Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skoda Karoq - to jest zwyczajnie

Featured Replies

Napisano

.... poslpolite i brzydkie. [emoji90]

2fedc10ebed6e135937efb6fc00d0cf8.jpg

63dd9461c79ca18e02c1e77828b3f06e.jpg

9b8d07ecadda04c747e9a3220f250cab.jpg

[emoji95] DSG ...

335011e22ba14090652c490fcc723232.jpg

3bfe210288461de863b8e63a1f9f3185.jpg

No I jeszcze ten stylista ze starej Camry ktorego juz wywalili....

a7b462679f4bacf66bff7633aca8ae34.jpg

43397080556df934647cbb418976895c.jpg

I najlepsze - to Ma NYC konkurencja dla Mazda CX-5? [emoji849]

4,382 x 1,841 x 1,605 mm jeszcze sie zgadza - ale w EU czytam ze to Ma

1.0l 85kW 3 cylinder [emoji90][emoji90][emoji90] / dontakiej masy auta?!

1.5l 110TSI nastepny ...

Sent from my iCrap using Tapacrap

Napisano

Jak każda Skoda. Dziadkom spodoba się bardziej niż Honda.

Napisano
7 godzin temu, OZI napisał:

1.0l 85kW 3 cylinder emoji90.pngemoji90.pngemoji90.png / dontakiej masy auta?!

1.5l 110TSI nastepny ...

Emisja flotowa i wszystko jasne... A auto całkiem przyjemne. Dużo ładniejsze od ostatnich wynalazków Toyoty w tym segmencie. Już nie wspominając że wnętrze nowego Aurisa to kupa jakich mało na rynku EU.

Krawiec

Napisano
Godzinę temu, Rado_ napisał:

Czy brzydkie, dla mnie spoko, wiekszosc niby suv jest brzydka

ta skoda przy TOYOCIE CHR to  cudna jest.

Dla mnie skodziszcze poprawne jak das auto i seat. W sumie jeden grzyb niemal

Lubie auta zgrabne bez ufuturycznienia

Napisano
Godzinę temu, fanlan napisał:

ta skoda przy TOYOCIE CHR to  cudna jest.

Dla mnie skodziszcze poprawne jak das auto i seat. W sumie jeden grzyb niemal

Lubie auta zgrabne bez ufuturycznienia

Gusta są różne. Ja twierdze odwrotnie. Na Toyocie coś się dzieje a tu stylista machnął szabelką 3 razy, wyciosał pudełko i do produkcji.

Jedyna fantazja w grupie VW ostatnio  to światła.

Napisano
1 godzinę temu, Joki napisał:

Jak każda Skoda. Dziadkom spodoba się bardziej niż Honda.

To jest najlepsze określenie, nudna jak każda Skoda, aczkolwiek trzeba im przyznać, że stylistycznie Skody dosyć wolno się starzeją. :ok: 

Napisano

Czy to jest Seat Ateca? Konkurencja dla Scross/HRV/CHR/Sportage? Jak bedzie dobra cena to bedzie szlo jak cieple buleczki zwlaszcza, ze konkurencja ma mocno srednie silniki w tym segmencie. Wsadza 1.0TSI i 1.4TSI 125KM i bedzie hicior. Choc mnie sie nie podoba. Zreszta oprocz Renegade i nowego Cheeroka i Mazdy CX3 SUV mi sie nie podoba.

Napisano

Oooo - stylistycznie popsuli Atecę, przykelili jej kurę i nazwali model Kurak ;) 

Unifikacja poszła daleko - nawet drzwi, błotniki przednie i dach są te same co w Atece. Trochę jak z Toledo/Rapidem.

Jakkolwiek Kodiaq im wyszedł (tzn. dziełem designu nie jest, ale jest schludny i zgrabny), o tylue tu przekombinowali: przednie światła wydają się z małe w stosunku do tak masywnego przodu. Tylne światła wyglądają brzydko, dziwnie i powodują że d..... wygląda ciężko. No coż - dyrektorzy we flotach na wygląd nie patrzą, więc mimo tego będzie się to sprzedawać.

