Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spory wzrost sprzedaży aut w Polsce

Featured Replies

Napisano

W pierwszym półroczu w Polsce zarejestrowano 247 tys. aut osobowych, czyli o ponad 17% więcej niż w tym samym okresie w 2016 r.

Szczegóły http://tvn24bis.pl/moto,99/samar-w-czerwcu-sprzedano-41766-nowych-samochodow-osobowych,756238.html

Ranking marek od początku roku:

Skoda, Toyota, VW, Opel, Ford, Renault, Kia, Dacia, Hyundai, Nissan, FIAT.

Ranking modeli w czerwcu:

Yaris, Astra, Tipo, Fabia, Duster ;]

Napisano
33 minuty temu, rwIcIk napisał:

W pierwszym półroczu w Polsce zarejestrowano 247 tys. aut osobowych, czyli o ponad 17% więcej niż w tym samym okresie w 2016 r.

Szczegóły http://tvn24bis.pl/moto,99/samar-w-czerwcu-sprzedano-41766-nowych-samochodow-osobowych,756238.html

Ranking marek od początku roku:

Skoda, Toyota, VW, Opel, Ford, Renault, Kia, Dacia, Hyundai, Nissan, FIAT.

Ranking modeli w czerwcu:

Yaris, Astra, Tipo, Fabia, Duster ;]

#bidawkraju

jest podział prywatne/jdg/korp ?

no i jak to w stosunku do uzywek

Edytowane przez BoRuCh

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Modele kupowane przez indywidualnych - ranking od początku 2017 r. 

Model: liczba egzemplarzy

1. Opel Astra: 3515
2. Toyota Yaris: 3230
3. Skoda Fabia: 3103
4. Dacia Duster: 2394
5. Fiat Tipo: 2350
6. Toyota Auris: 2267
7. Opel Corsa: 2035
8. Skoda Rapid: 1973
9. Volkswagen Golf: 1884
10. Skoda Octavia: 1860
11. Opel Mokka: 1770
12. Hyundai Tucson: 1592
13. Kia Sportage: 1475
14. Toyota C-HR: 1448
15. Suzuki Vitara: 1370
16. Renault Clio: 1343
16. Hyundai i20: 1343
18. Kia Rio: 1336
19. Dacia Sandero: 1312
20. Nissan Qashqai: 1291
21. Toyota Aygo: 1153
22. Toyota Corolla: 1152
23. Opel Meriva: 1094
24. Volkswagen Tiguan: 1029
25. Renault Captur: 932
26. Kia Venga: 926
27. Volkswagen Polo: 893
28. Renault Megane: 884
29. Ford Focus: 877
30. Volkswagen Golf Sportsvan: 864

http://www.samar.pl/__/3/3.a/94397/TOP30-modeli-dla-Kowalskiego--Tipo-znów-liderem-.html?locale=pl_PL

Napisano

Duży wzrost widać nie tylko patrząc na nowe samochody. Moim hobby od dziecka są tablice rejestracyjne i patrząc przez pryzmat mojego powiatu, w ostatnich latach jedną "serię" tablic (np. od 07001 do 07999) wydawano w przeciągu ~pól roku. Natomiast, opierając się na najświeższych obserwacjach, blachy z "serii" 22*** zaczęto wydawać od samego początku czerwca, a obecnie zaobserwowałem już max. 22484, co by oznaczało ~500 samochodów (połowę "serii") w nieco ponad miesiąc. Po innych powiatach też to widać. Magia 500+, używki i nastoletnie padaczki też mają branie.

Napisano
15 godzin temu, PanMaciej napisał:

Duży wzrost widać nie tylko patrząc na nowe samochody. Moim hobby od dziecka są tablice rejestracyjne i patrząc przez pryzmat mojego powiatu, w ostatnich latach jedną "serię" tablic (np. od 07001 do 07999) wydawano w przeciągu ~pól roku. Natomiast, opierając się na najświeższych obserwacjach, blachy z "serii" 22*** zaczęto wydawać od samego początku czerwca, a obecnie zaobserwowałem już max. 22484, co by oznaczało ~500 samochodów (połowę "serii") w nieco ponad miesiąc. Po innych powiatach też to widać. Magia 500+, używki i nastoletnie padaczki też mają branie.

