Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Minivan 5-osobowy z dużym bagażnikiem

Featured Replies

Napisano

Pytanie z pozoru banalne...Do czasu gdy podrąży się temat.Chodzi o minivan powyżej 2010 roku który przy normalnie rozstawionych fotelach i kole zapasowym na pokladzie ma powyżej  500l pojemności bagażnika.Przez pojęcie "minivan" rozumiem coś co powstalo na bazie kompaktu.Więc Smax czy tym bardziej Grand Voyager minivanami nie są;].Koło zapasowe też nie jest przypadkowym wymaganiem-coraz cześciej nie ma go w wyposażeniu a jednak jadąc dalej muszę je mieć na pokladzie .Tak,ostatni raz mialem kapcia 5 lat temu-ale wtedy zestaw awaryjny by mi nie pomógł...

Na razie widzę tylko 2 auta spełniające te wymagania-Touran,ale znależć go z silnikiem benzynowym graniczy z cudem oraz Kia Carens [tutaj wnętrze mnie odrzuca nieco].Grand Cmax .Grand Scenic jak też Zafira Tourer nie występują u mnie w wersji 5-osobowej-to tak dla ulatwienia.

Napisano
1 godzinę temu, wlad napisał:

Grand Cmax .Grand Scenic jak też Zafira Tourer nie występują u mnie w wersji 5-osobowej-to tak dla ulatwienia.

A czemu Ci przeszkadzają fotele wpuszczone w podłogę bagażnika?

Zastanów się nad Toyotą Verso.

1 godzinę temu, wlad napisał:

Więc Smax czy tym bardziej Grand Voyager minivanami nie są

No akurat to właśnie te samochody SĄ minivanami. Choć ten amerykański przekracza już 5 metrów długości, więc może nie pasować na nasze drogi.

S-max jest bliższy 4.8m, czyli długości Mondeo kombi.

Ja jeżdżę Citroenem C8, którego kupisz w roczniku 2010+. Bagażnik w konfiguracji 2+3 jest olbrzymi, dużo więcej niż 500l.

Jego następcą był C4 Grand Picasso i temu też warto się przyjrzeć.

I nie dziw się, że większość egzemplarzy to diesle - taka masa potrzebuje Nm do poruszania a silnik benzynowy tyle nie da. No, chyba że bardzo duży.

A mój diesel pali średnio ok. 6-6-5l / 100km.

Napisano
  • Autor

A czemu Ci przeszkadzają fotele wpuszczone w podłogę bagażnika? 

Zastanów się nad Toyotą Verso.

Bo dodatkowe fotele to zwykle  brak miejsca na koło zapasowe + automatycznie mniejszy bagażnik.Verso nie spelnia wymagania-więcej niż 500l.

A przy moim trybie jazdy diesel to DPF wymieniany corocznie razem z olejem.Generalnie nie chcę dużego auta-dla 4 osób to przerost formy nad treścią.Chyba jedyne ktore bym zniósł to Sharan-ale tu też benzyniak to tak jak Yeti a i budżet chyba nie ten...

Napisano

Zafira Tourer. Wyższą wersję można zamówić jako 5 osobową (standardowo ma 7 miejsc). Spisuje mi się bardzo dobrze. Bardzo duży bagażnik.

Zapas tylko w formie dojazdówki. Wersja 7 osobowa też może mieć dojazdówkę. Zafirkę bez problemu znajdziesz z uturbioną benzyną 1.4

Edytowane przez franki

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, franki napisał:

Zafira Tourer. Wyższą wersję można zamówić jako 5 osobową (standardowo ma 7 miejsc). Spisuje mi się bardzo dobrze. Bardzo duży bagażnik.

Zapas tylko w formie dojazdówki

Ale ja nie chcę kupić nowego auta  a jeszcze nie widzialem używanej  zafiry jako 5-osobowej.Podobnie ma się sprawa z Grand Cmaxem-tylko 7-osobowe na rynku wtornym.Natomiast z tego co się orientuję to 7-osobowe wersje mają bagażniki bardzo średnie powiedzialbym.

Napisano

C4 grand Picasso z 1.2 puretech.

