Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Diesle są gorsze niż ciężarówki.

Featured Replies

Napisano
11 minut temu, shapyr napisał:

Kolega @Maciej__ napisał " Zadne noPB czy LPG nie produkuje tyle syfu.", a to nie jest do końca prawda i chyba nie zauważyłeś, że zasadniczo porównuję silnik z bezpośrednim wtryskiem (czyli takie TSI) z dieslami z DPF, a to do czego się odnosisz to po prosu moje zdanie na temat tego co wolę. Przez takie ślepe uderzenia w diesla spowodujemy, że przestaną pojawiać się konstrukcje o maksymalnie wysokim stopniu ekologiczności, a pozostaną w użytku te co walą sadzą.

Nie widzialem jeszcze auta noPB czy LPG, zeby walilo czarna sadza, az slad zostaje na asfalcie...

Wiec pozostane przy swoim zdaniu :ok:

Napisano
29 minut temu, wladmar napisał:

Która benzyna, spełniająca Euro6 wali sadzą? 

Każda z wtryskiem bezpośrednim bez GPF-a, czyli spełniająca dziisaj Euro 6 a i b, i to bardziej niż diesel Euro 6 z DPF. Tyle, że to cząsteczki o rozmiarze mniejszym niż 25um (dlatego tej sadzy nie widać) więc swobodnie przenikają do krwioobiegu w odróżnieniu od sadzy PM10 (takiej jest większość w dieslach i to ją widać). Najlepsze jest to, że procedura pomiarowa bada PM dopiero od 23um.

Twierdzenie, że tylko diesel jest zły to zaklinanie rzeczywistości.

Edytowane przez shapyr

Napisano
30 minut temu, Maciej__ napisał:

Nie widzialem jeszcze auta noPB czy LPG, zeby walilo czarna sadza, az slad zostaje na asfalcie...

Bo te z NoPB DISI trafiają prosto do Twoich płuc, a nie pośrednio z ulicy ale skoro poprawia to Twoje samopoczucie to ok. Najlepsze jest to, że stare "trujące" i nieekonomiczne benzyny bez problemu spełnią normy Euro6c w zakresie cząstek stałych.

O to, że całkiem nowe diesle walą sadzą to pretensje należy mieć do naszych rodaków, a nie do silnika, który przy wyjeździe z fabryki spełniał Euro 4, 5 lub 6. Po wycięciu filtra spełnia tylko Euro3.

Edytowane przez shapyr

Napisano
Dnia 05/11/2017 o 09:19, rwIcIk napisał:

IMO diesle w osobówkach w Europie stworzyła akcyza - bardzo wysoka na benzynę i trochę niższa na olej napędowy.

W wielu krajach to prawda - poza nielicznymi wyjątkami (jak np. UK, Szwajcaria) diesel był preferencyjnie opodatkowany i tak będzie nadal - na ON chodzi cały transport drogowy i tu leży pies pogrzebany.

Napisano
Dnia 5.11.2017 o 06:43, Maciej__ napisał:

Ile kupiles nowych diesli do tej pory?

A jaki to ma związek z tematem ? Ja jestem za zmianami na korzyść środowiska i niech tak będzie. Nieprzemyślanym argumentom jednak zawsze warto dać odpór. W tej chwili ekonomicznej alternatywy wciąż nie ma w niektórych zastosowaniach.  Naprawdę sporo diesli robi rocznie 100kkm czy to ktoś przyjmuje do wiadomości czy nie i czym to zastąpić teraz i nie przepłacać ? Nie wspomnę o trwałości silników - teraz to oczywiście się wyrównuje ale czy starsze benzyny miały przeloty rzędu 500kkm bez ruszania silnika ? To też miało wpływ na zakup.  Liczę że para pójdzie jednak w elektryki a nie benzynę ale jeszcze sporo czasu upłynie jak takim pojeździmy bez stresu o ładowanie .

Napisano
Dnia 7.11.2017 o 12:47, Enter napisał:

czy starsze benzyny miały przeloty rzędu 500kkm bez ruszania silnika ?

