Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tajemnice lepkości...

Featured Replies

Napisano

Coś dorzucę od siebie.
Otóż od dawien dawna konstruktorzy silników chcieli mieć olej co będzie miał takie same parametry na zimno i gorąco.
Czyli duża rozpiętość lepkości olejów.
Przez dużą rozumiem 5W50, 10W60, 10W50, 0W40 czy więcej.
Ale widzę że oni mają inną drogę...

To tak jak w wielu benzynowych fiatach nie ma egra i normy spełniają a opel czy VW w konstrukcjach z tych samych lat je ma. To jakaś tajemna wiedza makaronich?

Napisano
18 minut temu, pawel_78 napisał:

Coś dorzucę od siebie.
Otóż od dawien dawna konstruktorzy silników chcieli mieć olej co będzie miał takie same parametry na zimno i gorąco.
Czyli duża rozpiętość lepkości olejów.
Przez dużą rozumiem 5W50, 10W60, 10W50, 0W40 czy więcej.
Ale widzę że oni mają inną drogę...

To tak jak w wielu benzynowych fiatach nie ma egra i normy spełniają a opel czy VW w konstrukcjach z tych samych lat je ma. To jakaś tajemna wiedza makaronich?

Niska lepkość w dzisiejszych olejach, to skutek obniżania zużycia paliwa i emisji spalin, bo nikt nie zaprzeczy, że dobre 0W40 jest po prostu najlepsze dla ochrony silnika i zimą i latem.

EGR nie musi być diwajsem z rurką poprowadzoną do kolektora wydechowego. W moim e46 jest norma EU4 pomimo 2003r, ba..., już w 2002r była ( pierwszy silnik w Europie z taką emisją ). EGR mam, ale go nie widać i nie znajdziesz, choćbyś silnik rozebrał. Mało tego, ten EGR się nigdy nie zapcha, nie zepsuje, nie zatnie itp. Zmienne fazy rozrządu z płynną regulacją od wolnych obrotów po odcinkę załatwiają sprawę.

Napisano

Ja EGR mam i po 12 latach nie był jakoś specjalnie zawalony, rzekłbym że wyglądał w środku bardzo dobrze:

HKo4MSz.png

Demontowałem go przy innych pracach :ok: 

Edytowane przez analyzer64

Napisano
2 godziny temu, kaczorek79 napisał:

W moim e46 jest norma EU4 pomimo 2003r, ba..., już w 2002r była ( pierwszy silnik w Europie z taką emisją ). EGR mam, ale go nie widać i nie znajdziesz, choćbyś silnik rozebrał. Mało tego, ten EGR się nigdy nie zapcha, nie zepsuje, nie zatnie itp. Zmienne fazy rozrządu z płynną regulacją od wolnych obrotów po odcinkę załatwiają sprawę.

Masz za to psującego się Vanosa - LOL - taki żart ;].

Fiat też to realizuje za pomocą faz. Pewnie inni producenci też. 

Napisano
Ja EGR mam i po 12 latach nie był jakoś specjalnie zawalony, rzekłbym że wyglądał w środku bardzo dobrze:
HKo4MSz.png&key=afddf529d37cd155aacb2704134288517064a89f6d011ad3a5fa191372c1c5d9

EGR to raczej zmora diesli i praktykowania PSJ na krótkich odcinkach. W benzynie z racji znikomej ilości sadzy problem z mechaniką zaworów właściwie nie istnieje.
Napisano
1 godzinę temu, bochumil napisał:
9 godzin temu, analyzer64 napisał:
HKo4MSz.png&key=afddf529d37cd155aacb2704134288517064a89f6d011ad3a5fa191372c1c5d9

Pokaż więcej  

EGR to raczej zmora diesli i praktykowania PSJ na krótkich odcinkach. W benzynie z racji znikomej ilości sadzy problem z mechaniką zaworów właściwie nie istnieje.

Niby tak, ale miałem kiedyś Opla Astrę G 1.6 6v, przebieg niższy niż obecnie (o jakieś 50kkm) a EGR dużo bardziej był zawalony, do tego stopnia że wyrzuciło check engine. :ok: 

Edytowane przez analyzer64

Napisano
2 godziny temu, bochumil napisał:
10 godzin temu, analyzer64 napisał:

Pokaż więcej  

W Oplach i VW również w benzynach są pozapychane i nie działają. 

Napisano
2 godziny temu, bochumil napisał:

zdziwiłbyś się jak potrafi wyglądać EGR w benzynach, szczególnie jak silnik ma większy apetyt na olej niż 100-200ml/1000km - co i tak jest dolnymi przedziałami norm producentów.

Napisano
Dnia 24.02.2018 o 21:38, kaczorek79 napisał:

W moim e46 jest norma EU4 pomimo 2003r, ba..., już w 2002r była ( pierwszy silnik w Europie z taką emisją ).

Piszesz o dizlach? Bo benzyny z euro4 były już w 2001.

Napisano
Dnia 24.02.2018 o 21:13, pawel_78 napisał:

To tak jak w wielu benzynowych fiatach nie ma egra

Mają EGR, wewnętrzny ;) Odpowiednio ukształtowana komora spalania - tak to tłumaczą w instrukcji ;)

Napisano
Dnia 25.02.2018 o 00:22, muchenz napisał:

Fiat też to realizuje za pomocą faz.

Niekoniecznie, w TIPO z 1.4 16V usunęli wariator.

Napisano
1 godzinę temu, krowka napisał:

Niekoniecznie, w TIPO z 1.4 16V usunęli wariator.

nie usunęli, tylko zamontowali silniki w których nie było wariatora takie jak w np. Stilo

Napisano
9 godzin temu, Krisker napisał:

Piszesz o dizlach? Bo benzyny z euro4 były już w 2001.

Chodzi o benzynę. Wskaż mi proszę silnik z 2001r z EU4, bo z tego co wiem, M54 w BMW choć robione od 2000r, to dopiero w 2002r dostało EU4, a zmiany dotyczyły cewek zapłonowych i pompy wtórnego powietrza.

Napisano

Silniki v8 40v w audi a8 d2. Na pewno jest wśród nich 3.7 AKC z 4 katami, czterema sondami i sasem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.