Koło zapasowe jest, bagażnik w konfiguracji 5-cio osobowej (z fotelami trzeciego rzędu w podłodze) gigantyczny... Auto jest nieprzesadnie długie (4.6m) i zwrotne jak mały diabeł i fantastycznie się nim jeździ w mieście. 

newint3.jpg

Silnik oszczędny, z niską emisją, a przy tym żwawy i już nie skopany jak 1.6thp. Japońskie  hydrauliczne automaty też bardzo sensowne.

Edytowane przez grogi

Napisano
8 minut temu, wlad napisał:

Ale ja nie chcę kupić nowego auta  a jeszcze nie widzialem używanej  zafiry jako 5-osobowej.Podobnie ma się sprawa z Grand Cmaxem-tylko 7-osobowe na rynku wtornym.Natomiast z tego co się orientuję to 7-osobowe wersje mają bagażniki bardzo średnie powiedzialbym.

Wersja 7 osobowa też ma duży bagażnik (w 5 osobowej dochodzi miejsce pod półką przykrywającą dwa dodatkowe fotele które są wyjęte) Także nawet 7 osobowa ma spory bagażnik bo dodatkowe fotele ładnie chowają się w półki pod podłogą

Edytowane przez franki

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, franki napisał:

Wersja 7 osobowa też ma duży bagażnik (w 5 osobowej dochodzi miejsce pod półką przykrywającą dwa dodatkowe fotele które są wyjęte) Także nawet 7 osobowa ma spory bagażnik bo dodatkowe fotele ładnie chowają się w półki pod podłogą

Kolega był na kupnie Zafiry-ale okazalo się że na jego gust ma mniejszy bagażnik niż jego I40 kombi.

I coś jest na rzeczy-

Trudno zrozumieć ogromną, fabryczną pojemność Opla Zafiry. W rzeczywistości przewiezie o 256 litrów mniej pakunków.

zródło

Napisano
  • Autor
25 minut temu, grogi napisał:

C4 grand Picasso z 1.2 puretech.

Koło zapasowe jest, bagażnik w konfiguracji 5-cio osobowej (z fotelami trzeciego rzędu w podłodze) gigantyczny... Auto jest nieprzesadnie długie (4.6m) i zwrotne jak mały diabeł i fantastycznie się nim jeździ w mieście. 

Silnik oszczędny, z niską emisją, a przy tym żwawy i już nie skopany jak 1.6thp. Japońskie  hydrauliczne automaty też bardzo sensowne.

Niestety budżet za niski:sciana:

Napisano

Tak na szybko zmierzyłem wymiary bagażnika przy max przesuniętych tylnych fotelach do tyłu. Wyszło mi 1.03 m głębokości, 1.06m szerokości po podłodze (wyżej jest szerzej) i 0.52 m wysokości do rolety co daje ok 560 litrów. Nie wiem jak dostali 390 litrów. Najlepiej sam obejrzyj..

Edytowane przez franki

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, franki napisał:

Tak na szybko zmierzyłem wymiary bagażnika przy max przesuniętych tylnych fotelach do tyłu. Wyszło mi 1.03 m głębokości, 1.06m szerokości po podłodze (wyżej jest szerzej) i 0.52 m wysokości do rolety

O super!

Porównam z Merivą i da mi to jakieś wyobrazenie .

Napisano

Najlepiej zobacz sam jakąś zafirkę. Mój bagażnik wygląda tak

WP_20180806_001.jpg

Napisano

A mnie się wydaje ze Zafira C w standardzie miała 5 foteli a za 2 dodatkowe trzeba dopłacać. 

Napisano

Wersja Enjoy jest standardowo 5 osobowa. Cosmo ( teraz Elite) jest 7 . Do Enjoya można było dopłacić do dodatkowych foteli

Napisano
7 minut temu, franki napisał:

Wersja Enjoy jest standardowo 5 osobowa. Cosmo ( teraz Elite) jest 7 . Do Enjoya można było dopłacić do dodatkowych foteli

A w Cosmo zrezygnować i dostać 2.5 kzl.

Napisano
40 minut temu, wlad napisał:

Niestety budżet za niski:sciana:

Kup poprzedni model, też na bagażnik nie narzekam. Wspominałeś o spodziewanych kłopotach z DPF, napisz coś więcej o tym stylu jazdy to będę wiedział jak się odnieść.

Napisano
  • Autor
25 minut temu, Igorek napisał:

Kup poprzedni model, też na bagażnik nie narzekam. Wspominałeś o spodziewanych kłopotach z DPF, napisz coś więcej o tym stylu jazdy to będę wiedział jak się odnieść.

