Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spalanie samochodow Amerykanskich = EDGE 3.5L / 280KM

Featured Replies

Napisano

Witam,

Obiegowa opina mowi, ze samochody Made in USA pala mniej niz Europejskie.

Posiadaja silniki o wiekszej pojemnosci skokowej oraz sa one odprezone i pozbawione paliwozernego turbodoladowania.

Postanowilem to wiec sprawdzic! 

Samochod Ford EDGE, 3.5L o mocy 280KM. :oki:

Zresetowalem wiec komputer pokladowy i przejechalem w Texas'ie 7474 mile / 12,028 km. 

Ok pol roku dojazdow do i z pracy (70mil dziennie / 100km dziennie). Czas calkowity 236 godz.

Co daje srednia predkosc ok 51 km/h _ 32mil/h. A wiec typowa jazda po miescie / mieszana.

Srednie spalanie ok. 2 tonowego SUVa to: 8.9l/100 km lub jak kto woli 26mil/gal.

Ciekawy jestem Waszych opinii? 

Ile np wynosi srednie spalanie w AUDI Q7 3.0TSI lub w VW Tuareg 3.0TSI?

Chce porownac spalanie w silnikach o zblizonej mocy ale z/bez Turbodoladowania?

Pozdrawiam,

EDGE spalanie_1.jpg

EDGE spalanie_2.jpg

EDGE 3.5L 280KM.jpg

Edytowane przez Michal_O

Napisano

Nieźle! W ogóle jakoś Edge mi się podoba jako auto.

Cadillac XTS 3.6 bez turbo. Tydzień nim jeździłem jako auto udostępnione przez lokalnego "undertakera". Średnio 22 mile z galona wyszło przy spokojnej jeździe po mieście i bardzo mało autostrad. Natomiast na autostradzie na płaskim terenie pokazywało mniej więcej 29-31 mil z galona.

Napisano

Corvette - w jeździe typowo miejskiej (Orlando) średnie zużycie rzędu 14-15 mil na galon. Czyli 15-16 na setkę. U mnie na wsi średnie zużycie rzędu 22 MPG = 10-11 litrów na setkę.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Napisano

chrysler voyager  3,3litra na oleju 5w30 na dystansie 500km spalanie na trasie 9,2L bp, na oleju 10w40 nigdy nie mogę nawet zbliżyć się do  takiego wyniku ;], spalanie miasto 15,5-16,5 bp

Napisano

Na nasze warunki Twoje spalanie + 2 do 4l. 

Napisano

100_0141.JPG.72574b87fe9d971ea257cb71f18efcbb.JPG

Płynna jazda włoskim amerykańcem, czyli Lancia Thema 3.6 V6 z AT8. Wyjazd na urlop do Włoch w zeszłym roku. Jazda przepisowa i płynna dała 7,5 na dystanie ponad 1000km.

Spalanie mocno wzrasta w korkach, wyprzedzaniu. Po powrocie do Polski średnie spalanie miałem w granicach 9.

Ale żeby nie było tak różowo, to wracając ze Szczecina do Opola, przez Berlin przy prędkościach często ponad 200km/h, spalanie ponad 12litrów. IMO silnik jest genialny, bo przed Lancią miałem Alfę 159 z 2.4 JTDm i pry podobnym stylu jazdy Alfa w dizlu paliła tylko o niecały litr mniej od obecnej benzyny mającej prawie 300KM.

Edytowane przez radar16v

Napisano
11 godzin temu, Michal_O napisał:

Co daje srednia predkosc ok 51 km/h _ 32mil/h. A wiec typowa jazda po miescie / mieszana.

Ale wiesz, że to co powyżej to jest mega bzdura, jeśli chcesz to wprost przyrównać do PL? Typowa jazda po mieście, w Polsce, daje średnią prędkość w okolicach 22-26km/h. Jazda mieszana, dobije do 35-40km/h.

Edytowane przez kenickie

Napisano

Ale wiesz, że to co powyżej to jest mega bzdura, jeśli chcesz to wprost przyrównać do PL? Typowa jazda po mieście, w Polsce, daje średnią prędkość w okolicach 22-26km/h. Jazda mieszana, dobije do 35-40km/h.

Miasto 50k z ostatnich 1000km jest 24km/h. Trasy po 2.5 do 6km i mazda3 2.0 pb 2006 spaliła 10.8/100km

Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka

Napisano
3 godziny temu, kenickie napisał:

Typowa jazda po mieście, w Polsce, daje średnią prędkość w okolicach 22-26km/h. Jazda mieszana, dobije do 35-40km/h.

Właśnie miałem o tym napisać: moja średnia to 29-30km/h, miasto nie największe, okazjonalnie jakiś przejazd do sąsiednich gmin. Trudno w PL osiągnąć średnią 51km po mieście... :phi:

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, romano11 napisał:

Właśnie miałem o tym napisać: moja średnia to 29-30km/h, miasto nie największe, okazjonalnie jakiś przejazd do sąsiednich gmin. Trudno w PL osiągnąć średnią 51km po mieście... :phi:

Dlatego napisalem rowniez mieszna: miescie / mieszana.

