Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Insignia A vs nowa Insignia B

Featured Replies

Napisano

Do sprzedaży weszła Insignia B ale są jeszcze w sprzedaży modele A  dość fajnie wyposażone, cenowo ok 105 tyś brutto za kombi

Pytanie czy jest sens kupować auto które wyszło już z produkcji, cena jest ok. wyposażenie bogate, silnik 2.0 D 170 KM ten sam co w nowym modelu.

Są jakieś plusy starego modelu np.wady zostały wyeliminowane, cena części zamiennych będzie niższa po gwarancji itd.

Auto podobnie skonfigurowane Insignia B ok 25-30 tyś wyższa.

Dodatkowo w insigni A możliwość przedłużenia gwarancji do 5 lat 200 kkm w cenie 4500 zł.

Co myślicie ?

Napisano
1 minutę temu, taxi napisał:

Do sprzedaży weszła Insignia B ale są jeszcze w sprzedaży modele A  dość fajnie wyposażone, cenowo ok 105 tyś brutto za kombi

Pytanie czy jest sens kupować auto które wyszło już z produkcji, cena jest ok. wyposażenie bogate, silnik 2.0 D 170 KM ten sam co w nowym modelu.

Są jakieś plusy starego modelu np.wady zostały wyeliminowane, cena części zamiennych będzie niższa po gwarancji itd.

Dodatkowo w insigni A możliwość przedłużenia gwarancji do 5 lat 200 kkm w cenie 4500 zł.

Co myślicie ?

Te 30 tyś to z automatu tracisz wyjeżdżając z salonu starym modelem .

Czy się opłaca...jak Ci się podoba stary model , chcesz mieć 30 tyś w kieszeni to czemu nie .

Napisano

Ja bym brał model A i 30 tys w kieszeni , wszystko zależy na jaki czas kupujesz samochód , jeśli na dłuższy czas to wersja B :) , mam Insignie i według mnie samochód spoko , jak bym miał teraz kupić to bardzo rozważałbym nadal Isie :)

pozdrawiam

Fatal

Napisano
  • Autor

Szwagier jest na kupnie, ma dylemat, byłem z nim oglądałem dla mnie kolor czarny odpada a tylko taki kolor jest dostępny, auto ogólnie fajne ale nie potrafię mu doradzić bo osobiście nie widzę plusów kupowania starego modelu produkowanego chyba od 2009.

Auto na min.5-6 lat.

Napisano

To niech bierze świeży model i bedzie zadowolony :) pośmiga z 8 lat i sprzed :) kupi następną :)

Napisano

Bardzo dobre rozwiazanie. Kupuje dopracowany model, a jesli marka i auto sie spodoba to kupi kolejny juz po faceliftingu :ok:

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano

Ciężki temat, zależny od indywidualnego podejścia.

Wiem jedno, bagażnik A w kombi ma się nijak do tego w B.

A w kombi to "krowa" bez bagażnika.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
Godzinę temu, taxi napisał:

Co myślicie ?

Zależy do jakich celów i na jak długo.

Jak na "taxi" :phi: to chyba lepiej ten tańszy ;)

Jak na leasing jakiś 3 lat i na sprzedaż, to też lepiej ten tańszy.

Ale jak prywatnie i do używania na 8-10 lat, to ten starszy będzie modelem już prawie 20 letnim pod koniec jego używania. To tak, jakbyś dzisiaj dojeżdżał Vectrę B, która kiedyś tam sobie kupiłeś nową. Kiedyś samochód nawet i fajny, ale dzisiaj?

Napisano
9 godzin temu, taxi napisał:

Co myślicie ?

Szczerze? Gdyby nie taka przebitka (30%) to byłbym za nowym modelem. W takim przypadku targowałbym żeby cena była max 20% wyższa, inaczej poszedłbym do konkurencji.

Napisano
9 godzin temu, kravitz napisał:

Ale jak prywatnie i do używania na 8-10 lat, to ten starszy będzie modelem już prawie 20 letnim pod koniec jego używania. To tak, jakbyś dzisiaj dojeżdżał Vectrę B, która kiedyś tam sobie kupiłeś nową. Kiedyś samochód nawet i fajny, ale dzisiaj?

Jeśli już to Vectrę C - kupił jak wchodziła Insignia i jeździł przez całe życie modelowe Opla Insignia.

Nowy Opel jest ogromny i niektórym może to przeszkadzać.

Napisano
10 godzin temu, Marcin79 napisał:

A po co sprzedawac auto zaraz po wyjechaniu z salonu? ;l

Napisano
51 minut temu, bielaPL napisał:

Szczerze? Gdyby nie taka przebitka (30%) to byłbym za nowym modelem. W takim przypadku targowałbym żeby cena była max 20% wyższa, inaczej poszedłbym do konkurencji.

Na nową Insignię czeka się trochę, więc nie będa skłonni na zbyt duże negocjacje ceny.

Napisano
13 minut temu, Maciej__ napisał:

Niektórzy chyba maja takie hobby? Co prawda nie znam takich ludzi, wróć.do dzisiaj nie znałem:hehe:

Napisano
3 minuty temu, rwIcIk napisał:

Na nową Insignię czeka się trochę, więc nie będa skłonni na zbyt duże negocjacje ceny.