Niestety tryb jest zabojczy dla DPF-u.Wiele codziennych jazd 3-4 km w mieście.Natomiast dłuższe trasy są zależne od szkoły dzieci  wiec bywa że 2 miesiące nie ruszam poza miasto:no:

I tak naprawdę to problem nie jest z DPF-em a z moim podejściem do eksploatacji auta.Chcę być jak teraz wolny-wsiadam i jadę a nie myślę że za 100km trzeba byłoby pojechac na obwodnicę bo chyba zbliża się czas na wypalenie DPF-a...Oczywiście bez problemu dalbym radę eksploatować takie auto-"czuję " auto i przede wszystkim sam nim jeżdzę więc nie byłoby z tym problemu.Przykladowo podany wcześniej Touran czy Zafira  w  wersji benzynowej są  2-3 tys. funtów droższe  od diesla więc nawet wymiana DPF byłaby niejako "w cenie" auta.Tylko po co?

Edytowane przez wlad

Napisano
Godzinę temu, wlad napisał:

Niestety tryb jest zabojczy dla DPF-u.Wiele codziennych jazd 3-4 km w mieście.Natomiast dłuższe trasy są zależne od szkoły dzieci  wiec bywa że 2 miesiące nie ruszam poza miasto:no:

I tak naprawdę to problem nie jest z DPF-em a z moim podejściem do eksploatacji auta.Chcę być jak teraz wolny-wsiadam i jadę a nie myślę że za 100km trzeba byłoby pojechac na obwodnicę bo chyba zbliża się czas na wypalenie DPF-a...Oczywiście bez problemu dalbym radę eksploatować takie auto-"czuję " auto i przede wszystkim sam nim jeżdzę więc nie byłoby z tym problemu.Przykladowo podany wcześniej Touran czy Zafira  w  wersji benzynowej są  2-3 tys. funtów droższe  od diesla więc nawet wymiana DPF byłaby niejako "w cenie" auta.Tylko po co?

Jeśli nie chcesz się przejmować to rzeczywiście tylko szukać benzyny, co będzie trudne. Sam filtr w PSA nie jest taki straszny jak sie wydaje i łatwo się z nim żyje ale faktem jest, że kabelek trzeba mieć i raz na jakiś czas dobrze jest skontrolować parametry.

Napisano
18 godzin temu, wlad napisał:

O super!

Porównam z Merivą i da mi to jakieś wyobrazenie .

Jak porównanie?

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, franki napisał:

Jak porównanie?

Porównywalem z maksymalnie przesuniętymi fotelami do przodu-wtedy u mnie jest mniej więcej 90cm głębokości,102 cm szerokości i poniżej 50cm wysokości ze względu na pelnowymiarowe kolo.Przy dojazdowce/sprayu podłoga idzie niżej i pewnie też jest nieco ponad  50 cm.Natomiast widzę że Ty masz 5-osobową wersję ,przy 7-osobowej będzie ciut mniej.No i na pewno nie jest to ok.560 litrów bo przecież siedzenia odchylają się do tylu więc zabierają trochę cennych litrow.Ale jeśli dodać te 20 cm które powstają z przesunięcia foteli do przodu to jest to wystarczające dla mnie:ok:

Wiec pytanie standardowe-jak się żyje z taką Zafirą? Ktory silnik lepszy-1,4T czy 1,8? Czy w obydwu wersjach jest skrzynia  M32?

Napisano

1.4T ma M32. Średnie spalanie mam 8 l/100 km (trasa 7, miasto 9-10). Silnik sprawuje się bez problemów (miałem wyciek spod termostatu). Na trasie mocy w zupełności mu wystarcza.

1.8 ma chyba skrzynię 5 biegową więc nie jest to M32. Dodatkowo to silnik wolnossący i z tego co się orientuję więcej pali.

Ja swoją zamawiałem do produkcji i specjalnie wziąłem 1.4T czego nie żałuję.

Jak masz możliwość to szukaj wersji Cosmo jest fajniej zrobiona w środku.

Napisano

Dodatkowo patrząc na fotki bagażnika w wersji 7 miejscowej wydaje mi się że wysokość podłogi jest taka sama jak u mnie.

