Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Golf V 1.4 TSI z przebiegiem 161kkm - szykować się na sprzedaż czy trzymać?

Featured Replies

Napisano
2 godziny temu, Jarek_JD napisał:

Ja zmieniłem Bravo na Galaxy i to jest już fajny gabaryt przy starszych dziaciach, zabierasz praktycznie to co chcesz i co dzieciaki chcą ;)

Tyle, że przy starszych dzieciach już jest mniej zabierania. Nie ma wózków, pieluch, ton ciuchów na zmianę

Napisano

Tyle, że przy starszych dzieciach już jest mniej zabierania. Nie ma wózków, pieluch, ton ciuchów na zmianę

Rower hulajnoga rolki do tego akcesoria typu kaski ochraniacze

Zima sanki narty snowboard

Otwieram bagaznik i poprostu wrzucam

Baganik dachowy z kufrem sprzedalem bo zwyczajnie nie potrzeby. Jedynie am plaforme na hak na moj i zony rower

wysłane z tel.

Napisano

Łatwiej jest wyjechać tyłem niż wjechać. Te wjezdzanie tyłem też nie zawsze działa bo często masz problem potem z dojsciem do bagażnika i wrzucaniem zakupów. Także to nie jest też takie idealne jak piszesz.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Napisano
1 godzinę temu, bielaPL napisał:

Łatwiej jest wyjechać tyłem niż wjechać. Te wjezdzanie tyłem też nie zawsze działa bo często masz problem potem z dojsciem do bagażnika i wrzucaniem zakupów. Także to nie jest też takie idealne jak piszesz.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Co wiecej czesto trzeba parkowac rownolegla a tam juz rozmiar auta w zasadzie determinuje wszystko ;]

Napisano
7 godzin temu, bielaPL napisał:

Łatwiej jest wyjechać tyłem niż wjechać.

Łatwiej jest wjechać tyłem niż wyjechać, ponieważ przy wjeżdżaniu masz pusto - nie trzeba patrzeć czy coś nie jedzie. Przy wyjeżdżaniu trzeba kręcić głową w obie strony, może trafić się pieszy, trzeba uważać na auta zaparkowane po przeciwnej stronie itp.

Przy wjeżdżaniu wystarczy patrzeć w boczne lusterka - gdy już widać, jakie są odległości, to tylko w jedno.

No i nie zapominajmy, że wjechać przodem "na raz" nieczęsto się da na ciasnym parkingu, a tyłem to żaden wyczyn.

Tak, zakupy czasami trzeba przenieść. Ale często jest miejsce i można podjechać wózkiem.

Napisano
12 godzin temu, Polarny napisał:

Łatwiej jest wjechać tyłem niż wyjechać, ponieważ przy wjeżdżaniu masz pusto - nie trzeba patrzeć czy coś nie jedzie. Przy wyjeżdżaniu trzeba kręcić głową w obie strony, może trafić się pieszy, trzeba uważać na auta zaparkowane po przeciwnej stronie itp.

Przy wjeżdżaniu wystarczy patrzeć w boczne lusterka - gdy już widać, jakie są odległości, to tylko w jedno.

No i nie zapominajmy, że wjechać przodem "na raz" nieczęsto się da na ciasnym parkingu, a tyłem to żaden wyczyn.

Tak, zakupy czasami trzeba przenieść. Ale często jest miejsce i można podjechać wózkiem.

ja wiem jak się jeździ parkuje różnie, często przodem, ale czasem tyłem jak potrzebuje się lepiej złamać, raz miałem sytuację że jechałem ulicą, wzdłuż poparkowane auta i była ciasna miejscówka to chciałem na kopertę ale jak podjechałem do przodu to mi dostawczakiem na zderzak usiadł, jak się skapnął co chciałem zrobić to już go pozastawiali z tyłu tak że nawet nie mógł cofnąć i musiałem odpuścić miejscówkę

Napisano
6 godzin temu, bielaPL napisał:

raz miałem sytuację że jechałem ulicą, wzdłuż poparkowane auta i była ciasna miejscówka to chciałem na kopertę ale jak podjechałem do przodu to mi dostawczakiem na zderzak usiadł, jak się skapnął co chciałem zrobić to już go pozastawiali z tyłu tak że nawet nie mógł cofnąć i musiałem odpuścić miejscówkę

Dobrze jest dać kierunkowskaz w prawo, wjechać nieco w to miejsce, po czym skręcić w lewo, ustawiając się nieco pod skosem - wtedy przekazujesz jasno intencje.