Niby 16 % max do stargowania (info od sprzedawcy)

Napisano

A ja myślę że jeśli to jest samochód na 6 lat, to nie ma to wielkiego znaczenia czy to będzie stary czy nowy model. % pewnie stracą podobnie. Ja bym brał starą, bo jednak 30kpln to kupa szmalu, a sądzę że za te 6 lat cena nowego modelu vs. starego to nie będzie +30kpln. Chyba że ktoś ma problem z jeżdżeniem starym modelem bo jest stary. ;] 

Napisano
57 minut temu, Maciej__ napisał:

no jak przecież każdy prowadzi ewidencję aktywów i to bezpośrednio wpływa na majątek posiadacza.

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał:

Cytujesz wybiorczo jak prawdziwy pisior.

Pisonju.

Napisano
Ja wiem ze na tle Superba czy Mondeo to prawda-ale tak w ogole - to pozwole sie z Toba nie zgodzic jako ojciec 2 chlopakow (kupilismi Insignie jak urodzil sie drugi). Generalnie polegla raz: 4 rowery i windsurfing razem/na raz plus cala reszta klamotow. Na narty uzywam boxa.
Napisano
Godzinę temu, Marcin79 napisał:

Cytujesz wybiorczo jak prawdziwy pisior.

Wejdaminyt

Napisałeś:

13 godzin temu, Marcin79 napisał:

Czy się opłaca...jak Ci się podoba stary model , chcesz mieć 30 tyś w kieszeni to czemu nie .

Primo: zacytował dobrze

Secundo: przyjmując Twoją logikę per saldo jest na "zero" bo traci 30kpln wyjeżdżając z salonu i zyskuje je na niższej cenie - ale to Twoja logika...więc drilujmy dalej

Tretio: oczywiście w "krótkiej" perspektywie straci więcej przy sprzedaży auta za bramą salonu, w dłuższej "strata" się spłaszczy ale ciągle będzie większa dla schodzącego modelu. Zakup nowszego modelu obarczony jest z kolei większym ryzykiem chorób wieku dziecięcego i czymś co trudno wyrazić w "złocie" - może do cholery stary model mu się bardziej podoba, co w mojej opinii nie dziwi, bo Insigna B gdyby jej przykleić odpowiedni znaczek mogłaby być kolejnym wcieleniem Renault Laguny.

Napisano
8 godzin temu, Fili_P napisał:
21 godzin temu, ZUBERTO napisał:

Ja wiem ze na tle Superba czy Mondeo to prawda-ale tak w ogole - to pozwole sie z Toba nie zgodzic jako ojciec 2 chlopakow (kupilismi Insignie jak urodzil sie drugi). Generalnie polegla raz: 4 rowery i windsurfing razem/na raz plus cala reszta klamotow. Na narty uzywam boxa.

Rozumiem, ze mowa o wielkosci bagaznika w A, bo kwestia tego, ze w B jest o wiele wiekszy jest raczej bezdyskusyjna?

Ja jestem innego zdania, jak na tak duze gabarytami auto jak Insignia A kombi, to bagaznik nie zachwyca.

Poza tym jak dla mnie jest nisko (od wyzszej podlogi do rolety).

Napisano
21 minut temu, ZUBERTO napisał:

Rozumiem, ze mowa o wielkosci bagaznika w A, bo kwestia tego, ze w B jest o wiele wiekszy jest raczej bezdyskusyjna?

Ja jestem innego zdania, jak na tak duze gabarytami auto jak Insignia A kombi, to bagaznik nie zachwyca.

Poza tym jak dla mnie jest nisko (od wyzszej podlogi do rolety).

W A jest chyba większy bagażnik ?

Napisano
21 minut temu, ZUBERTO napisał:

bo kwestia tego, ze w B jest o wiele wiekszy jest raczej bezdyskusyjna?

I tu jest pole do dyskusji:

A (SZxWxG)= 103x48x108

B (SZxWxG)=103x38x96

Sam jestem zaskoczony.8]

Napisano

@bergerac, @el_guapo tu jestem w wielkim szoku 8]

Biorąc A kombi ogladalem w 1 salonie tez i B kombi.

Zarowno ja, jak i zona jednoglosnie stwierdzilismy, ze jest przepasc miedzy tymi bagaznikami na korzysc B.

Jak sam nie pomierze to nie uwierze:ee:

Napisano
Na razie znalazłem takie wymiary kombi dla A:
Szerokość pomiędzy nadkolami -1030 mm
Wysokość bagażnika -684 mm
Długość do oparcia tylnej kanapy - 1086 mm
i dla B:
Szerokość pomiędzy nadkolami -1030 mm
Długość do oparcia tylnej kanapy -1178 mm
Napisano
30 minut temu, ZUBERTO napisał:

@bergerac, @el_guapo tu jestem w wielkim szoku 8]

Biorąc A kombi ogladalem w 1 salonie tez i B kombi.

Zarowno ja, jak i zona jednoglosnie stwierdzilismy, ze jest przepasc miedzy tymi bagaznikami na korzysc B.

kombi nie widziałem, ale w Grandzie widać na oko, że bagażnik jest ciut mniejszy.

Napisano
1 godzinę temu, ZUBERTO napisał:

@bergerac, @el_guapo

Wymiarów A jestem pewien, sam mierzyłem a "Motor" w teście kombi kl. D potwierdził.

Wymiary B mam ze strony Dixi Car :hmm:

P.S. Wysokość bagażnika A, o której piszesz dot pewnie analogicznego wymiaru B-na obrazku 711mm

insignia-b-kombi-wymiary-bagaznika.png

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.