Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1,000km w Subaru Forester 2.5l MY2018 - wersja bieda

Featured Replies

Napisano

1k km w wersji dla plebsu minelo...

Wrazenia, hmm - jak Mr Jekyll & Mrs Hyde... ale ...

Wiec zaczniejmy moze, co totalnie w tym aucie uwazam za guan0 - czyli MINUSY

- CVT - auch, uszy bola ...
- troche ergonomi - np - standardowe okulary sie nie mieszcza w schowku,
- Infosystem - hmm, to nawet nie jest stare - to jest po prostu - niejadalne.
- start/stop -totalny idiotyzm [...] ale o tym bedzie pozniej,
- kamera cofania kiepskiej jakosci - czujnikow wersja bieda brak.
- malutkie lusterka
- mieszane plastiki - lata 80te z 2020...
- dla mlodych - brak nawiemu z tylu,

PLUSY:

- zadziwiajaco po 1,000km CVT 😀
- AWD
- prostota i Q wyklepania,
- calosc i wartosc wesji - rekomendacja isc i kupic.
- HDH swiatla z przodu
- X- mode

- to ze da sie stat/stop wylaczyc PERMANENTNIE - (EU wersje moga miec roznie)

Lokalnie:

-pelne kolo zapasowe,

-dobra cena zakupu,

- drogi service

Wiec jedziemy - rental numer 27 na ten rok. Od paru lat zrobilem sie stary i leniwy... non stop w kolko ok 7-8 modeli aut[...]
Ostatnim Subaru akurat jezdzilem w USA - Impreza MY2017 - tez w wersji plebs/bieda/czy jak to AK lubi zaslepka...

Mimo swoim uplywu lat, Forester dalej IMVHO wyglada dosc dobrze. Lud sie (u mnie w Ednenie) raczej ze mna zgadza.

W 2017 roku dealerz-y wypchali 52,511 Subaru - 10 miejsce sprzedazy. Dla porownania - Toyota sprzedala 216,566 aut a jak ze och/ach
-jedyne sluszna marka aspirujacego AK - VeeDUD - 58,004. Subaru - cala EU kupila w 2017 38k Subaru.

Przod mi sie podoba, reszta IMVHIO kwestia gustu.

1dpHRUA.jpg

hZMpsbC.jpg

FxYwEG6.jpg

furURqL.jpg

eAdfru2.jpg

No dobra wskoczmy do srodka. Forester jest kwalifikowany jako sredni SUV u mnie. Segment jeden z najpopularniejszych
- prawie 20% wszelkich nowych sprzedanych aut na rok.

Konkurencja (Mazda CX5/Toyota RAV4/Ford Escape/Mitsubishi Outlander/X-Trial etc..

Pierwsza rzecz jaka mi sie podoba - to siedzenia, profil jest dobry, regulacja w kazdej pozycji - lapkami. Wersja plebs zobowiazuje.
Ale zajmuje doslownie ok 10 sec znalesc sobie naprawde wygodna pozycje.

Pierwsza rzecz jaka mi sie nie podoba to Info system - ICrap X mowi, 'meh', iCrap 8+ mowi to samo. No dobra, moze kabel, tez guana ...
Juz wiem, Subaru lubi Android - nah , Galaxy Note8 mowi - French Connection UK Off Subaru ...

Generalnie, BT dziala tylko do:
-rozmowy,
- streaming muzyki,

GPS, Apps, nie istnieja, a wlasna App Subaru jest po prostu nawet nie warta zeby na nia spojrzec [...]

Auto nie ma GPS - cos co od lat jest podstawa - nawet w wesji Super Plebs - ale Subaru zawsze podazalo swoja wlasna droga.

Uff, zmeczylem sie narzekaniem.

Schowki sa ok, siedzenia skladaja sie, jak dla mnie bagaznik torche maly. Wieksze zakupy na dwa tygodnie skonczyly sie wywaleniem tego co nie miesci sie do bagaznka, na tylne siedzenia...

Tyl -hmm - mieszane - max odsuniete fotele - tyle miejsca co w Kluger/Highlander, max odusniete do tylu - dzieciaki sie zmieszcza wygodnie.
Ale jesli wszystko ustawimy dosc po srodku, to zadziwiajaco kazdy moze znalesc jakas wygodna pozycje dla siebie. Tyl sklada sie na plasko

Sloneczko zaswiecilo, nagle odkrylem ze w okulary sie w schwoku nie mieszcza, widocznie jakiegos idote od VAG zatrudnili - bo w Der Pasnik jest to samo od lat.

Ale wyciagnalem sunvisors - i tu pelne 20/10.

Te nie tylko sa duze, ale wysywaja sie, maja luterka, maja podswietlanie, jednym slowem zarowno na makijaz jak i na ochrone przed slonce sa swietne.

Kamera cofania - jest bo musi byc - ale Q w tej wersji - nazwijmy- kiepska, nawet nie sednia. Czujnikow cofoania brak...

FROBtjm.jpg

BjmpR88.jpg

l93cdrN.jpg

Zsmjkiz.jpg

JftJq8P.jpg

vTtYtAG.jpg

9iENlED.jpg

Cxbjp7z.jpg

okzSsXH.jpg

AbhwGgN.jpg

52RJzi9.jpg

oXq5PKx.jpg

LnJqsWu.jpg

OMhHMCU.jpg

Jednak jak juz ponarzekamy na infosystem - to po wlaczeniu silnika - zlosc mija. Boxer - taki jaki pamietam z mojego Subaru Legacy ponad 10 lat temu.