Napisano
  • Autor
@Ozi popatrz lepiej jakie brzydkie samochody slrzedaja się u Ciebie, że wskazaniem na Toyotę.

Patrze przed siebie i nic brzydkiego nie widze....

Jakis kun! [emoji206] [emoji206] [emoji206]

To chyba jednak nie kura [emoji33] [emoji33] [emoji33]

[emoji215] [emoji215] [emoji215]

80b83f3fc22649d9b40810caa6d8d56d.jpg3fd345fe1be7b677c536d92e1682c387.jpg

Sent from my Samsung Galaxy S8 using Tapatalk

Napisano
  • Autor
Emisja flotowa i wszystko jasne... A auto całkiem przyjemne. Dużo ładniejsze od ostatnich wynalazków Toyoty w tym segmencie. Już nie wspominając że wnętrze nowego Aurisa to kupa jakich mało na rynku EU.

Krawiec

Ja twierdze - po jezdzie Mazda CX5 - a podobno to cos sie poruwnuje do tego segmentu - z 2.0l silnikiem - jesli dobrze pamietam cos ok 11k kW ktora totalnnie w normalnym ruchu miejskim sie nie odpychala.

Klienci sie ze mna zgdzaja bo na 24,568 sztuk ponad 16,000 bylo 2.5l AWD -144kW a prawie 7 tysiecy bylo 2.5l FWD.

A wiec reszta to 2.0l - ludzie siebie nielubia.

Wiec przy podobnej wadze zakladam ze silnik 85kW jest przeznaczony na siatke zakulow bez kierowcy. To sie nie moze odepchnac.

Napisano
11 godzin temu, OZI napisał:

.... poslpolite i brzydkie. emoji90.png

1.0l 85kW 3 cylinder emoji90.pngemoji90.pngemoji90.png / dontakiej masy auta?!

1.5l 110TSI nastepny ...

Takie bajery widzisz, dla nas standard, ale Was coś nie do pomyślenia.

4 godziny temu, Rado_ napisał:

Czy brzydkie, dla mnie spoko, wiekszosc niby suv jest brzydka

A widziałeś nową Octavię po liftingu? No przecież to przerośnięta fabia teraz jest ;l

Ja rozumiem, że prezesi z grupy każą stylistą obrzydzać auta, żeby więcej VW się sprzedawało, ale bez przesady :hehe:

Napisano
Godzinę temu, OZI napisał:

Wiec przy podobnej wadze zakladam ze silnik 85kW jest przeznaczony na siatke zakulow bez kierowcy. To sie nie moze odepchnac.

Ale już ten 150KM ma 8,6 do setki, a kopciuch 190KM niby 7,5...

Krawiec

Napisano
Godzinę temu, OZI napisał:

Ja twierdze - po jezdzie Mazda CX5 - a podobno to cos sie poruwnuje do tego segmentu - z 2.0l silnikiem - jesli dobrze pamietam cos ok 11k kW ktora totalnnie w normalnym ruchu miejskim sie nie odpychala.

Mialem na weekend taka Mazde i faktycznie ten silnik slabo sobie radzi z buda CX5 (160KM chyba)...

Dopiero jak mocno wkrecisz na obroty to cos tam jedzie, ale wtedy robi sie glosno.

Mozesz sie smiac, ale takie 1,4 TSI bedzie w codziennej jezdzic sprawdzalo sie duzo lepiej :ok:

Zeby silnik wolnossacy jechal to jednak musi miec troche wiecej pojemnosci i momentu.

Napisano
  • Autor
1 hour ago, komor said:

Takie bajery widzisz, dla nas standard, ale Was coś nie do pomyślenia.

Z EU dostajemy zazwyczaj to co wy posrodku albo na koncu . np Tiguan - wersja bieda jest 110TSI w EU chyba cos mniejszego. Ditto ze Skoda, Kodiaq  -wersja bieda 2.0l 132kW

Czyli jak wysylaja te auta  EU to one .. tanieja ;]

1 hour ago, komor said:

A widziałeś nową Octavię po liftingu? No przecież to przerośnięta fabia teraz jes

tylko na pict, pewnie z pare miesiecy zanim dojdzie.