Pamiętaj że Zafira C była oferowana tylko z dojazdówką. Koło jest pod bagażnikiem (opuszcza się je)

Napisano

To może Altea xl, dość proste i pakowne auto

Wysłane z mojego Moto X Play

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Gregs0N napisał:

To może Altea xl, dość proste i pakowne auto

Wysłane z mojego Moto X Play

I to jest chyba pierwszy minivan zgodny z moim tytułowym pytaniem:oki:

2 lata temu mialem  kupić zwyklą Alteę-ale przeważył środek z Merivy.Z Alteą XL jest podobnie niestety-wnętrze nie jest" po mojemu".A szkoda,bo tak naprawdę to chyba jest  Touran za normalne pieniądze:oki:.

Napisano

Podobno wyjąć fotele z Grand C-MAXa to proscizna, a była opcja dojazdowki w 7 os.. Ale jeśli nie kręcą Cię odsuwane drzwi to lepiej Zafira.

Napisano
  • Autor
46 minut temu, AstraC napisał:

Podobno wyjąć fotele z Grand C-MAXa to proscizna, a była opcja dojazdowki w 7 os.. Ale jeśli nie kręcą Cię odsuwane drzwi to lepiej Zafira.

Podoba mi sie Grand ale widze ze 7osobowa wersja ma taki sam bagaznik jak Cmax-czyli nieco za malo.

Napisano
Dnia 6.08.2018 o 16:42, wlad napisał:

Bo dodatkowe fotele to zwykle  brak miejsca na koło zapasowe + automatycznie mniejszy bagażnik.

Pytanie o ile mniejszy bagażnik. Może być tak, że po włożeniu normalnego koła do bagażnika auta 7mio miejscowego, tych 500l jeszcze będzie.

A jeszcze będziesz miał opcję, żeby w razie czego zabrać dodatkowych pasażerów.

A te litry też różnie liczą, 

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, Majkiel napisał:

Pytanie o ile mniejszy bagażnik. Może być tak, że po włożeniu normalnego koła do bagażnika auta 7mio miejscowego, tych 500l jeszcze będzie.

A jeszcze będziesz miał opcję, żeby w razie czego zabrać dodatkowych pasażerów.

A te litry też różnie liczą, 

Zgadzam sie -przykladowo w Touranie tak jest.Ale poza wspomnianym Touranem i Verso to jednak 7-osobowosc oznacza wieksze wymiary co srednio mi sie podoba ze wzgledu na jednak glownie miejska eksploatacje tych aut.A dodatkowe fotele u mnie nie maja znaczenia-jezdzimy tylko w 4 osoby.

Napisano

@wlad

Jeżeli krążysz wokół C-maxa Granda, to proponuję Ci - tak dla porównania - przymierz się do któregoś z Eurovanów (807, C8, Phedra, Ullysses). To są większe (dłuższe) auta od Tourana czy Zafiry, ale nie tak znowu dużo. A miejsca w nich jest od groma + do tego elastyczność w kształtowaniu przestrzeni pasażerskiej - wszystkie 5 siedzeń z tyłu da się oddzielnie wyjmować.

Napisano
7 godzin temu, wlad napisał:

Podoba mi sie Grand ale widze ze 7osobowa wersja ma taki sam bagaznik jak Cmax-czyli nieco za malo.

Grand C-Max to jest beznadziejny samochód - ani jakoś szczególnie większy niż zwykły C-Max, ani bardziej pojemny. A przy tym strasznie niechętny skręcaniu - co przy manewrowaniu pod szkołą będzie bardzo upierdliwe... 

A taki wynalazek jak Honda Stream?

Edytowane przez grogi

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Bartłomiej napisał:

@wlad

Jeżeli krążysz wokół C-maxa Granda, to proponuję Ci - tak dla porównania - przymierz się do któregoś z Eurovanów (807, C8, Phedra, Ullysses). To są większe (dłuższe) auta od Tourana czy Zafiry, ale nie tak znowu dużo. A miejsca w nich jest od groma + do tego elastyczność w kształtowaniu przestrzeni pasażerskiej - wszystkie 5 siedzeń z tyłu da się oddzielnie wyjmować.