Patrzymy na federalna naklejke 2.5l. 126KW - czy jak ktos woli na EU 172KM z NATURALNEGO 2.5l bez szuszarki. 235Nm, 0-100km wg Subaru to 9.9sec.
Jak na male SUV  - i silnik ktory bedzie jezdzil, i jezdzil i jezdzil, i jezdzil ... calkiem IMVHO OK.

Konkurencja np wersja bieda Nissan X-Trial z pierwszym silnikiem z cennika - 2.5l CVT ma mniej wiecej to samo.

Teraz wezmy CVT - jestem ich przeciwnikiem, to jest najwieksze guuufffff- 000 motoryzacji. Wyje i wyje i udaje ze jedzie. DSG - przytym to jak Thai massage - z koncem

Ale zadziwajacco, jak po paru dniach z Impreza przywyklem do tego, tak samo z Forester. Jedyna okazja gdzie CVT jest typowym CVT - jak dwa najwieksze #$%^&*()(*&^
- Nissan X-Trial, Mitsubishi Outlander - to jak naprawde mocno nacisniemy, wtedy wyje wyje i wyje i robi bzzzzzzzzzz - pilujac deski, ale roznica jest taka, ze Subaru potrafilo to ...
ucywilizowac.

1. Odglos jest zdecydowanie mniejszy niz Nissan czy Mitsubishi,
2.Zadziwiajaco jak ilosc z CVT Subaru wzrastala - to CVT pokazywala ze zawsze wie, kiedy udawac, ze zmienia bieg.

100% jazdy zrobilem po miescie - wiec popatrzy na totalna bezsensownosc systemu Start/stop.
1,000km- zaosczedzone ...1l - yeeah! My man- caly JEDEN litr za $1.30 za litr - przy cholernie wkurzajcym systemie, ktorego PERMANETNIE nie da sie zlikwidowac w EU autach - coz Subaru sie da, jedno wcisniecie 'A' i ... pamieta ze to ma byc wylaczone... .

Coz producenci sprawiaja, ze wsiadanie teraz do auta przypomina pilotowanie Cessana czy Boeing 747 - tego ostaniego jeszcze nie wiem jak pilotowac.
System start stop - check,
Off - check

S-port mode -check
S-port mode ON - check ...

Nastepna rzecz, to zeby to auto sie jakos poruszalo - nalezy walnac SPORT mode, jak silnik ma reagowac i jak reaguje - pokazuje linia. Nacisniecie gazu daje jakis oddzew.

Jedna rzecz mnie na poczatku @#$%^&*( - a wiec tak - przyciski przy kierownicy konktroluja LCD przed kierownica, Przyciski przy tunelu ... kontroluja LCD przy tunelu .. niby logczne - ale jednak za kazdym razem dotykajac kierownicy mijalo 3sec (aby tylko tyle :-) - zanim zalapywalem ze to NIE DZIALA ...

Z calego 1,000km tylko po miescie - zeszlo mi przy popychaniu auta - 9.2l benzyny 94RON - (91+10% Ethanol = 94RON). Oczywiscie zaoszczedzilem tez tego dolara i 1h przestalem w swiatlach/korkach.

Generalnie wraz z uplywem km, z jakiegos podejscia - fuj, coraz wiecej w tym aucie zaczelo mi sie podobac...
-wchodzenie w zakrety z AWD - prawdziwym a nie jak konkurencja,
- CVT ktora czasami powyje - ale potrafi sie do kierowcy dostsowac,
- siedzenia ktore dobze trzymaja, a wylana kawe wyciara sie papierem po przyjechaniu na miejsce - 30min pozniej - kawa pozadna za $6.80 - mazista z prawdziwa czekolada - zeszlo - czyli material dobry....
- jak na sredni SUV - dosc dobra ilosc miejsca,
- jak na rental i moje obchodzenie sie z autami - Q wyklepania, nic nie trzeszczylo nic mi w reku nie zostalo - zadziwiajace ...
- AC na miejscowe warunki

L4yran2.jpgFYsGiZn.jpg

GvmoIW0.jpg

OuKqAWL.jpgiDuZuR4.jpgMDEHVJE.jpg

Ile?

U mnie na wsi to ok 83,395.64 PLN  Z prywatna rejestracja, moim ubezpieczeniem, rocznym podatkiem stanowym, tablice, etc - wyjezdzam na ulice za 95,545.42PLN  Nic dziwnego ze Subaru Forester 2.5l sa popularne we flotach- - ceny sa rekomendowane oczywiscie - nie kupowalem Subaru z 10 lat juz ale zakladam standardowe 9-11% w dol jak sie do dealera poczlapie...

Bedac wersja bieda - nie mozna wiele oczekiwac, ale zadziwiajaco oprocz np BSM, inteligentego Cruise control auto ma wszystko ...
6 airbags, ABS, EBD, kamera, cruise control, ESC, HDC, TC.

Mozna przypierdzielic sie do kosztu - 75,000 service Subaru kosztuje  max 6,295.85  PLN ($2,283 - service co 12,500km). Dla porownania - 75,000 service dla Toyota Camry kosztuje ... 1,820.09PLN ($660) (wszelkie czesci i robota)

Ale Forester mimo tego jest popularny ...

iJZepbr.jpg

r3hKwD5.jpg

Zobaczymy jak nastepny 1k km pojdzie w nastepne 3 dni [...]