Napisano
  • Autor
28 minutes ago, krawiec said:

Ale już ten 150KM ma 8,6 do setki, a kopciuch 190KM niby 7,5...

Krawiec

no dobra - ale jest roznica miedzy 150KM a 115KM z tego 85kW .... - prawie 30% wiecej ....

Napisano
  • Autor
22 minutes ago, Maciej__ said:

Mialem na weekend taka Mazde i faktycznie ten silnik slabo sobie radzi z buda CX5 (160KM chyba)...

tez mialem rental - i identyczne odczucia. Dodatkowo kazde a to kazde kto tym jezdzil i opisal z US/NZ/CAN/Oz - kazde review mowi to samo - to nie jedzie.

24 minutes ago, Maciej__ said:

Mozesz sie smiac, ale takie 1,4 TSI bedzie w codziennej jezdzic sprawdzalo sie duzo lepiej :ok:

ok. Jezdzilem ostatnio Tiguan 110TSi - czyli na EU chyba 150KM - swietnie nie jest IMVHO, ale tragicznie nie.

Ale, patrzac ze prawie 70% sprzedanych Tiguan u mnie jest 162TSI - to co u was w EU ma 220KM i inaczej sie nazywa chyba to daje odczucie co klient chce. Wystarczy popatrzyc na stock dealer-ow - 110TSI stoi -normalnie - auta z 2016 da sie kupic albo nowe jeszcze albo jezdzace po kawe czy dawane sa ludziom z service.

Jedyny klient ktory kupuje Tiguan - to typowy stereotym - Asian Chinese ktory chce miec cos EU - status ;l - a jest za biedny na BMW - zeby innych Chinese trafilo .. lub ludzie ktorzy nie maja pojacia totalnie o autach - tych tez jest troche ... Reszte dyktuje rynek - a ten mowi ze nawet maly SUV z malym silnikiem nie jedzie ...

Napisano

OZI - takie samochody podobają się w PL. I pewnie w całej Europie. Design jest, jaki jest, taki dość skromny i bez polotu, typowo niemiecki. Ale to klientom pasuje. A u Skody może dojść argument ceny, w porównaniu z konkurencją.

Mnie osobiście odrzucają SUVy skośnookie: Lex, Kia, Toyota, Subaru. Nissan X-trail jest to zaakceptowania. Nawet ten pierwszy SUV włoskiej Alfy jest jakiś taki..... dziwny. Jak bym kupował nowego SUVa to bym się mocno zastanawiał nad grupą VAG.

Napisano
  • Autor
5 minutes ago, Bartłomiej said:

takie samochody podobają się w PL. I pewnie w całej Europie.

nie spokojnie, wiem ze gust jest jak d... i cycki.

Czy sie podobaja - VAG ma masywny spadek w EU.

EU rynek poszedl w 1Q 2017 w gore 6.2%

VAG stracil rynek z - tego co dalej i tak jest IMVHO duzo - 22.4 do 21.4% - co jesli wezmiesz 6.2E% wzrost ogolengo rynku nowych aut  - jest dla investorow zdeka niepokajace.

Co ciekawe - sa glosy ze to nie tylko Dieselgate - ale wlasnie stylistyka VAG...

Osobiscie - nie wiem - musialbym to zobaczyc - jak Kodiaq jeszcze jakos mi sie podoba to to to to to co :facepalm: - i Tiguan uwazam za totalne stylistyczna guana...

Napisano
3 minuty temu, OZI napisał:

nie spokojnie, wiem ze gust jest jak d... i cycki.

Czy sie podobaja - VAG ma masywny spadek w EU.