To nie magia 500+ (w jakimś stopniu też wpływa, ale nie w największym) tylko normalny cykl koniunkturalny. Kiedy ogół społeczeństwa nie był pewny stanowisk pracy to starał się nie ponosić dużych wydatków. Teraz sytuacja się polepszyła i dodatkowo samochody, które mieli się zużyły lub znudziły więc nastąpił wzrost sprzedaży. W latach kryzysowych sprzedaż nowych aut była mizerna więc teraz ich atrakcyjność na rynku wtórnym jest słaba (są drogie w stosunku do tego co prezentują oraz nowych aut).

Edytowane przez Citric

Napisano
Dnia 21.07.2017 o 18:57, rwIcIk napisał:

Modele kupowane przez indywidualnych - ranking od początku 2017 r. 

O ile liderzy nie zaskakują (sam będę chyba wybierał coś z czołówki zestawienia) to zaskakuje mnie klęska Forda i Renault wśród indywidualnych.

Kiedyś to były bardzo popularne auta.

Widać też jak na dłoni efekty ceny nowego i30 który nawet się nie pojawił w zestawieniu :hehe:

Napisano
4 godziny temu, Jaruga napisał:

O ile liderzy nie zaskakują (sam będę chyba wybierał coś z czołówki zestawienia) to zaskakuje mnie klęska Forda i Renault wśród indywidualnych.

Kiedyś to były bardzo popularne auta.

Widać też jak na dłoni efekty ceny nowego i30 który nawet się nie pojawił w zestawieniu :hehe:

1.0T przy podobnym wypozeniu kosztuje tyle co golf... i30 lykna floty z 90KM dieselem a fizole kupia 1.4. Ceed 1.0T tak sie dobrze sprzedawal, ze wycofali z oferty :hehe: Tu obstawiam to samo bedzie.

Napisano

Ja myślę ze ktos ostro namieszal na rynku, ceny używek przez ostatni rok poszly ostro w gore (było troche wątków o tym tutaj), ludzie więc poszli po nowe do salonu.

Przykład - 3 letnia octavia ze 150 konną benzyną potrafi pod 70kpln kosztowac, nowa 85...

Napisano
47 minut temu, Vadero napisał:

Ja myślę ze ktos ostro namieszal na rynku, ceny używek przez ostatni rok poszly ostro w gore (było troche wątków o tym tutaj), ludzie więc poszli po nowe do salonu.

Przykład - 3 letnia octavia ze 150 konną benzyną potrafi pod 70kpln kosztowac, nowa 85...

Masz racje, ja na początku szukałem 2,3 letniego leona ale po analizie cen na rynku wtórnym udałem sie grzecznie do salonu... 

Napisano
Dnia 21.07.2017 o 18:57, rwIcIk napisał:

5. Fiat Tipo: 2350

Wysoko nowy Fiat. Ciekawe to Tipo, chociaż jak sobie dla zabawy skonfigurowałem wersję która by mi pasowała (nawet nie zaznaczyłem wszystkich opcji) to wyszło mi 99 197 zł.

8]

Napisano
1 minutę temu, Ryb napisał:

Wysoko nowy Fiat. Ciekawe to Tipo, chociaż jak sobie dla zabawy skonfigurowałem wersję która by mi pasowała (nawet nie zaznaczyłem wszystkich opcji) to wyszło mi 99 197 zł.

8]

To nie jest auto dla Ciebie w takim razie...

Wiekszosc klientow raczej nie klika wszystkich opcji jak popadnie, bo te auta kupuje sie raczej ze wzgledu na cene ;)

Napisano
6 minut temu, Maciej__ napisał:

To nie jest auto dla Ciebie w takim razie...

Wiekszosc klientow raczej nie klika wszystkich opcji jak popadnie, bo te auta kupuje sie raczej ze wzgledu na cene ;)

Nie kliknąłem wszystkich, wziąłem tylko najpotrzebniejsze rzeczy. Zrezygnowałem ze skóry, podgrzewania siedzeń etc.

;]

Napisano
46 minut temu, Ryb napisał:

Nie kliknąłem wszystkich, wziąłem tylko najpotrzebniejsze rzeczy. Zrezygnowałem ze skóry, podgrzewania siedzeń etc.

;]

Te najpotrzebniejsze, to wersja druga od dolu I juz bez dodawania czegokolwiek ;]

Napisano
3 godziny temu, Vadero napisał:

Ceny używanych samochodów są kompletnie absurdalne. Ta przykładowa Octavia straciła jakieś 18% - tyle IMHO powinna kosztować roczna... 