HIS2md7.jpg

Crap by Ozi -All Right Reserved - snowflakes feeling 'plebs' etc - care factor is NIL.

Napisano

Dziwi mnie jedna rzecz w Japonii gdzie jest duzo producentow elektroniki auta wyjezdzaja z takim crapem. Toyota - obsluga multimedii dramat!!! Klimatyzacji dramat!!! W Subaru widze podobnie. W Suzuki po prostu ich bylo brak w tych nowszych tez bez szalu. To juz lepiej wsadzic cos na androidzie. Mogliby pojsc po rozum do glowy i zbudowac uniwersalne urzadzenie wielkosci telefonu wsadzac to pod deska a z przodu tylko wyswietlacz. Moglby byc identyczny dla wszystkich producentow z Japonii. A jak VW jest nudny w srodku to w tej chwili jesli chodzi o multimedia to jest bezkonkurencyjny.

Napisano
  • Autor
Dziwi mnie jedna rzecz w Japonii gdzie jest duzo producentow elektroniki auta wyjezdzaja z takim crapem. Toyota - obsluga multimedii dramat!!! Klimatyzacji dramat!!! W Subaru widze podobnie. W Suzuki po prostu ich bylo brak w tych nowszych tez bez szalu. To juz lepiej wsadzic cos na androidzie. Mogliby pojsc po rozum do glowy i zbudowac uniwersalne urzadzenie wielkosci telefonu wsadzac to pod deska a z przodu tylko wyswietlacz. Moglby byc identyczny dla wszystkich producentow z Japonii. A jak VW jest nudny w srodku to w tej chwili jesli chodzi o multimedia to jest bezkonkurencyjny.

Nigdy nie myślałem ze mi to będzie przeszkadzać / ba przez lata się z tego nasmiewalem [emoji33][emoji615]️[emoji90]/ ale to jak sex - jak raz liźniesz...

Tak brakuje, brakuje żeby ci ktoś wiadomość przeczytał, brakuje Apple maps etc.

Ale ... jakby nie było ten model już swoje lata ma. Nie usprawiedliwiam J [emoji627][emoji627][emoji627] bo to co napisałeś to prawda [emoji106] - ale ...

- Impreza MY17 ma Apple Play,
- Toyota mimo braku Apple/Android w Camry MY18 ma całkiem dobry IMVHO system, tak dalej nie taki jak Apple Play ale [emoji106]

AFAIK MoU zostalo podpisane - od 2019 w Toyota zobaczymy Apple Play, reszta pewnie nadciągnie - Amazon Alexa?

65fbc8c03979e8cecd2b8b63803b937a.jpg

Inna rzeczą może być tez lokalnie - nie wiem jak EU Subaru maja - ale umknie dalej dużo ludzi woli GPS standardowy - telefon w Bush i tak nie działa....

Sent from my iPhone using Tapatalk
Napisano
2 godziny temu, wujekcybul napisał:

W Lexusie IS też jest ten cudny "Infotainment", nie łaczący się z niczym Mirrorlink, poza mega starymi Nokiami i wybiórczymi pierwszymi smartfonami ...

Jeszcze mi się nie udało nic z tym połączyć by odpalić np google maps na ekranie. ale sam telefon i multimedia muzyczne spokojnie smigają po BT.  Tak czy siak potwierdzam multimedia pod względem konkurencji to dramat technologiczny :P

Napisano
18 minut temu, kanu napisał:

W Lexusie IS też jest ten cudny "Infotainment", nie łaczący się z niczym Mirrorlink, poza mega starymi Nokiami i wybiórczymi pierwszymi smartfonami ...

Jeszcze mi się nie udało nic z tym połączyć by odpalić np google maps na ekranie. ale sam telefon i multimedia muzyczne spokojnie smigają po BT.  Tak czy siak potwierdzam multimedia pod względem konkurencji to dramat technologiczny :P

W IS to mi tylko zestaw glosnomowiacy przez bluetooth dzialal nawet trumieniowanie z iphona nie dzialalo. Niby sa tacy hop do przodu, elektryki, wodor, hybrydy a multimedia daleko w tyle.

Napisano
3 godziny temu, OZI napisał:

😀

9iENlED.jpg

Serio tu tyle jest? 90cm? Wygląda na połowę tego max.

Do moderatora - zacytowanie obrazka jest świadome i w zasadzie jedyne mające sens, skoro to na obrazku jest treść, do której się odnoszę 😇

Napisano
4 godziny temu, OZI napisał:

Auto nie ma GPS - cos co od lat jest podstawa - nawet w wesji Super Plebs - ale Subaru zawsze podazalo swoja wlasna droga.

Uff, zmeczylem sie narzekaniem.

Które to auta tej klasy mają u Was w podstawie navi ?

U nas stawiam, że żadne. Subaru miało to zawsze w bogatszych/najbogatszych wersjach wyposażenia  (na EU były lepiej wyposażone).

W weekend jeździłem Passatem My18 z dużym kolorowym ekranem i po przyciśnięciu przycisku navi - pojawiał się komunikat, że funkcja nie dostępna. Patrzę w katalog nowego V60 i nawet najbogatsza wersja nie ma navi, jest jedynie opcja za 5200.

