Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stacyjka w polożeniu ON.

Featured Replies

Napisano

Witka!

Takie pytanie mnie naszlo-w starszych autach[z zapłonem realizowanym stykowo] odradzano dlugotrwale trzymanie auta z ustawioną stacyjką w pozycji ON gdy silnik nie pracowal.Mialo to związek z możliwym przegrzaniem cewki zaplonowej -o ile dobrze pamiętam.Czy w dzisiejszych samochodach są jakieś przeciwskazania? Bo aby sluchac na postoju muzyki z pendrajwa muszę miec stacyjkę w pozycji ON:facepalm:

Napisano

wystarczy przelozyc jeden kabel w kostce radia ;)

Napisano
  • Autor
12 minut temu, patgaw napisał:

wystarczy przelozyc jeden kabel w kostce radia ;)

Jednak nie o takie rozwiązanie mi chodzi:skromny:

Napisano

Przy elektronicznym zapłonie to cewka raczej grzać się nie będzie ale trochę prądu jednak idzie. Nie wystarczy przekręcić stacyjki tylko trochę by kontrolki się nie paliły a radio jednak sie uruchamiało?

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, volf6 napisał:

Przy elektronicznym zapłonie to cewka raczej grzać się nie będzie ale trochę prądu jednak idzie. Nie wystarczy przekręcić stacyjki tylko trochę by kontrolki się nie paliły a radio jednak sie uruchamiało?

Niestety są tylko dwa polożenia.Radio -owszem gra bez zaplonu,ale pendrajw już nie...

Napisano
Przecież jest jeszcze pozycja pośrednia pomiędzy OFF a ON: ACC - akcesoria - wtedy może grać radio.

Ale pompa paliwa też chyba wtedy pompuje. Nie to zbyt jej się zaraz miało coś stać, ale prąd na pewno jakiś weźmie.

Wysłane z mojego Moto X Play

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, rwIcIk napisał:

Przecież jest jeszcze pozycja pośrednia pomiędzy OFF a ON: ACC - akcesoria - wtedy może grać radio.

Gdyby u mnie była to nie byłoby tematu:nono:

Napisano

Nie ma przeciwwskazań..., poza dużym zużyciem prądu, z racji tego, że wszystkie moduły elektroniczne wtedy pracują. Praktycznie każdy moduł sterujący cewką, wyłącza prąd po kilku sekundach bezczynności.

Pompa paliwa chodzi zwykle kilka(naście/dziesiąt) sekund i wyłącza się. Część elektroniki też - po pewnym czasie - przechodzi w stan bezczynności.

Napisano
3 godziny temu, wlad napisał:

Trochę dziwne, że nie masz takiej pozycji kluczyka. To chyba jest standard we wszystkich samochodach.

Obraz1.jpg

Napisano

Np w starszych autach typu cinquecento seicento nie ma nie gadajcie glupot ;)

Napisano
4 minuty temu, patgaw napisał:

Np w starszych autach typu cinquecento seicento nie ma nie gadajcie glupot ;)

To się wówczas kable w radiu zmieniało i można było słuchać kiedy się chciało póki akumulator padł. 

Napisano

Położenie ACC to nie standard w każdym aucie. W tym przypadku radio jest sterowane logiką zapłonu - można je włączyć bez stacyjki na jakiś określony czas tylko dziwne że USB nie jest wtedy zasilane.

Napisano
Dnia 19.01.2019 o 17:20, wlad napisał:

To chyba jakis kolejny fiatowski patent, bo w Fiacie 500 tez nie ma ;]

Napisano
  • Autor

To chyba jakis kolejny fiatowski patent, bo w Fiacie 500 tez nie ma ;]
Nie wiem jaki tego jest cel...
Drugi patent tej stacyjki to fakt że jeśli w ciągu pół minuty nie wyjmę kluczyka to muszę z powrotem przekręcić na zapłon aby go wyjąć[emoji3]

Wysłane z mojego Moto G (5) przy użyciu Tapatalka

Napisano
Dnia 19.01.2019 o 21:19, rwIcIk napisał:

Nawet jak nie jest opisane, to są kropki.

Nie jest to standard. FIAT ma opis pozycji Stop, MAR - zapłon i AVV - rozruch. Przy Keyless to już inna bajka.

Edytowane przez krowka

Napisano
Dnia 19.01.2019 o 12:15, wlad napisał:

Niestety są tylko dwa polożenia.Radio -owszem gra bez zaplonu,ale pendrajw już nie...

Zgaduję, auto ma Blue&Me, a nie Uconnect. Blue&Me działa tylko po zapłonie, jest oddzielnym modułem - jest ściśle związany z body, z radiem połączony przez AUX, ale w radiu widoczny jako Media Player/Phone w zależności od sytuacji. W Uconnect wszystko siedzi w jednym gracie i z pena/karty SD gra bez zapłonu.

Edytowane przez krowka

Napisano
Dnia 19.01.2019 o 11:44, wlad napisał:

Witka!

Takie pytanie mnie naszlo-w starszych autach[z zapłonem realizowanym stykowo] odradzano dlugotrwale trzymanie auta z ustawioną stacyjką w pozycji ON gdy silnik nie pracowal.Mialo to związek z możliwym przegrzaniem cewki zaplonowej -o ile dobrze pamiętam.Czy w dzisiejszych samochodach są jakieś przeciwskazania? Bo aby sluchac na postoju muzyki z pendrajwa muszę miec stacyjkę w pozycji ON:facepalm:

Ojciec mnie przestrzegał, żeby w Maluchu nie trzymac "na zapłonie", bo cewka się spali.

Wg mnie nie ma prawa się spalić (słyszał ktokolwiek o takim przypadku?).

W końcu podczas jazdy też prawie cały czas jest w obwodzie zamkniętym, na ułamek czasu tylko przerywanym.

Napisano
5 minut temu, wald0 napisał:

Ojciec mnie przestrzegał, żeby w Maluchu nie trzymac "na zapłonie", bo cewka się spali.

Wg mnie nie ma prawa się spalić (słyszał ktokolwiek o takim przypadku?).

W końcu podczas jazdy też prawie cały czas jest w obwodzie zamkniętym, na ułamek czasu tylko przerywanym.

Jeżeli mówimy o starym zapłonie bateryjnym to zależy jak silnik się zatrzyma (czy ''platynki'' będą w pozycji zamkniętej czy otwartej). W każdym razie cewka faktycznie robi się gorąca, oczywiście nie po kilku minutach i dodatkowo nieźle akumulator szarpie, wiec na drugi dzień może już nie zostać energii na odpalenie.

Kiedyś w żuku zapomniałem wyłączyć i nazajutrz trzeba było wspomagać się prostownikiem, cewka przeżyła:)

Napisano
Np w starszych autach typu cinquecento seicento nie ma nie gadajcie glupot [emoji6]
To ciekawe co piszesz bo ztcp to maluch miał

natapane Redmi5

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.