Kolega ma partnera czyli wersję podwyższoną-jeżdziłem i jest to super auto ale :

1.Wersje benzynowe będą już sporo palić

2.U mnie nie ma mlodszych niż 2010 rok

3.Jednak rozmiar ma znaczenie-glównie będę jeżdzil po mieście

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, grogi napisał:

Grand C-Max to jest beznadziejny samochód - ani jakoś szczególnie większy niż zwykły C-Max, ani bardziej pojemny. A przy tym strasznie niechętny skręcaniu - co przy manewrowaniu pod szkołą będzie bardzo upierdliwe... 

Za stary:skromny:

Wiem że to Honda ale w takim staruszku zawsze będą jakieś pierdoly do roboty a ja po prostu nie mam czasu na jeżdżenie po warsztatach.

Za tydzień jadę do PL Merivą i to zweryfikuje jak dużo mi brakuje bagażnika;].

Może się okazać że coś pokroju Golfa SV /zwyklego  Cmaxa będzie wystarczające....

Napisano
27 minut temu, wlad napisał:

Za stary:skromny:

Wiem że to Honda ale w takim staruszku zawsze będą jakieś pierdoly do roboty a ja po prostu nie mam czasu na jeżdżenie po warsztatach.

Za tydzień jadę do PL Merivą i to zweryfikuje jak dużo mi brakuje bagażnika;].

Może się okazać że coś pokroju Golfa SV /zwyklego  Cmaxa będzie wystarczające....

A jak często tych 500l bagażnika potrzebujesz?

Bo jeśli tylko na jakieś wakacyjne wypady, to może szkoda na co dzień wozić 500 litrów powietrza, a na wakacje dodatkowy box załatwi sprawę? A trochę mniejszym autem, zawsze będzie wygodniej w mieście.

Napisano
44 minuty temu, wlad napisał:

Kolega ma partnera czyli wersję podwyższoną-jeżdziłem i jest to super auto ale :

1.Wersje benzynowe będą już sporo palić

2.U mnie nie ma mlodszych niż 2010 rok

3.Jednak rozmiar ma znaczenie-glównie będę jeżdzil po mieście

Ale Eurovan to nie Partner, to zupełnie inna platforma/płyta podłogowa.

ad 1. dlatego najczęściej spotkasz tu diesle. Ale z DPFem nie ma kłopotu, ponieważ ten model jest wyposażony w dozownik dodatku, który uzupełniasz raz na kilka lat. Ani razu nie miałem komunikatu o konieczności wypalania DPF, komp sobie sam radzi.

ad 2. dopiero teraz zauważyłem, że jesteś w UK. Nie znam tamtego rynku, ale ciężko mi uwierzyć, że nie ma żadnego z czterej wymienionych przeze mnie modeli

ad 3 Ja również jeżdżę tym autem po mieście. W zasadzie 90% moich jazd to miasto. Na długość jest wielkości Mondeo, jest nieco szerszy od kompakta.

Napisano
4 godziny temu, grogi napisał:

A przy tym strasznie niechętny skręcaniu - co przy manewrowaniu pod szkołą będzie bardzo upierdliwe... 

Jeździłem teraz wypożyczonym grandem i manewrowało się nim na wąskich parkingach i wąskich drużkach lepiej niż Xsara Picasso.

:) Może to kwestia czujników parkowania z każdej strony. Przesuwane drzwi w przypadku dzieciorów wysiadających na parkingach też dają pewien komfort. 450 litrów bagażnika po złożeniu dodatkowych foteli to też jest niemało a dodatkowo drugi rząd foteli można przesuwać zwiększając miejsce na nogi lub na bagaż. :) W skrajnym przypadku przewożenia 7 osób oczywiście miejsca na bagaż nie ma prawie wcale ale zawsze można upchnąć w razie czego dwie dodatkowe osoby. :)

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Majkiel napisał:

A jak często tych 500l bagażnika potrzebujesz?

Bo jeśli tylko na jakieś wakacyjne wypady, to może szkoda na co dzień wozić 500 litrów powietrza, a na wakacje dodatkowy box załatwi sprawę? A trochę mniejszym autem, zawsze będzie wygodniej w mieście.

W głębi duszy podobnie myślę.Ale box nie wchodzi w grę-mam uraz psychiczny i nic na to nie poradzę...

Z drugiej strony do takiej Zafiry C  zapakuję dzieci i ich rowery,w przypadku Merivy nie jest to możliwe.