EU rynek poszedl w 1Q 2017 w gore 6.2%

OZI, gdzie te masywne spadki? ;)

http://moto.onet.pl/aktualnosci/wzrost-sprzedazy-nowych-aut-w-europie-i-kwartal-2017-r/qj60w7

Napisano
  • Autor
6 minutes ago, Maciej__ said:

Popatrz na info z Bloomberg chodzy dla investorow - patrzylem troche akcji VAG kupic - UK jest tez dla nich powazynym problemem.

EU:

1.Despite sales growth of 6.2 percent, Volkswagen’s market share in Europe dipped from 22.4 percenr down to 21.4 percent, which still gives its a comfortable lead.

UK

Volkswagen Group's sales declined by 9 percent, narrowing the 12-brand automaker's market share to 24.8 percent from 25.4 percent a year earlier. Demand at the namesake VW brand was down 14 percent while Audi sales fell 10 percent, Skoda 5.4 percent and Porsche 17 percent. Boosted by its new Ateca SUV, Seat's volume was up 15 percent.

Napisano

Spokojnie dawać tą Skodę będę nią jeździł bez żenady w końcu to nie stara Multipla.

Napisano
4 minuty temu, OZI napisał:

Popatrz na info z Bloomberg chodzy dla investorow - patrzylem troche akcji VAG kupic - UK jest tez dla nich powazynym problemem.

EU:

.Despite sales growth of 6.2 percent, Volkswagen’s market share in Europe dipped from 22.4 percenr down to 21.4 percent, which still gives its a comfortable lead.

UK

Volkswagen Group's sales declined by 9 percent, narrowing the 12-brand automaker's market share to 24.8 percent from 25.4 percent a year earlier. Demand at the namesake VW brand was down 14 percent while Audi sales fell 10 percent, Skoda 5.4 percent and Porsche 17 percent. Boosted by its new Ateca SUV, Seat's volume was up 15 percent.

UK to nie jest cala EU ;)
IMHO nie ma sensu wyciagac zadnych wiekszych wnioskoe na podstawie jednego kwartal.

Teraz wchodzi nowy Golf+Leon po FL, byly jakies zmiany w Skodzie, itp.

Nie jestem faboyem VW, ale daleko im wg mnie do duzych spadkow sprzedazy ;]

BTW.Same Niemcy kupuja chyba sporo wiecej aut niz cala AU ;) 

Napisano
  • Autor
4 minutes ago, Maciej__ said:

UK to nie jest cala EU ;)

nie ale drugi najwiekszy rynek ? ;]

5 minutes ago, Maciej__ said:

IMHO nie ma sensu wyciagac zadnych wiekszych wnioskoe na podstawie jednego kwartal.

Akcje VAG sa globalne, EU jest tylko -jakze wazna dla nich czastka. Nie sztuka wyklepac ilosc - jak koszt wzrasta, a investor traci.

-US - wyplaty za V6 Diesel - 'marne $3bil' dla VAG

- CHina pozew dealrow AUdi przeciw VAG- masa $$$ na stoliku

-Asia Pacific - % wzrost udzualu w naprawach gwarancyjnych - znaczny

-Korea - pozew i dalej wiszaca kara za Dieselgate

-Australia -pozew za Dieselgate - z now wiszaca kara

- Spadajaca sprzedaz w Asia - Pacific - szczegolnie Audi w China

- pozem akcjonariiszy w D

- mozliwa wiedza CEO o Dieselgate  - znow wyplywa ...

- Mozliwa sprzedaz Ducati

to wszystko sie dodaje. Odwracajac, jakze wazna sprzedaz dla VAG w EU - daje powod do niepokoju bo na innych frontach nie jest za dobrze - Mamy 1943 - juz po Stalingrad ...

9 minutes ago, Maciej__ said:

Teraz wchodzi nowy Golf+Leon po FL, byly jakies zmiany w Skodzie, itp.

I mozliwe ba pewnie porawi wyniki w EU, tylko pytanie na tyle ze pojda do wzrostu czy nie

10 minutes ago, Maciej__ said:

Nie jestem faboyem VW, ale daleko im wg mnie do duzych spadkow sprzedazy ;]

Nie patrze z punktu widzenia fanboy lub nie :-) Patrze czy warto wrzucic troche $$$ w VAG. Moze jak lubisz duze ryzyko to tak, ale genralnie jak narazie masz za duzo niepokojacych sygnalow ze nie jest za dobrze. Nie znaczy ze auta sa dobre/zle - ladne brzydkie ... patrzymy na cala komndycje VAG.

