Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

rozcieńczanie IPA

Featured Replies

Napisano

Chciałem sobie tu w UK kupić jakiś dobry płyn do spryskiwacza bo będę jechał pod koniec grudnia do Polski ale ręce mi opadają. Ostatnio w sklepie oglądałem koncentrat płynu, który nierozcieńczany wytrzymuje do zawrotnych -5'C. W garażu mam natomiast sporo izopropanolu i zapragnąłem stworzyć samemu jakiś lepszy płyn Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w rozcieńczaniu izopropanolu? Zależy mi na wytrzymałości do chociaż -10, fajnie byłoby zejść jeszcze niżej. Nie umiem znaleźć jakie stężenia odpowiadają jakim temperaturom krzepnięcia, może ktoś ma wiedzę?

A tu dowód na high power concentrated all seasons screenwash :facepalm:

IMG_20191129_131207.jpg

Napisano

W grudniu 2010 dodałem 0.7 Sobieskiego, po drodze było do -20 i nie zamarzło [emoji12]. Później już kupowałem w PL zimowego na zaś.

Wysłane z mojego moto e5 plus przy użyciu Tapatalka

Napisano
8 godzin temu, Igorek napisał:

Chciałem sobie tu w UK kupić jakiś dobry płyn do spryskiwacza bo będę jechał pod koniec grudnia do Polski ale ręce mi opadają. Ostatnio w sklepie oglądałem koncentrat płynu, który nierozcieńczany wytrzymuje do zawrotnych -5'C. W garażu mam natomiast sporo izopropanolu i zapragnąłem stworzyć samemu jakiś lepszy płyn Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w rozcieńczaniu izopropanolu? Zależy mi na wytrzymałości do chociaż -10, fajnie byłoby zejść jeszcze niżej. Nie umiem znaleźć jakie stężenia odpowiadają jakim temperaturom krzepnięcia, może ktoś ma wiedzę?

IMG_20191129_131207.jpg

w Pl za dyche masz po pachy do -20.

Po co kombinowac?

Napisano
1 minutę temu, fanlan napisał:

Po co kombinowac?

No bo zanim dojedzie do PL to mu wszystko zamarznie. Chce sobie chłop już w UK zalać zbiorniczek płynem, który podczas jazdy do PL mu nie zamarznie.

Napisano
20 minut temu, ArekMiz napisał:

No bo zanim dojedzie do PL to mu wszystko zamarznie. Chce sobie chłop już w UK zalać zbiorniczek płynem, który podczas jazdy do PL mu nie zamarznie.

dolac 2 setki łiskacza i objedzie:)

Napisano
25 minut temu, fanlan napisał:

chyba piszesz o cenie za 1 litr.... bo nawet w lidlach i biedronkach 4-5 litów zimowego kosztuje 15 zł.... nie wspominając o nieco wyższych scenach na stacjach benzynowych....

Chyba że za pisząc za dyche masz na mysli funty lub euro - wtedy pelna zgoda....

Napisano
10 minut temu, delco napisał:

chyba piszesz o cenie za 1 litr.... bo nawet w lidlach i biedronkach 4-5 litów zimowego kosztuje 15 zł.... nie wspominając o nieco wyższych scenach na stacjach benzynowych....

Chyba że za pisząc za dyche masz na mysli funty lub euro - wtedy pelna zgoda....

mam na mysli 10 PLN czy 15 co za roznica za 5 litrow?

Cena nie warta jakis laboratoryjnych zachodow z izopropanolem

Napisano
9 godzin temu, Igorek napisał:

Napisano
48 minut temu, fanlan napisał:

mam na mysli 10 PLN czy 15 co za roznica za 5 litrow?

50%.... kwotowo róznicy istotnej niema - tyle że zacząłem sie zastanawiać dlaczego ja nie widzę ceny 10 zł tylko 15 zł....

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, ArekMiz napisał:

Wielkie dzięki za wyjaśnienie tym, którzy nie rozumieją problemu :ok: Ja byłem pewien, że nietrudno jest zrozumieć w czym rzecz ale jednak się myliłem.

Dokładnie taką sytuację miałem kilka lat temu jak jechałem w styczniu. Płyn jakiś przejściowy, na zewnątrz mróz w okolicy-10 a ja całą Polskę przejechałem krajówkami szukając myjni automatycznej żeby wziąć najdłuższy program mycia co dawałoby szansę na rozmrożenie płynu z przewodów. Niestety popularność myjni typu Karcher wygrała a ja co pół godziny stawałem na rzucanie śniegu na szybę

Napisano
2 minuty temu, Igorek napisał:

Płyn jakiś przejściowy, na zewnątrz mróz w okolicy-10 a ja całą Polskę przejechałem krajówkami szukając myjni automatycznej żeby wziąć najdłuższy program mycia co dawałoby szansę na rozmrożenie płynu z przewodów.