Napisano

OZI czy ty moze wystepowales tez w internecie pod nickiem testoviron? xD

Napisano
  • Autor
Jeszcze mi się nie udało nic z tym połączyć by odpalić np google maps na ekranie. ale sam telefon i multimedia muzyczne spokojnie smigają po BT.  Tak czy siak potwierdzam multimedia pod względem konkurencji to dramat technologiczny [emoji14]

Na to muszę zaprotestować. [emoji51]

Akurat mój IS łączy się z każdym telefonem w 5 sec, nie ma problemu w ogole[emoji317].

Pamiątka tez telefony których np 1/2 roku nie używałem.

Apps- Hmm - to prawda - guaaaana są [emoji90][emoji90][emoji90] - ale:
- Pandora chodziła bez problemu,
- pogodę można sprawdzić [emoji89],
- ceny benzyny na wsi można sprawdzić ...
- yyy chyba tyle 🤡 - nie kicze crap wpisanego z Service.

IMVHO największym padem tego nie jest co ma - to działa bezproblemowo - tylko jak - bawienie się ‚touch pad’ można porównać do obsługi wibratora [emoji49]...

Ale fakt - to jest chyba najsłabszy punkt całego Lexus...

Sent from my iCrap X using Tapacrap
Napisano
  • Autor
Które to auta tej klasy mają u Was w podstawie navi ?
U nas stawiam, że żadne. Subaru miało to zawsze w bogatszych/najbogatszych wersjach wyposażenia  (na EU były lepiej wyposażone).
[...]

Chociażby Sonata za 1/3 mniej co ‚Der Pasnik’ kosztuje. Dorzuć 5 lat map
Za free.

9eb39a26beb709cace1711ca92901cc1.png

109bfe07e6172c1ffeb0f6115c1b6c16.png

bf02673e5348deab3e24626e65908400.png

Astra od wersji plebs za 1/2 Der Pasnik...

383ff264ba54b3ed2d0283a3e8bd4214.png

99d990f16599f9990f34113a723c582b.png

Owszem coraz więcej luda oferuje Apple Play niż ‚standardowe GPS’ ale nie pamietam jakiegoś auto - pardon stara już Corolla 🤫- żeby GPS nie było.

Chociaż teraz jak patrzę to np wersja bieda CX-5 jeszcze 2 lata temu miał a teraz... nie ma [emoji857]- czyli wyglada ze po tym jak dowalili bezpieczeństwo w standardzie jak AEB, BSM to ... GPS skasowali [emoji90]🤥

61d0ecabe34d89f49105f564916d511a.png

e3dc2716bb844fc8f4dbeb6e9a1a2289.png

Napisano
  • Autor
OZI czy ty moze wystepowales tez w internecie pod nickiem testoviron? xD

Nie - brać tez nie - wyglada ze szkodliwe 🤮🤢

99e93f5ebf544606f0c742e3c52cc05a.jpg

Napisano
  • Autor
Serio tu tyle jest? 90cm? Wygląda na połowę tego max.

Do moderatora - zacytowanie obrazka jest świadome i w zasadzie jedyne mające sens, skoro to na obrazku jest treść, do której się odnoszę [emoji56]

Dobrze wypatrzone [emoji106] Tks

Ha, walnąłem się [emoji106] - ma być 50cm - dokładnie 49- prawie dwie kartki papieru A4 się mieściły .... - skąd wziąłem .... 90cm - nie mam teraz pojęcia - należy winić zimę i Campari ... [emoji848]

.

Napisano
  • Autor
W IS to mi tylko zestaw glosnomowiacy przez bluetooth dzialal nawet trumieniowanie z iphona nie dzialalo. Niby sa tacy hop do przodu, elektryki, wodor, hybrydy a multimedia daleko w tyle.

Obsługa tego jest ... ¥|%|^{|€\+{ - nazwijmy okropna. Ale, GPS jest ... i to mapowo dość dobry IMVHO.

Uaktualnienia tez co Service wlatuja - dopiero co 2018 mi wrzucili.

Ciekawa rzeczą jest ze jak popatrzysz na systemy Toyota w J - to są dość dobrze zintegrowane ze wszystkim - opłatami za drogi, kupowaniem benzyny przez app - etc. - a reszta świata dostaje - takie wspaniałe produkty [emoji90][emoji6]

7b582f5bdf35d3ffb5f9443896b92944.jpg

Napisano
Godzinę temu, OZI napisał:

Owszem coraz więcej luda oferuje Apple Play niż ‚standardowe GPS’ ale nie pamietam jakiegoś auto - pardon stara już Corolla 🤫- żeby GPS nie było.

Chociaż teraz jak patrzę to np wersja bieda CX-5 jeszcze 2 lata temu miał a teraz... nie ma emoji857.png- czyli wyglada ze po tym jak dowalili bezpieczeństwo w standardzie jak AEB, BSM to ... GPS skasowali emoji90.png🤥

Tyle, że Sonata to inny segment. Popatrz na Tucsona, tam dwie pierwsze wersje nie mają navi.

Nie wiem jak u Was z Astrą, u nas te prostsze wersje mają Car Play, a nie GPS.

Napisano
1 minutę temu, sherif napisał:

Tyle, że Sonata to inny segment. Popatrz na Tucsona, tam dwie pierwsze wersje nie mają navi.

Ja akurat trafiłem na promocję z navi ... której nie używam - wolę google maps ;]

Za to ten ekran przydaje się do kamery cofania :ok:

Napisano
  • Autor
Nie wiem jak u Was z Astrą, u nas te prostsze wersje mają Car Play, a nie GPS.

