Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Diesle są gorsze niż ciężarówki.

Featured Replies

Napisano

U nas prawie wcale nie ma osobówek z dieslami a smog w dużych miastach jest...

Sent from my refurbished iPhone 5 using Tapatalk

Napisano
34 minuty temu, wlad napisał:

W wielu europejskich stolicach oprócz bezdomnych Polaków zagrożeniem są diesle .

Co sądzicie o takim spojrzeniu na ten problem?

Zródło-Złomnik.

Diesle bez adblue smrodzą, adblue jak widać na przykładzie ciężarówek, bardzo pomaga.

Napisano
7 minut temu, Florydziak napisał:

U nas prawie wcale nie ma osobówek z dieslami a smog w dużych miastach jest...

Sent from my refurbished iPhone 5 using Tapatalk

Oczywiście ze jest -> bo z każdego silnika spalinowego są wydalane tlenki azotu. Z tym że z diesla więcej.

Zbyt duze ilośći tego cuda w powietrzu sprzyja chorobom -> astmie, rak piersi i płuc, obturacyjna choroba płuc itd

Napisano
43 minuty temu, wlad napisał:

W wielu europejskich stolicach oprócz bezdomnych Polaków zagrożeniem są diesle .

Zródło-Złomnik.

Sadze, ze max kilka lat diesel w autach osobowych beda wspomnieniem :ok:

Napisano
7 minut temu, Maciej__ napisał:

Sadze, ze max kilka lat diesel w autach osobowych beda wspomnieniem :ok:

Co to znaczy wspomnieniem? Na drogach w istotnych ilościach będą jeszcze przynajmniej 20 lat.

Napisano
10 minut temu, grogi napisał:

Co to znaczy wspomnieniem? Na drogach w istotnych ilościach będą jeszcze przynajmniej 20 lat.

Dowala podatki i beda jezdzic w PL a nie w EU.

Napisano
11 minut temu, wujekcybul napisał:

Nie sądzę, nie ma społecznego przyzwolenia na takie dramatyczne ruchy. Dla starszych diesli będą powoli wprowadzane ograniczenia w centrach miast. Ale sprzedawane teraz, z Euro6, będą się turlać tak długo, jak będą sprawne. Potem faktycznie pójdą na eksport... 

Podatki dowali się za to na nowe diesle, nie będzie się już kompletnie opłacało kupować klekota... 

Edytowane przez grogi

Napisano
46 minut temu, grogi napisał:

Pewnie tak, ale mysle, ze ograniczenia wjazdu do centrum miast sa tylko kwestia czasu :ok:

Plus ich udzial bedzie systematycznie malec, z roku na rok.

Napisano
Godzinę temu, grogi napisał:

Nie sądzę, nie ma społecznego przyzwolenia na takie dramatyczne ruchy. Dla starszych diesli będą powoli wprowadzane ograniczenia w centrach miast. Ale sprzedawane teraz, z Euro6, będą się turlać tak długo, jak będą sprawne. Potem faktycznie pójdą na eksport... 

Podatki dowali się za to na nowe diesle, nie będzie się już kompletnie opłacało kupować klekota... 

Ale zobacz wprowadza ogranicznenia i pewnie doplaty do wymiany/zlomowanie i co i beda u nas. Szkoda, ze nasz rzad nie bierze sie za kopciuchow.

Napisano

Te diesle z Euro 6 teraz sprzedawane dosć szybko się wykruszą:

a) sa skomplikowane i drogie ewentualnych naprawach

b) będą jego kupować głownie floty do robienia przebiegów rzędu 50-80 tysięcy rocznie

Napisano

Ja bym chętnie pojeździł czymś z silnikiem 6.7 Cummins ;]

Ewentualnie 7.3 PSD

Edytowane przez analyzer64

Napisano

"Diesle są gorsze niż cieżarówki" :facepalm:

"Testowane w Niemczech i Finlandii ciężarówki emitują ok. ok. 210 mg tlenków azotu na km, podczas gdy dla nowoczesnych samochodów dieslowych, spełniających najbardziej wyśrubowaną normę “Euro 6” wynik ten wynosi 500mg/km."

To przepraszam jakie silniki mają te testowane ciężarówki?

Napisano
5 minut temu, iwik napisał:

"Diesle są gorsze niż cieżarówki" :facepalm:

"Testowane w Niemczech i Finlandii ciężarówki emitują ok. ok. 210 mg tlenków azotu na km, podczas gdy dla nowoczesnych samochodów dieslowych, spełniających najbardziej wyśrubowaną normę “Euro 6” wynik ten wynosi 500mg/km."