12 minutes ago, Maciej__ said:

BTW.Same Niemcy kupuja chyba sporo wiecej aut niz cala AU ;) 

Zgadza sie ;] - ok ponad 3mil na 80mil luda, vs Oz 1.1-1.2mil na 24mil luda. - na rok.

Volkswagen na 8 -11 miejscu -ze spadkiem sprzedazy od wielu miesiecy - ok 6-8% na miesiac. Nie za bardzo sie liczy w skali swiata ;l ale sie dodaje.

iekawe czy w 2016 sprzedanow eicej Volkswagen u mnie czy w PL? :hmm: - 56,571 sztuk u mnie...

Stare z 2014 ale przdstawia doc dobrze co sie dzieje w VAG.. powodem do niepokoju jest ta ostatnia tabelka...

20150926_woc832.png

Napisano
4 godziny temu, OZI napisał:

Patrze przed siebie i nic brzydkiego nie widze....

Jakis kun! emoji206.pngemoji206.pngemoji206.png

To chyba jednak nie kura emoji33.pngemoji33.pngemoji33.png

emoji215.pngemoji215.pngemoji215.png

80b83f3fc22649d9b40810caa6d8d56d.jpg3fd345fe1be7b677c536d92e1682c387.jpg

Wiadomo, że Karoq to nie mustang, ale też w NZ  zakup Mustanga nie jest niczym wyjątkowym, mając na uwadze tamte realia życia.

Napisano

Po Kodiaku nie można powiedzieć, że Karoku jest brzydkie. Myślę, że w kategorii syntetycznej użyteczności będzie to absolutny top najlepszych aut świata z czasem oczekiwania na auto 6 miesięcy +. Prestiżu i charakteru zero, ale będzie tego na ulicach więcej niż nowo powstających biurowców...i 90% w białym kolorze.

Jeśli ktoś ma jedno auto, ma średnio pieniędzy, ma średnie zainteresowania, średnio dziwaczne wymagania i oczekiwania to bullseye.;]

Napisano

Zgodzę się z przedmówcami po nie wiadomo jakich Toyotach, czy ostatnio zepsutej Kii, Skoda naprawdę ładnie się prezentuję. IMO poza BMW i Volvo, Skoda jest kolejną marką która robi coraz ciekawsze auta.

Napisano
17 godzin temu, OZI napisał:

a7b462679f4bacf66bff7633aca8ae34.jpg

Tył byłby fajniejszy, gdyby światła były na krawędzi załamania, a nie pod...

Napisano
4 godziny temu, Bartłomiej napisał:

OZI - takie samochody podobają się w PL. I pewnie w całej Europie. Design jest, jaki jest, taki dość skromny i bez polotu, typowo niemiecki. Ale to klientom pasuje. A u Skody może dojść argument ceny, w porównaniu z konkurencją.

Pytałem człowieka z salonu o Skodę Kodiaq. Na ten rok nie ma już szans zamówić a ceny od 90 tys. zł.

Napisano
11 godzin temu, wesol napisał:

Gusta są różne. Ja twierdze odwrotnie. Na Toyocie coś się dzieje a tu stylista machnął szabelką 3 razy, wyciosał pudełko i do produkcji.

Jedyna fantazja w grupie VW ostatnio  to światła.

Toyota wygląda jak auto poskładane z niepasujących do siebie  części różnych samochodów posklejanych na superglue.

Napisano
3 godziny temu, rwIcIk napisał:

Pytałem człowieka z salonu o Skodę Kodiaq. Na ten rok nie ma już szans zamówić a ceny od 90 tys. zł.

Rozmawiałem z trzeba salonami Seata pytając o model Ateca. Sprzedają w zasadzie wszystko to, co uda im się sprowadzić. Nie ma co liczyć na jakieś tłuste upusty.