Edytowane przez wlad

Napisano
4 godziny temu, grogi napisał:

No wiele rzeczy o nim można powiedzieć, ale akurat skręca zadziwiająco dobrze. Ma dużo wad, począwszy od tego, że jest Fordem. ;]

Od C-MAX'a jest większy(4.38 vs. 4.52) i to czuć, dodatkowo ma odsuwane drzwi. I przyjemnie się nim jeździ - choć jak mówię, gdyby nie drzwi to byłaby Zafira.

Ford to dla mnie marka, w której bardzo czuć przysłowiowego księgowego. Zaprojektowane całkiem zgrabnie i funkcjonalnie, natomiast są problemy z jakością wykonania. :no:

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Bartłomiej napisał:

ad 2. dopiero teraz zauważyłem, że jesteś w UK. Nie znam tamtego rynku, ale ciężko mi uwierzyć, że nie ma żadnego z czterej wymienionych przeze mnie modeli

Nie ma Lancii,pozostałe są ale jak widzę  to PSA do 2010 roku a Fiat do 2005 roku.Tak przynajmniej jest na Autotraderze.

A co do jazdy miejskiej-można przejechać na raz kilkanaście/kilkadziesiąt km i wtedy DPF ma czas się wypalić a można odcinki po 5-6 minut  tak jak w moim przypadku a wtedy chyba nawet FAP nie pomoże.Tak tylko gdybam bo nigdy z takim autem nie mialem do czynienia.

Edytowane przez wlad

Napisano
11 minut temu, wlad napisał:

Nie ma Lancii,pozostałe są ale jak widzę  to PSA do 2010 roku a Fiat do 2005 roku.Tak przynajmniej jest na Autotraderze.

A co do jazdy miejskiej-można przejechać na raz kilkanaście/kilkadziesiąt km i wtedy DPF ma czas się wypalić a można odcinki po 5-6 minut  tak jak w moim przypadku a wtedy chyba nawet FAP nie pomoże.Tak tylko gdybam bo nigdy z takim autem nie mialem do czynienia. 

Te Eurovany sa bardzo fajne, ale znajdz najpierw warsztat, ktory bedzie sklonny to ogarniac ;)

Dojscie do silnka jest fatalne, wiec ceny moga byc sporo wyzsze niz w innych autach.

No I po malu to sie robia juz "starocie".

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Bartłomiej napisał:

Ale Eurovan to nie Partner, to zupełnie inna platforma/płyta podłogowa.

Oczywiscie kumpel ma  Experta a nie Partnera:hehe:

Napisano

5008 z 1.6 hdi. Mniej problematyczne niż z benzyna o tej samej pojemności. Bagażnik duży, nie wiem jak z kolem-chyba wisi pod autem. Wyposażenie poza celowo zubożonymi wersjami jest pełne - w zasadze żeby znaleźć wersje bida-z-nędzą to trzęba się postarać...no i ten dach 😃

Edytowane przez el_guapo

Napisano
  • Autor
36 minut temu, el_guapo napisał:

5008 z 1.6 hdi. Mniej problematyczne niż z benzyna o tej samej pojemności. Bagażnik duży, nie wiem jak z kolem-chyba wisi pod autem. Wyposażenie poza celowo zubożonymi wersjami jest pełne - w zasadze żeby znaleźć wersje bida-z-nędzą to trzęba się postarać...no i ten dach 😃

Też mi się podoba ale HDI...

Wiem że jest to świetny silnik-kolega miał w Volvo S40.Sypalo się w tym aucie wszystko z wyjątkiem silnika:ok:

Psychiki jednak nie pokonam-kiedyś ktoś na AK opowiadał eksploatację 1,5dCi "wstaję rano i pierwsza myśl ktora przychodzi mi do glowy-wysypią się dzisiaj panewki czy jeszcze nie?":hehe:

U mnie byłoby to w wersji z FAPem...

Napisano
9 minut temu, wlad napisał:

Też mi się podoba ale HDI...

Wiem że jest to świetny silnik-kolega miał w Volvo S40.Sypalo się w tym aucie wszystko z wyjątkiem silnika:ok:

Psychiki jednak nie pokonam-kiedyś ktoś na AK opowiadał eksploatację 1,5dCi "wstaję rano i pierwsza myśl ktora przychodzi mi do glowy-wysypią się dzisiaj panewki czy jeszcze nie?":hehe:

U mnie byłoby to w wersji z FAPem...