To przepraszam jakie silniki mają te testowane ciężarówki?

Ten artykul po prostu napisal jakis idiota.

Napisano
51 minut temu, cesarz napisał:

Te diesle z Euro 6 teraz sprzedawane dosć szybko się wykruszą:

a) sa skomplikowane i drogie ewentualnych naprawach

b) będą jego kupować głownie floty do robienia przebiegów rzędu 50-80 tysięcy rocznie

Wcale nie IMO przyjada do PL DPF out, zmiana oprogramowania i beda jezdzily dlugo.

Napisano
1 godzinę temu, Maciej__ napisał:

Pewnie tak, ale mysle, ze ograniczenia wjazdu do centrum miast sa tylko kwestia czasu :ok:

Plus ich udzial bedzie systematycznie malec, z roku na rok.

W osobówkach diesle nie mają już sensu.

Napisano
Godzinę temu, wujekcybul napisał:

Wcale nie IMO przyjada do PL DPF out, zmiana oprogramowania i beda jezdzily dlugo.

Podobno nawet u nas mają gonić za DPF od przyszłego roku :)

Napisano
1 minutę temu, cesarz napisał:

Oby :ok:

Napisano

Jak będziemy mierzyć tylko zadymienie, a ten parametr jest jeden dla aut z turbo z i bez dpf , to sie nic nie zmieni.

Napisano
2 godziny temu, cesarz napisał:

No to trzymam kciuki.

Napisano
6 godzin temu, grogi napisał:

Diesle bez adblue smrodzą, adblue jak widać na przykładzie ciężarówek, bardzo pomaga.

zapraszam powąchać mojego 17 letniego diesla, zero dymu, zero smrodu wiec mi nie pisz o adblue

Napisano

To że tego nie widzisz nie znaczy że nie truje. 17 letni diesel nawet DPF'a nie ma.

Edytowane przez cesarz

Napisano

Eh ty głupia Europo...

Naskakiwanie na diesle jest dokładnie taką samą napompowaną przez producentów i odpowiednie lobby akcją jak wiele przed. Jeszcze 5 lat temu promowano diesle w europie jak diabli, cisnęli to do stanów jako mega ekologiczne - potem nagle odwrót od diesli, potem pogoniony aferą z VW, który dziwnie zgrał się z ich rzekomą rakotwórczością. Teraz nagle kreśli się wizje trupa słaniającego się gęsto w centrach miast i masowego umierania przez diesle, mimo że nie ma żadnego twardego dowodu wiążącego nowe diesle ze zwiększonym ryzykiem nowotworów. A ci co mają na tym kręcić lody to kręcą...

Napisano

Artykuł tak napisany, że pożal się matko buzka :facepalm:. Ewidentnie człowiek nie miał pojęcia o czym pisał. Autor równie dobrze mógby pisać o domowej uprawie cebuli - byłoby to równie warte przeczytania.

Napisano
2 godziny temu, Vadero napisał:

Eh ty głupia Europo...

To wynocha do Australii... 

Naskakiwanie na diesle jest dokładnie taką samą napompowaną przez producentów i odpowiednie lobby akcją jak wiele przed. 

Co za różnica dla producenta, jakie auto sprzeda?

Jeszcze 5 lat temu promowano diesle w europie jak diabli, cisnęli to do stanów jako mega ekologiczne

Cisnął to VW, bo w tym upatrywał swojej szansy na tamtym rynku. Tak jak na słowo Hybryda wszyscy myślą Toyota, tak VAG chciał, by diesel był tożsamy z Volkswagenem.

- potem nagle odwrót od diesli, potem pogoniony aferą z VW, który dziwnie zgrał się z ich rzekomą rakotwórczością.

Oj widzisz jak nic nie rozumiesz... Nie nagle. Szkodliwość diesla jest znana od dawna, dlatego wprowadzano coraz bardziej surowe normy. Najpierw Dpfy redukujące pył zawieszony, potem redukcję NOx. I nie tylko diesla... Wystarczy popatrzeć jak wyglądali LA trzydzieści lat temu, a jak wygląda teraz...

Afera wybuchła o to, że VW nie był w stanie spełnić tych norm wymuszonych przez dbałość o zdrowie ludzi i kłamał. A kłamania w USA bardzo nie lubią (zippergate nie była przecież o sam romans, ale o to, że Clinton zaprzeczał)

Jako echo afery, okazało się, ze nie tylko VW naciąga rzeczywistość i jest bardzo trudno utrzymać emisje, szczególnie bez stosowania mokrych filtrów (suche filtry - bo są bezobsługowe - forsował VW). Dodatkowo kolejne generacje normy Euro są już praktycznie nie do spełnienia, nawet przy zastosowaniu EGR i dotrysku AdBlue. Więc się z dieslu producenci wycofują - bo za kilka lat ich sprzedawać nie będą mogli wcale - nie chcą inwestować w reklamę czy rozwój jednostek wysokoprężnych.