Nie zawsze to pomaga - jakiś czas temu opisywałem, jak idiota mnie przyblokował gdy chciałem zaparkować tyłem. I miał miejsce, żeby wycofać. Dopiero po 3 minutach wymiękł, gdy jeszcze inny kierowca do niego wysiadł, bo cały przejazd został zablokowany przez niego.

Napisano

@sowik85 miałem w zasadzie podobny wybór w zeszłym roku.

Miałem focusa z 2009 roku, ale kombi z dieslem z przebiegiem pod 180 kkm. Też byłem zadowolony, ale potrzebowałem coś innego pod koszty w firmie.

Kupiłem używanego focusa z 2015 roku za 45 000 PLN, po ponad pół roku jeżdżenia uważam wybór za słuszny. Czasem nie sam przebieg robi swoje a wiek, zaczynają sypać się elementy gumowe, uszczelki trzeszczą, przewody gumowe mogą parcieć itp.

Napisano
Dnia 31.07.2017 o 15:35, marcindzieg napisał:

Poprzednia moja firma nie miała własnego parkingu a ja dojeżdżałem Laguną 1. Nie powiem - była wygodna. Ale co żem się nie raz naszukał miejsca do parkowania to moje. Wolałem często jechać godzinę tramwajem żeby tego uniknąć. Więc jak czytam o łatwości parkowania w miastach dużymi kolumbrynami to się zastanawiam jakie miasta i kiedy.

Z drugiej strony:

- pod domem nie mam problemów (bogacz z domku)

- do biura jeżdżę rzadko, a nawet jeśli - mam swoje miejsce parkingowe

- spotkania z klientami/kontraktorami - zwykle w ich budynkach, zwykle umawiając się podaję numer rejestracyjny i miejsce czeka (nawet w miejscach typu Mordor dawali radę załatwić na te kilka godzin miejsce w garażu)

- instytucje (odwiedzam czasem) - coraz częściej mają płatne parkingi na których miejsca są

- hotele - wybieram tylko te z parkingiem

- sklepy, markety - tu jest zero-jedynkowo, albo jest miejsce albo go nie ma. Problematyczna może być tylko czasem szerokość auta, bo przy słupach parkują różni artyści

- ostatnio nawet na osiedlu mojej teściowej wprowadzono szlaban i wjazd tylko dla mieszkańców (mam kartę)

- centra miast - wystarczy korzystać z parkingów płatnych, one zwykle potrafią miejsce znaleźć

Coraz mniej mam miejsc w których gabaryty auta by przeszkadzały przy parkowaniu. Gorzej np. z przejazdem przez Włoskie miasteczka.  :ok:

Tak więc wiele zależy od rodzaju pracy, trybu życia etc. Dla mnie małe auto nie miałoby zbyt wielu zalet.

Napisano
Dnia 1.08.2017 o 08:13, fanlan napisał:

Dokladnie.

Dlatego jesli ktos nie wozi rowerow na dachu to kupic BOXa z 430-500l i spokoj.

Kombi fajne kilka razy w roku.

na codzien jest odczuwalnie dluzsze, ciezsze, niepotrzebnie wozi sie powietrze.

Ja mam kombi bo sie trafilo, ale jak dzieciaki podrosna to wystarczylby mi np Bravo czy tipo HTB

Nie przesadzałbym z tym problemem jeśli chodzi o długość.

Porównując (z własnego podwórka) Astrę G Htb (4110 mm) i Kombi (4288 mm) to różnica w długości jest naprawdę niewielka i nie sądzę, żeby zrobiła różnicę w codziennym użytkowaniu, natomiast możliwości i wygoda nadwozia kombi już taką różnicę robią.

Odnoszę wrażenie, że wiele osób tutaj porównuje niższej klasy htb do wyższej klasy kombi, podczas gdy w ramach jednego modelu różnice w wymiarach (a co za tym idzie trudności w parkowaniu) są zwykle po prostu pomijalne.

Napisano
12 godzin temu, kemosabe napisał:

Nie przesadzałbym z tym problemem jeśli chodzi o długość.