Weźmy i30 - wersja bieda - pierwsza z cennika - Sat Nav ma.

1f72bbd6b42a8b5fa4c17950c2314fa9.jpg

Ale jak już dopłacisz za silnik z 2.0l do 1.6l turbo to masz ... Apple play

Od ok 2010 naprawdę ciężko było kupić auto bez GPS. Teraz widzę jednak ze to się zmienia - nie wiem czy na lepsze czy nie - lud chce Apple Play, producentowi odpada GPS ... odpada obsługa = odpada koszt.

Napisano
2 godziny temu, OZI napisał:

Obsługa tego jest ... ¥|%|^{|€\+{ - nazwijmy okropna. Ale, GPS jest ... i to mapowo dość dobry IMVHO.

Uaktualnienia tez co Service wlatuja - dopiero co 2018 mi wrzucili.

Ciekawa rzeczą jest ze jak popatrzysz na systemy Toyota w J - to są dość dobrze zintegrowane ze wszystkim - opłatami za drogi, kupowaniem benzyny przez app - etc. - a reszta świata dostaje - takie wspaniałe produkty emoji90.pngemoji6.png

Mialem sluzbowa corolle czasem autem na minuty jezdze yaris i dla mnie to jest mega dramat jesli chodzi o obsluge. Pewnie kwestia przyzwyczajenia ale i tak wsiadasz do VAG czy Opel i masz wszystko intuicyjnie. Zreszta w citroen jest bardzo powolne Renault nie lespsze.

Napisano
  • Autor
Ja akurat trafiłem na promocję z navi ... której nie używam - wolę google maps ;]

O właśnie o takim kliencie mówię [emoji6][emoji106]

Google Maps lubi ... [emoji289]

Napisano
  • Autor
Mialem sluzbowa corolle czasem autem na minuty jezdze yaris i dla mnie to jest mega dramat jesli chodzi o obsluge. Pewnie kwestia przyzwyczajenia ale i tak wsiadasz do VAG czy Opel i masz wszystko intuicyjnie. Zreszta w citroen jest bardzo powolne Renault nie lespsze.

Zgadza się, kręcenie Dildo [emoji218][emoji218][emoji218] w Lexus jest okropne. Touch screen - brak.

VAG jest tu IMVHO jeden z najlepszych - chociaż np w Merc Missus Ozi - tez jest IMVHO idiotyczny...

Merc się chyba zgodził bo MBUX od MY19 ładują ....

IMVHO trochę dziwności jest - godzisz się na to kupując pewna markę - nie masz wyboru mówiąc dokładniej, Lexus - crap infosysytem, Merc - skrzynia w migaczach [emoji6] etc

Renault totalnie nie znam, a Citroen to nawet nie siedziałem [emoji6] wiec ciężko mi coś powiedzieć . GM robi dość duży postęp, ale jak dla mnie ideałem jest ... Ford z Sync 3 [emoji18]

Napisano
11 minut temu, OZI napisał:

Zgadza się, kręcenie Dildo emoji218.pngemoji218.pngemoji218.png w Lexus jest okropne. Touch screen - brak.

VAG jest tu IMVHO jeden z najlepszych - chociaż np w Merc Missus Ozi - tez jest IMVHO idiotyczny...

Merc się chyba zgodził bo MBUX od MY19 ładują ...

IMVHO trochę dziwności jest - godzisz się na to kupując pewna markę - nie masz wyboru mówiąc dokładniej, Lexus - crap infosysytem, Merc - skrzynia w migaczach emoji6.png etc

Renault totalnie nie znam, a Citroen to nawet nie siedziałem emoji6.png wiec ciężko mi coś powiedzieć . GM robi dość duży postęp, ale jak dla mnie ideałem jest ... Ford z Sync 3 emoji18.png

Albo bierzesz BMW i masz wszytsko gdzie trzeba albo VAGA. :phi:

Napisano
1 godzinę temu, OZI napisał:

Weźmy i30 - wersja bieda - pierwsza z cennika - Sat Nav ma.

Wg specyfikacji, wersja bida (GO) nie ma:

https://www.hyundai.com.au/cars/small-cars/i30/specifications

Nie znam Waszej specyfiki rynku i dedykowanych opcji, ale u nas nigdy nie było(przynajmniej ja nie znam) to std w wersji biedy w przypadku aut pokroju kompakt /kompakt SUV. Byly oczywiście specjalne wersje jak np Outback H6, który miał zawsze navi, ale raz że to nie ta klasa, dwa auto z tym silnikiem miało tylko najwyższe opcje wyposażenia. W pl kiedyś był to tzn bardzo drogi kompas, bo nie było map i wyświetlacz mógł pełnić rolę kompasu ;).

2 godziny temu, rwIcIk napisał:

ale to nie było w std w najbiedniejsze wersji. Zawszę są jakies pakiety, opcje lub wyższe wersje to mające.

Ja od kiedy mam auta z OEM navi zawsze je używam, bo są wygodniejsze.

Napisano
  • Autor
Albo bierzesz BMW i masz wszytsko gdzie trzeba albo VAGA. :phi:

Ale to już zależy czy twoja żona chce spać z Service Mgr [emoji6]. Gorzej jak service mgr lubi takich jak ja albo ty [emoji51]

A poważniej - iDrive BMW tez najlepszy nie jest. i7 ma masę zmian.