Teraz nagle kreśli się wizje trupa słaniającego się gęsto w centrach miast i masowego umierania przez diesle, mimo że nie ma żadnego twardego dowodu wiążącego nowe diesle ze zwiększonym ryzykiem nowotworów. A ci co mają na tym kręcić lody to kręcą...

No wcale nie ma badań wskazujących na związek PM10, PM2.5 czy tlenków azotu z zachorowalnością.... Wcale...

Edytowane przez grogi

Napisano

Nie ma badań a jak sa to sfałszowane - a globalne ocieplenie to spisek marksistowskich naukowców chcących dzieki temu stworzyć swiatowy rząd komunistyczny. Jak można nie wiedziec podstawowych rzeczy?

Głupia ta europa!

I te Chiny.

I te Indie. Wszyscy głupi.

Napisano
11 godzin temu, wlad napisał:

Zródło-Złomnik.

W PL największym generatorem smogu są kopciuchy opalane śmieciami. Potem kopciuchy na wegiel.

Napisano
12 godzin temu, maras77 napisał:

W PL największym generatorem smogu są kopciuchy opalane śmieciami. Potem kopciuchy na wegiel.

wg emisji to:

- elektrociepłownie na węgiel, z których pyły spadają w promieniu kilkunastu km,

- gospodarstwa domowe opalane podłym węglem ze wschodu,

- gospodarstwa domowe opalane śmieciami,

Napisano
Dnia 26.10.2017 o 13:27, wlad napisał:

Jak widać wszystkie diesle chyba wyjechały na miasto i robią smog.

image.png.a2c4617712b971dc6c5edfeedca0d828.png

Edytowane przez shapyr

Napisano
Dnia 26.10.2017 o 14:30, wujekcybul napisał:

Bardzo dobrze. Chętnie kupię jakiegoś świeżego, dużego SUV-a z dużym dieslem w dobrej cenie :) 

Napisano

Patrząc na mapy smogu w naszym kraju widać wyraźnie że wszystkie Diesle jako jeden wyjeżdżają na miasta i wsie w  chłodniejsze dni , jeżdżą całą noc i produkują zanieczyszczenia .A jak się za dnia robi cieplej kierowcy tych nieekologicznych wozideł idą spać bo a mapy smogu jakby dostają oddechu. Pytanie co pokazały by mapy gdyby wszyscy kierowcy tych maszyn zrobili sobie pewnej nocy wolne....  Mam teorię że mapy były by bez zmian. Na zakupy , do pracy czy wokół komina ON może już nie ma sensu ale na solidne roczne przebiegi nadal nie ma alternatywy ekonomicznie uzasadnionej.

Edytowane przez Enter

Napisano
Dnia 26.10.2017 o 22:16, grogi napisał:

To 

No wcale nie ma badań wskazujących na związek PM10, PM2.5 czy tlenków azotu z zachorowalnością.... Wcale...

nie ze mną te numery  - ja chcę bezposrednie badanie wskazujące szkodliwosc diesli, a nie pierdzielenie bzdur - "są badania na pm2.5, a diesle produkuja troche pm2.5 wiec to wina diesli".

Napisano
1 minutę temu, Vadero napisał:

nie ze mną te numery  - ja chcę bezposrednie badanie wskazujące szkodliwosc diesli, a nie pierdzielenie bzdur - "są badania na pm2.5, a diesle produkuja troche pm2.5 wiec to wina diesli".

Chcesz czy nie za kilka,max  kilkanascie lat diesle w autach osobowych beda wspomnieniem.

I to bez zadnych badan na pm2.5, cokolwiek by to bylo ;]

Napisano
10 minut temu, Maciej__ napisał:

Chcesz czy nie za kilka,max  kilkanascie lat diesle w autach osobowych beda wspomnieniem.

I to bez zadnych badan na pm2.5, cokolwiek by to bylo ;]

Dokladnie - dlatego piszę "ty głupia Europo". Bo nic merytorycznego za tym nie stoi póki co.

Pamiętacie akcję z grypa AH1N1? Jak cała europa się szczepiła szczepionką która była dopiero w fazie badań klinicznych? Polska dała temu opór i została zrugana, po latach po cichu przyznano nam rację. Wg mnie to jest dokładnie taka sama akcja nakręcona przez odpowiednie grupy interesów.