A nie rozmroził się jak się silnik nagrzał? Dziwne trochę.

Kup butelkę denaturatu i wlej.

Napisano
13 godzin temu, Igorek napisał:

IMG_20191129_131207.jpg

Zejdziesz z promu czy pociągu, to sobie w Calais kupisz. Opony też z kontynentu ciągnąłem 😄

Napisano
2 godziny temu, marcindzieg napisał:

A nie rozmroził się jak się silnik nagrzał? Dziwne trochę.

Kup butelkę denaturatu i wlej.

Pewnie przewody, albo same dysze zamarznięte.

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, Kysior napisał:

Widziałem to, jest opinia, że krzepnie przy -2. Dlatego pytam o jakieś konkretne dane odnośnie IPA

Napisano

Jula plyn zimowy po 8.99 za 4l

Do -21*C

@Igorek

Skoro masz duzo ipy to wlej z pol zbiorniczka. Na gume nie szkodzi, na lakier nie szkodzi, na plastik tez nie szkodzi.

A nie zamarznie i po klopocie.

A w PL kupisz juz sobie na zapas jakies pienidło

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, WaWeR napisał:

Jula plyn zimowy po 8.99 za 4l

Do -21*C

@Igorek

Skoro masz duzo ipy to wlej z pol zbiorniczka. Na gume nie szkodzi, na lakier nie szkodzi, na plastik tez nie szkodzi.

A nie zamarznie i po klopocie.

A w PL kupisz juz sobie na zapas jakies pienidło

Czystego wlać? Trochę to śmierdzi...

Napisano
8 godzin temu, delco napisał:

Brałem ostatnio w hurtowni olej i filtry.

Jakiś zapachowy do -22 był 5l po 8,49 (tylko na fakturę), na paragon 9,49.

W marketach na promocjach do 10 tez kupi, tyle ze wali czystym spirytem od nich.

Napisano
21 minut temu, ZUBERTO napisał:

Brałem ostatnio w hurtowni olej i filtry.

Jakiś zapachowy do -22 był 5l po 8,49 (tylko na fakturę), na paragon 9,49.

W marketach na promocjach do 10 tez kupi, tyle ze wali czystym spirytem od nich.

Alez ja nie neguję ze mozn kupić taniej niz 10 zl za 5 litrów... odniosłem się tylko do stwierdzenia że "po dysze jest po pachy" bo IMO bez szukania jest raczej po 15 a na stacjach benzynowych nawet drożej....

Napisano
1 minutę temu, delco napisał:

Alez ja nie neguję ze mozn kupić taniej niz 10 zl za 5 litrów... odniosłem się tylko do stwierdzenia że "po dysze jest po pachy" bo IMO bez szukania jest raczej po 15 a na stacjach benzynowych nawet drożej....

Na stacjach "firmowych" to raczej za 2l.

Napisano
8 minut temu, rwIcIk napisał:

W Selgrosie najtaniej 11 zł za 4 litry zimowego do -20.

Ja tam ostatnio wpadłem do carrefoura, patrzę i widzę jakiś płyn do -22 za 9,99/5l.

Wziąłem 4 banieczki.

3 rozdałem po rodzinie, a 4-tą wlałem żeby fura też się czegoś napiła. :phi:

Nawet nie smierdział.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano

Zawartość IPA w wodzie (objętościowo) -> temp. zamarzania:
10% -> -4°C
20% -> -7°C
30% -> -15°C
40% -> -18°C
50% -> -21°C

60% -> -23°C

70% -> -29°C

80% -> -37°C

90% -> -57°C

100% -> -90°C.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Orochimaru napisał:

Zawartość IPA w wodzie (objętościowo) -> temp. zamarzania:
10% -> -4°C
20% -> -7°C
30% -> -15°C
40% -> -18°C
50% -> -21°C

60% -> -23°C

70% -> -29°C

80% -> -37°C

90% -> -57°C

100% -> -90°C.

Straciłem już nadzieję a tu wreszcie konkretna odpowiedź. Dzięki ogromne!!! :piwko:

Napisano
Czystego wlać? Trochę to śmierdzi...

Czystego. Smierdzi tak samo jak inne. Z tym ze mam wrazenie ze paruje znacznie szybciej.

Czystego w sensie pol na pol z płynem, nawet letnim

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.