A Ateca to brat bliźniak Karoq. Skoda prawdopodobnie będzie deko tańsza.

Napisano

A mi się podoba ta kanciastość :ok:

Napisano
  • Autor
Wiadomo, że Karoq to nie mustang, ale też w NZ  zakup Mustanga nie jest niczym wyjątkowym, mając na uwadze tamte realia życia.

Nie za bardzo wiem a czym mówimy.

Myślałem ze o stylistyce a nie o realiach życia.

Wsiadłem dziś ...

dbc237bedb47915e59850c5577184c2c.jpg

... widzę jedna ładna Toyota [emoji108][emoji16]

Jadę później...

b40dffd9f94cd81ac12ca83aca5cc93b.jpg

Widzę druga ...

8bb3f9a57dffbed5808543421b30a3ae.jpg

Trzecia ...

4b9a1f9468dcc49d3d7144b6667e3abf.jpg

Czwarta

33e46060a142b5398d21965db78167fb.jpg

Piąta

6c95e25374cd75361f3f67810f1331b7.jpg

Szósta...

f34488483b684dced27223c5b3a54454.jpg

Po ok 40 Hilux i 20 LC u mnie na wsi przestałem liczyć ...

Generalnie moj gust dobrego smaku [emoji18] nie został dziś zdegustowany .....

Może trochę - widziałem 2 Tiguan

888ae87c330720e5cb68ead883c3c88a.jpg

Przeżyłem!

Uff już wiem dlaczego - bo nie widziałem ani jednej Skoda [emoji106][emoji108][emoji106]🤡

Napisano
  • Autor

Toyota wygląda jak auto poskładane z niepasujących do siebie  części różnych samochodów posklejanych na superglue.

Hmm, wiadomo kwestia gustu ... nie musi się podobać ... ale patrzysz Ba ten Szkaroq vs Toy-let-a

Nie wiem kto drugs brał... chyba w VAG

745232eb3016f6f7a8d352c15ea8cad2.jpg

63e24f163ef4f4d00d1d8dea84ddae4f.jpg

c7aecd2985a628842e667700310cdedb.jpg

c37e67dfcff30e8a5f3c7bf45b2fbbc3.jpg

Napisano
15 godzin temu, rwIcIk napisał:

Troche to dziwne. JA bym zbudowal kolejna fabryke i produkowal ile wlezie. Kto to slyszal wypuszczac nowy model i nie mozesz go kupic.

Napisano
5 godzin temu, OZI napisał:

Hmm, wiadomo kwestia gustu ... nie musi się podobać ... ale patrzysz Ba ten Szkaroq vs Toy-let-a

Nie wiem kto drugs brał... chyba w VAG

Ladna ta toyota co to za model? Ale lapy to masz grube :phi: Chyba sie przytylo troche.

Napisano
9 minut temu, wujekcybul napisał:

Troche to dziwne. JA bym zbudowal kolejna fabryke i produkowal ile wlezie. Kto to slyszal wypuszczac nowy model i nie mozesz go kupic.

U Skody jest tak od kilku lat, poprostu nie nadążają z produkcją. Dla mnie na Superba jak tylko wchodził kazali czekać 10m :facepalm:.

Z Octavią wcześniej też były takie jazdy.

Napisano
11 minut temu, sherif napisał:

U Skody jest tak od kilku lat, poprostu nie nadążają z produkcją. Dla mnie na Superba jak tylko wchodził kazali czekać 10m :facepalm:.

Z Octavią wcześniej też były takie jazdy.

I ludzie czekaja na auto 10 miesiecy na Skode? Jak dla firmy to niby ok konczy sie leasing mozna to jakos ogarnac ale fizol to raczej sie usmiechnie i wyjdzie. No ale fizole nie kupuja Superba.

Napisano
7 minut temu, wujekcybul napisał:

I ludzie czekaja na auto 10 miesiecy na Skode? Jak dla firmy to niby ok konczy sie leasing mozna to jakos ogarnac ale fizol to raczej sie usmiechnie i wyjdzie. No ale fizole nie kupuja Superba.