Napisano
16 godzin temu, wujekcybul napisał:

Ja mam wrażenie, że część inżynierów to zapomniała o obowiązujących prawach fizyki...

@OZI - nie wkurzała cię klima w tym aucie... chodź... zimę macie to może nie. Ja uważam klimatyzację za największą porażkę tego samochodu. W naprawdę solidny upał automat jest nic nie warty bo głowa pozostaje rozgrzana do granic możliwości a żonie w cycki zimno. Niestety ktoś zapomniał, że zimne powietrze opada i sam nawiew przez środkowe kratki nie jest wystarczający. Jako taki komfort uzyskuje się dopiero po manualnym wymuszeniu nawiewu na szybę. Niestety nie da się ustawić nawiewu jednocześnie na szybę i ze środkowych kratek. To już było za trudne do realizacji, a VAG potrafi. 

Co do CVT to po testowaniu outlandera z tym wynalazkiem (oczywiście jak testowałem to manuala w benzynie i 4x4 w EU nie było) byłem totalnie negatywnie nastawiony do wszystkiego co ma te trzy literki w liście wyposażenia. Ale wystarczyło kilka minut z FXT aby zmienić zdanie. W tym połączeniu skrzynia jest genialna.... przynajmniej jak wyje to wiemy że jedziemy... a jak nie chcemy aby wyło to nie wyje i też jedziemy chodź trochę delikatniej.

Krawiec

Napisano
  • Autor
ale to nie było w std w najbiedniejsze wersji. Zawszę są jakies pakiety, opcje lub wyższe wersje to mające.
Ja od kiedy mam auta z OEM navi zawsze je używam, bo są wygodniejsze.

Go jest ‚wersja specjalna’ sezonowa, która maja przed końcem roku finansowego. Czerwiec jest największym miesiącem sprzedaży. Chodzi oto żebyś mógł za magiczne $19,990 auto na ulice postawić ze wszystkim.

Ich podstawowa wersja to Active.

I ta ma GPS.

Go ma Android/Apple.

0495bbb1c5d7c550a10192a18c868ef4.jpg

Napisano
8 godzin temu, sherif napisał:

Wg specyfikacji, wersja bida (GO) nie ma:

https://www.hyundai.com.au/cars/small-cars/i30/specifications

w Tucsonie GO! jest navi https://www.hyundai.pl/fileadmin/user_upload/cenniki/Cennik_Tucson_2018_GO.pdf

Napisano
  • Autor
Ja mam wrażenie, że część inżynierów to zapomniała o obowiązujących prawach fizyki...
@OZI - nie wkurzała cię klima w tym aucie... chodź... zimę macie to może nie. Ja uważam klimatyzację za największą porażkę tego samochodu. W naprawdę solidny upał automat jest nic nie warty bo głowa pozostaje rozgrzana do granic możliwości a żonie w cycki zimno. Niestety ktoś zapomniał, że zimne powietrze opada i sam nawiew przez środkowe kratki nie jest wystarczający. Jako taki komfort uzyskuje się dopiero po manualnym wymuszeniu nawiewu na szybę. Niestety nie da się ustawić nawiewu jednocześnie na szybę i ze środkowych kratek. To już było za trudne do realizacji, a VAG potrafi. 
Co do CVT to po testowaniu outlandera z tym wynalazkiem (oczywiście jak testowałem to manuala w benzynie i 4x4 w EU nie było) byłem totalnie negatywnie nastawiony do wszystkiego co ma te trzy literki w liście wyposażenia. Ale wystarczyło kilka minut z FXT aby zmienić zdanie. W tym połączeniu skrzynia jest genialna.... przynajmniej jak wyje to wiemy że jedziemy... a jak nie chcemy aby wyło to nie wyje i też jedziemy chodź trochę delikatniej.

Krawiec

1. Ciekawe czy Oz ma inna AC niż EU wersje. [emoji300]️[emoji300]️[emoji300]️- 15C

2. Ale... Poszła na max i zimne powietrzenidzie ze wszystkich 4 - 2 boczne, 2 środkowe - przy AC on.

Ale.... przy max temp na grzanie .... ciepłe powietrze idzie tylko z 2 środkowych - WTF? [emoji848]

Czyli rozumiem ze mówisz o tym ze na szybę i ze wszystkich 4 się nie da równocześnie, tylko na szyba/nogi. Tak?

3. Co do CVT w Subaru to prawda - wyje i jedzie. Dziś mam 2018 Nissan Quaqua coś tam - wyje z pare dB bardziej niż Roo i nie ... jedzie .... a jest o ileś kg lżejsze i ma 2.0l silnik ... tnie drewno ze aż uszy bolą ... [emoji90]

Napisano
  • Autor

Ale ten go znaczy ‚GO’ [emoji51] dwa razy do roku wypuszczają - koniec roku finansowego i koniec roku.

Akurat dziś mój wsiowy dealer płac zapełniał - 28 nowych i30.

12- SR lub SR+ z 1.6l Turbo
13 Active z 2.0l - wersja bieda (bieda plus [emoji848]?
3 Go - facet twierdzi ze GO nie idzie do innych klientów niż:
- małolaty
- pierwsze auto
Brak...

20 łatki musza mieć felgi, ....

