ale patrzysz Ba ten Szkaroq vs Toy-let-a

Nie wiem kto drugs brał... chyba w VAG

c37e67dfcff30e8a5f3c7bf45b2fbbc3.jpg

Dokładnie to kwestia gustu. Wg mnie ta i każda inna toyota wygląda jak kupa dla emeryta.

Ale widać w Australii nie przywiązuje się dużej wagi do wyglądu auta, patrząc po tych brzydactwach które wklejasz.

Napisano
8 godzin temu, Ryb napisał:

Małe Japończycy mieli od zawsze z tym problem... chcesz ksenony - wersja wyżej, chcesz lepsze fotele - kolejna wersja wyżej często z masa niepotrzebnych dupereli albo np: stara nawigacja z 20% pokrycia kraju jak kiedyś było w Lexusie 

Napisano
13 godzin temu, Dembu napisał:

Dokładnie to kwestia gustu. Wg mnie ta i każda inna toyota wygląda jak kupa dla emeryta.

Ale widać w Australii nie przywiązuje się dużej wagi do wyglądu auta, patrząc po tych brzydactwach które wklejasz.

Ja dwa razy oglądałem RAV4 - i raczej nie dam się skusić - słabo to wygląda i z zewnątrz i wewnątrz. Jakość materiałów, dziwnie rozlokowane, archaicznie wyglądające przełączniki nie przekonują :no:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.