Z lektury forum wynika, że tak. Ba, nawet ogłaszają kto rezygnuje i jaka wersja, żeby móc szybko przejąć slot na auto w danej konfiguracji:hehe:. Ja czekałem "tylko 5m", potem odpuściłem temat.

Napisano
  • Autor
Ladna ta toyota co to za model? Ale lapy to masz grube :phi: Chyba sie przytylo troche.

Any tylko troche French connection UK. [emoji36][emoji30]

Walcze [emoji466]️ + [emoji464] + [emoji474]‍♀️ + 🏋️+ [emoji467]

Ta biala z pix ? Kluger.

c129b49dab26a3e6b55aad5dde270fcc.jpg

Aka US Highlander - Made in USA.

Napisano
  • Autor

To jak z iPhone. Kontorluja poput vs podaz.

Moj wsiowy dealer Skoda ma 5 Superb - na placu jak dziś przejeżdżałem - wszystkie 206 4x4 , idziesz kupujesz wyjeżdzasz.

Koszt jest dla VAG nie wiele większy wyklepać niż jakaś wersje bieda dla PL z 1.4l silnikiem czy co tam w EU dają.

Różnica jest w cenie. Ta wersja bieda dla PL to powiedzmy - totalnie strzelam 100k PLN. Ta wersja co stoi na placu na wsi u mnie to 140K PLN

Przy limitowanych możliwościach klepania - co wolisz - sprzedaż 10 sztuk do PL za 100k czy 5 do Oz za 140k - bo klienta nie ma - a resztę na takie rynki jak PL za 100k PLN i mieć PL klienta w głębokim poważaniu - bo i tak będzie czekał i kupi? [emoji848]

Ja idę po opcja pierwszy - pieniądz i bogaty klient rządzi, na 5 sztukach mam 40kx 5 = 200 PLN więcej niż jakbym do PL wypchnął ...

Napisano
18 minut temu, OZI napisał:

Przy limitowanych możliwościach klepania - co wolisz - sprzedaż 10 sztuk do PL za 100k czy 5 do Oz za 140k - bo klienta nie ma - a resztę na takie rynki jak PL za 100k PLN i mieć PL klienta w głębokim poważaniu - bo i tak będzie czekał i kupi? emoji848.png

Ja idę po opcja pierwszy - pieniądz i bogaty klient rządzi, na 5 sztukach mam 40kx 5 = 200 PLN więcej niż jakbym do PL wypchnął ...

bardzo pobieżna analiza. Żeby ocenić różnicę w marżach musiałbyś znać koszt produkcji uwzględniający również koszt transportu i koszt obsługi gwarancyjnej oraz roczny volumen sprzedaży kontra utrzymanie całej struktury co. Myślę, że PL jest duuuużo bardziej rentowna dla Skoda niż rynek OZ.

Napisano
  • Autor
bardzo pobieżna analiza. Żeby ocenić różnicę w marżach musiałbyś znać koszt produkcji uwzględniający również koszt transportu i koszt obsługi gwarancyjnej oraz roczny volumen sprzedaży kontra utrzymanie całej struktury co. Myślę, że PL jest duuuużo bardziej rentowna dla Skoda niż rynek OZ.

To był tylko przykład. Skoda jest totalnie nie istotna marka u mnie -sprzedaży 4K sztuk na rok - Toyota dla porównania robi 220-250k zależy od roku.

Prawda jest taka ze jak nie jesteś wybredny -kolor , tapicerka to idzoesz i kupisz od razy, wyjedziesz po h z salonu.

Jak chcesz coś z czerwony z biała tapicerka etc z to 3 miesiace czekania- z gwarancja daty wpisana w kontrakt - jak nie to free auto dopóki nie przyjdzie lub masywny discount lub kasujesz contract.