A największym hitem i wzrost jest .... Koooo-naa wśród wieku 20-30l

f398fc4683f5d88e90d7a93a91108c04.jpg

Napisano
7 minut temu, OZI napisał:

1. Ciekawe czy Oz ma inna AC niż EU wersje. emoji300.pngemoji300.pngemoji300.png️- 15C

2. Ale... Poszła na max i zimne powietrzenidzie ze wszystkich 4 - 2 boczne, 2 środkowe - przy AC on.

Ale.... przy max temp na grzanie .... ciepłe powietrze idzie tylko z 2 środkowych - WTF? emoji848.png

Czyli rozumiem ze mówisz o tym ze na szybę i ze wszystkich 4 się nie da równocześnie, tylko na szyba/nogi. Tak?

3. Co do CVT w Subaru to prawda - wyje i jedzie. Dziś mam 2018 Nissan Quaqua coś tam - wyje z pare dB bardziej niż Roo i nie ... jedzie .... a jest o ileś kg lżejsze i ma 2.0l silnik ... tnie drewno ze aż uszy bolą ... emoji90.png

Weź Eclipse Crossa z tym turbo 1.5 i CVT i zobacz jak to jedzie.

:ok:

Napisano
6 minut temu, OZI napisał:

Ale ten go znaczy ‚GO’ emoji51.png dwa razy do roku wypuszczają - koniec roku finansowego i koniec roku.

U nas promocyjną wersję GO! wprowadzili z okazji Mundialu.

W zeszłym roku nazywała się Design ;]

Napisano
  • Autor

Weź Eclipse Crossa z tym turbo 1.5 i CVT i zobacz jak to jedzie.
:ok:

Zobaczę czy Hertz/Avis ma... - jak ma to wezmę

Napisano
  • Autor
U nas promocyjną wersję GO! wprowadzili z okazji Mundialu.
W zeszłym roku nazywała się Design ;]

Ciekaw jak się ma EU Go do Mojego go. [emoji848]

Tuscon Go czy i30 Go?

Napisano
1 minutę temu, OZI napisał:

Ciekaw jak się ma EU Go do Mojego go. emoji848.png
Tuscon Go czy i30 Go?

I nas GO! są i10, i20, i30 i Tucson.

https://www.hyundai.pl/GO/

GO! to taka w miarę tania, średnia wersja wyposażenia.

https://www.hyundai.pl/fileadmin/user_upload/cenniki/Cennik_Tucson_2018_GO.pdf

https://www.hyundai.pl/fileadmin/user_upload/cenniki/Cennik_i30_Hatchback_2018_GO.pdf

Jest jeszcze na bogato GO!Plus

Napisano
  • Autor

@krawiec Jest postep...

Driving Monitoring System jest ciekawy, nie wiem jak w standardzie ale u mnie ma być od wersji bieda...

12:43 - lubię mieć podświetlana kawę [emoji6]

Napisano
7 godzin temu, OZI napisał:

Go ma Android/Apple.

ale to nie GPS 😛 - imho to obecnie szybsze i tańsze rozwiązanie dla producentów.

18 minut temu, OZI napisał:

12:43 - lubię mieć podświetlana kawę emoji6.png

W Outbacku wyprodukowanym 10lat temu miałem fajniej to zrobione, bo były pierścienie podświetlana na kawę - bardzo efektownie to wyglądało.

Napisano
7 godzin temu, OZI napisał:

1. Ciekawe czy Oz ma inna AC niż EU wersje. emoji300.pngemoji300.pngemoji300.png️- 15C

Ze środkowych i bocznych leci. Ale nie leci na szybę, co skutkuje że z łepetyny mi się leje bo od szyby daje żar..

Może zmienili coś w nowych rocznikach.

Krawiec

Napisano
Dnia 12.06.2018 o 11:15, OZI napisał:

1,000km- zaosczedzone ...1l - yeeah! My man- caly JEDEN litr za $1.30 za litr - przy cholernie wkurzajcym systemie, ktorego PERMANETNIE nie da sie zlikwidowac w EU autach - coz Subaru sie da, jedno wcisniecie 'A' i ... pamieta ze to ma byc wylaczone... .

Miasto != Miasto... 1 litr - to pewnie koło godziny w stania w korku. Tyle to potrafię mieć wyłączony silnik przez dwa dni dojeżdżając do pracy w jedną stronę 15km... 

Inne warunki, inne perspektywy, inne potrzeby...

Edytowane przez grogi

Napisano
37 minut temu, grogi napisał:

Miasto != Miasto... 1 litr - to pewnie koło godziny w stania w korku. Tyle to potrafię mieć wyłączony silnik przez dwa dni dojeżdżając do pracy w jedną stronę 15km... 

Stop&Start w warunkach miejskich może realnie obniżyć spalanie o 2-3 litry na 100 km. Jeżeli średnia prędkość oscyluje w granicach 10-20 km/h (Kraków). 

Edytowane przez wladmar

Napisano
17 minut temu, wladmar napisał:

Stop&Start w warunkach miejskich może realnie obniżyć spalanie o 2-3 litry na 100 km. Jeżeli średnia prędkość oscyluje w granicach 10-20 km/h (Kraków). 

Nie mam u siebie tego wynalazku ale ojciec ma. 1,5 litra mniej pokazuje komp z włączonym start stop.

Krawiec

Napisano
7 minut temu, krawiec napisał:

Nie mam u siebie tego wynalazku ale ojciec ma. 1,5 litra mniej pokazuje komp z włączonym start stop.