Porównując (z własnego podwórka) Astrę G Htb (4110 mm) i Kombi (4288 mm) to różnica w długości jest naprawdę niewielka i nie sądzę, żeby zrobiła różnicę w codziennym użytkowaniu, natomiast możliwości i wygoda nadwozia kombi już taką różnicę robią.

Odnoszę wrażenie, że wiele osób tutaj porównuje niższej klasy htb do wyższej klasy kombi, podczas gdy w ramach jednego modelu różnice w wymiarach (a co za tym idzie trudności w parkowaniu) są zwykle po prostu pomijalne.

a moja roznica to 75 cm !

lanos 403 htb vs croma 2 478

widac w garazu tez "niewielka" roznice :(

naprawde czuc wielkosc. choc siedzac wyzej  mi jezdzi sie wygodniej z racji wsiadania wysiadania.Jak zaparkuje  przodem cromą przy hiper i z boku stana dwa np vany a za mna na przecinych miejscach tez wieksze auta to  mam problem ze zlamaniem sie.

Wiec zawsze parkuje tylem bo po co sie meczyc

Napisano
2 godziny temu, fanlan napisał:

a moja roznica to 75 cm !

lanos 403 htb vs croma 2 478

widac w garazu tez "niewielka" roznice :(

naprawde czuc wielkosc. choc siedzac wyzej  mi jezdzi sie wygodniej z racji wsiadania wysiadania.Jak zaparkuje  przodem cromą przy hiper i z boku stana dwa np vany a za mna na przecinych miejscach tez wieksze auta to  mam problem ze zlamaniem sie.

Wiec zawsze parkuje tylem bo po co sie meczyc

Nie widzę sensu porównywania samochodów dwóch różnych klas. Oczywiście że Croma jest większa, ale jest większa nie ze względu na rodzaj nadwozia, tylko ze względu na segment w którym jest pozycjonowana.

To tak, jakbym napisał, że Vectra kombi jest większa od Astry Htb. No jest, ale jest też większa od Astry Kombi. Co więcej, Vectra nawet jeśli nie jest kombi, jest większa od Astry Kombi.

Porównanie nadwozi ma moim zdaniem sens jedynie w przypadku tego samego modelu, ewentualnie modeli tego samego segmentu. Wtedy różnica między htb a kombi nie jest zwykle jakaś porażająca, a funkcjonalność kombi jednak zdecydowanie większa.

Napisano
10 minut temu, kemosabe napisał:

Porównanie nadwozi ma moim zdaniem sens jedynie w przypadku tego samego modelu, ewentualnie modeli tego samego segmentu. Wtedy różnica między htb a kombi nie jest zwykle jakaś porażająca, a funkcjonalność kombi jednak zdecydowanie większa.

czemu zdecydowanie większa? Z jakieś 100l więcej tylko pewnie

Napisano
8 minut temu, bielaPL napisał:

czemu zdecydowanie większa? Z jakieś 100l więcej tylko pewnie

Nie tyle chodzi o litry, ile o otwór załadunkowy i możliwość/wygodę przewożenia rzeczy o większych bądź nieregularnych gabarytach. 

Napisano
Dnia 29.07.2017 o 09:12, sowik85 napisał:

Tak, to ten.

Przy 150kkm zrobiłem rozrząd bo już mocno klekotał.

Silnik dostaje nową oliwę i filtry co 15kkm, oleju między wymianami bierze ~0.5l.

Nie jest to motorownia, którą można traktować nonszalancko.

Na razie poza rozrządem jest (odpukać) zupełnie bezproblemowy.

Dobry egzemplarz. Moja Octavia z 1.4 CAXA co prawda oleju w ogóle nie brała, ale rozrząd klepał mi już po 50 tys. :) .

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, gorex napisał:

Dobry egzemplarz. Moja Octavia z 1.4 CAXA co prawda oleju w ogóle nie brała, ale rozrząd klepał mi już po 50 tys. :) .

U mnie rozrząd zaczął się odzywać gdzieś między 80-90kkm, początkowo sporadycznie.

Przed wymianą klekotał już co 2-gie odpalenie więc uznałem że czas najwyższy na niego.

A co gorsza, po dłuższych postojach (kilka dni) klekotanie potrafiło sie utrzymywać przez 2-3 minuty po odpaleniu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.