Powiedz mi ze PL klienta podobnie potraktują. Mimo ze rynek jest nieistotny liczbowo to jak mówię - standardowy discount na Skoda jest ok 8% z tego co patrzę - czyli co im się bardziej opłaca - mając jeden slot w produkcji- wyklepać dla PL za 100k czy dla Oz za 140k?

Napisano
1 godzinę temu, OZI napisał:

To jak z iPhone. Kontorluja poput vs podaz.

Moj wsiowy dealer Skoda ma 5 Superb - na placu jak dziś przejeżdżałem - wszystkie 206 4x4 , idziesz kupujesz wyjeżdzasz.

Koszt jest dla VAG nie wiele większy wyklepać niż jakaś wersje bieda dla PL z 1.4l silnikiem czy co tam w EU dają.

Różnica jest w cenie. Ta wersja bieda dla PL to powiedzmy - totalnie strzelam 100k PLN. Ta wersja co stoi na placu na wsi u mnie to 140K PLN

Przy limitowanych możliwościach klepania - co wolisz - sprzedaż 10 sztuk do PL za 100k czy 5 do Oz za 140k - bo klienta nie ma - a resztę na takie rynki jak PL za 100k PLN i mieć PL klienta w głębokim poważaniu - bo i tak będzie czekał i kupi? emoji848.png

Masz jakie dane nt ?

Akurat jak zamawiałem Skodę, rozmawiałem z dużym dealerem, czytałem forum, u nas gro to dobrze wyposażone wersje, z ceną często grubo ponad 100kzł. Dużo idzie do firm jako auta dla dyrekcji i wyżej, prywatnie też ludzie kupują bogatsze wersje.

Przy zamówieniach różnica w podejściu jest taka, że w EU auto jest zamawiane pod klienta, czyli ma do wyboru kilka wersji wyposażenia x kilka silników x kilka kolorów zewn x 3 kolory wnętrza + cała lista dodatków. Czekało się tyle bo była to nowość. u Was dealer sam kreuje wersje, czeka, auta przypływają a lud ma do wyboru to co jest na placu spośród kilku-kilkunastu aut. U nas też tak można kupić auto, bo dealerzy też sobie zamawiają i mają takie auta na pokaz. Problem w tym, że jest nikły wybór.

Napisano
10 godzin temu, OZI napisał:

A skąd domniemanie że w Polsce sprzedają się bieda wersje? Akurat Superb jest na tyle specyficznym samochodem, który w ponad 90% kupują firmy z pełnym wyposażeniem. W związku z tym, że to ciągle Skoda to nie kłuje w oczy klientów/kontrahentów. Wszystkie osoby które znam i kupiły w ostatnim czasie Superby wzięły wersję L&K z najmocniejszym dieslem za 150-160kPLN.

Napisano
Mnie osobiście odrzucają SUVy skośnookie: Lex, Kia, Toyota, Subaru. Nissan X-trail jest to zaakceptowania. Nawet ten pierwszy SUV włoskiej Alfy jest jakiś taki..... dziwny. Jak bym kupował nowego SUVa to bym się mocno zastanawiał nad grupą VAG.

Zerknij sobie na crv ostatnie wypusty albo 5gen
Napisano
Po Kodiaku nie można powiedzieć, że Karoku jest brzydkie. Myślę, że w kategorii syntetycznej użyteczności będzie to absolutny top najlepszych aut świata z czasem oczekiwania na auto 6 miesięcy +. Prestiżu i charakteru zero, ale będzie tego na ulicach więcej niż nowo powstających biurowców...i 90% w białym kolorze.

Jeśli ktoś ma jedno auto, ma średnio pieniędzy, ma średnie zainteresowania, średnio dziwaczne wymagania i oczekiwania to bullseye.;]

Sportage/kaszkaja i tak nie przebije imo

Juz kilka od jakiegoś czasu można kupić kodiaq a jakoś ich nie widać w przeciwieństwie do nowych kia / Nissan a nawet crv

Napisano
17 godzin temu, OZI napisał:

A to?

toyota-c-hr-2.jpg

Napisano
12 godzin temu, wujekcybul napisał:

Bo zbudowanie fabryki to robota na weekend... 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.