Krawiec

Silnik na biegu jałowym zużywa ok litr na godzinę. Jeżeli toczysz się w korkach, to z 30 minut na godzinę (co najmniej) silnik pracuje na biegu jałowym, co daje 0.5 litra spalonego bez sensu. Przejechanie 100 km w warunkach miejskich trwa ok 5 godzin, co daje oszczędność na poziomie gdzieś 2 litrów na 100 km. Sporo. 

Napisano
  • Autor

Now oto mi chodzi... bo to jest prawda co napisales.

1. Wynalazek jest po to zeby producent mial zanizona srednie spalanie wg jakies wymyslonej normy.

2.ok nie mam z tym problemu. Problem mam ze tego w EU nie da się wyłączyć permanentnie. Dlaczego?

Sent from my Samshiite Note8

Napisano
19 minut temu, OZI napisał:

Now oto mi chodzi... bo to jest prawda co napisales.

1. Wynalazek jest po to zeby producent mial zanizona srednie spalanie wg jakies wymyslonej normy.

2.ok nie mam z tym problemu. Problem mam ze tego w EU nie da się wyłączyć permanentnie. Dlaczego?

Bo nie chodzi o zaniżenie spalania po stronie producenta ani o oszczędność tego śmiesznego litra na 100km po Twojej stronie. Chodzi o to, żeby tysiące aut w zakorkowanych europejskich miastach stały z wyłączonymi silnikami zamiast produkować smog dookoła.

Napisano
31 minut temu, OZI napisał:

Wynalazek jest po to zeby producent mial zanizona srednie spalanie wg jakies wymyslonej normy.

No chwila, chwila, jeżeli ja spalam o 2 litry mniej na 100 km dzięki Stop@Start, to zakładając głównie jazdę po mieście przez 100.000 km mozna zaoszczędzić 10.000 zł. Mało? Wg mnie akurat ten system bardzo efektywnie i realnie obniża spalanie (w mieście, oczywiście). 

Napisano
8 minut temu, wladmar napisał:

No chwila, chwila, jeżeli ja spalam o 2 litry mniej na 100 km dzięki Stop@Start, to zakładając głównie jazdę po mieście przez 100.000 km mozna zaoszczędzić 10.000 zł. Mało? Wg mnie akurat ten system bardzo efektywnie i realnie obniża spalanie (w mieście, oczywiście). 

Niektóre samochody zliczają ile w ten sposób zaoszczędziły - ale z tego co pamiętam, to ktoś podawał, że nie aż tyle :hmm:

Napisano
9 minut temu, rwIcIk napisał:

Niektóre samochody zliczają ile w ten sposób zaoszczędziły - ale z tego co pamiętam, to ktoś podawał, że nie aż tyle :hmm:

Podaję oczywiście z grubsza, wszystko zależy od korków. Ale faktem jest, że oszczędza się sporo, spokojnie 20-30%. 

Napisano
53 minuty temu, OZI napisał:

Problem mam ze tego w EU nie da się wyłączyć permanentnie. Dlaczego?

No chociażby z tego powodu, że nie wolno również wycinać katalizatorów czy DPF. Ekologia i to akurat dobrze rozumiana.

Swoją drogą niektórzy producenci stosują różne "sposoby" - np. u mnie po zmianie ustawień A/C na Comfort (są trzy tryby - Eco, Normal i Comfort) Stop&Start przestaje w ogóle gasić silnik. I producent o tym lojalnie "ostrzega" w instrukcji :oki: 

Napisano
  • Autor

Bo nie chodzi o zaniżenie spalania po stronie producenta ani o oszczędność tego śmiesznego litra na 100km po Twojej stronie. Chodzi o to, żeby tysiące aut w zakorkowanych europejskich miastach stały z wyłączonymi silnikami zamiast produkować smog dookoła.

No tez nie. Mozesz wylaczyc sobie za kazdym razem... tylko to jest niewygodne..

Napisano
Teraz, OZI napisał:

Większość jednak nie wyłącza i o to chodzi.

Napisano
Teraz, OZI napisał:

No właśnie dlatego jest niewygodne żeby Cię zniechęcić do wyłączania. Dodatkowo spora część ludzi nie czyta instrukcji i nawet się nie kapnie że można to wyłączyć. A kolejni zapomną którym guzikiem to się wyłączało, jeszcze inni w końcu to oleją i zysk dla środowiska jest.

Napisano
36 minut temu, wladmar napisał:

Podaję oczywiście z grubsza, wszystko zależy od korków. Ale faktem jest, że oszczędza się sporo, spokojnie 20-30%. 

Tak kolorowo nie jest. Jak klima wlaczona to sie nie wylaczy, jak aku slabe etc. A sam akumulator duzo drozszy. 30% to za duzo IMO max 10%.

Napisano
  • Autor

No chociażby z tego powodu, że nie wolno również wycinać katalizatorów czy DPF. Ekologia i to akurat dobrze rozumiana.
Swoją drogą niektórzy producenci stosują różne "sposoby" - np. u mnie po zmianie ustawień A/C na Comfort (są trzy tryby - Eco, Normal i Comfort) Stop&Start przestaje w ogóle gasić silnik. I producent o tym lojalnie "ostrzega" w instrukcji :oki: 
W subaru to tez odkrylem, AC = stop/start off. Ale potem odkrylem ze to mozna wylaczyc.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.