Nawet przyjmując dość długi czas życia pojazdu - 25 lat (gdzie średni 25 latek będzie wart średnio 3% ceny nowego - czyli np. 1500 zł za Golfa 1992), to wychodzi mi 13% utraty wartości w każdym roku (po pierwszym roku auto warte 87% nowego, po drugim 76%, po trzecim 66%).

Napisano
2 godziny temu, Ryb napisał:

;]

Rzeczywiście, mnie wyszło ponad 90k jak kliknąłem ze 3 pakiety dodatkowe. Ale głównie silnik tutaj zrobił cenę. Diesel kosztuje z 10k więcej od benzyny 1.4T.

Tym niemniej, jakbym brał dla siebie to widziałem oferty za lekko ponad 60k. (po upustach) za taką wersję, która nie zawiera fanaberii i już nadaje się do użytkowania.

Napisano
3 godziny temu, iwik napisał:

Rzeczywiście, mnie wyszło ponad 90k jak kliknąłem ze 3 pakiety dodatkowe. Ale głównie silnik tutaj zrobił cenę. Diesel kosztuje z 10k więcej od benzyny 1.4T.

Tym niemniej, jakbym brał dla siebie to widziałem oferty za lekko ponad 60k. (po upustach) za taką wersję, która nie zawiera fanaberii i już nadaje się do użytkowania.

Ja tak pokonfigurowałem żeby wyszło mniej więcej to co w Lacetti (bo to takiej klasy auto) plus to co wynika z różnicy czasu jaki upłynął od jego zakupu (technika jednak się zmieniła w te 10 lat).

Lacetti kosztował wtedy 73k, dało się kupić lekko poniżej 60. Za tego fiata jeśli zejdą z 99 do 85 to będzie IMO dobry wynik.

Napisano
5 godzin temu, kravitz napisał:

Te najpotrzebniejsze, to wersja druga od dolu I juz bez dodawania czegokolwiek ;]

No bez jaj, z takim wyposażeniem to ja bym nawet Lacetti nie kupił.   ;l

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, Ryb napisał:

8]

To auto nie jest po to, by go tak konfigurować :]

Napisano
  • Autor

A na świecie zmiana lidera po podsumowaniu 1. półrocza

1. Renault-Nissan - 5,27 mln samochodów (po przejęciu udziałów w Mitsubishi)

2. Grupa VW - 5,16

3. Toyota - 5,13

4. GM - 4,68 (mimo wycofania się z rynku europejskiego)

http://tvn24bis.pl/moto,99/ktory-koncern-sprzedal-najwiecej-samochodow-w-pierwszym-polroczu-2017,760465.html

Napisano

Co do konfiguratorow toncoraz

wiecej producentów imo będzie dawało "golasy" i będą wołać czasem absurdalne kwoty za doposażenie. Co ciekawe bardzo wiele opcji z cenników można sobie samemu aktywować zważywszy na to ze auta są już wyposażone w rożnego rodzaju asystentów i gadżety tylko są najczęściej "zablokowane" programowo (wystarczy kabel,

odpowiedni program, troszkę wiedzy i można mieć kilkanaście opcji nie wydając na nie kasy), bo producentom nie kalkuluje im się personalizowanie każdego auta. Oczywiście żeby zaraznco mądrzejsi nie skomentowali - nie mówimy o opcjach typu klima 4s, światła lepsze tylko o elektronicznych gadżetach, ekranach, asystentach itp. 

A i tak na chwile obecna 70% albo i więcej to sprzedaż do firm, ale niektóre używki faktycznie zaczynaja absurdalnie trzymać wartość (z jednej strony to dobrze ;] ) 

Napisano
A na świecie zmiana lidera po podsumowaniu 1. półrocza
1. Renault-Nissan - 5,27 mln samochodów (po przejęciu udziałów w Mitsubishi, ciekawe, czy już wliczyli Opla)
2. Grupa VW - 5,16
3. Toyota - 5,13
4. GM - 4,68 (mimo wycofania się z rynku europejskiego)
http://tvn24bis.pl/moto,99/ktory-koncern-sprzedal-najwiecej-samochodow-w-pierwszym-polroczu-2017,760465.html

A co ma Renault do Opla ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.