Napisano
1 godzinę temu, Enter napisał:

Na zakupy , do pracy czy wokół komina ON może już nie ma sensu ale na solidne roczne przebiegi nadal nie ma alternatywy ekonomicznie uzasadnionej.

Realnie samochód osobowy o tej samej mocy z silnikiem turbobenzynowym co diesel pali o 2 litry więcej. Diesel zaczyna się opłacać po 150-200 kkm, czyli dla pierwszego właściciela nigdy, pomijając specyficzne rzadkie wyjątki. Na miasto hybryda, na trasy turbobenzyna. Era diesla w Europie się skończyła (a na świecie nawet się nigdy nie zaczęła). 

Napisano
3 godziny temu, Vadero napisał:

Słowo, którego szukasz, to dedukcja

Możemy dyskutować o skali zjawiska, ale zaprzeczanie jego istnienia jest zaklinaniem rzeczywistości.

Napisano

Realnie samochód osobowy o tej samej mocy z silnikiem turbobenzynowym co diesel pali o 2 litry więcej. Diesel zaczyna się opłacać po 150-200 kkm, czyli dla pierwszego właściciela nigdy, pomijając specyficzne rzadkie wyjątki. Na miasto hybryda, na trasy turbobenzyna. Era diesla w Europie się skończyła (a na świecie nawet się nigdy nie zaczęła). 

2 litry to często 30% różnicy a to już robi się w Excelu konkret. Ja wiem ze diesle są w odwrocie ale mam wrażenie że to potrwa dwucyfrową liczbę lat bo nikt z dnia na dzień nie dołoży 30 procent bo dlaczego ? Skoro era on się skończyła to czemu trwa wciąż ich produkcja?
Napisano

2 litry to często 30% różnicy a to już robi się w Excelu konkret. Ja wiem ze diesle są w odwrocie ale mam wrażenie że to potrwa dwucyfrową liczbę lat bo nikt z dnia na dzień nie dołoży 30 procent bo dlaczego ? Skoro era on się skończyła to czemu trwa wciąż ich produkcja?

Ile kupiles nowych diesli do tej pory?
Napisano
7 godzin temu, wladmar napisał:

Diesel zaczyna się opłacać po 150-200 kkm, czyli dla pierwszego właściciela nigdy, pomijając specyficzne rzadkie wyjątki.

Podam przykład. Tucson. Najtańszy jest z silnikiem wolnossącym 1.6. A diesel 1.7 wychodzi taniej w zakupie niź z benzyną , 1.6T.

Napisano
9 godzin temu, Vadero napisał:

Dokladnie - dlatego piszę "ty głupia Europo". Bo nic merytorycznego za tym nie stoi póki co.

Pamiętacie akcję z grypa AH1N1? Jak cała europa się szczepiła szczepionką która była dopiero w fazie badań klinicznych? Polska dała temu opór i została zrugana, po latach po cichu przyznano nam rację. Wg mnie to jest dokładnie taka sama akcja nakręcona przez odpowiednie grupy interesów.

Glupota bylo promowanie tego napedu w Europie kilka-kilkanascie lat temu... Zauwaz, ze nigdzie na swiecie poza EU diesle w osobowkach nie maja racji bytu.

Mnie akurat ta nagonka osobiscie cieszy, bo to ile widuje walacych sadza klekotow to jest naprawde dramat. Zadne noPB czy LPG nie produkuje tyle syfu.

Przejedz sie za takim np rowerem to zrozumiesz :no: Sam kiedys uleglem modzie na diesla i dosc szybko sie go pozbylem.

I mam swiadomosc, ze nie jest to glowne zrodlo zanieczyszczen, ale mimo wszystko dosc powszechne.

Napisano
49 minut temu, Maciej__ napisał:

Glupota bylo promowanie tego napedu w Europie kilka-kilkanascie lat temu... Zauwaz, ze nigdzie na swiecie poza EU diesle w osobowkach nie maja racji bytu.

Mnie akurat ta nagonka osobiscie cieszy, bo to ile widuje walacych sadza klekotow to jest naprawde dramat. Zadne noPB czy LPG nie produkuje tyle syfu.

Przejedz sie za takim np rowerem to zrozumiesz :no: Sam kiedys uleglem modzie na diesla i dosc szybko sie go pozbylem.

I mam swiadomosc, ze nie jest to glowne zrodlo zanieczyszczen, ale mimo wszystko dosc powszechne.