Napisano

Rav4 3.5 279KM - średnia z ok 60kkm 15.5 LPG na setke. Wiekszosc to Krk i okolice. Min 12 (b.spokojna trasa) max 20 (na autostradzie z 4 rowerami na dachu predkosc do 120). W miescie przewaznie wychodzi 16-17, na trasie 13.

Napisano
22 godziny temu, Michal_O napisał:

no i to jest właśnie ta różnica pomiędzy Europą, a USA sprawiająca, że nie warto robić takich porównań. Ja mam średnią prędkość w samochodzie służącym do jazdy mieszanej około 40 km/h. I tylko dlatego jest taka wysoka, że codziennie jeżdżę kawałek autostradą, co podnosi tę średnią. W żony samochodzie, który mniej jeździ po autostradzie, średnia jest bliżej 30km/h, a gdybyśmy jeździli tylko po Krakowie, to by było pewnie około 20, jak nie mniej. Średnia prędkość powyżej 50km/h na tak dużym dystansie jaki podajesz, oznacza mało korków, płynną jazdę i niskie spalanie w każdym samochodzie

Napisano
23 godziny temu, Michal_O napisał:

Witam,

Posiadaja silniki o wiekszej pojemnosci skokowej oraz sa one odprezone i pozbawione paliwozernego turbodoladowania.

Mam wrażenie że to sie chyba łatwo zapomina, że styl jazdy w EU jest zupełnie inny niż w USA.

Pierwszy lepszy link z filmem z youtube po wpisaniu "USA highway"

Wszystkie pasy jadą z ta sama prędkością ;]

Nie ma nagłego przyśpieszania, zwalniania. Właściwie włączasz tempomat na 100km/h i jedziesz (porównuję do prędkości wyprzedzanego TIRa). A w takim trybie każde auto jest oszczędne :). Około 50 sekundy koleś mówi, że się śpieszy do roboty i ma gdzies mandaty i jedzie 80 mil na godzinę i nazywa to high speed driving. Serio? ;]

Dodam jeszcze taką ciekawostkę.

Jeszcze niedawno mieszkałem w Wawie na Ochocie, prace miałem na Mokotowie, około 6km.

Spalanie autem na tej trasie około 15l/100km. Średnio z baku wychodziło około 11-12/100, bo robiłem jeszcze czasem inne odcinki.

Teraz przeprowadziłem się pod Warszawę, do roboty mam niecałe 11km i spalanie na tej trasie mam 8/100 ;] To samo miejsce pracy.

Nadal spalam więcej paliwa, ale średnia dużo mniejsza.

A jadę w to samo miejsce.

I tutaj takich dwóch właścicielów Mitsubishi Lancera mogłoby się kłócić. Jeden by pisał że Mitsu chla jak smok, a drugi że to oszczędne auto, bo po mieście wciąga 8.

Nie da się porównac jazdy po USA z jazdą po EU.

Napisano

Właśnie - Mercedes na trasie Melbourne-Miami-Melbourne miał spalanie 29 MPG = 8.1 litra na setkę. I gdzie te oszczędności związane z małym (3LV6) silniczkiem i lekkim samochodem? Lexus GS460 z 4.6l V8 palił mi tyle samo.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Napisano
21 godzin temu, rwIcIk napisał:

Dla porównania mój kompaktowy Chevrolet Cruze 1.8 141 KM, który waży 1,4 tony, w jeździe miejsko-podmiejskiej spala średnio 8 litrów na 100 km. A więc sporo. Średnia prędkość 48 km/h.

Bo ja wiem czy sporo. 1.2 tce w wydani dig-t też pewnie niewiele mniej by mi spalił. Co innego tsi, tutaj pewnie poniżej 6 daloby się zejść ;]

Napisano
9 godzin temu, kravitz napisał:

I tutaj takich dwóch właścicielów Mitsubishi Lancera mogłoby się kłócić. Jeden by pisał że Mitsu chla jak smok, a drugi że to oszczędne auto, bo po mieście wciąga 8.

Mój chla - w mieście >12 litrów przy krótkich odcinkach. Za cały okres eksploatacji mam średnią 10,7 przy średniej prędkości z komputera ok 35-38 km/h.

Napisano
Dnia 17.06.2017 o 22:52, Michal_O napisał:

Witam,

Postanowilem to wiec sprawdzic! 

Samochod Ford EDGE, 3.5L o mocy 280KM. :oki:

Twoje pomiary są zupełnie nieporównywalne z warunkami europejskimi. Jeździłem w USA wieloma różnymi samochodami, w większości klasy "full size", ale z bardzo różnymi silnikami, począwszy od zwyczajnych 2-litrowych po takie >300KM. Średnie zużycie paliwa _zawsze_ miałem około 10l/100km. W przypadku samochodów z większymi silnikami, gdyby je przywieźć do PL, na pewno paliłyby kilkanaście litrów, a może i ponad 20.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.