Dramatyzujesz, serio. Raz na kilka lat uzupełniasz Eolys i jeździsz. To mokry filtr, nawet w mieście się wypali... A jak już się zatka, to wymyjesz Karcherem. 

Napisano
  • Autor
10 minut temu, grogi napisał:

Dramatyzujesz, serio. Raz na kilka lat uzupełniasz Eolys i jeździsz. To mokry filtr, nawet w mieście się wypali... A jak już się zatka, to wymyjesz Karcherem

Powaga?

Edytowane przez wlad

Napisano
Godzinę temu, wlad napisał:

Powaga?

Powaga.

To nie DPF z Mazdy, czy wczesne modele z Opli.

Tu nie masz rozżedzania oleju paliwem, bo zasada jest inna: eolis obniża punkt spalania sadzy, nie ma wiec konecznosci przeganiana auta po autostradzie dla osiągnięcia temp.roboczej i jeszcze sztucznego podbijania temp.spalin dotyskiem paliwa (albo dawką przez wtryski albo prżez dodatkowy wtryskiwacz).

Ztcw rozwiązanie ma jedną wadę, eolis musisz zawsze dolać na max i zrobić reset kompem serwisowym.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, el_guapo napisał:

Ztcw rozwiązanie ma jedną wadę, eolis musisz zawsze dolać na max i zrobić reset kompem serwisowym.

To nie jest żaden problem dla mnie:ok:

Napisano
3 godziny temu, wlad napisał:

To nie jest żaden problem dla mnie:ok:

Już Ci pisałem, że FAPa nie ma się co bać. Ja na razie nie chcę jeszcze pisać w całkowitym przekonaniu bo testy nadal trwają ale już jakiś czas jeżdżę w ogóle bez tego płynu i nie ma żadnych problemów. Płyn pomaga jedynie wypalać się filtrowi w mieście, gdy nie ma odpiwedniego obciążenia i temperatury. Ja od czasu do czasu robię trasę do pracy 20 min i dwa razy w roku do Polski a poza tym głównie żona pomiędzy szkołą a pracą czyli kilka minut jazdy. I zero stresu :ok: Osobiście bardziej bałbym się 1.6 HDI niż FAPa. Wybierz 2.0 z FAPem i będziesz miał udane połączenie.

Napisano
21 minut temu, Igorek napisał:

Już Ci pisałem, że FAPa nie ma się co bać. Ja na razie nie chcę jeszcze pisać w całkowitym przekonaniu bo testy nadal trwają ale już jakiś czas jeżdżę w ogóle bez tego płynu i nie ma żadnych problemów. Płyn pomaga jedynie wypalać się filtrowi w mieście, gdy nie ma odpiwedniego obciążenia i temperatury. Ja od czasu do czasu robię trasę do pracy 20 min i dwa razy w roku do Polski a poza tym głównie żona pomiędzy szkołą a pracą czyli kilka minut jazdy. I zero stresu :ok: Osobiście bardziej bałbym się 1.6 HDI niż FAPa. Wybierz 2.0 z FAPem i będziesz miał udane połączenie.

Też nie taki straszny... Nowych wersji - z głowicą 8V - gdzieś od drugiej połowy 2012 - też nie ma się co bać.

Edytowane przez grogi

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, Igorek napisał:

Nie wiem na ile tego plynu starcza ale wspomniany wcześniej kolega kupił owe Volvo przy przebiegu 160kkm a sprzedał gdy mialo  blisko 260kkm i nigdy plynu nie dolewał.Może i on [nieświadomie ] jezdził bez plynu;]

Edytowane przez wlad

Napisano
6 godzin temu, wlad napisał:

Nie wiem na ile tego plynu starcza

Ja przy ok 160kkm uzupełniałem Eolys w swoim 2.0HDI. Pojawił się komunikat na wyświetlaczu, kupiłem bańkę płynu, obejrzałem filmik na YT, rzuciłem się na chwilę na glebę i podłączyłem złączki baniaczka z płynem. Cała operacja to 15 minut max, wraz z myciem "miejsca operacji".

Sam płyn jest dość drogi (kilka stówek), ale to jedyna trudność.

Nic nie trzeba było robić w kompie po uzupełnieniu. Komp sam sobie zobaczył, że płynu przybyło. Pewnie ma czujnik.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.