Europejska moda na diesla była sztucznie stworzona, ale doprowadzila do niezlego rozwoju tych silników. Na dzien dzisiejszy nie ma np dla mnie lepszego silnika na dojazdy do pracy ok 35km w trybie autostradowym.

Teraz rusza moda na samochody na prąd i będzie konsekwentnie lansowana - spoko, niech rusza, Unia wymusi przepisamo na producentach dalszu rozwój - też super. Tylko niech nie zabijają diesli głupimi argumentami tworzonymi przez polityków, nie naukowców. Myślę że na świecie jest miejsce zarówno dla diesla jak i elektryka. 

Napisano
6 minut temu, Vadero napisał:

Europejska moda na diesla była sztucznie stworzona, ale doprowadzila do niezlego rozwoju tych silników. Na dzien dzisiejszy nie ma np dla mnie lepszego silnika na dojazdy do pracy ok 35km w trybie autostradowym.

Teraz rusza moda na samochody na prąd i będzie konsekwentnie lansowana - spoko, niech rusza, Unia wymusi przepisamo na producentach dalszu rozwój - też super. Tylko niech nie zabijają diesli głupimi argumentami tworzonymi przez polityków, nie naukowców. Myślę że na świecie jest miejsce zarówno dla diesla jak i elektryka. 

Moja zona ma 30km do pracy obwodnica i ogarnia to bez problemu Micra 1,2noPB ;]

Bez jaj, ze na te 25-30 min jazdy potrzebujesz Passata z dieslem? ;)

Przeciez takie 1,4TSI spaliloby pewnie max 1-1,5l wiecej, czyli w skali miesiaca to roznica ponizej 100PLN...

Napisano
3 godziny temu, Maciej__ napisał:

Przeciez takie 1,4TSI spaliloby pewnie max 1-1,5l wiecej, czyli w skali miesiaca to roznica ponizej 100PLN...

Takie TSI też wali pyłami ale to Ci już nie przeszkadza. Nowoczesne diesle pyły wyłapują, silniki DISI nie.Tlenki azotu też są znacznie wyżej niż w benzynie z wtryskiem pośrednim. Hipokryzja użytkowników noPb i polityków? Dzisiaj wolę stać za rurą wydechową mojego diesla z Euro5 niż za rurą mojej byłej noPb z Euro3 i tu nie trzeba wielkich badań, to czuć nosem.

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&ved=0ahUKEwizhvi7qKfXAhXFyqQKHSOhDckQFgg_MAM&url=http%3A%2F%2Fyadda.icm.edu.pl%2Fyadda%2Felement%2Fbwmeta1.element.baztech-a7094c2f-ca8b-4745-b541-c9275a162286%2Fc%2Folczyk_hejny_bielaczyc_ce_4_2015.pdf&usg=AOvVaw1ajpSEOpo8ddRPQ3jmBipS

Edytowane przez shapyr

Napisano
1 godzinę temu, shapyr napisał:

Dzisiaj wolę stać za rurą wydechową mojego diesla z Euro5 niż za rurą mojej byłej noPb z Euro3 i tu nie trzeba wielkich badań, to czuć nosem.

Dlaczego porównujesz Euro5 z Euro3?  Porównaj Euro6 z Euro6. 

Napisano
42 minuty temu, wladmar napisał:

Dlaczego porównujesz Euro5 z Euro3?

Kolega @Maciej__ napisał " Zadne noPB czy LPG nie produkuje tyle syfu.", a to nie jest do końca prawda i chyba nie zauważyłeś, że zasadniczo porównuję silnik z bezpośrednim wtryskiem (czyli takie TSI) z dieslami z DPF, a to do czego się odnosisz to po prosu moje zdanie na temat tego co wolę. Przez takie ślepe uderzenia w diesla spowodujemy, że przestaną pojawiać się konstrukcje o maksymalnie wysokim stopniu ekologiczności, a pozostaną w użytku te co walą sadzą.

Edytowane przez shapyr

Napisano
9 minut temu, shapyr napisał:

Kolega @Maciej__ napisał " Zadne noPB czy LPG nie produkuje tyle syfu.", a to nie jest do końca prawda i chyba nie zauważyłeś, że zasadniczo porównuję silnik z bezpośrednim wtryskiem (czyli takie TSI) z dieslami z DPF, a to do czego się odnosisz to po prosu moje zdanie na temat tego co wolę. Przez takie ślepe uderzenia w diesla spowodujemy, że przestaną pojawiać się konstrukcje o maksymalnie wysokim stopniu ekologiczności, a pozostaną w użytku te co walą sadzą.

Która benzyna, spełniająca Euro6 wali sadzą? 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.