Bez problemu. To diesle zawsze miały z tym problem (poza zabytkowymi wolnossącymi z Mercedesa beczki). Współczesne silniki (wszystkie) są zaprojektowane na c.a. 200 kkm, bo więcej w osobowym aucie nie trzeba. Pomijam VW, który w ogóle nie umie robić silników.

Napisano
16 godzin temu, wladmar napisał:

Współczesne silniki (wszystkie) są zaprojektowane na c.a. 200 kkm

Dlatego jeśli jest jeszcze szansa warto trzymać się tych zaprojektowanych na więcej . Może w tym czasie zajdzie w końcu prawdziwa rewolucja a nie naganianie producentów na zmianę jednych spalinowych na inne zasłaniając się co raz to nowymi tematami. Projektują silniki na połowę tego przebiegu co kiedyś - auta są mocniejsze to fakt ale nie palą ani trochę mniej niż kiedyś więc ta ochrona środowiska coś nie do końca działa.

Napisano
20 minut temu, Enter napisał:

Dlatego jeśli jest jeszcze szansa warto trzymać się tych zaprojektowanych na więcej . Może w tym czasie zajdzie w końcu prawdziwa rewolucja a nie naganianie producentów na zmianę jednych spalinowych na inne zasłaniając się co raz to nowymi tematami. Projektują silniki na połowę tego przebiegu co kiedyś - auta są mocniejsze to fakt ale nie palą ani trochę mniej niż kiedyś więc ta ochrona środowiska coś nie do końca działa.

Działa działa... Zanieczyszczenie środowiska nie wynika ze spalania, tylko jakości tego spalania. Można czysto spalić 10l benzyny, a można spalić 1l i sporo zasmrodzić...

Napisano
32 minuty temu, Enter napisał:

1. Nie ma wyjścia. Co znaczy trzymać się starych? Jeździć 20-letnim autem?

2. Palą jednak zdecydowanie mniej. Współczesna benzyna o mocy 140 KM w SUVie spala 7 po mieście, 5 na trasie i 8 na autostradzie, co kiedyś było nie do pomyślenia. 

Napisano
1 godzinę temu, wladmar napisał:

2. Palą jednak zdecydowanie mniej. Współczesna benzyna o mocy 140 KM w SUVie spala 7 po mieście, 5 na trasie i 8 na autostradzie, co kiedyś było nie do pomyślenia. 

Patrzę sobie na motostat i wyświetla mi śr. spalanie:

Tiguan: benzyna: 9 - 11; diesel: 6,5 - 8,8.

CX-5: benzyna: 7,5 - 10,5; diesel: 7,5 - 8,5.

CR-V: benzyna: 8-12; diesel: 5 - 8.

Tucson: benzyna 7 - 11,5; diesel: 6,5 - 10.

Trzeba przyznać, że obecne benzyny palą mniej niż kiedyś :ok: ale nadal więcej niż diesle. No i dieslem nie boję się dynamicznie jechać, a benzyna potrafi w takim przypadku miec spory przyrost spalania.

Napisano
29 minut temu, rwIcIk napisał:

Patrzę sobie na motostat i wyświetla mi śr. spalanie:

Tiguan: benzyna: 9 - 11; diesel: 6,5 - 8,8.

CX-5: benzyna: 7,5 - 10,5; diesel: 7,5 - 8,5.

CR-V: benzyna: 8-12; diesel: 5 - 8.

Tucson: benzyna 7 - 11,5; diesel: 6,5 - 10.

Trzeba przyznać, że obecne benzyny palą mniej niż kiedyś :ok: ale nadal więcej niż diesle. No i dieslem nie boję się dynamicznie jechać, a benzyna potrafi w takim przypadku miec spory przyrost spalania.

Oczywiście, że diesel pali mniej, to wynika z charakterystyki dzialania silnika. Ale obecnie różnica w cenie zakupu powoduje jego nieopłacalność, bo benzyny palą zdecydowanie mniej niż kiedyś. 

Napisano
2 minuty temu, wladmar napisał:

Oczywiście, że diesel pali mniej, to wynika z charakterystyki dzialania silnika. Ale obecnie różnica w cenie zakupu powoduje jego nieopłacalność, bo benzyny palą zdecydowanie mniej niż kiedyś. 

Różnie to bywa z ceną zakupu. Diesel bywa tańszy, stąd mimo, że nie zamierzałem, jeżdżę dieslem :hehe:

Napisano
2 minuty temu, rwIcIk napisał:

Różnie to bywa z ceną zakupu. Diesel bywa tańszy, stąd mimo, że nie zamierzałem, jeżdżę dieslem :hehe:

No bo kupiłeś jakiś dziwny wynalazek :hehe:

Napisano
Dnia 9.11.2017 o 13:07, wladmar napisał:

1 .Jeszcze w 2014 ( nie wiem jak później ) sprzedawali nowe samochody z silnikami np TDCi , HDI  które bez problemu zrobią 500kkm i więcej więc 3 latki a nie 20

2. I chwała że tak jest :)

Napisano

Przecież cały czas sprzedają 2 litrowe diesle.

2.0 HDI, 2.0 JTD, 2.2JTD itd 

Chyba wszystkie mają teraz ADBlue i tyle z różnic

Edytowane przez cesarz

Napisano
8 minut temu, cesarz napisał:

Przecież cały czas sprzedają 2 litrowe diesle.

2.0 HDI, 2.0 JTD, 2.2JTD itd 

Chyba wszystkie mają teraz ADBlue i tyle z różnic

Znajomy dostał nową Insygnię 2.0 z dieslem (od FIATa? czy od PSA?) i pokazywał lejek do AdBlue - to tak często trzeba dolewać?

Inna sprawa, że ten diesel miał bardzo ładny dźwięk, nawet po odpaleniu na zimno :ok:

Napisano
6 minut temu, rwIcIk napisał:

Znajomy dostał nową Insygnię 2.0 z dieslem (od FIATa? czy od PSA?) i pokazywał lejek do AdBlue - to tak często trzeba dolewać?

Inna sprawa, że ten diesel miał bardzo ładny dźwięk, nawet po odpaleniu na zimno :ok:

0.5l-1.0l / 1000km. 

Napisano
12 minut temu, grogi napisał:

0.5l-1.0l / 1000km. 

A ile wchodzi do zbiornika?

Napisano
34 minuty temu, Maciej__ napisał:

A ile wchodzi do zbiornika?

To w instrukcji masz zwykle wymienione... Zwykle jakieś dziesięć do piętnastu litrów i nie ma potrzeby dolewania między serwisami.

Napisano
9 minut temu, grogi napisał:

To w instrukcji masz zwykle wymienione... Zwykle jakieś dziesięć do piętnastu litrów i nie ma potrzeby dolewania między serwisami.

No to nie jest zbyt klopotliwe :ok:

Napisano
47 minut temu, grogi napisał:

Tak było. Ale też producenci trochę oszukiwali i szły zbyt małe dawki AdBlue.

Napisano
Dnia 13.11.2017 o 01:09, Enter napisał:

1 .Jeszcze w 2014 ( nie wiem jak później ) sprzedawali nowe samochody z silnikami np TDCi , HDI  które bez problemu zrobią 500kkm i więcej więc 3 latki a nie 20

2. I chwała że tak jest :)

Nie chce mi się szukać, ale pamiętam dokładnie takie same rozmowy z mądralami kącikowymi z lat 2006-2008, gdzie o tych silnikach HDI i cdti mówiono że zaraz się rozsypią i w życiu nie przejadą 500kkm ;) Tymczasem większość nastoletnich diesli w Polsce pół bańki dawno przejechała i jedzie dalej. Pewnie tak samo będzie z obecnymi.

Napisano

A ja Wam powiem, że punkt widzenia zależy do punktu siedzenia. Jak jeździłem klekotem to byłem zdania, że to nic takiego jak diesel trochę przykopci. Teraz przesiadłem się na benzynę i zaczyna mnie mocno irytować, jak przede mną jedzie jakiś ropniak i do kabiny wlatuje mi smród spalin. Żeby nie było tak samo wkurzają mnie śmierdzące benzyniaki (od dziadka z Niemiec) palące olej silnikowy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.